Ford a prezentat duminica la Los Angeles modelul exclusiv electric Mustang Mach E, cu care va incerca sa concureze Tesla si alti producatori auto globali, transmit Reuters si Bloomberg.
Pentru Ford, prezentarea modelului exclusiv electric reprezinta un test important, in cadrul procesului de restructurare care a fost insotit de avertismente privind profitul, probleme de calitate costisitoare si lansarea cu probleme a unui alt model important, SUV-ul Ford Explorer.
Pentru directorul general Jim Hackett, designul deosebit si interiorul futurist al Mach E reprezinta un semn vizibil, mult asteptat, al revizuirii procesului de creare a produselor, pe care a incercat sa-l explice analistilor de pe Wall Street in ultimii doi ani.
Al doilea producator auto american vrea sa investeasca 11,5 miliarde de dolari pentru a lansa 12 modele de automobile electrice si hibride, pana in 2022.
Increderea Ford in modelul Mach E si determinarea companiei de a concura Tesla a fost reflectata de locatia aleasa pentru lansare: un hangar de avioane in apropierea birourilor de unde seful Tesla, Elon Musk, conduce operatiunile SpaceX in Hawthorne, California. Musk foloseste deseori facilitatile SpaceX pentru lansarea noilor modele ale Tesla iar joi ar urma sa prezinte in Los Angeles camioneta sa electrica.
Intr-un mesaj pe Twitter, Musk a scris: "Felicitari pentru Mach E! Vehiculele electrice sustenabile sunt viitorul. Sunt incantat de acest anunt al Ford, deoarece va incuraja si alti... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2019, ora 12:00
Ford ar putea construi mai mult decat un singur model de vehicul electric bazat pe platforma pentru masini electrice a grupului Volkswagen AG, a afirmat directorul subsidiarei Ford din Europa, Stuart Rowley, intr-un interviu acordat publicatiei germane Handelsblatt.
Fabricarea unui singur model nu se justifica din punct de vedere financiar si o decizie privind construirea unui al doilea model ar putea fi adoptata curand, a explicat Rowley. Acesta a adaugat: "Da, sunt in discutii pe acest subiect".
In martie, Volkswagen a semnat un acord pentru a dezvolta o camioneta cu rivala Ford si a informat ca va continua discutiile privind extinderea aliantei lor pentru a include serviciile de mobilitate si conducere autonoma.
Volkswagen, care incearca sa treaca peste efectele scandalului emisiilor (Dieselgate), vede alianta sa cu Ford ca avand o importanta strategica pentru a-si echilibra interesele regionale.
Cei doi producatori auto vor sa-si combine fortele in domeniul vehiculelor comerciale si camionetelor incepand din 2022 si sa dezvolte in comun vehiculelor electrice si autonome, o decizie prin care s-ar putea economisi miliarde de dolari.
Companiile Volkswagen si Ford sunt presate sa lanseze mai multe vehicule electrice in Europa, unde normele de poluare sunt inasprite dupa scandalul Dieselgate, in care a fost implicat VW.
Volkswagen si Ford sunt deja parte a unui joint-venture, denumit IONITY, din care mai fac parte rivalii BMW si Daimler, pentru a dezvolta... mai mult
Marti, 17 Septembrie 2019, ora 10:18
Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a retrogradat, luni, ratingul atribuit producatorului auto american Ford Motor la nivelul "junk", nerecomandat pentru investitii, estimand ca planul de restructurare de 11 miliarde de dolari va duce la diminuarea castigurilor, transmit AP si Bloomberg.
Moody's a revizuit in scadere ratingul Ford, de la "Baa3" (cel mai mic calificativ din categoria "investment grade" - recomandat pentru investitii) la "Ba1" (cel mai ridicat calificativ din categoria "junk").
Reprezentantii Ford au reactionat, apreciind ca afacerea de baza este robusta, iar bilantul este solid.
Agentia de evaluare financiara se asteapta ca restructurarea Ford sa se extinda timp de cativa ani si sa includa costuri de 11 miliarde de dolari.
Perspectiva Ford ramane stabila, dar fluxul de numerar si marja de profit sunt sub asteptarile Moody's si sub cele ale altor companii asemanatoare din industria auto, apreciaza agentia.
Erodarea performantei Ford a avut loc intr-o perioada in care sectorul auto global era intr-o stare buna. Acum compania si directorul general Jim Hackett trebuie sa rezolve problemele operationale intr-un moment in care cererea pentru vehicule este in declin pe principalele piete, a declarat Bruce Clark, vicepresedinte in cadrul Moody's.
Compania are 23,2 miliarde de dolari in numerar, ceea ce este mai mult decat datoria sa, conform analistilor Moody's. Perspectiva stabila reflecta asteptarile Moody's ca... mai mult
Marti, 10 Septembrie 2019, ora 14:25
Ford estimeaza ca, pana in 2022, vanzarile de masini electrice vor ajunge la un milion de unitati si le vor depasi pe cele de vehicule traditionale, potrivit unui comunicat remis, marti, AGERPRES.
Ford a lansat marti la Salonul Auto de la Frankfurt o gama noua vehicule ce vor pregati terenul pentru ca modelele electrificate sa depaseasca in cativa ani, la nivel de vanzari, numarul cumulat de masini cu motoare conventionale.
"Pe masura ce electrificarea devine curentul principal de dezvoltare al industriei auto, crestem substantial numarul de optiuni cu propulsie electrificata pentru clientii nostri, care vor putea sa aleaga varianta care se potriveste cu nevoile lor", a declarat Stuart Rowley, presedinte Ford Europa, citat in comunicat.
"Prin facilitatea tranzitiei catre un vehicul electrificat, estimam ca pana in 2022, majoritatea vanzarilor noastre de autoturisme sa fie reprezentata de modele electrificate", a adaugat el.
La inceputul acestui an, compania a promis ca fiecare model de autoturism nou Ford din Europa va include o optiune electrificata, dezvaluind-si planurile la evenimentul sau dedicat "Go Electric", care a avut loc la Amsterdam.
Printre vehiculele electrificate prezentate acum la Frankfurt se numara noile SUV-uri Kuga Plug-In Hybrid si Explorer Plug-In Hybrid, precum si noul Tourneo Custom Plug-In Hybrid, noul crossover compact Puma EcoBoost Hybrid si noul Ford Mondeo Hybrid Wagon.
Noul SUV electric al Ford inspirat de modelul Mustang va... mai mult
Marti, 10 Septembrie 2019, ora 14:24
Volkswagen si Ford au anuntat joi extinderea aliantei lor globale cu acorduri care implica colaborarea in domeniul vehiculelor autonome si electrice, transmite Reuters.
Vineri vor fi prezentate noi detalii la New York, dupa intalnirea dintre seful Volkswagen, Herbert Diess, si directorul general al Ford, Jim Hackett.
Analistii se asteapta ca Volkswagen sa investeasca aproximativ un miliard de dolari in Argo AI, divizia Ford dedicata vehiculelor autonome.
Argo face parte din Ford Autonomous Vehicles LLC, subsidiara creata in 2018 de Ford, care va investi patru miliarde de dolari pana in 2023. De asemenea, compania americana cauta investitori pentru a investi in Argo, din cauza costurilor ridicate ale dezvoltarii tehnologiei pentru vehiculelor autonome.
Alte surse sustin ca VW va imparti cu Ford platforma sa pentru vehiculele electrice MEB.
In martie, Volkswagen a semnat un acord pentru a dezvolta o camioneta cu rivala Ford si a informat ca va continua discutiile privind extinderea aliantei lor pentru a include serviciile de mobilitate si conducere autonoma.
Volkswagen, care incearca sa treaca peste efectele scandalului emisiilor (Dieselgate), vede alianta sa cu Ford ca avand o importanta strategica pentru a-si echilibra interesele regionale.
Cei doi producatori auto vor sa-si combine fortele in domeniul vehiculelor comerciale si camionetelor incepand din 2022 si sa dezvolte in comun vehiculelor electrice si autonome, o decizie prin care s-ar putea... mai mult
Vineri, 12 Iulie 2019, ora 10:35
Ford Motor a anuntat miercuri ca va investi 500 de milioane de dolari in startup-ul american de vehicule electrice Rivian Automotive, alaturandu-se Amazon.com in sustinerea unui posibil rival al Tesla.
Ford va utiliza "skateboard-ul" Rivian, un sasiu care reuneste un motor electric, baterii si sisteme de control, pentru a construi un nou vehicul pentru America de Nord. Grupul nu a oferit detalii legate de tipul de vehicul, locul si momentul in care va incepe productia, transmite Reuters.
Rivian, companie din Michigan fondata in 2009, a atras peste 1,5 miliarde de dolari de la investitori. Un purtator de cuvant al companiei a refuzat sa ofere o evaluare a acesteia, dar site-ul pentru investitori Dealroom.com estimeaza o valoare a Rivian de 5-7 miliarde de dolari.
Valoarea de piata a Tesla este de circa 45 de miliarde de dolari, in timp ce capitalizarea Ford este de aproape 38 de miliarde de dolari.
Directorul general al Ford, Jim Hackett, a declarat miercuri ca acordul cu Rivian nu afecteaza discutiile Ford cu Volkswagen despre folosirea in comun a arhitecturii companiei germane pentru vehiculele electrice.
Primele produse ale Rivian, o camioneta pickup mare si un vehicul utilitar, vor intra in fabricatie la sfarsitul anului 2020 si la inceputul lui 2021, a declarat directorul general al companiei, R.J. Scaringe. Cele doua vehicule electrice, precum si skateboard-ul pe care il va folosi Ford vor fi fabricate la farica Rivian, care este o fosta uzina... mai mult
Joi, 25 Aprilie 2019, ora 09:20
Ford Motor se retrage de pe piata auto rusa si inchide cele doua mari uzine din tara (Vsevolozhsk, de langa Sankt Petersburg si Naberezhnye Chelny din Tatarstan), din cauza performantelor sub asteptari din ultimii ani, informeaza publicatiile Financial Times si The Moscow Times.
Producatorul auto american a informat miercuri ca va inchide pana la sfarsitul lunii iunie toate unitatile din Rusia in care produce automobile, din cauza rezultatelor sub asteptari ale subsidiarei sale ruse, Ford Sollers. In 2011 a fost infiintata societatea mixta Ford Sollers care producea sapte modele la trei fabrici. Astfel Ford Focus si Mondeo erau produse la Vsevolozhsk, Explorer, Kuga si unele modele Transit la Elabuga (in Tatarstan) iar Fiesta si EcoSport in Naberezhnye Chelny, tot in Tatarstan.
La Elabuga va fi inchisa unitatea care produce motoare si va ramane deschisa uzina unde se fabrica vehiculele comerciale Ford Transit.
Fabricile din Rusia ale Ford au o capacitate totala de productie de 360.000 de vehicule pe an.
Ford intentioneaza sa continue fabricarea si vanzarea vehiculelor comerciale in Rusia, care era odata a doua mare piata auto din Europa si un magnet pentru investitiile producatorilor auto din intreaga lume.
Totusi, in ultimii ani companiile auto s-au confruntat cu scaderea profiturilor, din cauza incetinirii economiei, a fluctuatiilor rublei si a problemelor geopolitice.
Toate acestea au dus la scaderea cererii, iar anul trecut fabricile din Rusia au... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2019, ora 15:01
Ford va reduce oferta de autoturisme pentru Europa si America de Nord, dar va lansa noi modele electrice in toata lumea, a anuntat Jim Farley, seful pietelor globale, transmit Automotive News Europe si Reuters.
Pana in 2020, Ford va lansa pe plan global 16 vehicule electrice pe baterii si 24 hibride sau hibride plug-in. Dintre acestea, sapte modele vor fi lansate in America de Nord, trei in Europa, 13 in regiunea Asia-Pacific.
Ford a avertizat ca investitiile in mobilitate si vehicule autonome ar urma sa diminueze castigurile companiei pe 2017 cu 300 de milioane de dolari, dar producatorul auto este increzator ca efectele pozitive de pe urma investitiilor se vor resimti in 2019 si in anii urmatori.
Conform datelor preliminare, Ford a inregistrat in 2017 un profit net de 7,8 miliarde de dolari, pe fondul reducerii impozitelor. Profitul inainte de taxe ar urma sa se situeze la 8,4 miliarde de dolari, in scadere cu 19% fata de 2016 si sub estimarile analistilor.
In predeschiderea sedintei Bursei de la New York, actiunile Ford au scazut cu 3%, dupa anuntarea rezultatelor financiare preliminare. In ultimele 12 luni, titlurile companiei au urcat cu 3,7%.
Costurile mai ridicate ale metalelor, inclusiv aluminiu si otel, precum si volatilitatea cursului de schimb, ar putea costa compania 1,6 miliarde de dolari in 2018. De asemenea, reducerile de costuri sunt in derulare, iar beneficiile se vor vedea din 2020 si ulterior.
Ford isi va majora investitiile in vehicule... mai mult
Joi, 18 Ianuarie 2018, ora 17:18
Ford Motor Co, al doilea producator auto american, a prezentat un plan ce prevede majorarea productiei de vehicule cu peste o treime, prin construirea unor fabrici in statele emergente, transmite Reuters.
Compania vrea sa produca pe plan mondial aproximativ opt milioane de vehicule, pana la mijlocul acestui deceniu, fata de aproximativ sase milioane masini si camioane in acest an.
Planul face parte din procesul de restructurare adoptat in urma cu sapte ani de seful Ford, Alan Mulally, ce prevede reducerea costurilor si majorarea productiei prin adoptarea unei strategii de fabricatie unificate.
"Deoarece compania s-a restructurat si a mentinut principiul de baza privind corelarea capacitatii de productie cu cererea, acum putem folosi integral capacitatile noastre de productie din intreaga lume si sa obtinem de la ele cele mai bune rezultate", a declarat directorul Ford responsabil cu productia pe plan mondial, John Fleming.
Pana in 2017, cand Ford va avea aproximativ 80 de fabrici, compania intentioneaza sa construiasca majoritatea masinilor si camioanelor doar pe noua platforme, fata de 15 in prezent. Pana atunci, fabricile Ford vor putea produce in medie patru modele diferite sau derivate, fata de doar trei in prezent.
La 90% dintre fabricile companiei, pe plan mondial, se va lucra in trei schimburi pana in 2017, ceea ce ar putea majora productia cu 30%. In prezent, doar 65% din fabrici lucreaza in trei schimburi.
Ford are in plan lansarea la nivel... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 13:57