Importurile de legume au ajuns in Romania, in 2019, la valoare de 516 milioane de euro, cele mai comercializate legume fiind cele congelate, cartofii, morcovii si rosiile, potrivit unui studiu realizat de Cooperativa Tara Mea.
Tot anul trecut, Romania a reusit contra-performanta de a exporta de sase ori mai putine legume decat a importat.
Chiar si in lunile in care legumele autohtone sunt recoltate, Romania a avut cote maxime de importuri. Mai mult, daca ne uitam la topul legumelor importate vedem ca desi Guvernul sustine de mai bine de doi ani fermierii cu sume substantiale, rosiile din afara fac mare concurenta celor din tara.
"N-ar fi nici o problema daca exporturile in aceeasi perioada ar fi mult mai mari decat importurile. Din pacate, producatorii de legume romani, sunt concurati puternic si chiar in plin sezon de importuri. Si nu vorbim neaparat de legume proaspete, ci si de legume congelate, care, in iulie 2019 de exemplu, au avut cea mai mare pondere in total importuri realizate de tara noastra. Se importa de toate, iar cel mai grav, acest lucru se intampla inclusiv in perioadele in care exista marfa romaneasca din abundenta. Ori, cel care sufera, in primul rand, este producatorul roman, care de multe ori ramane cu marfa nevanduta", sustin realizatorii studiului.
Aprilie a fost luna cu importuri de aproape 100.000 de tone de legume
Doar la nivelul lunii iulie 2019, Romania a importat o cantitate de 25.635 tone de legume, in valoare de 20,6 milioane... mai mult
Marti, 07 Iulie 2020, ora 11:21
Exporturile de produse agricole ale Olandei au crescut cu 4,6% in 2019, atingand un nou maxim istoric de 94,5 miliarde de euro, a anuntat vineri Institutul national de statistica, transmite AP.
Cu toate acestea, aproximativ un sfert din cifra totala se datoreaza re-exportului de produse alimentare sau agricole cultivate sau produse in afara Olandei, precum boabe de cacao sau avocado. Cresterea preturilor este responsabila pentru doua treimi din cresterea totala a valorii exporturilor.
Intr-o tara renumita pentru campurile sale de lalele, produsele horticole precum flori proaspete, bulbi si plante au reprezentat sectorul agricol cu cea mai ridicata valoare, aproximativ 9,5 miliarde euro.
Pe locul secund se situeaza produsele de carne, in valoare de 8,8 miliarde euro, gratie cresterii preturilor la carnea de porc vanduta in China dupa epidemia de pesta porcina africana care a devastat efectivele de porci din Asia. Vanzarile de carne de porc in China au crescut de la 117 milioane euro in 2018 pana la 377 milioane euro in 2019, sustine Institutul national de statistica si Wageningen Economic Research. Urmeaza exporturile de produse lactate cu o valoare de 8,6 miliarde euro, legume, 7,3 miliarde euro, si fructe, 6,2 miliarde euro.
In randul partenerilor comerciali, tara vecina, Germania, a ramas principala piata pentru exporturile olandeze de produse agricole, fiind responsabila pentru 25% din vanzarile totale, urmata de Franta (11%) si Marea Britanie (9%).... mai mult
Vineri, 17 Ianuarie 2020, ora 16:47
Romania a importat legume si fructe in valoare de 1,14 miliarde euro in primele 10 luni din 2018, in timp ce valoarea exporturilor a fost de 192,6 milioane euro, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica.
Valoarea exporturilor a scazut in perioada mentionata la 7,3%, in timp ce, in cazul importurilor, s-a inregistrat o crestere ce 4,1%, comparativ cu perioada ianuarie-octombrie 2017.
In aceste conditii, deficitul Romaniei in comertul international cu legume si fructe se ridica la 946,4 milioane euro.
In primele 10 luni din 2018, exporturile FOB au totalizat 57,19 miliarde euro, in crestere cu 9,2% comparativ cu perioada similara a anului trecut, iar importurile CIF au insumat 69,03 miliarde euro (plus 10,3%) . mai mult
Miercuri, 23 Ianuarie 2019, ora 10:03
Elvetia nu va permite exportatorilor de alimente din Uniunea Europeana sa-si transporte marfurile catre Rusia pe teritoriul sau, pentru a evita embargoul Moscovei, in conditiile in care mai multe companii s-au manifestat in acest sens, informeaza RIA Novosti.
Rusia nu a interzis exporturile din Elvetia, asa cum s-a intamplat cu tarile din Uniunea Europeana sau cu Statele Unite, intrucat nu s-a alaturat acestora in demersul de impunere a sanctiunilor economice asupra Moscovei, pe fondul anexarii Peninsulei Crimeea si al tensiunilor din estul Ucrainei, potrivit Mediafax
In aceste conditii, mai multi producatori din tarile UE au incercat sa gaseasca solutii pentru a continua sa exporte catre Rusia, iar una dintre alternativele gasite a fost transportarea produselor prin Elvetia.
Biroul Federal pentru Agricultura a anuntat, insa, ca a refuzat cererile venite din partea mai multor exportatori de fructe, legume si alimente si ca va continua sa faca acest lucru, daca va fi cazul.
Motivul invocat este ca Elvetia trebuie sa certifice normele de igiena pentru alimentele exportate de pe teritoriul sau, ceea ce nu poate face atat timp cat produsele sunt procesate in afara granitelor tarii, a explicat un purtator de cuvant al institutiei, Jurg Jordi.
Elvetia s-a manifestat in acelasi sens si cu luni in urma, cand a anuntat ca nu va permite Rusiei sa foloseasca teritoriul sau cu scopul de a incalca sanctiunile impuse de Occident. mai mult
Miercuri, 20 August 2014, ora 16:50
2Romania a inregistrat, in primele patru luni din acest an, un deficit al balantei comerciale de 224,6 milioane euro in ceea ce priveste comertul cu legume si fructe, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
Astfel, in perioada ianuarie - aprilie 2013, exporturile FOB de legume si fructe s-au cifrat la 35,4 milioane euro, in crestere cu 13,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent. In ceea ce priveste importurile CIF de astfel de produse, valoarea acestora era de 260 milioane euro, in crestere cu 52% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Potrivit INS, consumul de legume si conserve din legume in echivalent legume proaspete a fost, in primul trimestru, pe ansamblul gospodariilor, in medie lunara, de 6,4 kg/persoana, iar pe medii de rezidenta de 6,4 kg/persoana in urban si 6,5 kg/persoana in rural.
"Pe regiuni, cel mai ridicat consum mediu pe persoana de legume si conserve din legume in echivalent legume proaspete s-a inregistrat in regiunea Sud-Vest Oltenia (7,9 kg/persoana). Consumul de fructe a fost de nivel relativ scazut, pe ansamblul gospodariilor consumul mediu lunar pe o persoana fiind de 3,5 kg/persoana. Un consum de fructe peste medie s-a inregistrat in mediul urban si in regiunile: Bucuresti-Ilfov, Nord-Vest, Vest si Centru", se arata intr-o ancheta a INS.
In ceea ce priveste cartofii, pe ansamblul gospodariilor, in trimestrul I 2013, consumul mediu lunar pe persoana a fost de 3,5 kg/persoana, gospodariile de... mai mult
Miercuri, 07 August 2013, ora 14:16
Importurile de legume au crescut ultimii ani cu 30%, in conditiile in care, agricultura este un domeniu "rasfatat" de autoritatile nationale, care primeste un sprijin substantial de la UE.
Totusi, nici banii europeni, nici masurile nationale nu ne ajuta sa ne debarasam de legume si fructe din import si sa valorificam mai mult productia nationala.
Daca pentru anumite legume nivelul atat de ridicat al importurilor este explicat prin seceta din 2011 si productia foarte proasta raportata de fermierii romani, totusi la nivel general situatia ramane alarmanta. Romania, importa, pe an ce trece mai multe legume, in timp ce, productia nationala fie ajunge la export (o mica parte), fie este vanduta la preturi foarte mici samsarilor agricoli.
Anul trecut, Romania a importat legume si fructe in valoare de peste 542 de milioane de euro si a exportat fructe si legume in valoare de 167,5 milioane de euro. Principalele tari din care am importat legume au fost: Turcia, Egipt, China si Italia.
In 2012, Romania a importat 431.424 tone de legume, fata de 330.481 tone cat a importat in 2010. De cealalta parte, exporturile au scazut de la 88.759 tone in 2010 la 63.150 de tone anul trecut.
In ultimii doi ani, cel mai mult au crescut importurile de cartofi. Daca in 2010, Romania vindea 64.000 de tone de cartofi din import, doi ani mai tarziu in tara ajungeau 160.000 de tone de cartofi. Dar, am importat si masiv si alte legume: 33.000 tone de morcovi, peste 5.500 tone de... mai mult
Luni, 03 Iunie 2013, ora 14:32
Printre principalele probleme cu care se confrunta producatorii romani din sectorul de legume-fructe se numara insuficienta organizare a pietei, dificultatile in desfacerea produselor, precum si concurenta neloiala, din cauza produselor din import, presedintele Grupului producatorilor Legume - Fructe MATCA, Mircea Croitoru.
"Observ ca nu exista in prezent absolut niciun interes pentru incurajarea productiei autohtone. Practic, noi (producatorii de legume si fructe -n.r.) am fost ingenunchiati de importurile de legume/fructe. Nu avem o protectie din partea statului in aceasta privinta. Grupurile de producatori sunt in momentul de fata in moarte clinica. Multi fermieri s-au imprumutat si, dintre acestia, foarte multi au dat faliment.
De exemplu, noi (MATCA - n.r.) am contractat in urma cu doi ani un credit sa ne mentinem, insa este insuficient daca nu exista nicio protectie din partea statului roman. Pe de alta parte, din 2007-2008 nu s-a mai dat nicio lege organica", sustine Mircea Croitoru.
Presedintele MATCA a declarat ca multi fermieri au renuntat la a mai cultiva legume in camp, din cauza ca nu se acopera costurile de productie.
"Totul s-a scumpit. Electricitatea, motorina. Costurile sunt foarte ridicate. In ceea ce priveste subventia pe hectar, se poate compara un producator roman cu unul francez? Nu. Francezul primeste 800 de euro la hectar, iar romanul 116 euro la hectar. De asemenea, fermierului din Spania, spre exemplu, i se deconteaza 50% din... mai mult
Marti, 30 Octombrie 2012, ora 16:17
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) va elabora, in aceasta saptamana, un plan de actiune care va stabili anumite contacte cu specialistii din Federatia Rusa, in vederea reluarii exporturilor de carne de porc si de pasare pe aceasta piata."In urma intalnirii avute saptamana trecuta cu ministrul rus al Agriculturii am convenit sa facem cat mai rapid un plan de actiune de colaborare pe etape.
Vrem ca intr-o saptamana sa trimitem punctul nostru de vedere in privinta planificarii contactelor cu reprezentantii rusi din domeniul sanitar veterinar pentru rezolvarea problemelor legate de acreditarea abatoarelor", a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara. Rusia a ridicat pe 13 iulie embargoul impus la 1 ianuarie 2007 asupra importurilor de pasari vii, oua, carne de pasare si produse din carne de pasare, dar achizitiile propriu-zise nu au fost reluate. Seful MADR a precizat ca relatiile comerciale cu Rusia au fost mult mai active in 2011, Romania inregistrand o balanta pozitiva. "Am remarcat o deschidere din partea lor si cred ca vom putea exporta foarte curand carne de pui, dar si de porc, fructe si legume.
Numai in primele sase luni ale acestui an exporturile Romaniei au fost la nivelul anului 2010 si acum avem o balanta pozitiva cu Rusia pe produse agroalimentare.
Ei au un deficit foarte mare de produse agroalimentare si importa foarte mult.
Discutiile cu oficialii rusi au vizat si cercetarea, deoarece vor sa cumpere material... mai mult
Luni, 10 Octombrie 2011, ora 19:57
Romania nu importa legume si fructe ecologice in acest an, insa exporta o cantitate de 2.715 tone de fructe si circa 400 tone de legume in tari membre ale Uniunii Europene (UE), potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR)."Conform declaratiilor operatorilor in fisele de inregistrare, in anul 2011 nu se importa legume si fructe ecologice, in timp ce o cantitate de 2.715 de tone fructe (mere, pere si fructe de padure) si circa 400 de tone de legume sunt destinate comertului intracomunitar", sustin reprezentantii ministerului, citati de NewsIn.
Pentru anul 2011, informatiile referitoare la numarul de operatorii supusi inspectiei si certificarii in sistemul de agricultura ecologica, vor fi finalizate dupa 15 octombrie, data la care se va incheia perioada de depunere la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, a cererilor aferente sprijinului financiar alocat perioadei de conversie, in conformitate cu HG nr.759/2010.
Din datele statistice detinute de Ministerul Agriculturii, pe piata romaneasca s-au comercializat in 2010 aproximativ 310 tone de legume certificate ecologic provenite din tari membre UE.
Pentru anii 2009 si 2010 nu au fost raportate exporturi la legumele ecologice certificate. mai mult
Duminica, 02 Octombrie 2011, ora 15:42