Comisia Europeana ar putea anunta ca Serbia si Muntenegru au sanse mari sa adere la Uniunea Europeana pana in 2025, sustin mai multi oficiali europeni sub protectia anonimatului.
"Calitatea de membru a statelor din Balcanii de Vest corespunde cu interesele politice si economice ale Uniunii Europene. Cu o vointa politica puternica, Muntenegru si Serbia vor fi pregatite sa devina state membre ale UE, dupa ce pun in aplicare reformele si solutioneaza problemele ramase cu vecinii lor. In acelasi timp, Comisia Europeana considera necesara incheierea unui acord obligatoriu din punct de vedere juridic pentru normalizarea relatiilor dintre Serbia si Kosovo", a declarat un oficial european, citat de Novinite.
Johannes Hahn, comisarul european pentru Politica Europeana de Vecinatate si Negocieri pentru Extindere, vorbea recent despre o "strategie a fruntasului" cu argumentul "competitiei sanatoase" pentru a justifica aderarea Serbiei la UE inaintea altor state din Balcani.
La sfarsitul lunii noiembrie 2017, presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a sustinut apelul facut de catre Bulgaria pentru integrarea statelor din Balcanii de Vest in UE. Ulterior, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a precizat ca extinderea Uniunii nu este posibila pana in 2020.
Bulgaria, Romania, Slovenia si Croatia sunt singurele tari din regiune care au devenit pana acum membre ale Uniunii Europene. Albania, Bosnia si Hertegovina, Muntenegru, Macedonia, Kosovo si... mai mult
Marti, 06 Februarie 2018, ora 12:54
Extinderea UE catre regiunea Europei de Sud-Est trebuie sa constituie, in continuare, o prioritate pe agenda Uniunii, inclusiv dupa stabilirea noii configuratii institutionale la nivel UE, in procesul de constituire a viitoarei Comisii, precum si in definirea agendei de prioritati a Uniunii pentru urmatorii ani, a sustinut ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, la Dubrovnik, unde a participat pe 11 si 12 iulie la cea de-a noua editie a conferintei internationale Croatia Forum.
Conferinta din acest an a avut ca tema principala de discutii procesul de integrare europeana a statelor din Balcanii de Vest, se arata intr-un comunicat de presa.
La conferinta au luat parte inalti oficiali europeni, ministri de externe din statele membre UE si din tarile vizate de politica de extindere, alaturi de invitati din China, Japonia, SUA, Noua Zeelanda.
Evenimentul organizat de catre guvernul croat a fost structurat pe trei sectiuni de dezbateri ce au tratat subiecte, precum "Integrarea europeana a Balcanilor de Vest: similaritati si diferente", "Viitorul politicii de extindere a UE" si "Provocarile actuale pentru valorile europene".
Seful diplomatiei romane a subliniat in context sprijinul Romaniei pentru extinderea UE ca politica a Uniunii care a adus beneficii incontestabile atat pentru statele membre si pentru Uniune in ansamblul sau, cat si pentru noile state ce adera.
"Extinderea a avut si va continua sa aiba un rol major in afirmarea relevantei Uniunii... mai mult
Sambata, 12 Iulie 2014, ora 14:12
Uniunea Europeana nu mai poate primi pentru moment noi state membre, in timp ce membri existenti au in continuare mult de lucru asupra consolidarii, declara presedintele Bundestagului, camera inferioara a parlamentului german.
Comentariile sale sunt susceptibile sa dezamageasca tari ca Croatia, care spera sa adere la UE in 2013, si altele din Balcani ce doresc sa se alature blocului celor 27, relateaza agentia Reuters.
"Nu cred ca Uniunea Europeana este capabila sa se extinda in viitorul apropiat", a declarat Norbert Lammert, citat intr-un articol publicat de ziarul Welt am Sonntag.
"Avem atat de multe sarcini urgente de finalizat in termeni de consolidare a comunitatii, incat ar trebui sa nu lasam inca o data ambitia sa ia locul stabilizarii necesare", a subliniat el.
Lammert a avertizat contra admiterii Croatiei prea repede in UE: "Trebuie sa luam in serios raportul Comisiei Europene asupra progreselor, in special in lumina experientelor pe care le-am avut cu state membre ale UE, Bulgaria si Romania. Croatia nu este inca in mod clar pregatita pentru aderare", a mai declarat el.
Potrivit lui Lammert, statele succesoare ale fostei Iugoslavii au avut perspectiva de a deveni membri ai UE, dar, adauga el, ele aveau nevoie sa isi creeze conditiile pentru aderare.
"Nu trebuie sa se permita ca bunele intentii sa ia locul schimbarilor ce pot fi demonstrate", a insistat el, citat de ziarul german.
Sentimentul este moderat in UE fata de continuarea... mai mult
Duminica, 14 Octombrie 2012, ora 11:20
"Actualele dificultati din zona euro nu trebuie sa afecteze, in nici un caz, politica de extindere", a spus, vineri, presedintele Parlamentului European, Jerzy Buze.
"Vreau sa subliniez ca Grecia - deoarece este principalul motiv de neliniste si de dezacord in zona euro, din punct de vedere al finantelor - reprezinta mai putin de 2 la suta din Produsul Intern Brut (PIB) al economiei din zona euro", a adaugat acesta, potrivit Mediafax.
Liderii europeni isi arata suportul pentru integrarea in UE a tarilor din Balcanii de vest.
"Din acest punct de vedere, situatia nu pune in pericol deciziile legate de extindere. Suntem cu adevarat deschisi (...) Vrem sa avem Bosnia-Hertegovina si toate tarile din Balcanii de Vest in UE, caz cu caz, tara cu tara", a spus Buzek.
"Usa este larg deschisa pentru aderarea voastra, dar voi trebuie sa alegeti daca doriti sau nu sa deveniti membri. Nimeni nu va poate obliga", le-a amintit oficialul liderilor bosniaci. mai mult
Sambata, 05 Noiembrie 2011, ora 09:31