Cresterea economica a Romaniei va ajunge la 4,2% in 2019, dar va incetini in 2020 la 2,8%, sunt de parere expertii Euler Hermes, companie cu activitate in domeniul garantiilor si al colectarii creantelor.
Conform unui studiu publicat miercuri, cresterea reala a PIB-ului Romaniei a incetinit semnificativ de la 7% in 2017 la 4,1% in 2018, "deoarece economia de supraincalzire se racise".
"Cresterea s-a vazut din nou pana la + 5% an/an in primul trimestru al anului 2019, dar s-a redus pana la + 4,4% in trimestrul II. Media + 4,7% an/an in primul semestru al anului 2019 s-a datorat in principal unei recuperari puternice a cresterii investitiilor (+ 11,4% an/an) dupa ce s-a contractat cu -3,2% in 2018, in parte datorita stimulului fiscal. Cu toate acestea, stocurile au scazut -1,1 pp de la cresterea semestrului I 2019, in principal din cauza eliminarii stocurilor din T2.
Atat cheltuielile consumatorilor, cat si cele publice au fost puternice in primul semestru (ambele + 6% an/an). Cresterea exporturilor a incetinit la + 4,1% an/an in primul semestru (+ 4,7% in 2018), deoarece cererea din Europa de Vest a scazut. Intrucat importurile s-au extins cu + 7,3%, cererea externa neta a scazut -1,4 pp de la cresterea PIB in primul semestru al anului 2019.
Privind in viitor, indicatorii timpurii arata o incetinire a economiei romanesti in urmatoarele trimestre (...) In general, pe fondul scaderii cererii globale, a tensiunilor comerciale continue si a cresterii mult mai reduse... mai mult
Miercuri, 08 Ianuarie 2020, ora 11:25
Toate prognozele pentru Romania, inclusiv cea mai optimista, de 4,1%, apartinand Guvernului, indica o incetinire a ritmului de crestere economica pentru acest an fata de anii anteriori, fiind in linie cu tendinta economiei globale, potrivit unui comunicat al PwC Romania.
"Toate prognozele pentru Romania, inclusiv cea mai optimista de 4,1% apartinand Guvernului, indica o incetinire a ritmului de crestere economica pentru acest an fata de anii anteriori, in linie cu tendinta economiei globale. Prin urmare, un cadru legislativ stabil si predictibil, precum si investitii publice, mai ales in infrastructura fizica, ar putea contribui la activitatea economica. Din pacate, nivelul scazut al incasarilor bugetare ca pondere in PIB si ritmul alert de majorare a cheltuielilor curente ale statului pun presiuni si limiteaza rolul politicii fiscal-bugetare in stimularea cresterii economice. In 2020, si cu atat mai mult in anii urmatori, ar trebui sa aiba loc o consolidare a finantelor publice prin imbunatatirea colectarii taxelor si recalibrarea cheltuielilor publice pentru a crea un climat investitional favorabil", arata Ionut Simion, Country Managing Partner PwC Romania.
Potrivit Global Economy Watch - 2020 Predictions, economia globala va avea un ritm de crestere modest in 2020, de circa 3,4%, comparativ cu media pe termen lung a secolului 21, de 3,8% pe an.
Previziunile PwC arata ca economia globala va avansa din inertie, in 2020, atata timp cat tensiunile comerciale... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2020, ora 12:14
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a imbunatatit estimarea de crestere a economiei Romaniei in acest an cu 0,8 puncte procentuale, la 4%, mentionand ca avansul este sustinut in mare parte de consum, in timp ce previziunea pentru 2020 a fost mentinuta la 3,2%.
Deficitul bugetar va depasi 3% din PIB, potrivit raportului referitor la perspectivele economice regionale, publicat miercuri de institutia financiara.
In luna mai, BERD anticipa ca Romania va inregistra in 2019 un avans economic de 3,2%.
Pentru regiunea Europei de Sud-Est, din care fac parte, alaturi de Romania, Bulgaria, Cipru si Grecia, BERD anticipeaza pentru 2019 o crestere economica de 3,3%, cu 0,2 puncte peste estimarea publicata de banca in luna mai.
"Potrivit estimarilor, economia Romaniei a accelerat de la un ritm deja solid de 4% in 2018 la 4,6% in prima jumatate a anului 2019. Consumul privat a avut cea mai mare contributie la aceasta crestere, sustinuta de o oferta limitata de angajati pe piata muncii, politica fiscala pro-ciclica, incluzand majorari de salarii in sectorul public, a pensiilor si a salariului minim, si un ritm crescut al creditelor de retail", potrivit raportului BERD.
Banca mai arata ca rata somajului, de circa 4% in iunie 2019, este cea mai scazuta din ultimul deceniu, facand recrutarile dificile si conducand la cresterea salariilor.
"Contributia investitiilor la crestere a fost la randul ei pozitiva, sustinuta de absorbtia mai mare a fondurilor... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2019, ora 20:49
Comisia Europeana a revizuit in crestere la 4% estimarile privind cresterea economiei romanesti in acest an, in conditiile in care, in luna mai, Executivul comunitar indica un avans al Produsului Intern Brut de 3,3%.
Comisia Europeana a publicat miercuri previziunile economice de vara.
Pentru anul viitor, CE estimeaza o usoara atenuare a avansului economiei romanesti, la 3,7% fata de 2019. In mai, executivul comunitar previziona o expansiune de 3,1% a produsului intern brut in 2020.
Rata inflatiei in Romania ar urma sa se situeze la 4,2% anul acesta si la 3,7% anul viitor, dupa ce in mai Comisia Europeana estimase o rata a inflatiei de 3,6% in 2019 si la 3% in 2020.
Dupa o crestere de 4,1% in 2018, economia Romaniei a accelerat in primul trimestru din 2019 la 5,1% in ritm anual (1,3% in ritm trimestrial) . Principalul motor a ramas consumul privat, inregistrand un avans anual de 7%, datorita unei cresteri de doua cifre a salariilor. Investitiile au urcat, in special datorita redresarii din sectorul constructiilor, impulsionat de recentele masuri de stimulare fiscala. Cresterea exporturilor, in constrast, s-a atenuat la 3,2% in ritm anual, in timp ce importurile au urcat cu 9,3%", se arata in raportul CE.
Ritmul solid de crestere in primul trimestru din 2019 a dus la o imbunatatire a estimarilor pentru acest an. CE estimeaza o usoara atenuare a avansului economiei romanesti, la 4% anul acesta si la 3,7% anul viitor. Totusi, previzioneaza Executivul comunitar,... mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2019, ora 13:14
Analistii devin tot mai neincrezatori in perspectivele Romaniei de crestere economica in 2019, din cauza asteptarilor defavorabile privind cererea externa si a epuizarii potentialului de consum privat.
A aparut prima estimare de crestere a produsului intern brut (PIB) inferioara pragului de 3%, Banca Transilvania (BT) luand in calcul o rata de 2,8%, potrivit unui raport emis joi.
La randul sau, Erste Group Research (EGR) se asteapta la o crestere a economiei "aproape de 3%" (3,4% in prognoza anterioara) . Noua estimare inca ar mai urma sa fie realizata "in cea mai mare parte pe seama consumului gospodariilor, desi intr-un ritm mai redus", spune o nota EGR.
Economia Romaniei a crescut in 2018 cu 4,1%, mult sub asteptarile Guvernului
Analistii celor doua grupuri bancare, ca si cei de la capital Economics, mai au in vedere si alte argumente defavorabile mentinerii cresterii la nivelul anului trecut (4,1%, in scadere substantiala fata de 6,9% in 2017), precum:
reducerea cererii din Zona Euro si deteriorarea climatului macroeconomic din aceasta cea mai importanta piata a exporturilor romanesti;incertitudinile legate de Brexit si de tensiunile comerciale globale;evolutia slaba a investitiilor productive, agravata de "interventia agresiva a statului" de suprataxare a sectoarelor bancar, energie si telecomunicatii.
"Conform scenariului macroeconomic central BT dinamica anuala a PIB ar putea decelera pana la 2,8% in 2019, in contextul deteriorarii climatului... mai mult
Joi, 14 Februarie 2019, ora 15:55
Cresterea economica inregistrata de Romania in primele noua luni ale anului in curs a fost de 4,2%, atat pe seria bruta, cat si pe seria ajustata sezonier, comparativ cu perioada similara din 2017, iar fata de trimestrul al doilea din 2018 Produsul Intern Brut in trimestrul III a fost, in termeni reali, mai mare cu 1,9%, potrivit datelor "semnal" ale Institutului National de Statistica, date miercuri publicitatii.
Raportat la acelasi trimestru din 2017, PIB in trimestrul III din 2018 a inregistrat o crestere cu 4,3% pe seria bruta si cu 4,1% pe seria ajustata sezonier.
"Seria bruta a Produsului Intern Brut s-a revizuit pentru perioada 2010-2012 pentru a asigura coerenta cu conturile sectorului 'Administratii publice' si cu Balanta de Plati. Revizuirea a avut loc ca urmare a aplicarii noii politici de revizuire a indicatorilor macroeconomici elaborata pentru a respecta cerintele impuse de Regulamentul 2304/2016 referitor la modalitatile, structura, periodicitatea si indicatorii de evaluare ai rapoartelor privind calitatea datelor transmise conform Regulamentului (UE) nr. 549/2013 al Parlamentului European si al Consiliului", spune INS, intr-un comunicat.
De asemenea, seria ajustata sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial a fost recalculata ca urmare a includerii estimarilor pentru trimestrul III 2018, fiind revizuita fata de varianta publicata in Comunicatul de presa nr. 263 din 10 octombrie 2018.
Potrivit sursei citate, ca urmare a revizuirii seriei brute... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 11:19
Comisia Europeana (CE) a revizuit, joi, semnificativ in scadere, estimarile referitoare la cresterea economiei Romaniei in 2018, de la 4,5% la 3,6%, in timp ce in 2019 mizeaza pe un avans de 3,8%, fata de 3,9% cat estima in primavara, potrivit previziunilor economice de toamna publicate joi de Executivul comunitar.
Pentru 2020, Executivul comunitar indica un avans de 3,6%.
"Boom-ul economic al Romaniei se calmeaza pe masura ce ritmul de crestere a consumului privat incetineste iar contributia negativa a exporturilor nete la crestere continua sa se inrautateasca. Pe perioada de prognoza PIB-ul este estimat sa creasca mai moderat", se arata in previziunile Comisiei Europene.
In 2019 si 2020 consumul privat ar urma sa continue sa incetineasca pe masura ce cresterea nominala a salariilor se modereaza si inflatia va continua sa afecteze veniturile disponibile. Cu toate acestea, consumul privat va ramane principalul motor al cresterii subliniaza Executivul comunitar.
Potrivit cifrelor prezentate joi de CE, cererea interna va avea o contributie in scadere la 4,2% la cresterea PIB, de la 7,3% anul trecut. In 2019, contributia cererii interne urca usor, la 4,3%, iar in 2020 scade la 4,1%.
Contributia negativa a exporturilor la cresterea PIB se va accentua la minus 1,3% in acest an, urmand sa scada la minus 0,6% in 2019 si minus 0,5% in 2020.
In cee ce priveste inflatia, CE a revizuit in crestere usoara la 4,3% prognoza pentru 2018, fata de 4,2% cat prognoza in... mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2018, ora 15:44
Comisia Europeana (CE) a mentinut estimarile referitoare la cresterea economiei Romaniei in 2018, la 4,5%, iar pentru 2019 se asteapta la un avans de 3,9%.
Inasprirea graduala a politicii monetare, ca raspuns la presiunile inflationiste si la adancirea deficitului, ar putea atenua perspectiva pentru investitiile private. De asemenea, investitiile per ansamblu ar putea fi afectate daca Executivul va reduce si mai mult investitiile publice, pentru a-si indeplini tintele de deficit. Intr-un sens mai larg, incertitudinile privind politicile guvernamentale ar putea afecta cresterea economiei, avertizeaza Comisia Europeana.
PIB-ul Romaniei a crescut cu 6,9% in 2017, un record post-criza, datorita boom-ului in consumul privat, stimulat de masurile de relaxare fiscala, inclusiv reducerea impozitelor indirecte si cresterea salariilor in sectorul public. Cresterea ar urma sa-si reduca viteza in 2018, dar va ramane robusta. Consumul privat ar urma sa incetineasca anul acesta, deoarece cresterea nominala a salariilor se modereaza, iar majorarea inflatiei afecteaza venitul disponibil real, dar va ramane principalul motor al cresterii economiei.
Totusi, investitiile se vor intari probabil in acest an, datorita sporirii gradului de implementare a proiectelor finantate cu fonduri europene, conform previziunilor economice intermediare din vara anului 2018, publicate joi de Executivul comunitar.
In 2017, rata somajului in Romania a scazut la 4,9%, cel mai redus nivel din ultimii... mai mult
Joi, 12 Iulie 2018, ora 16:45
Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a apreciat luni seara ca exporturile reprezinta o solutie de crestere economica esentiala in actuala conjunctura mondiala, pentru Romania.
"Solutiile de crestere bazate pe export sunt inevitabile in Romania, nu avem alte alternative la dezvoltare. In toata lumea se cauta solutii de crestere", a spus Isarescu, cu ocazia unei festivitati de marcare a 20 de ani de activitate a Bancii de Export-Import a Romaniei EximBank, organizata la Banca Nationala.
Guvernatorul Bancii Centrale a spus ca un scenariu-cadru de sustinere a cresterii economice cu orientare spre exporturi este obligatoriu nu doar pentru Romania, ci si pentru alte tarii.
Datoria publica va trebui rambursata
Acesta a apreciat ca datoria publica si privata garantata de stat generata de deficitul comercial va trebui rambursata candva.
"Nu stim cu precizie cand, dar acest lucru stim ca se va intampla. Chiar daca ai vrea sa te refinantezi sa nu-ti creasca datoria externa, s-ar putea sa fie posibil sa nu poti", a spus Mugur Isarescu, subliniind ca finantarea prin exporturi ramane o alternativa obligatorie.
Guvernatorul BNR a facut o scurta trecere in revista a istoriei infiintarii EximBank.
"In anii 1990 principala problema care se contura era deficitul mare al balantei comerciale si nu era greu sa intelegi ca trebuie sa ai un cadru care sa stimuleze exporturile. Dispareau acordurile de clearing, acordurile comerciale, era clar ca era nevoie de un... mai mult
Luni, 28 Mai 2012, ora 18:24