Decizia Arabiei Saudite de a-si ajusta cerintele pentru importurile de grau, deschizand calea pentru granele de la Marea Neagra, va provoca dificultati semnificative unor exportatori din UE, care vor trebui sa caute piete alternative, apreciaza traderii, transmite Reuters.
Autoritatea Generala pentru Aprovizionare (SAGO) din Arabia Saudita, entitatea responsabila pentru achizitiile strategice de grau in numele statului arab, a anuntat joi ca va relaxa criteriile privind pagubele provocate de insecte pentru urmatoarea licitatie de importuri de grau.
De mai mult timp Rusia incearca sa obtina acces la piata graului din Arabia Saudita, ca parte a incercarilor Moscovei de a-si majora cota de piata in Orientul Mijlociu si Africa de Nord, in detrimentul UE si SUA.
Desi intrarea graului rusesc in Arabia Saudita se bucura de o atentie majora, traderii subliniaza ca ar putea creste si cantitatile de grau exportate de Ucraina, Romania sau Bulgaria. Insa succesul graului de la Marea Neagra pe piata saudita depinde de calitatea sa, apreciaza traderii.
Arabia Saudita, Algeria si Irak sunt trei piete majore unde graul rusesc nu a putut participa la licitatiile organizate de stat. Dar graul rusesc este atat de ieftin incat, cu avantajele oferite de costurile reduse de livrare, ar putea domina pietele daca i s-ar permite, a explicat un trader european.
Traderii se asteapta ca graul rusesc sa fie vandut masiv pe piata din Arabia Saudita, provocand dificultati semnificative... mai mult
Vineri, 09 August 2019, ora 16:33
Republica Moldova si Bulgaria si-au ales noi presedinti cu viziuni pro-ruse, asa ca e posibil ca Moscova sa se foloseasca de aceasta oportunitate pentru a-si extinde si mai mult influenta in sectorul energetic in regiune, lucru ce ar dezavantaja Romania.
Ambele tari depind deocamdata 100% de gazul din Rusia.
Bulgaria se interconecteaza abia anul acesta cu Romania prin conducta Giurgiu-Ruse, proiect de 23 de milioane de euro, dar va dura o perioada pana se vor putea face exporturi efective de gaze din tara noastra. Moldova e in aceeasi situatie: are un gazoduct cu noi (Iasi-Ungheni, care alimenteaza o parte din localitatile din raionul Ungheni si partial din Nisporeni), dar cantitatile care pot fi importate sunt simbolice.
"Drept urmare, oricine era la guvernare in cele doua tari se afla intr-o situatie dificila si putea fi usor santajat de Rusia cu amenintarea taierii gazelor", avertizeaza Otilia Nutu, analist pe politici energetice la Expert Forum, intr-o declaratie remisa... citeste mai departe despre "Bulgaria si Moldova se intorc spre Rusia: Riscurile economice pentru Romania" pe Ziare.com mai mult
Joi, 17 Noiembrie 2016, ora 07:35
Romania isi poate permite, din punct de vedere economic si social, o accentuare a regimului sanctiunilor din partea Rusiei, deoarece isi asigura 80% din consumul de gaze din productia interna si are relatii comerciale cu Federatia Rusa care nu depasesc 5 miliarde euro, considera premierul Ponta.
"Avem un avantaj: 75-80% din consumul intern de gaze noi ne asiguram din productia interna, 20% importam din Rusia. Evident ca imi pun problema pentru acei 20%, care ar insemna inchiderea unor combinate, pierderea unor locuri de munca, adica nu poti sa tratezi usor acest lucru, dar Romania isi poate permite, si din punct de vedere economic, si social, o accentuare a regimului sanctiunilor", a spus Ponta, potrivit Mediafax.
El a aratat ca alte state din regiune au o problema mult mai mare decat Romania daca se inchide "robinetul cu gaze".
Premierul a mai afirmat ca Romania are relatii comerciale cu Rusia in valoare de sub 5 miliarde euro, ceea ce inseamna ca daca se opresc maine, "nu se prabuseste Romania", in timp ce Germania are exporturi de 130 miliarde euro.
Intrebat cum se pozitioneaza Romania, respectiv mai aproape de Statele Unite, cu care are un parteneriat strategic si care are o atitudine mult mai transanta in problema Rusiei, sau in concordanta cu puterile europene, care vorbesc pe mai multe voci si sunt mai circumspecte in a condamna Rusia, Ponta a afirmat ca Romania are o pozitie mai apropiata de SUA din considerente militare, strategice si economice. mai mult
Joi, 24 Iulie 2014, ora 16:50
Romania este expusa mai putin ca alte state la conflictul Ucraina-Rusia, deoarece relatiile comerciale cu aceste state nu sunt puternice, a aratat Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Mai mult, tara noastra a importat o cantitate redusa de gaze de la Gazprom - echivalentul a 20% din consum, anul trecut.
Totusi, rusii au un cuvant de spus in industria din tara noastra, prin intermediul afacerilor importante pe care le detin in domeniul energetic si metalurgic.
Relatii comerciale Romania-Rusia
Valoarea schimburilor comerciale intre Romania si Rusia nu este una foarte importanta, ajungand la 3,7 miliarde de euro, in 2013, potrivit datelor furnizate Ziare.com de catre Institutul National de Statistica.
Am importat produse in valoare de 2,35 milioane de euro din Rusia; o treime este reprezentata de titei si gazeMai cumparam in cantitati semnificative metale, mase ...citeste mai departe despre "Cat depinde economia noastra de Moscova: Oligarhii rusi din industria Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 09 Mai 2014, ora 08:50
Romania va exporta gaze naturale numai dupa ce consumul intern va fi acoperit de productia autohtona, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita.
Oficialul sustine ca exporturile de gaze din tara noastra vor putea fi posibile doar in functie de cererea de pe piata interna, iar prioritate are acoperirea consumului national, altfel vom fi nevoiti sa aducem volume mai mari de gaze din import.
Totodata, Departamentul pentru Energie are in plan refacerea calendarului de liberalizare a pretului gazelor in favoarea producatorilor si a marilor consumatori, avand in vedere noile evolutii de pe aceasta piata, a mai spus ministrul, adaugand ca o decizie in acest sens va fi luata in vara.
El a mai afirmat ca a renuntat pe moment la ideea reorganizarii producatorilor de energie in companii care sa utilizeze un mix de resurse, intrucat actionarii minoritari ai producatorilor s-au opus acestui plan.
Nita a mai vorbit in interviu si despre relatiile energetice dintre Romania si Rusia, precum si despre modificarile ce vor fi aduse in acest an in legislatia din domeniul petrolului si gazelor.
Cum arata in prezent sistemul energetic romanesc si cum vreti sa arate dupa reorganizare?
Arata mult mai bine decat in momentul in care l-am preluat. In primul rand, in urma unor masuri pe care le-am luat pentru eficientizarea activitatii, astfel incat toate unitatile din energie sa fie profitabile, lucru care se si intampla de altfel. Majoritatea companiilor sunt... mai mult
Luni, 03 Februarie 2014, ora 14:45
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) dezminte informatiile aparute vineri seara in presa straina, conform carora Rusia ar trimite arme in Siria prin Romania.
"Ministerul Afacerilor Externe dezminte cu fermitate orice informatie care induce ideea ca Romania ar fi implicata in livrarile de echipament militar catre Siria. Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul pentru Controlul Exporturilor, ca autoritate nationala de control al operatiunilor cu produse militare, nu a inregistrat si, implicit, nu a autorizat nicio operatiune de comert exterior cu produse militare, inclusiv de armament usor, cu destinatia Siria in anul 2013 si 2014", se arata intr-un comunicat remis ...citeste mai departe despre "Reuters: Rusia trimite arme in Siria prin Romania - vezi reactia MAE" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 17 Ianuarie 2014, ora 22:37
Piata ruseasca ofera exportatorilor romani oportunitati de afaceri similare cu cele din zona comunitara, gratie unui acord incheiat cu Kazakhstan si Armenia, care uniformizeaza conditiile specifice pe care le solicita aceste tari.
Rusia poate fi un partener de afaceri dificil si imprevizibil, insa chiar si asa, interesul oamenilor de afaceri romani este in crestere pentru aceasta destinatie, datorita puterii de absorbtie a pietei, prea putin atinsa de criza economica. Pe de alta parte, in contextul unui an al recordurilor in ceea ce priveste exporturile Romaniei, concurenta este tot mai apriga in zona comunitara, o piata care inca se reface dupa socurile economice din ultimii ani.
In primele noua luni ale anului, valoarea totala a exporturilor Romaniei s-a ridicat la 36,5 miliarde de euro, din care 25,5 miliarde de euro au reprezentat expedierile intracomunitare de bunuri, iar 11 miliarde de euro cele extracomunitare. Este primul an de dupa Revolutie, in care ponderea exporturilor in Europa scade sub 70% din total, potrivit datelor INS.
Numarul exportatorilor a scazut fata de anii trecuti, de la 21.071 in 2012, la 18.325 de firme in 2013, dintre care 15.421 au exportat in UE, iar 6.199 in afara zonei comunitare.
Principalii parteneri europeni la export au fost in 2013 Germania (19%), Italia (11,7%), Franta (6,8%), iar din afara zonei comunitare, Turcia (5,4%), Federatia Rusa (2,8%) si SUA (1,8%), urmand Ucraina, Republica Moldova si Serbia.
Rusia isi face... mai mult
Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 12:30
Deblocarea exporturilor de carne din Romania catre Rusia va fi pusa in discutie peste cateva luni, in cazul in care va exista un acord sanitar veterinar, iar unitatile de productie si de procesare din Romania vor indeplini conditiile cerute de inspectorii veterinari rusi, a anuntat Ministrul Agriculturii.
"Din 5 noiembrie vor veni specialisti de la Agentia sanitar-veterinara din Rusia sa inspecteze unitatile de productie si procesare din Romania, iar daca acele conditii cerute de ei vor fi indeplinite putem vorbi, in cateva luni, de deblocarea exporturilor din piata Rusiei. Exista o solicitare imensa pe aceasta piata", a declarat Daniel Constantin, citat de Agerpres.
Ministrul crede ca problema este mai mult una politica decat legata de conditiile in care se produce si se proceseaza carnea de catre unitatile romanesti.
"In vizita pe care am avut-o in Rusia am fost insotit de mai multi agenti economici care aveau contacte nenumarate cu agenti economici din Rusia, insa erau blocati de inexistenta unui acord sanitar veterinar si fitosanitar. Cred ca acolo era mai mult un blocaj la nivel politic pe care sper ca am reusit sa il deblocam", a explicat acesta.
Romania intampina probleme la exportul de carne si catre China si Turcia, dar ministrul crede ca ele se pot rezolva. In noiembrie, Romania va primi o delegatie oficiala din China, cu care se vor discuta aceste aspecte. a declarat ministrul.
Constantin a adaugat ca nu detine cifre referitoare la sumele pe... mai mult
Marti, 23 Octombrie 2012, ora 14:45
Romania ar putea semna un memorandum cu China care sa-i permita sa exporte animale, carne, vin, miere si produse alimentare bio, a declarat marti ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Cu China nu avem un memorandum pe zona sanitar-veterinara, acolo unde vorbim de produsele din carne, dar si de animalele vii. Sunt sanse, am discutat acolo, sunt in discutii cei de la Agentia Sanitar-Veterinara si, daca nu ma insel, chiar in luna noiembrie va fi o vizita a unei delegatii din China in Romania pe tema aceasta", a spus ministrul.
El a aratat ca Romania are un potential de export, atat in China, cat si in Rusia, nu doar pentru carne, ci si pentru vin si miere. Acestora li s-ar putea adauga si produsele bio.
Rusia urmeaza sa trimita specialisti la unitatile romanesti de productie si procesare de carne interesate sa exporte pe piata rusa, potrivit Ministerului Agriculturii, dupa ce in 1996 a interzis importul de carne si produse de origine animala din Romania.
Este pentru prima data cand Rusia trimite in Romania o comisie de evaluare, dupa stoparea importurilor de carne si produse de origine animala din Romania, in anul 1996, din cauza pestei porcine.
Industria berii, elevul model al agriculturii romanesti mai mult
Marti, 23 Octombrie 2012, ora 14:35