Loviti de criza financiara din tara lor, bancherii eleni cauta sa isi consolideze afacerile macar in zonele din imediata apropiere a Greciei. Bulgaria este tara care da tonul la fuziuni ale sucursalelor de banci din Grecia.
Ultimul zvon analizat atat in presa elena, cat si in cea de la Sofia vizeaza o fuziune a NBG (National Bank of Greece) cu Piraeus sub denumirea noua de Banca Unita a Bulgariei, cu NBG in pozitie de actionar majoritar, anunta agentia Novinite.
Regrupare in piete
Cele doua institutii bancare au refuzat sa comenteze deocamdata informatia, dar, in cazul in care aceasta fuziune se va realiza, Bulgaria ar putea deveni prima tara sud-est europeana in care se constata o reasezare in piata a subsidiarelor din sistemul bancar elen.
La jumatatea lunii trecute, Postbank, o subsidiara din Bulgaria a grupului elen Eurobank, a anuntat ca intentioneaza sa preia sucursala locala Alpha Bank.
Bancile grecesti controleaza aproximativ 20% din activele bancare din Bulgaria, o eventuala absorbtie a bancilor Alpha si Piraeus urmand sa lase pe piata din tara vecina doar doi exponenti ai sistemului bancar elen: Eurobank si NBG.
Sub presiune
Cotidianul elen Kathimerini a precizat ca, in cadrul negocierilor cu Comisia Europeana, bancherilor din Grecia li s-a recomandat sa se concentreze in urmatorii ani pe piata interna, evitand expunerea pe alte piete.
Cu toate acestea, bancile elene spera sa isi conserve pozitia obtinuta pe pietele din Bulgaria, Romania,... mai mult
Luni, 03 August 2015, ora 15:12
Oficialii de la Atena si creditorii din zona euro au reluat discutiile pe tema deblocarii ajutorului financiar de urgenta, insa nimeni nu mai da sanse unei intelegeri intre cele doua parti.
Fondul Monetar International lucreaza deja cu autoritatile din sud-estul Europei pentru a pregati masurile de siguranta in cazul declararii incapacitatii de plata a Greciei, a admis un oficial al institutiei financiare.
Este una din putinele ocazii in care reprezentantii FMI admit ca nu se intrvede sansa semnarii unui acord cu Grecia, arata publicatia Market Watch.
Romania, expusa direct
Bancile grecesti sunt active in mai multe tari din sud-estul Europei, riscul unui soc financiar in regiune fiind destul de mare. In Bulgaria, subsidiarele Bancii Nationale a Greciei SA, Alpha Bank, Piraeus Bank si Eurobank Ergasias ating aproape 22% din activele bancare.
O expunere similara se regaseste in Macedonia, iar activitatea bancilor din Grecia este destul de mare si in pietele din Romania, Albania si Serbia.
"Suntem in dialog cu oficialii din aceste tari. Ne consultam frecvent cu privire la planurile de rezerva si masurile care pot fi luate pentru a limita efectele", a explicat Jorg Decressin, directorul pentru Europa al FMI.
In cadrul discutiilor, reprezntantii Fondului au solicitat bancilor centrale sa verifice constant rezervele pe care subsidiarele bancilor grecesti le au, in cazul in care finantarea de la bancile-mama se intrerupe brusc, si gradul de asigurare a... mai mult
Luni, 11 Mai 2015, ora 13:25
Tarile din apropierea Greciei, inclusiv Romania, isi pregatesc bancile pentru cel mai negru scenariu.
Potrivit unor surse citate de cotidianul elen Kathimerini, bancile centrale din regiune isi iau masuri de precautie.
Subsidiarele elene din Albania, Bulgaria, Cipru, Romania, Serbia, Turcia si Macedonia au fost fortate sa isi reduca la zero expunerea la Grecia.
Astfel, acestea ar trebui sa rupa legaturile cu tara lor de origine, adica sa renunte la obligatiunile emise de guvernul de la Atena si sa isi retraga orice depozite ar avea la bancile mama.
Miscarea ar trebui sa reduca la minimum riscul de contagiune in cazul in care negocierile dintre Atena si Bruxelles vor esua.
"Daca vorbim de o cerere explicita, ...citeste mai departe despre "Calul troian din Romania si alte tari? Bancile nationale se pregatesc pentru cel mai negru scenariu" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 19 Aprilie 2015, ora 20:06
Moody's a retrogradat luni ratingurile pentru depozitele pe termen lung si datoriile cu prioritate la plata a cinci banci din Grecia, respectiv Piraeus Bank, National Bank of Greece si Alpha Bank, de la nivelul Caa1 la Caa2, si Eurobank Ergasias si Attica Bank, de la Caa2 la Caa3.
Totodata, ratingurile acestor banci au fost puse sub supraveghere in vederea unei noi retrogradari, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara, transmite Mediafax.
Masura a fost luata in urma punerii sub supraveghere, vineri, a ratingului Greciei, Caa1, pentru retrogradare.
Moody's a decis revizuirea in scadere a ratingurilor bancilor din cauza probabilitatii reduse a unui sprijin din partea statului elen, a incertitudinilor sporite legate de capacitatea guvernului elen de a ajunge la un acord cu creditorii internationali la timp pentru asigurarea lichiditatilor si finantarii necesare Greciei, precum si a posibilei scaderi a capacitatii Fondului Elen de Stabilitate Financiara de a sustine bancile, in caz de nevoie.
"Un posibil blocaj al negocierilor dintre guvernul Greciei cu creditorii internationali ar putea pune in pericol asigurarea necesarului de lichiditati si finantare al statului elen, limitand capacitatea de a sustine bancile, in caz de nevoie", potrivit Moody's.
In plus, Moody's considera ca exista riscul real ca mare parte din rezervele de circa 11,5 miliarde de euro ale Fondului Elen de Stabilitate Financiara sa fie folosite pentru finantarea... mai mult
Marti, 10 Februarie 2015, ora 09:43
Creditele neperformante au continua sa creasca in lipsa unor finantari noi in economia romaneasca. Statistica BNR arata ca evolutia creditelor neperformante, aflata in crestere, se indreapta incet spre un prag critic, iar expunerea bancilor a ramas constanta in ultimii ani.
In luna august, rata creditelor neperformante a urcat cu 0,07 puncte procentuale, fata de nivelul inregistrat luna precedenta, ajungand la 21%, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
"Rata creditelor neperformante este ingrijoratoare si este una din cele mai mari din europa. Reprezinta unul din motivele principale pentru care bancile din Romania nu isi pot permite sa fie mai 'agresive' in momentul de fata in reluarea creditarii, a declarat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia.
La finalul lunii iulie, rata creditelor neperformante se ridica la 20,93%. In luna august a anului precedent, se situa la 17,61%.
Bancile au fost nevoite sa constituie in ultimii ani provizioane de miliarde de euro pentru a acoperi pierderi din credite neperformante, ceea ce a erodat castigurile si a adus rezultatele in zona negativa.
Pentru a mentine in limite controlabile nivelului creditelor neperformante, bancile trebuie sa depisteze din timp eventuala inrautatire a situatiei clientului si trecerea, dupa caz, la aplicarea masurilor de recuperare, sa vanda o parte din creditele neperformante sau sa infiinteze "banci rele" care sa administreze creditele neperformante.... mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 14:34
Doua dintre cele mai mari banci din Grecia, National Bank of Greece (NBG) si EFG Eurobank ar putea fuziona, rezultand astfel cea mai mare institutie de credit de pe piata elena.
O astfel de tranzactie ar avea acordul guvernului de la Atena si cel al Bancii Greciei, potrivit unor surse citate de publicatia locala To Vima.
Alta varianta luata in calcul, scrie publicatia elena, este fuziunea NBG cu EFG Eurobank si Hellenic Postbank, o institutie de credit mai mica, detinuta de stat. Autoritatile elene au decis in august ca Hellenic Postbank nu este viabila.
Bancile elene se afla sub presiune pentru consolidare, astfel incat sa poata rezista mai bine crizei, care le-a lasat dependente de lichiditati de la banca centrala, intrucat accesul la pietele interbancare si Banca Centrala Europeana ramane blocat.
La inceputul saptamanii, grupul francez Credit Agricole a anuntat ca deruleaza negocieri exclusive cu Alpha Bank pentru vanzarea subsidiarei Emporiki Grecia la pretul simbolic de un euro.
Alpha Bank ar putea cumpara Emporiki Bank, pana la sfarsitul anului. Pretul: un euro
Societe Generale a informat, de asemenea, ca se afla in negocieri exclusive cu Piraeus Bank pentru vanzarea diviziei Geniki din Grecia.
Piraeus Bank vrea sa cumpere divizia din Grecia a Societe Generale
Potrivit unor surse citate de Kathimerini in septembrie, NBG, EFG Eurobank si Piraeus Bank, au discutat in prima parte a anului un plan de a forma o singura institutie de credit, insa... mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 14:16
Piraeus Bank poarta negocieri pentru achizitionarea Geniki Bank, divizia din Grecia a Societe Generale, la care grupul francez detine 99,1% din actiuni.
Anuntul vine dupa ce in august SocGen a admis ca poarta "discutii confidentiale" privind potentiala vanzare a diviziei sale din Grecia, Geniki Bank catre Piraeus, a patra mare banca comerciala din Grecia.
Societe Generale incearca sa-si reduca expunerea pe Grecia, dupa ce s-a extins in aceasta tara in ultimul deceniu. In august, banca a raportat un declin al profitului in trimestrul doi, din cauza incetinirii cresterii in Europa si a tensiunilor de pe pietele financiare.
Miercuri, la bursa de la Paris, actiunile SocGen au inchis in scadere cu 0,33%, ajungand la 22,50 euro.
Daca tranzactia se va finaliza cu succes, preluarea Geniki Bank ar veni la aproximativ doua luni dupa ce Piraeus Bank a preluat activele viabile ale ATEbank, o banca greceasca de stat.
Piraeus preia ATEbank, inclusiv sucursala din Romania
In iulie, directorul financiar al Societe Generale, Bertrand Badre, a declarat ca grupul bancar francez a redus finantarea catre subsidiara din Grecia, Geniki, si analizeaza mai multe strategii privind o posibila iesire de pe piata greaca.
Grupul Societe Generale este unul dintre cele mai mari grupuri de servicii financiare din zona euro. Atat Societe Generale, cat si Piraeus Bank sunt prezente si pe piata din Romania.
Si rivala Societe Generale, grupul bancar Credit Agricole, a confirmat luni... mai mult
Joi, 04 Octombrie 2012, ora 10:37
Mai multe banci franceze ar putea fi afectate de expunerea pe piata din Grecia, in conditiile in care agentia de evaluare Moody's a anuntat ca s-ar putea sa reduca ratingurile celor mai mari banci franceze, din cauza expunerii acestora pe economia elena, anunta Mediafax.Deciziile de astazi (miercuri - n.r.) reflecta temerile Moody's legate de expunerile acestor banci pe economia elena, prin detineri directe de obligatiuni guvernamentale, prin credite catre sectorul privat din Grecia sau prin subsidiare care opereaza in aceasta tara, factor cheie pentru CASA (Credit Agricole) si SocGen (Societe Generale) din cauza bancilor locale detinute aici", se arata intr-o notificare a agentiei de evaluare financiara.
Ministrii Finantelor din tarile zonei euro nu au ajuns marti la un acord privind forma in care creditorii privati ai statului grec ar trebui sa participe la costurile unui nou pachet de bailout.
Gasirea unei solutii cade astfel in sarcina liderilor Germaniei si Frantei, care se vor intalni in urmatoarele zile.
Anuntul Moody's a contribuit la deprecierea monedei euro in sedinta de tranzactionare de miercuri, moneda aflandu-se deja sub presiune dupa ce Financial Times a scris ca un plan de re-esalonare a datoriilor Greciei, inspirat de propunerile Germaniei, ar putea forta guvernele zonei euro sa acorde finantare suplimentara de pana la 20 miliarde euro.
Standard & Poor's a taiat luni ratingul Greciei la "CCC", cel mai slab rating de tara din lume, la numai patru... mai mult
Miercuri, 15 Iunie 2011, ora 12:52
Ratingul Ciprului a fost redus de Fitch, de la AA- la A-, cu perspectiva negativa, din cauza expunerii bancilor locale in Grecia, anunta Mediafax care citeaza Reuters. Agentia de evaluare financiara noteaza ca bancile cipriote sunt "relativ bine plasate" pentru a absorbi impactul unei restructurari a datoriilor Greciei cu o scadere de 50% a obligatiunilor datorate de statul elen, scenariul de baza luat in calcul de Fitch pentru analiza situatiei Ciprului.
Scenariile cele mai pesimiste pentru Grecia ar putea avea insa un efect de domino asupra profilului financiar al Ciprului.
"Reducerea ratingului reflecta severitatea crizei din tara vecina Grecia si riscurile ridicate de aceasta situatie pentru sistemul bancar cipriot si, in consecinta, pentru finantele publice ale Ciprului", a declarat intr-un comunicat Chris Pryce, director in cadrul Fitch Sovereign Group.
Recapitalizarea bancilor din Cipru dupa o taiere de 50% a sumelor datorate de Grecia ar putea costa doua miliarde euro, suma care ar trebui asumata doar partial de statul cipriot, noteaza agentia.
Expunerea pe Grecia este o sursa semnificativa de vulnerabilitate, care s-a intensificat odata cu retrogradarile succesive din ultimele luni ale ratingului guvernului elen.
Uniunea Europeana incearca sa ajunga la un consens pentru desenarea unui nou pachet de bailout destinat Greciei, pentru a evita default-ul (incapacitate de plata) unui stat din zona euro.
Ratingurile Ciprului au resimtit in ultimele sase luni tot mai... mai mult
Marti, 31 Mai 2011, ora 10:27