Scandalurile legate de spalarea de bani sunt depasite astfel ca anul viitor o provocare majora pentru bancile din Europa de Est va fi sa evite efectele tensiunilor geopolitice, transmite Bloomberg.
Letonia, tara care in acest an a fost in centrul scandalului legat de spalarea de bani, isi preseaza bancile sa respecte un set din ce in ce mai complex de sanctiuni internationale, a declarat presedintele Comisiei pentru piete financiare si de capital (CPFC) din Letonia, Peters Putnins. Potrivit lui Putnins, aceste eforturi se vor dovedi decisive in mentinerea accesului Letoniei pe pietele financiare globale.
"Vedem in fiecare luna ca sunt fie sanctiuni din partea Uniunii Europene fie sanctiuni americane indreptate spre Rusia sau alte tari. Problema exista deja dar in cursul anului urmator sunt sigur ca aceasta problema se va agrava", a spus Peters Putnins.
Sectorul financiar din Letonia a fost zguduit la inceputul acestui an cand a treia mare banca locala a fost inchisa dupa ce Trezoreria americana a acuzat-o de spalare de bani, iar guvernatorul Bancii Nationale a fost acuzat de luare de mita. In tara vecina Estonia, faptul ca divizia locala a grupului bancar Danske Bank A/S a intermediat tranzactii de miliarde de dolari cu fonduri suspecte a declansat mai multe investigatii si solicitari pentru o inasprire a reglementarilor la nivelul Uniunii Europene.
Letonia a interzis companiile paravan fara afaceri concrete, a inasprit reglementarile si amenzile pentru a-si... mai mult
Luni, 12 Noiembrie 2018, ora 16:34
Creditele neperformante au continua sa creasca in lipsa unor finantari noi in economia romaneasca. Statistica BNR arata ca evolutia creditelor neperformante, aflata in crestere, se indreapta incet spre un prag critic, iar expunerea bancilor a ramas constanta in ultimii ani.
In luna august, rata creditelor neperformante a urcat cu 0,07 puncte procentuale, fata de nivelul inregistrat luna precedenta, ajungand la 21%, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
"Rata creditelor neperformante este ingrijoratoare si este una din cele mai mari din europa. Reprezinta unul din motivele principale pentru care bancile din Romania nu isi pot permite sa fie mai 'agresive' in momentul de fata in reluarea creditarii, a declarat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia.
La finalul lunii iulie, rata creditelor neperformante se ridica la 20,93%. In luna august a anului precedent, se situa la 17,61%.
Bancile au fost nevoite sa constituie in ultimii ani provizioane de miliarde de euro pentru a acoperi pierderi din credite neperformante, ceea ce a erodat castigurile si a adus rezultatele in zona negativa.
Pentru a mentine in limite controlabile nivelului creditelor neperformante, bancile trebuie sa depisteze din timp eventuala inrautatire a situatiei clientului si trecerea, dupa caz, la aplicarea masurilor de recuperare, sa vanda o parte din creditele neperformante sau sa infiinteze "banci rele" care sa administreze creditele neperformante.... mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 14:34
O crestere economica mai ferma poate impulsiona relansarea creditarii, iar unul dintre beneficiile acordarii de credite noi este si o scadere a ponderii creditelor neperformante din portofoliile bancilor, a declarat Ion Dragulin, directorul Directiei de Stabilitate din cadrul BNR.
"Prelungirea starii generale dificile este generata inclusiv, de cresterea economica care nu are avantul necesar pentru a schimba lucrurile, pentru ca o dinamica ridicata poate genera o crestere mai mare a creditelor noi", potrivit lui Dragulin.
In ultima perioada, exista o tendinta de externalizare a creditelor neperformante, insa ponderea lor poate scadea si prin relansarea creditarii. In septembrie, rata creditelor neperformante din portofoliile bancilor autohtine a ajuns la 17,3%, insa gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante este adecvat, peste valorile din alte tari UE, precum Bulgaria, Cehia, Polonia, Ungaria, Austria, Franta, Grecia sau Italia.
"In privinta creditelor neperformante, avem o problema cu dinamica, avem o problema cu nivelul. Cand analizele din BNR indicau o posibila faza de inversare si aplatizare, lucrurile nu s-au intamplat asa. Criza este prelungita", a marturisit oficialul BNR.
Majoritatea creditelor noi acordate este canalizata inspre sectorul companiilor. Creditarea populatiei a intrat recent in teritoriu negativ. Modelele de business ale bancilor sunt in schimbare, finantarile indreptandu-se mai mult catre sectoarele tradeables in... mai mult
Sambata, 24 Noiembrie 2012, ora 11:35
Agentia de evaluare financiara Fitch a confirmat marti ratingul suveran al Austriei, insa a avertizat ca va urmari cu atentie bancile austriece, principalii creditori din Europa Centrala si de Est.
In plus, Fitch va analiza si actiunile la nivelul zonei euro de combatere a crizei datoriilor.
In Romania sunt prezente bancile austriece Erste, prin Banca Comerciala Romana, Raiffeisen Bank si Volksbank. De asemenea, grupul italian UniCredit este prezent in Romania prin intermediul UniCredit Bank Austria, care controleaza operatiunile bancii din Europa Centrala si de Est.
Bancile, criza din zona euro, dar si flexibilitatea economica si masurile de consolidare a finantelor statului, factori analizati de Fitch, au avut rol important si in decizia agentiei rivale Standard & Poor's, din ianuarie, de a retrograda Austria de la nivelul maxim "AAA", potrivit Reuters.
Moody's a avertizat in februarie ca ar putea lua o decizie similara.
"Expunerea bancilor austriece fata de Europa emergenta, inclusiv fata de membri mai slabi (economic ai UE, n.r.), este semnificativa, dar in prezent nu este un risc concret pentru ratingul al Austriei", a declarat, intr-un comunicat, Gergely Kiss, director in cadrul diviziei pentru ratinguri suverane de la Fitch.
Agentiile de rating vad sectorul financiar relativ extins al Austriei ca pe un posibil risc pentru ratingul tarii, in cazul in care statul ar fi nevoit sa intervina din nou, precum timpul crizei financiare, pentru a sustine... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2012, ora 17:32
Actiunile Raiffeisen Bank International AG, al treilea mare creditor din Europa de Est, au crescut luni la cel mai ridicat nivel din octombrie, dupa ce analistii Credit Suisse le-au spus clientilor ca temerile privind probleme de finantare ale bancilor din Europa de Est sunt "exagerate", transmite Bloomberg.
Raiffeisen s-a alaturat astfel cresterilor la burse inregistrate de alte banci europene, inclusiv Erste Group Bank, Commerzbank AG si UniCredit SpA.
Luni, la bursa de la Viena, actiunile Raiffeisen au urcat cu 12%, tranzactionandu-se in cursul dupa amiezii la 23.30 euro, cel mai ridicat nivel din 17 octombrie 2011. Si actiunile Erste, al doilea mare creditor din Europa de Est, au crescut luni cu 9,7%, ajungand la cel mai ridicat nivel din octombrie 2011.
Hugo Swann, analist la Credit Suisse, a anuntat intr-o nota catre clienti ca decizia BCE de a imprumuta in decembrie 489,191 miliarde de euro unui numar de 523 de banci din zona euro a facut finantarea pentru creditorii activi in Europa de Est mai accesibila si a redus amenintarea unor turbulente cauzate de o eventuala retragere a bancilor din fostele state comuniste.
Raiffeisen: BCE a redus riscul cu care se confrunta sectorul bancar in Europa de Est
"Credem ca BCE a redus riscul unei iesiri dezordonate din Europa de Est astfel incat a devenit mai scazut riscul cu care se confrunta sectorul bancar", a afirmat Swann, care a mentinut recomandarea pentru titlurile Raiffeisen la "outperform" (ceea ce... mai mult
Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 22:04
Reprezentanti ai autoritatilor bancare din 17 tari, printre care si Romania, se intalnesc miercuri la Viena pentru a discuta propunerile bancii centrale a Austriei privind limitarea riscurilor asumate de bancile austriece.
Intalnirea de la Viena reuneste inalti oficiali de la banca centrala a Austriei si autoritatea austriaca de reglementare a pietelor financiare FMA, Autoritatea Bancara Europeana si din partea mai multor tari, printre care Romania, Ungaria si Cehia, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate situatiei.
FMA supravegheaza banci, fonduri de pensii, fonduri de investitii si alti furnizori de servicii de investitii.
Oficialii vor discuta reglementarile privind capitalul si lichiditatea, propuse anul trecut de banca centrala a Austriei si FMA, care impun Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International si UniCredit Bank Austria sa limiteze creditarea in Europa de Est la 110% din depozitele si finantarea atrase pe plan local, ceea ce echivaleaza cu conditionarea noilor linii de credit de la bancile-mama de resursele obtinute de pe pietele respective.
Propunerile, menite sa asigure mentinerea ratingului AAA al Austriei, au fost criticate de oficialitati din Europa de Est, ingrijorate ca astfel de limitari pe creditare ar putea incetini cresterea economica din regiune.
Contactat de Bloomberg, purtatorul de cuvant al bancii centrale a Austriei, Christian Gutlederer, a refuzat sa comenteze informatiile. mai mult
Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 14:18
Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat joi ca nu vede un risc pe termen scurt de scadere a expunerilor bancilor, ci ca mai degraba riscul va fi acela de crestere mult mai lenta de acum incolo a finantarilor.
"Cred ca bancile mama vor face diferente intre tari in care au expuneri si vor face diferente intre afaceri in tarile respective, iar Romania, avand fundamente economice corectate fata de sfarsitul lui 2008 si in imbunatatire, va putea sa beneficieze de o mentinere a expunerilor. Nu vad un risc pe termen scurt de scadere a expunerilor, mai degraba riscul va fi acela de crestere mult mai lenta de acum incolo a finantarilor", a spus Cristian Popa in cadrul Summit-ul de la Bucuresti organizat de Economist Conferences.
El a declarat ca o eventuala reducere a fluxurilor de la bancile-mama catre bancile-fiica ar afecta rezultatele acestora.
"Sa ne aducem aminte ca nu putem sa discutam de reducerea expunerilor decat in momentul in care imprumuturile ajung la scadenta si ca dezintermedierea este o parte din consecintele unei crize economice si ale unei schimbari de la o perioada de boom, cum a fost pana in 2008 in toate tarile emergente si in toata Europa, la o perioada initial de recesiune, acum de crestere relativ modesta", a spus Cristian Popa.
Acesta a adaugat ca aceasta dezintermediere trebuie sa procedeze intr-o maniera ordonata, altfel riscand ca o crestere economica mult sub potential care se prelungeste cativa ani de zile, vorbind despre acest... mai mult
Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 12:55
Oficialitatile europene recomanda bancilor sa incerce sa se finanteze de pe piata inainte de a cere sprijinul guvernelor, in eventualitatea unor "vulnerabilitati" dezvaluite de testele de stres derulate in sistem, transmite Bloomberg, citat de Mediafax."In primul rand este de datoria bancilor. Vor avea o anumita perioada in care trebuie sa se refinanteze pe piata, dar guvernele vor anunta imediat daca exista vreo problema", a declarat ministrul olandez al finantelor, Jan Kees de Jager, dupa o intalnire cu omologii sai din zona euro.
Comisarul european pentru Economie si Politica Monetara, Olli Rehn, a aratat la randul sau ca bancile ar trebui sa se orienteze mai intai catre "finantarea din piete" pentru a-si consolida rezervele de capital.
Daca aceasta solutie esueaza, "prima linie publica de aparare" vor fi fondurile nationale.
"Vulnerabilitatile vor fi analizate de la caz la caz", a afirmat el.
Autoritatile din Uniunea Europeana deruleaza teste de stres pentru 91 de banci, incercand sa consolideze increderea investitorilor in rezistenta institutiilor financiare la potentiale pierderi, in contextul crizei datoriilor de stat care a lovit puternic obligatiunile guvernamentale ale Greciei, Spaniei si Portugaliei.
In timp ce oficialii europeni discuta ce detalii vor face publice si cum vor gestiona dezvaluirile, Comisia Europeana face presiuni asupra guvernelor pentru a le determina sa arate expunerea bancilor la datoriile de stat.
"Exista o opozitie considerabila fata de... mai mult
Marti, 13 Iulie 2010, ora 10:38
Mai multe banci centrale din Europa de Est, ce fac parte din state membre ale Uniunii Europene (UE), si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu anumite comentarii "ce induc in eroare" si care se refera la sectoarele financiare din aceste tari, scrie Reuters.Intr-o declaratie comuna, autoritatile de supraveghere bancara din Cehia, Slovacia, Polonia, Romania si Bulgaria considera ca "initiativele lansate public" ce accentueaza expunerea bancilor din tarile Europei de Vest, membre UE, fata de Europa Centrala si de Est, submineaza eforturile de mentinere a stabilitatii.
"Informatiile publicate...sunt adesea prea simplificate si induc in eroare, acestea putand avea un impact negativ asupra bancilor care opereaza in aceste tari", arata declaratia comuna, publicata pe pagina de internet a bancii centrale din Slovacia.
In comunicat nu se explica ce se intelege prin "initiative publice". mai mult
Miercuri, 04 Martie 2009, ora 12:04