Romania a importat in octombrie 2019 un cantitate de gaze de 2,991 milioane de MWh, de aproape patru ori mai mare decat in aceeasi luna a anului precedent, potrivit datelor Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie.
In octombrie 2018, importurile fusesera de 756.377 MWh.
Pe de alta parte, pretul mediu ponderat al gazelor de import in octombrie anul trecut a fost de 81,51 lei pe MWh, in timp ce, in octombrie 2018, acesta fusese de 126,82 lei pe MWh.
Totodata, tara noastra a exportat in octombrie 2019 o cantitate de 15.924 MWh, la pretul de 79,28 lei pe MWh. In octombrie 2018, exporturile fusesera de doar 7.447 MWh. mai mult
Luni, 13 Ianuarie 2020, ora 09:42
Grupul rus Gazprom a exportat spre Romania o cantitate de 917 milioane metri cubi de gaze naturale, in primele noua luni ale acestui an, in crestere cu 32% comparativ cu cele 690 milioane metri cubi de gaze naturale exportate in perioada similara a anului trecut, arata datele statistice publicate miercuri de grupul Gazprom.
Aceste date arata o crestere constanta a exporturilor de gaze ale Gazprom spre Romania in ultimii patru ani, de la 59 milioane metri cubi in primele noua luni ale anului 2015, la 458 milioane metri cubi in primele noua luni ale anului 2016, la 690 milioane milioane cubi in 2017 si la 917 milioane metri cubi in 2018, informeaza Interfax.
In pofida acestei cresteri, Romania este unul din cei mai mici clienti ai Gazprom la nivel regional, fiind devansata de Republica Moldova, care in primele noua luni ale anului a important de la Gazprom o cantitate de 2,017 miliarde metri cubi de gaze naturale, Bulgaria - 2,317 miliarde metri cubi, Slovacia - 3,27 miliarde metri cubi, Cehia - 4,6 miliarde metri cubi, Ungaria - 5,636 miliarde metri cubi sau Polonia, cu importuri de 8,603 miliarde metri cubi in primele noua luni ale acestui an.
Practic, singurele state din regiunea Europei Centrale si de Est care au importuri mai mici de gaze naturale de la Gazprom decat Romania sunt: Estonia, Slovenia, Macedonia si Bosnia-Hertegovina.
Gazprom, primul producator mondial de gaze naturale, asigura o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 22:39
Comisia Europeana a anuntat vineri ca invita partile interesate sa transmita observatii privind angajamentele comunicate de Transgaz ca raspuns la preocuparile in materie de concurenta legate de fluxul liber de gaze naturale din Romania.
Scopul angajamentelor ar fi acela de a permite exporturile de gaze naturale din Romania catre alte state membre, in special catre Ungaria si Bulgaria, se arata intr-un comunicat al Executivului comunitar.
"Consumatorii de gaze naturale din intreaga UE ar trebui sa se bucure de beneficiile unei piete europene unice a energiei, integrata si concurentiala. Analizam daca angajamentele propuse de Transgaz promoveaza fluxul liber de gaze naturale la preturi competitive pe pietele din Europa de Sud-Est, in special prin conectarea Romaniei la tarile vecine, Ungaria si Bulgaria. Inainte de a lua o decizie, dorim sa aflam opiniile partilor interesate", a declarat Margrethe Vestager, comisar responsabil cu politica in domeniul concurentei.
Dupa deschiderea unei investigatii oficiale in iunie 2017, Comisia si-a exprimat preocuparea ca Transgaz, operatorul roman al infrastructurii de transport al gazelor, controlat de stat, ar fi incalcat normele UE in materie de concurenta prin restrictionarea exporturilor de gaze naturale din Romania.
Astfel de restrictii s-ar fi putut produce prin intarzierea construirii infrastructurii necesare pentru exporturile de gaze si prin cresterea tarifelor de interconectare, astfel incat exporturile de gaze sa... mai mult
Vineri, 21 Septembrie 2018, ora 14:32
Romania va exporta gaze naturale numai dupa ce consumul intern va fi acoperit de productia autohtona, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita.
Oficialul sustine ca exporturile de gaze din tara noastra vor putea fi posibile doar in functie de cererea de pe piata interna, iar prioritate are acoperirea consumului national, altfel vom fi nevoiti sa aducem volume mai mari de gaze din import.
Totodata, Departamentul pentru Energie are in plan refacerea calendarului de liberalizare a pretului gazelor in favoarea producatorilor si a marilor consumatori, avand in vedere noile evolutii de pe aceasta piata, a mai spus ministrul, adaugand ca o decizie in acest sens va fi luata in vara.
El a mai afirmat ca a renuntat pe moment la ideea reorganizarii producatorilor de energie in companii care sa utilizeze un mix de resurse, intrucat actionarii minoritari ai producatorilor s-au opus acestui plan.
Nita a mai vorbit in interviu si despre relatiile energetice dintre Romania si Rusia, precum si despre modificarile ce vor fi aduse in acest an in legislatia din domeniul petrolului si gazelor.
Cum arata in prezent sistemul energetic romanesc si cum vreti sa arate dupa reorganizare?
Arata mult mai bine decat in momentul in care l-am preluat. In primul rand, in urma unor masuri pe care le-am luat pentru eficientizarea activitatii, astfel incat toate unitatile din energie sa fie profitabile, lucru care se si intampla de altfel. Majoritatea companiilor sunt... mai mult
Luni, 03 Februarie 2014, ora 14:45
OMV, actionarul majoritar al OMV Petrom, vrea sa transforme Romania din importator in exportator de gaze naturale, iar resursele din Marea Neagra inseamna "gaze pentru Europa", a declarat directorul general al grupului austriac, Gerhard Roiss.
"Marea Neagra inseamna gaz european pentru Europa. (...) Tinta noastra este sa facem din Romania un exportator de gaze", a afirmat Roiss, intr-o conferinta de presa sustinuta la Viena.
El a adaugat ca in viitor cresterea OMV va veni din exploare, sector in care grupul austriac are investitii anuale de 700 milioane euro.
De asemenea, grupul va majora in perioada 2014-2016 investitiile anuale totale de la 2,8 miliarde euro la 3,9 miliarde euro.
Roiss a amintit ca OMV a investit in rafinaria Petrobrazi 600 milioane euro si ca se apropie de finalizarea modernizarii unitatii.
Potrivit reprezentantilor OMV, productia de hidrocarburi din Romania ar putea creste in 2013, pentru prima data dupa mai multi ani. mai mult
Vineri, 22 Noiembrie 2013, ora 14:46
Comisia Europeana solicita Romaniei sa modifice legislatia privind exporturile de gaze naturale si sa permita libera circulatie, fara a conditiona schimburile comerciale.
O astfel de solicitare vine dupa ce, cu cateva saptamani in urma, OMV Petrom anunta descoperirea unui zacamant de o "importanta mondiala" in Marea Neagra.
La inceputul lunii octombrie, in perimetrul romanesc al Marii Negre, Petrom si ExxonMobil au anuntat descoperirea unei acumulare de gaze in valoare de 17 miliarde de euro. Rezerva de gaze din Marea Neagra, "o descoperire de importanta mondiala", asa cum o descrie seful OMV, Gerhard Roiss, ar putea conduce, dupa 2020, la o schimbare radicala pe piata energetica locala: preturi mai mici la gaze, reducerea dependentei fata de importuri si castiguri anuale estimate de un miliard de euro pentru stat.
O luna mai tarziu, Romania este somata de catre Comisia Europeana sa schimbe legislatia gazelor, anuntand initiera procedurii de infringement impotriva tarii noastre. Statul roman are la dispozitie doua luni pentru a schimba legislatia. Autoritatile romane conditioneaza modul in care producatorii locali de gaze pot exporta. Practic, legislatia in vigoare incalca libera circulatie a marfurilor in spatiul comunitar.
Specialistul in Energie Ionut Purica este de parere ca Uniunea Europeana este direct interesata ca Romania sa poata exporta, tinand cont de rezervele de gaze descoperite pe teritoriul tarii noastre. Specialistul crede ca autoritatile... mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 07:00
Pe fondul scandalului iscat in Romania pe marginea valorificarii gazelor din productia interna, inclusiv la export, Comisia Europeana vine si ea cu o castana fierbinte: declansarea procedurii de infrigement pentru incalcarea legislatiei europene privind regulile comune pentru piata interna a gazelor naturale.
Cu toate ca acest avertisment putea fi lesne de anticipat inca de la stabilirea calendarului pentru liberalizarea pietei de gaze, anuntul Comisiei Europene a starnit o adevarata isterie in Romania, de la presedinte la prim-ministru si pana la mass-media. Problema nu o reprezinta avertizarea in sine, cat posibilitatea companiilor romanesti producatoare (Petrom si Romgaz) de a exporta gaze din productia interna. Si, prin urmare, daca vindem gaze ieftine, va trebui apoi sa cumparam gaze scumpe. Vai de saracul popor roman.
Energy-Center a prezentat pe larg in analizele sale cum sta cu adevarat piata gazelor naturale din Romania si cum se manipuleaza pretul de catre Autoritatea de reglementare, in lipsa unei concurente reale. De asemenea, am aratat ca exporturile de gaze, in momentul de fata, sunt doar virtuale, in lipsa conditiilor tehnice necesare acestei operatiuni. Paradoxal, acest lucru l-a sesizat si presedintele Basescu, dar nu a insistat asupra lui, ci a preferat teza populista a tradarii intereselor nationale, odata cu privatizarea Petrom.
Mult mai slab pregatit la acest capitol, primul ministru Victor Ponta s-a aruncat cu capul inainte in capcana... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 14:05
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca solutia actuala de a exporta gazul romanesc si de a importa gaz rusesc reprezinta "o catastrofa pentru Romania", nu doar pentru populatie, ci si pentru industrie.
"Ideea e ca exportam gaze romanesti, importam gaze rusesti la un pret triplu. Sigur ca avem o problema cu legislatia europeana care spune ca sa lasam, sa exportam. Pe de alta parte, am si o raspundere politica si Chitoiu (ministrul Economiei - n.r.) are sprijinul meu. O sa gasim o solutie.
Altfel, insa, pe romaneste, asta inseamna sa exportam gazele romanesti, alea ieftine, si sa importam de-alea scumpe. Insa, sigur, tine si de o strategie pe termen lung", a afirmat premierul la finalul reuniunii conducerii USL, scrie Agerpres.
El s-a referit in context la ceea ce a numit in mod ironic "egalitatea" tarilor in ceea ce priveste pretul de achizitie la gaze:
"Noi importam cu 450 mia de mc de la Gazprom, Germania importa cu 180, tot de la Gazprom. Vedeti cum e cu egalitatea? Dar dna Merkel merge foarte des la Moscova, eu, si daca trec prin fata ambasadei in drum spre Guvern, aud ca sunt vandut Moscovei". mai mult
Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 14:59
O procedura de infringement a fost declansata impotriva Romaniei din cauza legii gazelor. Statul roman are la dispozitie doua luni pentru a schimba legislatia. Autoritatile romane conditioneaza modul in care producatorii locali de gaze pot exporta.
In prezent, companiile care furnizeaza gaze naturale sunt obligate sa asigure in primul rand necesarul de pe piata interna si apoi au voie sa vanda gaze in afara tarii. In aceste conditii, insa, producatorii de gaze nu ar mai ramane cu stocuri disponibile pentru export.
Astfel, tara noastra incalca legislatia europeana care prevede ca trebuie permis atat importul, cat si exportul.
Conform legislatiei europene, statele membre sunt obligate sa asigure transportul de gaze prin conductele de interconectare in ambele directii, si in sensul de import, dar si de export, motivul fiind sporirea securitatii aprovizionarii.
Exportul de gaze din Romania a fost interzis pana cand vor fi diversificate sursele de import, potrivit unei legi care a fost adoptata, in luna decembrie a anului trecut, la Camera Deputatilor, care a fost for decizional.
Romania in centrul inca unei proceduri de infringement din domeniul energiei
Procedura de infringement se refera la o serie de pasi care trebuie parcursi in cazul in care Comisia Europeana constanta ca un stat membru incalca legea.
Daca autoritatile remediaza situatia, procedura de infringement se inchide. In caz contrar, juristii CE dau statul in judecata la Curtea Europeana de... mai mult
Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 14:39