Rusia, primul exportator mondial de grau, isi suspenda exportul mai multor cereale - grau, secata, orz si porumb - pana la 1 iulie, a anuntat duminica Ministerul rus al Agriculturii, relateaza AFP.
Moscova a hotarat la inceputul lui aprilie sa-si limiteze exporturile de cereale - la sapte milioane de tone - pana la 30 iunie, motiv pentru care a fost criticata de organizatii multilaterale ca FAO, OMC si OMS, care se tem ca aceste restrictii in timpul pandemiei noului coronavirus ar putea sa conduca la penurii alimentare.
Insa, duminica, aceste cote au fost "in intregime epuizate", a precizat ministerul intr-un comunicat.
Astfel, exporturile de cereale "urmeaza sa fie suspendate pana la 1 iulie 2020", a anuntat Guvernul.
Rusia este primul exportator mondial de grau si unul dintre principalii producatori si exportatori de cereale din lume.
Guvernul rus a anuntat la jumatatea lui martie ca intentioneaza sa puna in aplicare restrictii ale exportului anumitor produse alimentare, din cauza pandemieiCOVID-19, pentru a asigura stabilitatea pietei nationale.
Aceasta decizie risca sa provoace o crestere si mai mare a cursurilor, deja mari. Vineri, pe Euronext, tona de grau se tranzactiona cu 199 de euro la termen in mai, iar cea de porumb cu 165,75 euro la termen in iunie. ...citeste mai departe despre "Rusia isi suspenda exportul de cereale pana la 1 iulie" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 26 Aprilie 2020, ora 20:48
Alianta economica dintre Rusia si China pare sa functioneze doar pe hartie. Ultimele date publicate de Administratia Vamala a Chinei arata ca, in luna august, nivelul schimburilor comerciale dintre cele doua tari a scazut cu aproape o treime.
Fata de luna august a anului trecut trecut, nivel schimburilor comerciale dintre Rusia si China a inregistrat o scadere cu 32,6 procente, valoarea acestora fiind de doar 6,13 miliarde dolari, anunta agentia TASS.
Conform raportului Adinistratiei Vamale de la Beijing, exporturile din China catre Rusia s-au diminuat cu 37, 6%, avand o valoare de 3,631 miliarde dolari, in timp ce Rusia a reusit sa exporte produse de doar 2,499 miliarde dolari, cu 23,8% mai putin decat in urma cu un an.
Aceeasi situatie se observa si in evolutia schimburilor comerciale din primele 7 luni ale acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2014, acestea fiind in scadere cu 29,5%, pana la valoarea de 43,814 miliarde dolari.
China a exportat cu 36,3% mai putina marfa in Rusia, valoare fiind de 21,628 miliarde dolari, in timp ce importurile de marfuri rusesti au fost cu 21,2% mai reduse decat in primele 7 luni ale anului trecut, inregistrand o valoare de 22,187 miliarde dolari. mai mult
Marti, 08 Septembrie 2015, ora 11:21
1Romania este expusa mai putin ca alte state la conflictul Ucraina-Rusia, deoarece relatiile comerciale cu aceste state nu sunt puternice, a aratat Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Mai mult, tara noastra a importat o cantitate redusa de gaze de la Gazprom - echivalentul a 20% din consum, anul trecut.
Totusi, rusii au un cuvant de spus in industria din tara noastra, prin intermediul afacerilor importante pe care le detin in domeniul energetic si metalurgic.
Relatii comerciale Romania-Rusia
Valoarea schimburilor comerciale intre Romania si Rusia nu este una foarte importanta, ajungand la 3,7 miliarde de euro, in 2013, potrivit datelor furnizate Ziare.com de catre Institutul National de Statistica.
Am importat produse in valoare de 2,35 milioane de euro din Rusia; o treime este reprezentata de titei si gazeMai cumparam in cantitati semnificative metale, mase ...citeste mai departe despre "Cat depinde economia noastra de Moscova: Oligarhii rusi din industria Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 09 Mai 2014, ora 08:50
Piata ruseasca ofera exportatorilor romani oportunitati de afaceri similare cu cele din zona comunitara, gratie unui acord incheiat cu Kazakhstan si Armenia, care uniformizeaza conditiile specifice pe care le solicita aceste tari.
Rusia poate fi un partener de afaceri dificil si imprevizibil, insa chiar si asa, interesul oamenilor de afaceri romani este in crestere pentru aceasta destinatie, datorita puterii de absorbtie a pietei, prea putin atinsa de criza economica. Pe de alta parte, in contextul unui an al recordurilor in ceea ce priveste exporturile Romaniei, concurenta este tot mai apriga in zona comunitara, o piata care inca se reface dupa socurile economice din ultimii ani.
In primele noua luni ale anului, valoarea totala a exporturilor Romaniei s-a ridicat la 36,5 miliarde de euro, din care 25,5 miliarde de euro au reprezentat expedierile intracomunitare de bunuri, iar 11 miliarde de euro cele extracomunitare. Este primul an de dupa Revolutie, in care ponderea exporturilor in Europa scade sub 70% din total, potrivit datelor INS.
Numarul exportatorilor a scazut fata de anii trecuti, de la 21.071 in 2012, la 18.325 de firme in 2013, dintre care 15.421 au exportat in UE, iar 6.199 in afara zonei comunitare.
Principalii parteneri europeni la export au fost in 2013 Germania (19%), Italia (11,7%), Franta (6,8%), iar din afara zonei comunitare, Turcia (5,4%), Federatia Rusa (2,8%) si SUA (1,8%), urmand Ucraina, Republica Moldova si Serbia.
Rusia isi face... mai mult
Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 12:30
Premierul rus, Dmitri Medvedev, a estimat luni ca in acest an economia rusa va inregistra o crestere de 2% "in cel mai bun scenariu", adica un ritm de crestere semnificativ mai mic decat cel inregistrat in anii precedenti, ca urmare a conjuncturii internationale negative, transmite AFP.
Potrivit datelor statistice, economia rusa a inregistrat o crestere anuala de 1,2% in trimestrul al doilea, dupa un avans de 1,6% in primul trimestru.
"In primele opt luni ale acestui an, PIB-ul Rusiei a crescut cu 1,5% comparativ cu perioada similara a anului trecut, fata de o crestere de 4,5% inregistrata in 2012. Asteptarile pentru acest an fluctueaza, insa in cel mai bun scenariu va fi vorba de o crestere in jurul a 2%", a spus Dmitri Medvedev la o reuniune dedicata investitiilor straine in Rusia.
"Unul din factorii principali este situatia economica externa, avand in vedere faptul ca economia noastra este una orientata spre exporturi", a adaugat Medvedev, explicand motivele incetinirii economiei rusesti.
Guvernul rus, care la inceputul anului miza pe o crestere economica de 3,6% in acest an, si-a revizuit de doua ori prognozele de crestere pentru 2013 si in prezent mizeaza pe un avans de 1,8%, dupa o crestere de 3,4% in 2012 si una de 4,3% in 2011.
Cu toate acestea, saptamana trecuta vice-ministrul Economiei, Andrey Klepach , a apreciat ca prognoza oficiala este una "optimista", avertizand ca stagnarea economiei a continuat in vara acestui an in pofida sperantelor... mai mult
Luni, 21 Octombrie 2013, ora 15:10
Romania a exportat anul trecut in Rusia bunuri in valoare de 1,018 miliarde de euro, in crestere, comparativ cu 831 milioane de euro in 2010, in timp ce importurile au crescut usor la 2,093 miliarde de euro de la 2,040 miliarde de euro, arata datele publicate vineri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Ca urmare a cresterii exporturilor, deficitul balantei comerciale a Romaniei in relatia cu Rusia a scazut la 1,075 miliarde de euro in 2011 de la 1,209 miliarde de euro in 2010.
In total, exporturile Uniunii Europene in Rusia au crescut anul trecut la 108 miliarde de euro de la 86 miliarde de euro in 2010, in timp ce importurile au crescut la 199 miliarde de euro, de la 160 miliarde de euro. Rusia este al treilea mare partener comercial al UE dupa SUA si China, fiind responsabila pentru 7% din exporturile si 12% din importurile UE.
85% din exporturile UE catre Rusia au fost produse manufacturate in timp ce produsele energetice au reprezentat peste trei sferturi din importuri. mai mult
Vineri, 01 Iunie 2012, ora 13:51
Ucraina vrea sa scada importul de gaz rusesc, a inceput sa caute surse alternative pentru aprovizionarea cu gaz si le propune europenilor sa se foloseasca de depozitele sale subterane pentru pastrarea gazului.
Directorul "Naftogaz Ukraini", Evgheni Bakulin, a declarat ca Ucraina a epuizat toate posibilitatile de a ajunge la o intelegere cu Gazprom in privinta semnarii unor noi acorduri in domeniul livrarilor de gaz. Din punctul de vedere al partii ucrainene, un pret corect pentru 1 mie de metri cubi de gaz nu ar trebui sa depaseasca 250 de dolari.
Pretul gazului pentru Kiev depaseste 500 de dolari
Insa, pe baza formulei semnate in 2009 de fostul premier ucrainean Iulia Timosenko, pretul gazului pentru Kiev depaseste 500 de dolari. Reducerea pe care partea rusa a acceptat-o in 2010 ii permite Naftogaz sa cumpere gaz pentru suma de 416 de dolari, insa si acest pret este considerat de puterea ucraineana unul incorect.
Presedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a subliniat recent ca, din cauza actualei formule de calcul a pretului, Ucraina ii plateste Gazprom cu circa 4 miliarde de dolari mai mult. In acest context, liderul ucrainean a declarat ca tara sa va continua sa reduca importurile de gaz din Rusia.
In pofida faptului ca monopolul rus Gazprom ameninta Ucraina cu sanctiuni pentru nerespectarea contractelor semnate pentru o durata 10 ani, Kievul a inceput deja sa caute surse alternative pentru aprovizionarea cu gaz. Mass-media ucrainene au difuzat o copie a... mai mult
Marti, 13 Martie 2012, ora 13:15
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) va elabora, in aceasta saptamana, un plan de actiune care va stabili anumite contacte cu specialistii din Federatia Rusa, in vederea reluarii exporturilor de carne de porc si de pasare pe aceasta piata."In urma intalnirii avute saptamana trecuta cu ministrul rus al Agriculturii am convenit sa facem cat mai rapid un plan de actiune de colaborare pe etape.
Vrem ca intr-o saptamana sa trimitem punctul nostru de vedere in privinta planificarii contactelor cu reprezentantii rusi din domeniul sanitar veterinar pentru rezolvarea problemelor legate de acreditarea abatoarelor", a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara. Rusia a ridicat pe 13 iulie embargoul impus la 1 ianuarie 2007 asupra importurilor de pasari vii, oua, carne de pasare si produse din carne de pasare, dar achizitiile propriu-zise nu au fost reluate. Seful MADR a precizat ca relatiile comerciale cu Rusia au fost mult mai active in 2011, Romania inregistrand o balanta pozitiva. "Am remarcat o deschidere din partea lor si cred ca vom putea exporta foarte curand carne de pui, dar si de porc, fructe si legume.
Numai in primele sase luni ale acestui an exporturile Romaniei au fost la nivelul anului 2010 si acum avem o balanta pozitiva cu Rusia pe produse agroalimentare.
Ei au un deficit foarte mare de produse agroalimentare si importa foarte mult.
Discutiile cu oficialii rusi au vizat si cercetarea, deoarece vor sa cumpere material... mai mult
Luni, 10 Octombrie 2011, ora 19:57
Ministrul moldovean al agriculturii, Valeriu Cosarciuc, a anuntat ca va avea luni, la Iasi o intalnire cu omologul sau roman, Mihail Dumitru, "pentru a cataliza relatiile comerciale cu Romania", in conditiile in care Rusia a impus restrrictii dure fructelor si legumelor din R. Moldova, informeaza Newsin.Ministrul Cosarciuc a declarat, intr-un interviu pentru Europa Libera ca un grup de exportatori de fructe, legume, exportatori de struguri, chiar si exportatori de vinuri de la Chisinau se pregatesc pentru intalnirea cu ministrul roman al agriculturii si dezvoltarii rurale din Romania.
"Am solicitat ca din partea romana sa participe la aceasta intrevedere importatorii de fructe, legume din Romania, importatorii de struguri si importatorii de vinuri. Scopul intalnirii este ca noi sa putem cataliza relatiile noastre comerciale cu Romania.
Romania este o piata mare, este aproape de noi, este nevoie ca noi numai sa ne promovam foarte agresiv si intens produsele noastre pe piata romaneasca", a precizat Cosarciuc.
Intalnirea intervine in conditiile in care, dupa blocajele in livrarea vinului moldovenesc pe piata rusa, Moscova a impus saptamana aceasta restrictii dure si la importul de fructe si legume. Numarul exportatorilor moldoveni acceptati de Rusia s-a redus astfel cu circa 76%.
Numai 33 de firme exportatoare dintr-o lista de 136 au fost acceptate de Moscova. Rusia reproseaza exportatorilor moldoveni ca produsele lor nu corespund standardelor de calitate.
Intr-un... mai mult
Joi, 26 August 2010, ora 01:23