Reducerea TVA la carne si produse din carne, diminuarea birocratiei si sustinerea industriei alimentare pentru promovarea produselor romanesti la export au fost printre subiectele dezbatute si analizate "cu patos", timp de doua zile, de catre autoritati si mediul de afaceri din Romania, in cadrul unui seminar dedicat in totalitate acestui sector care ruleaza anual afaceri de 3,5 miliarde de euro.
Discutiile s-au axat si pe modele de business aplicate de producatorii de profil din Romania, dar si pe integrarea productiei, in vederea cresterii profitabilitatii operatorilor economici, fiind de altfel premiate 15 companii care desfasoara o activitate in sectorul de producere si procesare a carnii, care s-au evidentiat pe piata interna prin integrarea productiei si ca model de business.
Anul 2015 se prefigureaza a fi un reper important pentru producatorii si procesatorii romani de carne, mai ales ca proiectele agricole integrate vor primi un punctaj mai mare si vor avea prioritate la finantare in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020.
Ce sustin reprezentantii autoritatilor
Reprezentantii autoritatilor sustin orientarea producatorilor romani din sectorul agroalimentar catre integrarea productiei, mai ales ca Ministerul Agriculturii a introdus in noul PNDR acest concept, iar beneficiarii care fac eforturi in vederea trecerii catre productia pentru piata si infiintarea de centre de procesare vor avea numai de castigat.
'Producatorii romani... mai mult
Vineri, 21 Noiembrie 2014, ora 09:15
Rusia a decretat o "interdictie totala" a majoritatii produselor alimentare provenite din tarile Uniunii Europene si din SUA, in replica la sanctiunile occidentale adoptate impotriva Moscovei.
Aceasta interdictie vizeaza carnea de vita, de porc si de pui, pestele, branza, laptele, legumele si fructele provenite din SUA, Uniunea Europeana, Australia, Canada si Norvegia.
Romania nu va fi afectata in mod direct de decizia Rusiei de a interzice importurile de produse alimentare din SUA si Uniunea Europeana, deoarece valoarea exporturilor de acest tip era relativ redusa. Ea s-a situat pe tot anul trecut la 41 milioane de euro, ceea ce reprezinta doar 0,08% din exporturile totale ale tarii noastre din 2013.
Mai degraba, va exista o influenta indirecta pentru Romania pe segmentul produselor alimentare, prin redirectionarea unei parti din exporturile destinate Rusiei catre tarile din interiorul UE. In aceasta eventualitate, vor aparea probleme la valorificarea productiei pentru ...citeste mai departe despre "Expunerea economiei romanesti pe relatia cu Rusia" pe Ziare.com mai mult
Luni, 11 August 2014, ora 08:36
Autoritatea federala sanitar veterinara din Rusia (Rosselhoznadzor) a suspendat, incepand de miercuri, importurile de carne de vaca si bovine din Romania, transmite Reuters.
Rosselhoznadzor a anuntat ca decizia este temporara si a fost cauzata de o epidemie de 'encefalopatie spongiforma bovina' (ESB), cunoscuta ca boala vacii nebune.
Decizia vine dupa ce marti presedintele Vladimir Putin a ordonat Guvernului sa elaboreze masuri de riposta la noile sanctiuni europene si americane adoptate saptamana trecuta contra Rusiei, pe care Occidentul o acuza ca este implicata in conflictul din estul Ucrainei
Stirea referitoare la suspendarea importurilor de carne de vita din Romania a fost publicata prima data la inceputul lunii iulie a acestui an.
La momentul respectiv, autoritatile sanitare veterinare din Romania au contrazis informatiile afirmand ca Rusia nu importa bovine, carne de vita si produse din carne din Romania, iar 'epidemia' la care se face referire este de fapt un caz izolat, atipic de ESB, care nu pune in pericol sanatatea omului. De asemenea, in Romania nu s-a inregistrat niciodata forma clasica de 'encefalopatie spongiforma bovina' (ESB), au afirmat reprezentantii ANSVSA.
La inceputul lunii iunie, Romania a primit din partea Organizatiei Internationale de Epizootii (OIE) certificatul prin care i se recunoaste statutul de tara cu risc neglijabil pentru 'boala vacii nebune'.
Romania a efectuat analize timp de sapte ani pentru a putea primi acest... mai mult
Miercuri, 06 August 2014, ora 12:59
Deblocarea exporturilor de carne din Romania catre Rusia va fi pusa in discutie peste cateva luni, in cazul in care va exista un acord sanitar veterinar, iar unitatile de productie si de procesare din Romania vor indeplini conditiile cerute de inspectorii veterinari rusi, a anuntat Ministrul Agriculturii.
"Din 5 noiembrie vor veni specialisti de la Agentia sanitar-veterinara din Rusia sa inspecteze unitatile de productie si procesare din Romania, iar daca acele conditii cerute de ei vor fi indeplinite putem vorbi, in cateva luni, de deblocarea exporturilor din piata Rusiei. Exista o solicitare imensa pe aceasta piata", a declarat Daniel Constantin, citat de Agerpres.
Ministrul crede ca problema este mai mult una politica decat legata de conditiile in care se produce si se proceseaza carnea de catre unitatile romanesti.
"In vizita pe care am avut-o in Rusia am fost insotit de mai multi agenti economici care aveau contacte nenumarate cu agenti economici din Rusia, insa erau blocati de inexistenta unui acord sanitar veterinar si fitosanitar. Cred ca acolo era mai mult un blocaj la nivel politic pe care sper ca am reusit sa il deblocam", a explicat acesta.
Romania intampina probleme la exportul de carne si catre China si Turcia, dar ministrul crede ca ele se pot rezolva. In noiembrie, Romania va primi o delegatie oficiala din China, cu care se vor discuta aceste aspecte. a declarat ministrul.
Constantin a adaugat ca nu detine cifre referitoare la sumele pe... mai mult
Marti, 23 Octombrie 2012, ora 14:45
Romania ar putea semna un memorandum cu China care sa-i permita sa exporte animale, carne, vin, miere si produse alimentare bio, a declarat marti ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Cu China nu avem un memorandum pe zona sanitar-veterinara, acolo unde vorbim de produsele din carne, dar si de animalele vii. Sunt sanse, am discutat acolo, sunt in discutii cei de la Agentia Sanitar-Veterinara si, daca nu ma insel, chiar in luna noiembrie va fi o vizita a unei delegatii din China in Romania pe tema aceasta", a spus ministrul.
El a aratat ca Romania are un potential de export, atat in China, cat si in Rusia, nu doar pentru carne, ci si pentru vin si miere. Acestora li s-ar putea adauga si produsele bio.
Rusia urmeaza sa trimita specialisti la unitatile romanesti de productie si procesare de carne interesate sa exporte pe piata rusa, potrivit Ministerului Agriculturii, dupa ce in 1996 a interzis importul de carne si produse de origine animala din Romania.
Este pentru prima data cand Rusia trimite in Romania o comisie de evaluare, dupa stoparea importurilor de carne si produse de origine animala din Romania, in anul 1996, din cauza pestei porcine.
Industria berii, elevul model al agriculturii romanesti mai mult
Marti, 23 Octombrie 2012, ora 14:35