Exporturile Germaniei au inregistrat in luna martie cea mai grava scadere de la reunificarea tarii, minus 11,8% comparativ cu luna februarie, in conditiile in care criza coronavirusului a redus cererea pentru bunuri produse in cea mai mare economie a Europei, a anuntat vineri Oficiul federal de statistica, informeaza AFP.
Scaderea de 11,8% a exporturilor Germaniei, pana la 108,9 miliarde de euro, in luna martie 2020, este mai mare decat cea de 9% inregistrata in luna noiembrie 2008, cel mai grav moment al crizei financiare globale, si dubla fata de estimarile analistilor intervievati de Bloomberg, care mizau pe un recul de 5%. Scaderea din martie vine dupa ce in februarie exporturile Germaniei au crescut cu 1,2%.
"Este vorba de cea mai importanta scadere inregistrata de la inceputul publicarii datelor statistice, in luna august 1990", a informat Destatis intr-un comunicat.
In paralel, importurile Germaniei au scazut si ele cu 5,1% in luna martie, comparativ cu luna precedenta, pana la 91,6 miliarde de euro, cel mai redus nivel inregistrat dupa luna ianuarie 2009. In aceste conditii, excedentul comercial al Germaniei, in date ajustate in functie de variatiile sezoniere, a inregistrat o contractie peste asteptari pana la 12,8 miliarde de euro in martie, de la o cifra revizuita de 2,14 miliarde de euro in februarie.
Chiar daca Germania nu a introdus masuri de carantina decat la finalul lunii martie, mai multi importanti parteneri comerciali ai sai, in special... mai mult
Vineri, 08 Mai 2020, ora 14:39
Nivelul solid al exporturilor Germaniei catre SUA au ajutat cea mai mare economie europeana sa evite recesiunea in trimestrul trei din 2019, arata datele publicate joi, in conditiile in care firmele au beneficiat de deprecierea euro, transmite Reuters.
Datele cuprinzatoare privind comertul, analizate de Reuters pe baza informatiilor de la Oficiul Federal de Statistica (Destatis), subliniaza ca cererea SUA pentru bunurile "made in Germany" ramane solida, nefiind afectata de amenintarile presedintelui Donald Trump privind majorarea taxelor vamale pentru masinile europene.
Economia germana, dependenta de exporturi, a evitat recesiunea in trimestrul trei din 2019, datorita majorarii cheltuielilor de consum si a celor guvernamentale, dar si a cresterii in sectorul contructiilor. In timp ce exporturile au urcat in trimestrul trei din 2019, importurile au ramas aproximativ la nivelul inregistrat in precedentele trei luni, a precizat Destatis.
Per ansamblu, exporturile au crescut in ritm anual cu 1,7% in perioada iulie-septembrie 2019, dupa un declin de 1,3% in trimestrul doi din 2019. Principalii parteneri comerciali ai Germaniei raman SUA si Franta, arata datele.
Exporturile Germaniei catre SUA au urcat in ritm anual cu 7,6% in trimestrul trei din 2019, dupa un avans de 5,3% in precedentele trei luni, in timp ce exporturile spre Franta au inregistrat o expansiune de 3,1%, dupa ce au stagnat in trimestrul doi din 2019.
"Europa beneficiaza de faptul ca inca este un... mai mult
Joi, 21 Noiembrie 2019, ora 16:48
Industria germana si exporturile sunt afectate de incetinirea economiei mondiale, se arata intr-un raport publicat luni de Ministerul Economiei de la Berlin, care avertizeaza ca ar putea fi de durata nivelul redus al comenzilor industriale, transmite Reuters.
Dar datele privind cererea interna par incurajatoare, piata fortei de munca inca stimuleaza prima economie europeana - desi intr-un ritm mai lent - iar "principalii indicatori, alaturi de datele privind declinul comenzilor industriale, arata ca perioada de slabiciune economica din sectorul industrial va fi de durata", apreciaza oficialii germani. Acestia avertizeaza ca se mentin riscurile negative, cum ar fi conflictele comerciale, Brexitul si tensiunile geopolitice.
Dupa ce a evitat la limita recesiunea la finalul lui 2018, economia germana a crescut cu 0,4% in primul trimestru din 2019.
Datele oficiale publicate recent de Oficiul Federal de Statistica (Destatis) arata ca exporturile Germaniei au crescut in mai, in pofida conflictelor comerciale internationale, dar nu s-au redresat complet dupa declinul inregistrat in aprilie.
In mai au fost exportate bunuri "made in Germany" in valoare de 113,9 miliarde de euro (127,8 miliarde de dolari), in timp ce importurile s-au ridicat la 93,4 miliarde de euro, astfel incat excedentul comercial s-a situat la 18,7 miliarde de euro (20,99 miliarde de dolari) . In aprilie, excedentul a fost de 16,9 miliarde de euro.
Exporturile au urcat in mai cu 4,5% fata de... mai mult
Luni, 22 Iulie 2019, ora 14:30
Exporturile Germaniei au atins, in pofida disputelor comerciale globale, o noua valoare record in 2018, pentru al cincilea an consecutiv, chiar daca ritmul de crestere a exporturilor primei economii europene a incetinit semnificativ, informeaza DPA.
Oficiul Federal de Statistica a anuntat vineri ca anul trecut exporturile de bunuri ''Made in Germany'' au crescut cu 3%, pana la nivelul record de 1.317,9 miliarde euro, dupa un avans de 6,2% inregistrat in 2017. In special la finele anului trecut, exportatorii germani au fost afectati de tensiunile globale, in conditiile in care in decembrie 2018 exporturile au scazut cu 4,5% comparativ cu aceeasi luna a anului 2017.
De asemenea, datele oficiale arata ca importurile Germaniei au crescut cu 5,7% anul trecut, pana la nivelul record de 1.090 miliarde euro, un ritm de crestere mai rapid decat cel al exporturilor, ceea ce a redus excedentul balantei comerciale pana la 227,8 miliarde euro in 2018, de la un nivel de 247,9 miliarde euro in 2017.
Pentru acest an, Asociatia Exportatorilor Germani (BGA) se asteapta ca exporturile sa continue sa creasca.
"In pofida unei probabilitati ridicate privind un Brexit dezordonat, ne asteptam ca exporturile germane sa creasca in acest an cu pana la 3%", a declarat presedintele BGA, Holger Bingmann.
Tensiunile comerciale dintre China si SUA, precum si posibilul impact al unei iesiri dezordonate a Marii Britanii din Uniunea Europeana, au determinat deja autoritatile de la Berlin sa... mai mult
Vineri, 08 Februarie 2019, ora 12:45
Exporturile Germaniei au crescut in aprilie peste estimarile analistilor, semnaland redresarea celei mai mari economii europene, transmite Bloomberg.
Exporturile, conform datelor ajustate sezonier si in functie de zilele lucratoare, au crescut in aprilie cu 1,9% comparativ cu martie, cand au inregistrat un avans de 0,5%, a anuntat oficiul federal de statistica. Este cea mai semnificativa crestere din mai 2012. Economistii intervievati de Bloomberg se asteptau la un avans de 0,1%.
In aprilie importurile au urcat cu 2,3%.
Increderea mediului de afaceri in economia Germaniei a crescut in mai pentru prima data in ultimele trei luni, dupa ce iarna neobisnuit de lunga a intarziat redresarea. In aprilie, comenzile fabricilor au scazut iar productia industriala probabil a stagnat.
Banca Centrala a Germaniei (Bundesbank) va publica astazi noile estimari privind cresterea economiei in acest an.
"Multi spun ca vestile bune din comert vor impulsiona economie Germaniei, orientata spre export, in trimestrul doi din 2013. Consumul privat continua sa ramana robust dar investitiile raman slabe", a declarat Jens Kramer, economist la NordLB in Hanovra.
Estimarile FMI
Fondul Monetar International (FMI) si-a redus, luni, la jumatate estimarile privind cresterea economica care va fi inregistrata de Germania in acest an, dar a adaugat ca cea mai mare economie europeana va inregistra o revenire in a doua jumatate a lui 2013.
"Pe fondul unor incertitudini ridicate in... mai mult
Vineri, 07 Iunie 2013, ora 11:54
Exporturile Germaniei au crescut cu 4,3%, ajungand la 1.018 trilioane de euro, in primele 11 luni ale lui 2012, fata de perioada similara din 2011, potrivit datelor publicate marti de Biroul Federal de Statistica.
Stagnarea cererii din tarile zonei euro a fost compensata de o crestere de 10,4% a exporturilor in afara UE.
Pentru 2013, este estimata o crestere de 5% pentru exporturile germane.
Exporturile Germaniei ar putea inregistra un nou nivel record in 2013, cu o crestere de 5%, la 1.158 miliarde de euro, sustinute de cererea din tarile asiatice, a declarat duminica presedintele federatiei germane pentru comert en-gros si exterior, Anton Borner.
Exporturile Germaniei ar putea inregistra un nou nivel record in 2013, cu o crestere de 5%
"Anticipam in 2013 o crestere de pana la 5% a exporturilor, la 1.158 de miliarde de euro, si un avans de 5,5% al importurilor, la 980 miliarde euro", a afirmat Borner in mesajul sau de sfarsit de an, transmite AFP. mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 16:37
Exporturile Germaniei ar putea inregistra un nou nivel record in 2013, cu o crestere de 5%, la 1.158 miliarde de euro, sustinute de cererea din tarile asiatice, a declarat duminica presedintele federatiei germane pentru comert en-gros si exterior, Anton Borner.
"Anticipam in 2013 o crestere de pana la 5% a exporturilor, la 1.158 de miliarde de euro, si un avans de 5,5% al importurilor, la 980 miliarde euro", a afirmat Borner in mesajul sau de sfarsit de an, transmite AFP.
Germania a incheiat anul 2012 cu exporturi record de 1.103 miliarde de euro si un excedent comercial de 174 miliarde de euro, in pofida crizei datoriilor suverane din zona euro, a aratat el.
Borner a subliniat ca listele de comenzi pentru 2013 sunt deja pline, in special datorita pietelor asiatice, in timp ce deprecierea euro ajuta exporturile in Statele Unite si Japonia.
El a precizat ca estimarile federatiei au fost realizate luand in calcul o stabilitate a pietelor financiare, ceea ce implica multe eforturi din partea Europei, Statelor Unite si Chinei. mai mult
Duminica, 30 Decembrie 2012, ora 18:01
Exporturile germane au scazut de patru ori mai mult decat anticipasera economistii, in luna decembrie, afectate de criza datoriilor suverane, care a diminuat cererile in toata regiunea euro.
Exporturile au scazut cu 4,3% din luna noiembrie, cand inregistrasera o crestere cu 2,6%. Economistii anticipasera un declin de 1%, potrivit celor 17 analistii intervievati de Bloomberg.
Economia germana, cea mai mare din Europa, s-a redus cu 0,25%, la sfarsitul ultimelor trei luni ale lui 2011, dar informatiile de acum precizeaza ca statul german ar putea evita recesiune.
"Economia mondiala pare sa isi recupereze din avant, iar unele incertitudini cu privire la criza datoriilor de stat au fost inlaturate", crede Ulrike Rondorf, economist in cadrul Commerzbank din Frankfurt.
"Exporturile catre zona euro raman slabe, iar acest aspect reprezinta, in mod clar, un risc", mai puncteaza economistul. mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 15:37
Exporturile Germaniei au inregistrat o crestere de 12% in acest an, la nivelul-record de 1.075 miliarde de euro, insa avansul livrarilor la extern se va injumatati anul urmator, in contextul incetinirii economiei globale, a anuntat marti asociatia exportatorilor germani.
"Exportatorii pot privi inapoi la un an 2011 excelent, iar catre 2012 cu optimism precaut", a declarat presedintele asociatiei, Anton Boerner.
Companiile mijlocii care produc bunuri de capital si exporta catre pietele dominate de dolar sunt optimiste in privinta anului urmator.
Totusi, in timp ce pietele emergente continua sa arate o cerere puternica, criza din zona euro atarna ca "sabia lui Damocles" asupra economiei, amenintand cu o criza a creditelor, a spus Boerner.
"Este crucial ca guvernele din zona euro sa rupa acest lant al indoielilor si sa ia masuri convingatoare pentru a consolida rapid bugetele", a adaugat el.
Cea mai mare economie a Europei a crescut, probabil, cu 3% in acest an, insa ritmul ar urma sa incetineasca puternic anul urmator, deoarece temerile legate de zona euro afecteaza increderea si pietele de export europene.
O parte importanta a analistilor considera ca anul urmator avansul economiei germane va trebui sustinut de consum.
Guvernul de la Berlin estimeaza pentru anul urmator o crestere economica de 1%, in timp ce Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica anticipeaza un avans de numai 0,6% pentru 2012 si considera ca in prezent Germania a intrat... mai mult
Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 16:00