Amanarea platii obligatiilor fiscale fara instituirea accesoriilor pana la 30 de zile de la incetarea situatiei de urgenta este considerata cea mai utila masura luata de guvern in contextul pandemiei COVID-19 de catre 90% dintre companiile respondente in cadrul studiului Barometrul de HR, realizat de PwC Romania.
"Mediul de afaceri se confrunta cu un climat imprevizibil, fara precedent, care duce la o scadere neasteptata a veniturilor intr-un termen scurt.
Multe companii gasesc cu greu solutii pentru a-si asigura lichiditati si au nevoie de sprijinul guvernului.
Amanarea platii taxelor reprezinta o gura de oxigen in aceste conditii. In continuare, va fi nevoie de alte masuri pentru a combate efectele negative ale pandemiei COVID-19.
Totusi asteptarile trebuie sa ramana realiste, raportate la posibilitatile bugetare.
Spun asta pentru ca in ultimii ani, desi am avut crestere economica, a fost aplicata o politica fiscala prociclica care a dus la restrangerea spatiului fiscal, limitand mijloacele de interventie ale guvernului intr-o situatie de criza, asa cum este cea pe care o traversam acum", a declarat Ionut Simion, Country Managing Partner PwC Romania.
In ceea ce priveste impactul masurilor luate de autoritati in contextul pandemiei COVID-19, marea majoritate a respondentilor au apreciat ca benefice si alte masuri luate in zona fiscala, astfel:
- 88% considera ca binevenita masura de amanare a termenului de plata pentru impozitul pe cladiri, teren,... mai mult
Joi, 02 Aprilie 2020, ora 16:02
Cele mai multe companii din Romania nu au o strategie de risc pentru situatii precum epidemia de coronavirus. O arata rezultatele unui barometru efectuat de compania de consultanta Frames la comanda FACTORY 4.0 conference.
Potrivit rezultatelor cercetarii, peste 70% dintre cele 300 de firme chestionate se asteapta la consecinte economice negative, de la probleme de aprovizionare la cresteri de preturi si blocaj financiar.
Epidemia de COVID-19 reprezinta un test fara precedent pentru economia romaneasca, care este, in mare parte, nepregatita pentru o astfel de situatie.
Dincolo de faptul ca epidemia a dus la inchiderea a numeroase fabrici din China, raspandirea coronavirusului in Europa, in tari precum Italia, unul dintre principalii nostri parteneri comerciali, este de natura sa genereze blocaje semnificative pe lantul economic.
Potrivit barometrului Factory 4.0 & Frames, 72% dintre investitori au declarat ca nu au un plan de risc pentru o asemenea situatie, in timp ce doar 11% au afirmat ca au dezvoltat un plan de continuitate al afacerii.
In ceea ce priveste impactul asupra afacerilor, 57% au declarat ca epidemia, in stadiul actual, afecteaza derularea business-ului, dar nu sunt impactate procesele importante. 17% au afirmat ca efectele economice ale COVID-19 blocheaza procesele importante de business/productie, iar 9% au declarat ca impactul este unul major. 17% au afirmat ca epidemia, pentru moment, nu le afecteaza afacerile.
Intrebati care sunt... mai mult
Luni, 09 Martie 2020, ora 13:39
"Din lac in put" - asa am putea cataloga decizia istorica de a trece companiile de stat furnizoare de energie electrica sau gaz metan din proprietatea statului in proprietatea privata.
Aceasta mutare a fost justificata prin presiunea externa facuta pentru a se renunta la activele "neperformante". Tocmai cei care afirmau acest lucru s-au inghesuit sa preia aceste companii si sa isi asume numai beneficiile rezultate din contract si absolut nici o obligatie.
In cam toate statele europene companiile energetice sunt considerate de interes strategic si mare parte din ele sunt investitii de stat. Sistemul in Europa nu functioneaza chiar deloc precum in America, acolo unde piata s-a nascut libera, nu s-a incercat impunerea cu forta. Desi la ei acasa mare parte din aceste companii se afla in administrarea statului, noua ni s-a pretins vanzarea lor.
In fapt, la acest moment, companiile de distributie energie electrica si asigurare a alimentarii cu gaz metan au devenit principalele societati prin care in fiecare luna sume colosale de bani sunt platite de romani si plasate ulterior in afara tarii.
Pentru a se asigura ca nicio cheltuiala in plus nu este facuta, orice investitie de extindere sau modernizare este impusa imediat beneficiarului final. Nu doar ca iti platesti curentul sau factura la gaze, atunci cand doresti sa te legi chiar tu esti cel care vei plati pentru acea extindere de retea sau bransament. Cu toate acestea, desi platite, aceste bunuri nu iti apartin si... mai mult
Vineri, 02 Noiembrie 2018, ora 09:45
Intrebare: Cum isi da seama un Director de Resurse Umane ca a inceput procesul de revenire din criza economica? Raspuns: Colegii incep sa-i vorbeasca din nou despre atragerea si pastrarea talentelor si il intreaba ce planuieste sa implementeze.
Mai serios vorbind, relansarea economiei, alaturi de perspectiva unui deficit de mana de lucru in Europa urmatorilor 20 de ani obliga toate companiile care isi doresc sa ramana competitive sa anticipeze viitorul.
Dar despre ce vorbim mai exact? Ce reprezinta un talent pentru o companie si cat de departe putem/ar trebui sa mergem pentru a-l pastra?
Vocabularul utilizat cu privire la acest subiect ridica intr-adevar o serie de provocari: expresiile cel mai des utilizate sunt 'razboiul talentelor', 'seducerea de persoane cu potential', 'programe de fidelizare a colaboratorilor cheie'...
Astfel, deja ne imaginam cum companiile - cum ar fi companiile aeriene - emit din nou angajatilor carduri care sa le permita sa colecteze puncte sau kilometri de zbor pentru a castiga cadouri, cum organizeaza strategii de atac si aparare cu privire la talente sau cum se dau peste cap si fac dansul paunului pentru a-si atrage si apoi pastra talentele.
Conform definitiei din Larousse, un talent este 'abilitatea specifica (a unei persoane) de a face un anumit lucru'.
Un 'talent' asa cum il intelegem noi in cadrul unei companii ar fi deci o persoana dotata cu o aptitudine aparte pentru a realiza un anumit lucru care este important... mai mult
Luni, 22 Septembrie 2014, ora 12:30
Accace, una dintre principalele companii de externalizare si consultanta de afaceri din Europa Centrala si de Est, a inregistrat o crestere cu 20% a cifrei de afaceri in Romania in primele sase luni din acest an, comparativ cu aceeasi perioada din 2013, ajungand la aproximativ 700.000 de euro.
Avansul cifrei de afaceri se datoreaza in principal tendintei de externalizare a serviciilor de contabilitate si salarizare din partea companiilor multinationale existente pe piata locala, dinamica ce se va accentua in perioada urmatoare.
Cel mai mare aport la cresterea cifrei de afaceri, de circa 70%, a venit din zona de outsourcing, in timp ce serviciile de consultanta fiscala si legala au reprezentat aproximativ 30% din veniturile din primul semestru.
"Clientii majori au venit din zona de multinationale, in special companiile nou intrate pe piata din Romania, care aleg sa beneficieze de la bun inceput de serviciile noastre pentru a putea functiona corespunzator. Vedem din ce in ce mai multe companii care tatoneaza piata din Romania si suntem increzatori ca aceasta tendinta se va mentine", a declarat Bogdan Badea, Managing Director Accace in Romania.
Activitatea companiei pe plan local a fost similara cu cea din celelalte tari din regiune unde este prezenta, cu mentiunea ca piata de externalizare a serviciilor de contabilitate si salarizare din Romania nu a ajuns inca la maturitate, asadar exista mai mult loc de crestere fata de regiune.
Cresterea si consolidarea... mai mult
Marti, 22 Iulie 2014, ora 13:30
Externalizarea serviciilor de contabilitate aduce cu sine o sumedenie de beneficii, insa esti pregatit sa faci acest pas? Poate ca relatia ta cu contabilul s-a consolidat de-a lungul anilor si nu-ti este tocmai usor sa renunt pe el pentru a deveni "un client" al unei firme.
Inainte de a lua o astfel de decizie trebuie sa arunci un ochi peste piata de servicii de contabilitate, peste avantajele si dezavantajele fiecarei optiuni si, nu in ultimul rand, peste tendintele din aceasta piata.
Viitorul servciului de contabilitate sta in tehnologia "paperless", la care firmele de specialitate s-ar putea adapta mai usor, explica Adrian Soltan, Accounting Manager Accace, pentru Business24.
Specialistul realizeaza si profilul contabilului modern: "este acel consultant flexibil ce foloseste un ERP modern, online, foloseste instrumente de time management, dispune de o atitudine proactiva, identifica si ofera solutii clientilor, partilor implicate, dispune de creativitate si viziune de ansamblu asupra unei afaceri alaturi de cei care iau decizii la nivel de management".
Cum arata piata de servicii de contabilitate din Romania in 2014?
Piata de servicii de contabilitate din Romania este in continua expansiune si devine din ce in ce mai competitiva pentru toti cei implicati, atat cei care presteaza cat si cei care solicita aceste tipuri de servicii.
Unde exista competitie exista si cresterea calitatii serviciilor de contabilitate. Au aparut si vor aparea companii cu o... mai mult
Joi, 03 Iulie 2014, ora 12:14
Romtelecom si Cosmote Romania discuta cu Ericsson Romania pentru externalizarea centrelor de comanda ale celor doua retele (Network Operation Centre - NOC), incheierea contractului urmand sa contribuie la eficientizarea costurilor celor doi operatori.
"Romtelecom si Cosmote Romania au optat pentru un model de afaceri ce presupune servicii de suport integrate in structurile organizationale de Operatiuni si Mentenanta. Ca urmare a acestei decizii, unitatile de afaceri Intretinere Retea Pasiva, Monitorizare si Operare Retea Fixa si Mobila vor fi transferate catre un partener extern. Acest partener extern a fost selectat ca rezultat al unei licitatii organizate de catre cele doua companii, proces la care au participat jucatori importanti de pe piata locala si internationala de telecomunicatii. Ca urmare a acestei licitatii, cele doua companii au intrat in discutie cu Ericsson pentru a agrea un parteneriat pe acest proiect cheie", au declarat pentru MEDIAFAX reprezentantii celor doi operatori.
Alte detalii despre contract (durata, valoarea, numar de salariati ai Romtelecom si Cosmote care ar putea fi afectati) vor fi publicate "atunci cand acestea vor fi disponibile", au mai spus sursele citate.
Surse din piata telecomunicatiilor spun ca la licitatie au mai participat subsidiarele locale ale Alcatel Lucent si Huawei.
Un parteneriat care dateaza din 2010
La finele anului 2009, Romtelecom a anuntat ca va transfera catre Ericsson Romania, incepand cu 11 ianuarie... mai mult
Luni, 02 Iunie 2014, ora 16:20
Companiile care activeaza in industria romaneasca de IT nu se pot plange de anul care a trecut, avand in vedere ca rezultatele financiare sunt majoritatea cazurilor pozitive. Mai mult, cateva dintre aceste companii au inregistrat performante spectaculoase.
Dintre jucatorii din piata IT, Entersoft, dezvoltator si furnizor de solutii software de business, a avut anul trecut un plus de 80% a afacerilor, iar Pras Consulting, furnizor de solutii IT, a raportat o crestere cu peste 20%.
Entersoft: Proiectele implementate la companii mari si medii si dezvoltarea aplicatiilor au crescut afacerile
Compania Entersoft a avut, in 2013, o crestere cu 80% a afacerilor in principal datorita proiectelor complexe, integrate, implementate pe tot parcursul anului, dar si prin dezvoltarea retelei de parteneri.
Cristi Cozic, Country Manager Entersoft Romania
"Suntem multumiti de intreaga evolutie din 2013 pentru ca am dovedit ca putem acoperi cu tehnologia Entersoft atat clienti, cat si companii medii, din industrii diferite, ceea ce dovedeste o recunoastere a maturitatii solutiilor Entersoft la nivelul pietei", a spus Cristi Cozic, Country Manager Entersoft Romania.
Veniturile companiei dezvoltatorului si furnizorului de solutii software de business au ajuns la aproximativ 630.000 de euro.
Printre principalele proiecte de anul trecut se numara cele de la JTI Romania, grupul editorial Litera, Heveco si Interallis Chemicals.
La randul lor, dezvoltarea retelei de... mai mult
Luni, 03 Februarie 2014, ora 15:43
Companiile sunt din ce in ce mai interesate de externalizarea anumitor servicii, in special din zona de IT si in domeniul consultantei pe serviciile de administrare de infrastructura si cele de salarizare. Principalul motiv pentru care firmele apeleaza la externalizarea unor domenii este eficientizarea costurilor.
La acesta se adauga imbunatatirea eficientei si reducerea numarului de angajati, continuand o tendinta deja stabilita, potrivit unui studiu online realizat de "EY - Outsourcing in Europe".
Cu toate acestea, aproximativ 75% din serviciile IT continua sa fie gestionate intern, ceea ce indica faptul ca si o piata matura, cum este cea de servicii externalizate de IT are potential mare de crestere in urmatorii ani.
Spre exemplu, companiile din Finlanda, Spania si Marea Britanie isi externalizeaza serviciile catre furnizori externi mai des decat celelalte tari incluse in sondaj. Aici, cel mai ridicat nivel de externalizare se inregistreaza in cazul serviciilor IT, cum ar fi dezvoltarea de aplicatii, IT helpdesk, de infrastructura si testare, dar si in cazul serviciilor salariale.
Datele studiului releva faptul ca organizatiile din aceste state nu doar ca isi externalizeaza serviciile care nu tin de activitatea lor de baza, ci sunt si dornice sa incheie parteneriate cu furnizorii externi inclusiv pentru imbunatatirea activitatii lor de baza si pe crearea de avantaj competitiv.
Externalizarea serviciilor IT Functia de IT este, in majoritatea cazurilor,... mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2013, ora 11:45