"Noaptea Muzeelor" urmeaza sa aiba loc in data de 14 noiembrie, dupa ce mai multe institutii au raspuns propunerii de a organiza acest eveniment cu respectarea masurilor anti COVID-19, a anuntat, vineri, Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania.
"Tinem Noaptea Muzeelor! Mai multe muzee din tara au dat curs propunerii Retelei Nationale a Muzeelor din Romania de a organiza Noaptea Muzeelor 2020 in data de 14 noiembrie, una stabilita de catre organizatorul european al evenimentului", a informat RNMR, intr-o postare pe Facebook.
Organizatiile culturale care doresc sa participe, alaturi de muzee, cu evenimente special gandite pentru acest moment, sunt rugate sa solicite fisa de inscriere printr-un email expediat la adresa: noaptea_muzeelor@yahoo.com.
Fiecare muzeu sau organizatie culturala va trebuie sa respecte masurile anti COVID-19 impuse de catre ministerele Culturii si Sanatatii, care vor fi publicate pe website-ul www.noapteamuzeelor.org, in a doua parte a lunii octombrie.
Orice modificare in calendarul evenimentului sau decizie de amanare a editiei din acest an va fi anuntata public pe canalele oficiale de comunicare.
Initiat de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO si de Consiliul International al Muzeelor, evenimentul este organizat in tara noastra de Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania, fiind asteptat cu mare interes in fiecare an.
In 2019, cu prilejul celei de a XV-a editii a Noptii Muzeelor,... mai mult
Sambata, 22 August 2020, ora 03:45
National Gallery si Tate Modern, care se numara printre cele mai reputate muzee britanice, au anuntat marti ca isi redeschid portile din 8, respectiv 27 iulie, cu rezervare prealabila, dupa trei luni de inchidere din cauza pandemiei de coronavirus, scrie AFP.
Tara cea mai afectata din Europa de pandemie cu mai mult de 43.000 de morti, Regatul Unit trece sambata la o noua etapa majora pentru a iesi din izolarea impusa la sfarsitul lui martie pentru a lupta contra propagarii virusului, cu redeschiderea pub-urilor, restaurantelor si a muzeelor. Vor mai trece cateva zile pana ce marile institutii ale Londrei se vor redeschide.
Primul mare muzeu britanic care va fi redeschis, National Gallery din Londra, va primi vizitatorii incepand de miercuri, cu masuri care sa le asigure siguranta, profitand de experienta muzeelor europene si americane care deja s-au redeschis, a anuntat marti muzeul intr-un comunicat.
Vizitatorii vor descoperi expozitiile Tiziano sau Nicolaes Maes, numai dupa ce isi vor dezinfecta mainile. Au fost create trasee de vizitare, iar muzeul le recomanda vizitatorilor sa poarte masti. Muzeul, care a primit 5.7 milioane de vizitatori in 2018, a instalat si filtre mai eficiente in sistem de climatizare.
Tate Modern, care a gazduit aproape 5,9 milioane de vizitatori in 2018, se va redeschide pe 27 iulie, la fel ca si celelalte muzee Tate. La Londra, Tate Modern gazduieste o retrospectiva Andy Warhol, Tate Britain o instalatie a artistului britanic Steve... mai mult
Marti, 30 Iunie 2020, ora 19:38
Un muzeu ramane un loc in care iti poti gasi linistea in timpul unei calatorii peste hotare. Sigur, nu o sa ai o astfel de ocazie in cazul in care intentionezi sa vizitezi Luvru, de exemplu, cel mai asaltat obiectiv cultural de acest tip din lume.
Intr-un top al muzeelor din lumea intreaga, intocmit de expertii TripAdvisor, vei gasi insa si unele galerii celebre care sa iti asigure stropul de intimitate cu inefabilul artei, arata portalul Luxuo.
10. Muzeul National de Antropologie, Mexico City
Institutia din capitala Mexicului este una dintre cele mai asaltate atractii culturale din Mexico City, deoarece este o adevarata fereastra in cronologia si cultura popoarelor indigene.
Cladirea de pe Avenida Paseo de la Reforma continea cea mai mare colectie de arata mexicana veche, acesteia fiindu-i adaugate si cateva sali cu exponate etnografice din timpuri mai recente.
Piesele cele mai pretioase sunt un calendar aztec, mormantul lui Pakal, recreat intr-una din salile centrale ale cladirii si o masca de jad a zeului Zapotec Bat.
9. Muzeul Vasa, Stockholm
Daca nu ai timp decat pentru o oprire in capitala Suediei, atunci Muzeul Vasa trebuie sa fie locul spre care iti indrepti pasii.
Intregul muzeu a fost construit in jurul epavei navei de razboi Vasa, scufundata in 1628, chiar dupa lansarea la apa. Ramasitele navei au fost recuperate in urma cu cateva decenii, iar nava a fost restaurata aproape in totalitate.
Inclusiv designul exterior al cladirii... mai mult
Sambata, 19 Decembrie 2015, ora 00:00
127 de muzee, galerii si institute culturale din Viena au participat pe 3 octombrie la cea de-a 16-a editie a "Noptii lungi a muzeelor", organizata in mai multe orase austriece de Radioteleviziunea Austriaca ORF.
Evenimentul le-a oferit iubitorilor de arta o ocazie unica: cu doar 13 euro au putut vizita intre orele 18:00 si 01:00 cele mai importante muzee din capitala Austriei.
Ba mai mult, biletul de intrare la "Noaptea lunga" a permis in ziua evenimentului, intre orele 16:00 si 03:00, transportul gratuit cu mijloacele de transport in comun din Viena.
Printre punctele culminante ale evenimentului se numara programul muzeului Albertina, care va sta sub semnul lui Edvard Munch si al celebrei sale lucrari "Tipat".
Vizitatorii s-au bucurat pe de o parte de expozitia dedicata renumitului pictor norvegian, deschisa la muzeul Albertina pana pe 24 ianuarie 2016, iar pe de alta parte au experimentat cum se propaga strigatul lor pe peretii muzeului prin intermediul unei instalatii de culoare si lumina.
O alta oferta interesanta a venit din partea "Kunst Haus Wien": pe langa expozitia permanenta dedicata lui Friedensreich Hundertwasser, muzeul a prezentat si o retrospectiva a operei lui Joel Meyerowitz, unul dintre cei mai importanti fotografi americani si figura centrala a "New Color Photography".
Muzeul Leopold a mizat pe colectia sa Egon Schiele precum si pe expozitia dedicata artei vieneze de la 1900. O experienta inedita a oferit si "Scoala spaniola de... mai mult
Sambata, 03 Octombrie 2015, ora 00:00
Muzeul National de Arta al Romaniei se alatura Retelei Nationale a Muzeelor pentru a protesta, in acest an, cu ocazia Noptii Muzeelor, fata de saracirea ireversibila a patrimoniului muzeal national din cauza restituirilor de bunuri culturale si cladiri care au adapostit muzee.
Potrivit unui comunicat al MNAR, sub titlul "Priveste arta! Arta te priveste!", muzeul "propune publicului, pe langa vizita in Galeria Nationala si in expozitiile temporare deschise in nocturna, un periplu mai putin obisnuit intr-o Galerie de (ne) uitat". Aceasta va cuprinde ramele si soclurile catorva dintre lucrarile care nu mai fac parte din patrimoniul muzeal in urma unor hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.
Demersul MNAR isi propune sa contribuie, de asemenea, la accelerarea gasirii unor solutii legislative echilibrate care sa opreasca acest ...citeste mai departe despre "Proteste de Noaptea Muzeelor fata de saracirea ireversibila a patrimoniului" pe Ziare.com mai mult
Luni, 11 Mai 2015, ora 17:13
De Noaptea Muzeelor 2014, 33 de institutii - 18 muzee si 15 organizatii culturale sau de educatie din Bucuresti - isi asteapta publicul sambata pana tarziu in noapte la expozitii, concerte, spectacole, proiectii, performance-uri si ateliere interactive.
Pentru Noaptea Muzeelor, bucurestenii isi pot planifica vizita cat mai eficient utilizand hartile tiparite cu organizatiile participante, disponibile la sediile muzeelor in noaptea respectiva sau in format electronic pe site-ul evenimentului, precum si aplicatia pentru telefoanele mobile care se poate descarca de pe AppStore si Google Play.
Traseul intre muzee este asigurat de autobuzele RATB, prin linia speciala Noaptea Muzeelor, cu sprijinul Primariei Municipiului Bucuresti, Noaptea Muzeelor continuand si in 2014 parteneriatul cu MINI.
Agerpres a intcmit o lista cu toate istitutiile deschise in aceasta noapte.
* In acest an, la Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR), cea de-a 10 editie a Noptii Muzeelor va fi dedicata Anului Brancoveanu, prin deschiderea in nocturna a Galeriei de Arta Veche Romaneasca (intrare libera in intervalul orar 19,00-04,30). De-a lungul celor zece sali ale galeriei, o serie de lucrari special selectate compun un traseu care ofera informatii despre arta brancoveneasca, in contextul culturii medievale din Tarile Romane.
Cu acest prilej, la parterul Galeriei Nationale este inaugurata expozitia "Calatori prin manuscris", care aduce in prim-plan un liturghier brancovenesc, cu o... mai mult
Sambata, 17 Mai 2014, ora 12:22
Expozitia Curcubeul realizata de Sarkis, artist emblematic al artei conceptuale, aflat la prima expozitie in Romania, propune un parcurs vizual ce pune in legatura trei spatii de referinta in relatia dintre oras, istoria sa recenta si cultura contemporana: Muzeul National al Taranului Roman si The Ark / Centrul International pentru Arta Contemporana, Muzeul National de Arta Contemporana.
Organizata la invitatia Institutului Francez din Bucuresti, expozitia filtreaza contextul cotidian prin imagini si concepte menite sa dezvaluie o perspectiva diferita de perceptie, fatete ascunse si emotii noi, informeaza MNTR.
Curcubeul este elementul cel mai recent din creatia lui Sarkis, el functionand in majoritatea credintelor ca o promisiune a salvarii, a mantuirii, este puntea care leaga pamantul de cer, este oferta unei a doua sanse, a unui nou inceput.
Proiectul de la Bucuresti invita vizitatorii sa-si imagineze ce se afla la celalalt capat al curcubeului, sa determine o posibila finalitate a unei constructii imaginare bazata pe perceptia imateriala a lumii vizibile.
Selectia realizata de Irina Cios cuprinde lucrari recente, dar si lucrari noi, realizate special. Fiecare spatiu propune o etapa in definirea conceptului: la MNTR este vorba de devenire, la MNAC de spiritualitate, la The Ark / CIAC de trairea vietii cotidiene.
Pe durata expunerii vor fi organizate, in fiecare dintre institutiile partenere, ateliere pentru copii si adulti, si o serie de evenimente... mai mult
Marti, 13 Mai 2014, ora 15:46
Peste 30 de muzee, institutii si organizatii culturale din Bucuresti vor putea fi vizitate sambata, in "Noaptea Muzeelor", la fel ca si in anii precedenti intrarea fiind gratuita la colectii muzeale, singura exceptie constituind-o expozitia temporara privata "The Human Body" de la Muzeul Antipa.
In Capitala, la "Noaptea Muzeelor" participa: Muzeul de Arta "Vasile Grigore - pictor si colectionar", Muzeul de Arta Veche Apuseana "Dumitru Furnica Minovici", Muzeul Bellu; Muzeul Militar National "Regele Ferdinand I", Muzeul Municipiului Bucuresti: sediul central, Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", Palatul Voievodal Curtea Veche, Muzeul National de Arta Contemporana, Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul National al Aviatiei Romane, Muzeul National Cotroceni, Muzeul National de Geologie.
De asemenea, vor fi deschise portile la: Muzeul National "George Enescu" (Bucuresti, Sinaia, Tescani); Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi; Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa"; Muzeul National de Istorie a Romaniei; Muzeul National al Literaturii Romane (MNLR); Muzeul National al Pompierilor - Foisorul de Foc; Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" (pe timpul zilei); Muzeul National Tehnic "Prof. Ing. Dimitrie Leonida"; Muzeul National al Taranului Roman.
Si la aceasta editie a "Noptii Muzeelor" vor lua parte o serie de institutii si organizatii culturale: Arhivele Nationale ale Romaniei; Biblioteca Centrala Universitara "Carol I";... mai mult
Sambata, 18 Mai 2013, ora 16:00
Complexul Muzeal de Stiintele Naturii "Rasvan Angheluta" Galati are, incepand de vineri, un sistem multi-touch interactiv, unic in Romania, a declarat purtatorul de cuvant al institutiei, Florin Matei.
Potrivit acestuia, in cadrul expozitiei foto "Galatii, atunci si acum" a fost montat un echipament IT ultra-modern pentru public, cu scopul de a pune in evidenta fotografiile expuse la muzeul galatean intr-un mod interactiv si inovator.
"Este vorba despre o masa multi-touch, tip SensyTouch, cu sistem multi-user, de 65 de inchi, programata pe tematica expozitiei de fotografie veche din istoria Galatiului si cu o interfata deosebit de atractiva pentru public. Trebuie spus faptul ca acest sistem este unic in Romania, produs 100 % autohton si este realizata de o companie reprezentata de Tanase Teodor, un tanar impatimit al tehnicii IT. Sistemul este un prototip, incredintat muzeului cu caracter de imprumut pe perioada de desfasurare a expozitiei", a spus Matei.
Masa multi-touch a fost asaltata de vizitatori, atrasi de modalitatea inovativa prin care puteau interactiona direct cu fotografiile Galatiului vechi.
"Sunt impresionat de ceea ce am vazut astazi la muzeu. Recunosc ca mi-a aratat nepotica cum sa umblu la acest sistem sau calculator. Imi place, am vazut fotografiile si expuse dar si aici pe ecran. Pot sa aleg singur zona de unde vreau sa vad fotografii vechi din Galati si imediat imi apar mai multe poze de pe vremuri. E interesant !", a declarat un pensionar de... mai mult
Sambata, 01 Decembrie 2012, ora 16:32