Vin vesti bune dinspre principala piata de export a Romaniei: Uniunea Europeana. Markit Economics a publicat primele estimari cu privire la evolutia indicatorilor PMI (Purchasing Managers Index) din industria prelucratoare si sectorul de servicii din Zona Euro in luna iunie.
Acesti indicatori pun in evidenta si masoara evolutia productiei, comenzilor noi, stocurilor,locurilor de munca si preturilor in principalele ramuri ale economiei,. Ca si interpretare, pragul de 50 de puncte este linia de demarcatie ce separa cresterea de declin.
Datele indica scaderea economiei regiunii pentru a patra luna la rand in iunie,evolutie determinata de incidenta pandemiei COVID SARS II. De unde vine insa vestea buna? Ritmul de declin s-a redus in intensitate, pe fondul eliminarii graduale a restrictiilor introduse pentru contracararea crizei sanitare si mix-ului relaxat de politici economice in implementare in ultimele luni la nivelul statelor membre.
Revenind la cifre,chiar daca industria prelucratoare din Zona Euro a scazut pentru a 17-a luna consecutiv in iunie, totusi indicatorul PMI a crescut cu un ritm lunar de 7.5 puncte, pana la la 46.9 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie, luna premergatoare declansarii pandemiei.
Comenzile noi au scazut pentru a 21-a luna consecutiv, numarul de locuri de munca s-a ajustat cu un ritm puternic, iar preturile de vanzare s-au diminuat pentru a 12-a luna la rand. Cu toate acestea, productia s-a redus cu un ritm modest in iunie. De asemenea,... mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2020, ora 09:32
Romania a exportat in primul trimestru al acestui an produse agroalimentare in tarile intra si extracomunitare de aproape 1,17 miliarde de euro, in crestere cu 38,4% fata de aceeasi perioada din 2013, in timp ce importurile au urcat cu doar 0,6%, pana la 1,16 miliarde de euro, potrivit datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
In primele trei luni din 2014, balanta comerciala cu produse agroalimentare a Romaniei a inregistrat un excedent de 9,4 milioane de euro, comparativ cu un deficit de 308,9 milioane euro inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.
"Romania a exportat produse agroalimentare in valoare totala de 1,169 miliarde de euro, cu 324,7 milioane euro mai mult fata de trimestrul I 2013 (+38,4%), iar importurile, in suma de 1,160 miliarde de euro, s-au situat la un nivel apropiat de cel inregistrat in perioada similara din 2013. Soldul pozitiv al balantei comerciale agroalimentare la finele trimestrului I 2014 s-a diminuat mult fata de rezultatul primelor doua luni 2014, in principal din cauza descresterii valorii lunare a exporturilor de produse agroalimentare, in martie 2014 fata de luna precedenta scaderea fiind de 21,6%. Exporturile lunii martie 2014 au insumat 355,6 milioane euro, comparativ cu cele 453,4 milioane de euro inregistrate in luna februarie 2014, cand s-au efectuate livrari masive de grau catre tari din afara spatiului comunitar, in volum de 468.320 tone", se arata in analiza MADR.
Daca in primele doua luni ale... mai mult
Joi, 10 Iulie 2014, ora 14:37
Exporturile Romaniei ar trebui reorientate catre tari din afara Uniunii Europene, precum Uniunea Sovietica, tarile arabe sau China, piete care au fost pierdute in ultimii ani, avand in vedere problemele existente in zona euro, considera economistii din domeniul bancar.
"In cazul in care continuam sa exportam direct in Europa va merge tot mai prost, trebuie sa ne gandim la exporturi extra-UE si sa gasim alte piete importante", a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.
El a aratat ca, daca in anul 1991 ponderea exporturilor Romaniei catre Uniunea Europeana era de 44,3%, in 2011 aceasta a crescut la 71,1%, in timp ce exporturile catre tarile din fosta Uniune Sovietica si-au diminuat ponderea de la 23% la 6%, iar pentru tarile arabe de la 4% la 2%.
Dumitru a explicat ca Romania ar putea recupera aceste piete printr-un parteneriat prin care sa promoveze produsele lor pe piata romaneasca, in schimbul accesului pe pietele lor.
Opinia lui Dumitru este sustinuta si de economistul-sef al Garanti Bank, Rozalia Pal, care apreciaza ca Romania ar trebui sa se orienteze spre zone precum China sau Statele Unite ale Americii, identificand un potential de crestere din partea pietelor externe.
"Dorim orientarea de crestere spre cerere externa, dar exista cerere in conditiile in care depindem 70% de UE? In momentul de fata nu ne ajuta zona euro pentru comert, trebuie sa ne orientam catre piete din afara Uniunii... mai mult
Joi, 27 Septembrie 2012, ora 07:54
Largirea orizonturilor comerciale ale Romaniei este obligatorie pentru bunastarea economica a tarii, astfel putand sa fie minimizate efectele unei adanciri a crizei din restul Uniunii Europene, regiune unde Romania exporta aproape 80% din total.
Numerosi economisti romani, inclusiv cei care fac parte din Consiliul Consultativ al Romaniei, sfatuiesc guvernantii sa creeze legaturi comerciale cu state din afara UE, cum ar fi China, Rusia, Turcia ori statele din zona Golfului Persic.
"E singura cale prin care Romania ar putea sa se apere de criza, si anume ca Romania sa isi largeasca relatiile economice cu tarile extracomunitare care se afla intr-o situatie mai buna decat cele comunitare. Exista trei directii importante in care trebuie sa ne extindem, numindu-le, simbolic, "Cei Trei Crai de la Rasarit", pentru ca ele sunt China, Turcia si Rusia", a declarat economistul Mircea Cosea.
"Romania are largi posibilitati de a diminua efectele crizei mondiale prin reducerea dependentei de tarile occidentale europene si prin promovarea unei politici agresive pe acele piete prin folosirea oficiilor diplomatice, a stimulilor administrativi si infiintarea acestui organism public-privat care sa prezinte varful de lance al intrarii noastre pe alte piete", adauga Cosea.
Si Ionel Blanculescu considera ca apararea Romaniei sta in diversificarea portofoliului de colaborari, zona Golfului Persic, Rusia si China putand sa fie cativa din partenerii comerciali ai Romaniei, chiar si... mai mult
Vineri, 01 Iunie 2012, ora 09:15
Incetinirea din zona euro are deja un efect semnificativ de amortizare a exporturilor din Romania, iar o viitoare slabire este cel mai probabil sa se vada in urmatoarele luni, se arata intr-o analiza al Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
"Pana recent, Romania se afla pe cale de a inregistra o crestere robusta in 2012, dupa o revenire in 2011. Cu toate acestea, incetinirea din zona euro are deja un efect semnificativ de amortizare a exporturilor din Romania si o viitoare slabire este cel mai probabil sa se vada in urmatoarele luni. Criza din zona euro a avut un efect de incetinire mai ales prin relatiile transfrontaliere bancare. Continuarea sprijinului FMI asigura un important buffer", se arata in analiza BERD.
Cresterea estimata pentru 2012 este de 1,2%, iar pentru 2013 de 2,6%.
Sase din tari din CIS si Europa Centrala si de Est, respectiv Estonia, Croatia, Macedonia, Romania, Serbia si Slovenia, au raportat contractii ale PIB in al patrulea trimestru din 2011.
"Inflatia este una din cele mai mici ingrijorari ale politicilor fata de un an in urma, chiar daca inflatia de baza a fost in crestere. Tarile din CIS si ECC unde cresterea preturilor la alimente a condus la un nivel ridicat al inflatiei, la jumatatea anului 2011, au raportat scaderi pe partea de inflatie odata cu stabilizarea preturilor la utilitati si produse alimentare. In timp ce Georgia a inregistrat o scadere a inflatiei mai impresionanta, rata de cresteri de preturi a scazut... mai mult
Vineri, 18 Mai 2012, ora 19:29
Romania s-a clasat in primele 11 luni din 2011 pe locul sase intre statele Uniunii Europene (UE) dupa avansul exporturilor, de 23%, fata de aceeasi perioada din 2010.
Cea mai mare crestere a exporturilor a fost inregistrata in ianuarie-noiembrie 2011 in Estonia (42%), urmata de Grecia (39%) si Letonia (33%), potrivit datelor publicate miercuri de Eurostat.
Deficitul comercial al Romaniei a fost la acelasi nivel ca in perioada similara din 2010, de 8,7 miliarde euro, in conditiile in care importurile au crescut cu 18%, in timp ce exporturile au sporit cu 23%.
Astfel, Romania a exportat bunuri de 41,7 miliarde euro, cu 7,7 miliarde euro mai mult decat in aceeasi perioada din 2010. Importurile s-au cifrat la 50,4 miliarde euro, in crestere cu 7,7 miliarde euro.
Potrivit Eurostat, in decembrie 2011, exporturile Romaniei catre statele din afara blocului comunitar au scazut cu 7,8% fata de cele din noiembrie, la un nivel ajustat sezonier de 1 miliard euro, iar importurile s-au diminuat cu 14%, la 1 miliard euro.
La nivelul UE, cele mai mari deficite comerciale au fost inregistrate in primele 11 luni din 2011 in Marea Britanie (109,7 miliarde euro), Franta (79,1 miliarde euro) si Spania (42,7 miliarde euro).
Pe de alta parte, Germania, cu 145,2 miliarde euro, Irlanda si Olanda, ambele cu 40,5 miliarde euro, au avut cele mai mari excedente. mai mult
Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 16:10
Romania a inregistrat un avans al exporturilor de 40% in primul trimestru al anului, ceea ce ne claseaza pe locul sase in UE ca avans al exporturilor, conform NewsIn. Cea mai mare crestere a exporturilor a fost inregistrata in ianuarie-martie 2011 in Bulgaria - 56%, urmata de Estonia (55%), Malta (51%), Luxemburg (50%) si Letonia (41%).
Deficitul comercial al Romaniei a scazut la 1,5 miliarde euro in primele trei luni, de la 2,1 miliarde euro in perioada similara din 2010, in conditiile in care importurile au crescut cu 26%, in timp ce exporturile au sporit cu 40%, arata Eurostat.
Astfel, Romania a exportat bunuri de 11,1 miliarde euro, cu 3,2 miliarde euro mai mult decat in aceeasi perioada din 2010. Importurile s-au cifrat la 12,6 miliarde euro, in crestere cu 2,6 miliarde euro.
In luna aprilie, exporturile Romaniei catre statele din afara blocului comunitar au scazut cu 10,9% fata de cele din martie, la un nivel ajustat sezonier de 1 miliard euro, iar importurile s-au diminuat cu 15,6%, la 1,3 miliarde euro.
La nivelul UE, cele mai mari deficite comerciale au fost inregistrate in primele trei luni in Marea Britanie (28,6 miliarde euro), Franta (23,2 miliarde euro), Italia (14,2 miliarde euro), Spania (12,6 miliarde euro), si Grecia (5,5 miliarde euro).
Pe de alta parte, Germania, Olanda si Irlanda au avut cele mai mari excedente, de 40,6 miliarde euro, 10,7 miliarde euro, respectiv 10,2 miliarde euro.
Pe ansamblul UE, estimarile Eurostat arata ca deficitul comercial din... mai mult
Vineri, 17 Iunie 2011, ora 14:38
Exporturile Romaniei au crescut cu 35% in luna martie, ceea ce a antrenat o scadere a deficitului comerciale cu 13,2% fata de luna similara a anului trecut, la 806 milioane euro, potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS), preluate de NewsIn.
In februarie, deficitul comercial al Romaniei se diminuase cu 37,5% fata de luna similara din 2010, la 406,7 milioane euro (1,72 miliarde lei).Exprimate in euro, exporturile Romaniei au crescut cu 35% in martie fata de aceeasi luna din 2010, la 4,08 miliarde euro, iar importurile au avut un avans de 23,7%, la 4,89 miliarde euro. In lei, avansul exporturilor a fost de 38,1%, in timp ce importurile in moneda nationala au sporit cu 26,6%.
Pe partea de exporturi, Romania a livrat catre statele din UE marfuri de 2,91 miliarde euro, cu 31,2% mai mult decat in martie 2010, iar exporturile in statele din afara UE au crescut cu 45,3%, la 1,17 miliarde euro.In ceea ce priveste importurile, comertul cu tarile din afara UE a sporit in cea de-a treia luna a acestui an cu 51%, la 1,53 miliarde euro, in vreme ce din statele membre ale UE, Romania a importat in martie marfuri in valoare de 3,36 miliarde euro, cu 14,2% mai mult decat in luna similara din 2010, potrivit datelor INS.
Fata de luna februarie 2011, exporturile din luna martie au crescut cu 14,7% la valori exprimate in lei (16,4% la valori exprimate in euro), iar importurile au crescut cu 23,2% la valori exprimate in lei (24,8% la valori exprimate in... mai mult
Marti, 10 Mai 2011, ora 10:41
In prima luna a acestui an, Romania s-a aflat pe locul sase intre statele Uniunii Europene (UE), dupa avansul exporturilor, de 48%, potrivit datelor publicate vineri de Eurostat, preluate de NewsIn.Cea mai mare crestere a exporturilor a fost inregistrata in ianuarie in Malta - 79%, urmata de Bulgaria (73%), Lituania (60%), Estonia (58%) si Letonia (51%).Deficitul comercial al Romaniei a scazut la 200 milioane euro in ianuarie, de la 500 milioane euro in luna similara din 2010, in conditiile in care importurile au crescut cu 29%, in timp ce exporturile au sporit cu 48% fata de nivelul din ianuarie 2010, arata Eurostat.Astfel, in ianuarie, Romania a exportat bunuri de 3,4 miliarde euro, cu 1,1 miliarde euro mai mult decat in aceeasi perioada din 2010. Importurile s-au cifrat la 3,6 miliarde euro, in crestere cu 0,8 miliarde euro.In februarie, exporturile Romaniei catre statele din afara blocului comunitar au scazut cu 17% fata de cele din ianuarie, la un nivel ajustat sezonier de 1 miliard euro, iar importurile s-au diminuat cu 5,8%, la 1,1 miliarde euro.La nivelul UE, cele mai mari deficite comerciale au fost inregistrate in ianuarie in Marea Britanie (11,1 miliarde euro), Franta (8 miliarde euro), Italia (6,6 miliarde euro), Spania (4,9 miliarde euro), si Grecia (2,2 miliarde euro).Pe de alta parte, Germania, Olanda si Irlanda au avut cele mai mari excedente, de 10,1 miliarde euro, 3,2 miliarde euro, respectiv 2,7 miliarde euro.Pe ansamblul UE, estimarile Eurostat arata ca... mai mult
Vineri, 15 Aprilie 2011, ora 13:24