Oficialii de la Viena asteapta cu nerabdare raspunsul pe care Comisia Europeana va trebui sa il dea saptamana viitoare cu privire la cererea de extindere a perioadei de control la granitele Austriei pe termen nedeterminat.
Pentru ministrul austriac de Interne, Wolfgang Sobotka, cata vreme granitele externe ale UE nu sunt corespunzator securizate, tara sa va fio nevoita sa ia masuri suplimentare de protectie, anunta Deutsche Welle.
"In materie de securitate interna si ordine publica, pur si simplu sunt nevoit sa stiu cine intra la noi in tara", a explicat Sobotka, in cadrul unui interviu acordat cotidianului german Die Welt.
Comisia Europeana a aprobat la inceputul lunii februarie extinderea perioadei de control la granita pentru cinci state din spatiul Schengen - Germania, Austria, Suedia, Danemarca si Norvegia - pana la mijlocul lunii mai, dar Viena ar dori sa le mentina pe termen nedefinit.
Controalele la granita impuse de Austria si Germania au debutat inca din septembrie 2015, cand s-a inregistrat un varf al fluxului de refugiati sirieni care se indreptau spre Europa de vest.
Temerile actuale le oficialilor de la Viena se refera la un posibil fenomen de peregrinare a refugiatilor deja acceptati in unele state membre UE, dar si la reactivarea rutelor din Balcani.
In 2015, Austria a acordat azil unui numar de 90.000 de refugiati, fapt care a scutit Viena sa preia alti migranti redistribuiti prin acordul CE pana anul acesta.
In 2017 insa, Viena ar... mai mult
Miercuri, 26 Aprilie 2017, ora 12:41
Consiliul European din luna martie este o piatra de incercare pentru spatiul Schengen, astfel ca exista mari sanse ca acesta sa fie suspendat, lucru ce ar reprezenta o lovitura puternica pentru firmele din Romania care activeaza in domeniul transportului international.
Avertismente legate de zona de circulatie libera in Europa au fost date de numerosi oficiali ai blocului comunitar, inclusiv de presedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk.
Criza imigrantilor: Extinderea controalelor la granita Schengen, iminenta - statele care cer asta
"Consiliul European din luna martie va fi termenul limita pentru a vedea daca strategia functioneaza. Daca nu, consecintele vor fi grave, cum ar fi colapsul spatiului Schengen", a precizat acesta, pe 19 ianuarie.
Doua luni pana la "colapsul spatiului Schengen". Ultimatumul dat statelor UE de presedintele Consiliului European
La randul sau, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a descris efectele nefaste ce ar fi ...citeste mai departe despre "Doua luni pana la colapsul Schengen? Un dezastru pentru un intreg sector de afaceri din Romania" pe Ziare.com mai mult
Joi, 28 Ianuarie 2016, ora 07:39
Decizia politica privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen ar putea fi amanata dincolo de martie 2013, potrivit unor surse diplomatice de la Bruxelles.
Ministrii de Interne din cadrul UE se vor intalni in primul consiliu sub presedintie irlandeza la 7 martie, cand ar urma sa fie discutate si candidaturile Romaniei si Bulgariei la Schengen, anunta Mediafax.
Dar acest lucru s-ar putea schimba, din cauza opozitiei puternice din partea Olandei si a altor tari, a declarat postul de radio national din Bulgaria, citand surse de la Comisia Europeana, potrivit Novinite.com.
Potrivit informatiilor, de aceasta data Romania este responsabila de o eventuala noua amanare, deoarece ea va fi determinata de situatia complicata din punct de vedere politic din tara, afirma sursa citata.
Presa bulgara a comentat recent ca extinderea Schengen nu pare sa se numere printre prioritatile presedintiei irlandeze a UE. mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 13:34
Subiectul viitoarei extinderi a spatiului Schengen prin aderarea Romaniei si Bulgariei, aflat initial pe agenda urmatoarei reuniuni a ministrilor de interne din Uniunea Europeana, de saptamana viitoare, va fi amanat pentru februarie 2013.
Potrivit publicatiei European Voice, amanarea succesiva a deciziei privind extinderea spatiului Schengen este legata de dorinta ministrilor de interne din UE de a astepta publicarea raportului asupra Mecanismului de Cooperare si Cooperare (MCV) referitor la Romania, a carui finalizare este asteptata pana la sfarsitul lui 2012.
Irlanda sustine in continuare Romania pentru aderarea la spatiul Schengen, a afirmat Ambasadorul Republicii Irlanda la Bucuresti, Oliver Grogan.
Irlanda, care va prelua presedintia UE in 2013, sustine aderarea Romaniei la Schengen
Irlanda, care va prelua presedintia UE in 2013, sustine aderarea Romaniei la Schengen. mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 09:47
Ministrii europeni de interne, reuniti in cadrul Consiliului JAI, au decis marti ca Liechtenstein sa devina, de la 19 decembrie, a 26-a tara membra a spatiului Schengen.
Ministrii au adoptat o decizie ce permite atat ridicarea controalelor la granitele interne (spatiului Schengen) cu Liechtenstein, cat si eliminarea actualelor restrictii asupra folosirii Sistemului de Informatii Schengen (SIS).
Intr-o evaluare precedenta, Consiliul JAI a stabilit ca Liechtenstein indeplineste toate conditiile necesare pentru aplicarea practica a partilor relevante ale acquisului Schengen.
Din spatiul Schengen fac parte in prezent 22 de state din cele 27 membre ale UE (exceptiile sunt Romania, Bulgaria, Cipru, Irlanda si Marea Britanie) plus Islanda, Norvegia si Elvetia.
Olanda inca blocheaza admiterea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen
Tot in reuniunea de marti a ministrilor de interne europeni presedintia poloneza Consiliului UE a facut o prezentare succinta a dosarului extinderii Schengen prin aderarea Romaniei si a Bulgariei.
Dupa cum se stie, Olanda este singura tara care inca blocheaza extinderea spatiului Schengen, dupa ce Finlanda a anuntat, luna trecuta, ca va lua in considerare posibilitatea aderarii Romaniei si a Bulgariei in doua etape (intai cu granitele aeriene si maritime pana la finalul lui martie 2012, iar apoi cu granitele terestre dupa iulie anul viitor).
Totusi, autoritatile de la Helsinki au precizat ca doresc sa astepte raportul... mai mult
Marti, 13 Decembrie 2011, ora 16:38
MAE va avea competenta exclusiva in ceea ce priveste prezenta romaneasca in institutiile UE si in SEAE, MAEur va gestiona compatibilitatea legislatiei nationale cu cea a UE, cele doua ministere urmand sa imparta responsabilitatile in ceea ce priveste MCV si aderarea la Schengen.
Aceste prevederi sunt incluse in anexa Protocolului de cooperare intre MAE si MAEur, al carui text a fost publicat luni de Ministerul Afacerilor Europene.
Protocolul a fost incheiat cu MAE pentru clarificarea competentelor, documentul prevazand modul de lucru la nivelul fiecarui format UE.
Protocolul contine o anexa in care sunt inscrise domeniile de competenta exclusiva ale fiecaruia dintre cele doua ministere, precum si cele de competente partajate.
Astfel, potrivit acestei anexe, raman in competenta exclusiva a MAE urmatoarele teme si politici europene: PESC; PSAC; asistenta pentru dezvoltare, ajutorul umanitar, extinderea; Politica europeana de vecinatate; negocierea acordurilor de asociere dintre UE si state terte; strategiile macro-regionale; prezenta romaneasca in institutiile UE si in Serviciul European de Actiune Externa.
Competentele MAEur,MAE si competentele partajate,potrivit noului protocol
Raman in competenta exclusiva a MAEur: Strategia Europa 2020; Piata interna; politica industriala, Pactul Euro Plus; reprezentarea Romaniei in fata CJUE si a Tribunalului de prima instanta, precum si problematica asigurarii compatibilitatii legislatiei nationale cu normele UE... mai mult
Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 22:15