Ritmul de crestere al exporturilor Germaniei se va reduce la jumatate in acest an ca urmare a recesiunii din zona euro, principala sa piata de export, a anuntat, joi, Asociatia Camerelor de Comert si Industrie din Germania (DIHK).
Dupa o crestere de 8,2% in 2011, exporturile germane ar urma sa inregistreze o crestere de 4% in acest an, sustine DIHK. Exporturile sunt un motor indispensabil al economiei germane, transmite Reuters.
"Companiile germane se confrunta cu probleme din ce in ce mai mari in a-si vinde produsele pe multe piete din zona euro care sufera de pe urma crizei datoriilor", a anuntat DIHK intr-un comunicat.
Asociatia a adaugat ca problemele de pe pietele europene vor fi partial compensate de cresterea schimburilor comerciale ale Germaniei cu principalele economii emergente.
Daca in 2000 exporturile Germaniei catre blocul BRIC (Brazilia, Rusia, India, China) se situau la 4,5%, in 2013 se vor ridica la aproximativ 15%.
In cee ce priveste prognozele pentru 2013, DIHK se asteapta ca exporturile Germaniei sa creasca cu 6%, ceea ceva permite Germaniei sa devanseze SUA si sa ocupe locul al doilea in topul celor mai mare state exportatoare, dupa China.
In plus, DIHK estimeaza ca in 2013 importurile Germaniei ar urma sa depaseasca pragul de 1.000 miliarde de euro.
DIHK isi bazeaza prognozele pe estimarile furnizate de camerele de comert si industrie si birourile comerciale germane din 80 de tari.
Costul de finantare al Germaniei, afectat... mai mult
Joi, 16 August 2012, ora 18:05
Cresterea economica a Chinei poate incetini pana la 7,4% trimestrul acesta, a spus un reprezentant al Bancii Centrale din aceasta tara, subliniind astfel avertismentul primului ministru Wen Jiabao legat de faptul ca problemele economice ar putea persista pentru o vreme.
Posibilitatea unei perioade scurte de deflatie in cazul celei de-a doua economii a lumii ca marime nu poate fi exclusa, spune Song Guoqing, membru al comitetului de politica monetara din cadrul Bancii Populare a Chinei, citat de Bloomberg.
Cresterea economica a Chinei a incetinut la 7,6% in cel de-al doilea trimestru al acestui an, a sasea incetinire consecutiva, pe masura ce criza fiscala din Europa afecteaza exporturile, iar cererea interna pe piata imobiliara a scazut.
Banca Centrala a Chinei a anuntat a doua reducere a ratelor dobanzilor intr-o luna si a scazut de trei ori proportia depozitelor bancare puse deoparte ca rezerve, dupa ce in noiembrie a aplicat reduceri pentru a creste creditarea. mai mult
Duminica, 22 Iulie 2012, ora 13:31
Perspectiva asupra ratingului suveran al Chinei ramane pozitiva, sustinuta de estimarile favorabile de crestere pe termen mediu si a dinamicilor solide a datoriei guvernamentale, se arata intr-n raport publicat joi de agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service.
Agentia a confirmat la 'Aa3' ratingul atribuit obligatiunilor guvernamentale chineze in valuta si moneda locala, dar a avertizat ca autoritatile de la Beijing trebuie sa mentina un control strans asupra finantelor guvernelor locale si sa faca mai multe reforme in sistemul financiar pentru a asigura o crestere economica stabila si rapida pentru restul decadei.
'Cresterea economica rapida, cuplata cu deficitul si datoria scazuta a guvernului central au furnizat ample posibilitati fiscale pentru gestionarea eventualelor riscuri in finantele guvernelor locale sau in sistemul bancar', se arata in raportul Moody's.
Agentia estimeaza ca ritmul real de crestere al economiei chineze se va atenua intre 7,5 si 8,5% in 2012 si 2013, de la un ritm de peste 10,3% in ultima decada.
De asemenea Moody's apreciaza ca expunerea financiara si comerciala a Chinei la problemele cu care se confrunta in continuare zona euro este de la moderat la scazuta.
China si-a redus obiectivul de crestere economica fixat pentru acest an la 7,5%, a anuntat luna trecuta premierul chinez Wen Jiabao, pe masura ce autoritatile de la Beijing incearca sa reechilibreze cea de a doua mare economie a lumii.
Daca China va inregistra... mai mult
Joi, 26 Aprilie 2012, ora 09:46
Anii de boom economic ai Chinei se apropie de sfarsit. Speculatiile cu privire la asa-numita "aterizare fortata" au luat din nou forma, iar factorii internationali, politica interna si tendintele financiare arata la orizont o recesiune.
Multi experi financiari avertizeaza ca, fara o serie de reforme "dureroase", problemele vor lovi din plin economia chineza.
Cresterea economica a Chinei a incetinit la 8,9% in ultimul trimestru al anului trecut, dupa luni de zile in care Guvernul a luptat cu inflatia si cu cresterea ratei dobanzii. Iar liderii chinez se asteapta ca economia statului sa scada in continuare. Chiar premierul Wen Jiabao a stabilit obiectivul de crestere auala pentru 2012 la 7,5%, in conditiile in care nivelul de 8% a fost mult timp considerat minimul necesar pentru a crea locuri de munca suficiente si pentru a asigura stabilitatea sociala, potrivit Time.
In plus, in actualul plan intocmit pe cinci ani, Guvernul chinez a stabilit rata de crestere anuala la 7%.
Cu toate acesta, exista si analisti optimisti. Yao Wei este de parere ca economia Chinei va creste la un ritm de 8,1% in 2012, va incetini pana la 7,7% in 2012 si va ajunge la o crestere de 7% in 2014.
"Nu cred ca statul chinez va avea o aterizare dura in acest an, insa totul depinde de masurile pe care le va lua Guvernul chinez in urmatorii ani", spune acesta.
Avand in vedete bula imobiliara din China, datoriile guvernamentale, diferentele de venit dintre bogati si saraci si coruptia... mai mult
Duminica, 08 Aprilie 2012, ora 13:01
China a raportat in februarie cel mai mare dificit comercial din 1989 pana acum, de 31,48 miliarde de dolari, pe fondul cresterii de 39,6% inregistrate de importuri.
Importurile au crescut in februarie cu 39,6% fata de aceeasi perioada a anului precedent, pe cand exporturile au crescut cu 18,4 procente, transmite Bloomberg.
Pentru primele doua luni ale anului, China afiseaza un deficit comercial de 4,25 miliarde dolari. In ianuarie, tara inregistrase un excedent, dar volumul comertului extern s-a contractat din cauza impactului sarbatorilor dedicate noului an chinezesc care in acest an a fost celebrat in luna ianuarie, iar in 2011 in luna februarie.
"Cresterea nivelului inflatiei si incetinirea activitatii economice trimite un semnal puternic de mobilizare pentru lunile care urmeaza", a spus Shen Jianguang, Hong Kong, economistul sef al Mizuho Securities Asia Ltd., care anterior a lucrat pentru Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana .
Guvernul ar putea fi nevoit sa reduca rezervele minime obligatorii ale bancilor in luna martie, a treia reducere, in patru luni, timp in care aprecierea yuanului va fi "dificila", a spus Shen.
Exporturile au totalizat februarie 114,5 miliarde dolari, in timp ce importurile au fost 146 miliarde dolari.
Nivelul ridicat al importurilor se datoreaza in special achizitiilor de petrol, care au atins luna trecuta un volum record de 23,64 milioane tone.
Exporturile catre SUA au urcat cu 22,6% in 2012 fata de... mai mult
Sambata, 10 Martie 2012, ora 17:40
Romania va exporta in China si Rusia in 2012, potrivit planurilor prezentate joi de presedintele Traian Basescu. Analistii au explicat pentru Business24 oportunitatea acestor relatii economice in raport cu Uniunea Europeana, aflata pentru moment in stagnare.
In momentul de fata, comertul exterior al Romaniei este focalizat excesiv pe Uniunea Europeana, peste 70% din activitatea comerciala de peste granite facandu-se cu tarile Uniunii Europene, crede Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania(CNIPMMR).
"Experienta mondiala ne arata ca pentru fiecare tara este foarte util sa aiba o diversificare a comertului exterior, atat teritoriala cat si sectoriala. De aceea este oportuna diversificarea relatiilor comerciale ale Romaniei, punand accentul in afara zonei euro, pe zona asiatica, pe Rusia si pe America Latina", a explicat acesta pentru Business24.
Optiunea e binevenita si nu trebuie redusa la tarile asiatice, crede Nicolescu. El da si un exemplu in acest sens.
"Consiliul National a organizat anul trecut o misiune de afaceri in America Latina, o misiune de afaceri in Rusia. Aici s-a emonstrat un interes apreciabil pentru produsele si serviciile din Romania. Este o optiune binevenita si nu trebuie redusa la tarile asiatice, trebuie sa cuprinda si Rusia si America de Sud".
Si analistul Liviu Voinea considera ca Romania are nevoie de diversificare, pentru ca avem oricum un nivel prea scazut al... mai mult
Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 12:15
Economia Chinei incepe sa-si piarda din putere. Intreabarea pe care economistii internationali si-o pun este daca "superstarul economic mondial" isi va incetini treptat cresterea economica sau va cunoaste o prabusire care va zdruncina intreg sistemul economic mondial.
Aceasta frana a economiei este pusa chiar de catre liderii sai politici care doresc sa incetineasca expansiunea rapida pentru a domoli inflatia fara a pune presiune pe piata fortei de munca.
Este o sarcina delicata,de aceea analistii se arata sceptici.
Cresterea exploziva a Chinei ramane in continuare invidia natiunilor dezvoltate, cum ar fi SUA. Statul chinez a crescut mai repede decat orice alta mare economie in trimestrul aprilie-iunie 2011.
Cu toate acestea, analistii se tem ca economia Chinei ar putea suferi o "aterizare fortata", care ar putea dauna economiilor din SuA, Europa dar si din tarile mici care au nevoie de China pentru a cumpara carbune, cupru si alte materii prime.
Aceasta amenintare vine in conditiile in care SUA inca se lupta cu recesiunea din 2007. De asemenea, managerii corporatiilor de risc din SUA si Canada au precizat ca o incetinire in China ar reprezenta una din cele mai mari amenintari la adresa afacerilor.
O aterizare dura nu ar afecta doar exportatorii americani si europeni ci ar putea destabiliza societatea chineza.
Confruntandu-se cu o inflatie ridicata si cu scaderea exporturilor, cresterea economica a Chinei va scadea de la 10,3% in 2010 la 9,55 in 2011... mai mult
Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 12:00