Romania are ca obiectiv, in 2019, depasirea cifrei de 1 miliard de euro la exporturile catre China, potrivit unui comunicat al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat (MMACA), transmis vineri AGERPRES.
Reducerea deficitului comercial in relatia bilaterala Romania - China a fost una dintre temele abordate de partea romana in cadrul celei de-a XXVII-a Sesiuni a Comisiei Inter-guvernamentale romano-chineze de Cooperare Economica, organizata in China.
"Cele doua parti au stabilit un grup de lucru pentru imbunatatirea relatiilor comerciale. In acest format, se va face o analiza a barierelor aplicate exporturilor Romaniei catre China, cu obiectivul de a depasi cifra de 1 miliard de dolari, la exporturi, in 2019", se mentioneaza in comunicatul citat.
Potrivit ministerului de resort, Stefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, care se afla in China pentru o vizita oficiala ale carei scopuri principale sunt reducerea deficitului comercial si promovarea Romaniei ca destinatie de investitii, s-a intalnit vineri cu Ren Hongbin, ministru adjunct al Comertului.
Cei doi oficiali au semnat protocolul sesiunii din acest an a Comisiei Inter-guvernamentale romano-chineze de Cooperare Economica, prin care sunt stabilite liniile directoare ale colaborarii bilaterale pana la urmatoare sesiune. Principalele domenii abordate au fost energia, infrastructura, tehnologia informatiei si comunicatiilor, tehnologiile avansate,... mai mult
Vineri, 02 Noiembrie 2018, ora 17:13
Cresterea exporturilor Chinei a accelerat neasteptat in septembrie, in pofida tarifelor vamale impuse de Washington, in timp ce excedentul sau comercial pe relatia cu SUA a atins un nivel record, ceea ce ar putea exacerba disputa dintre Beijing si Washington, transmite Reuters.
Totusi, analistii avertizeaza ca nivelul ridicat al exporturilor de luna trecuta nu se va mentine si in viitor.
Exporturile Chinei au crescut in septembrie cu 14,5% comparativ cu perioada similara din 2017, cel mai rapid ritm din februarie, depasind estimarile analistilor, care se asteptau la un avans de 8,9%. In august, expansiunea a fost de 9,8%.
"Imaginea de ansamblu arata ca exporturile chineze nu au fost pana acum afectate de escaladarea tensiunilor comerciale si de incetinirea cresterii economiei mondiale, cel mai probabil datorita competitivitatii provocate de deprecierea yuanului. In conditiile in care avansul economiei mondiale se va atenua si mai mult in urmatoarele trimestre si SUA ar putea introduce noi tarife vamale, recentele evolutii bune ale exporturilor nu vor putea fi mentinute", a apreciat Julian Evans-Pritchard, economist la Capital Economics. Anul acesta, moneda Chinei s-a depreciat cu aproximativ 6% fata de dolar.
In septembrie, excedentul inregistrat de China pe relatia cu SUA a urcat la 34,13 miliarde de dolari, depasind nivelul record de 31,05 miliarde de dolari in august, conform calculelor Reuters.
Importurile au urcat cu 14,3% in septembrie, fata de un... mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2018, ora 11:49
China a decis sa impuna un embargou pentru marfurile care ar putea fi folosite de regimul comunist din Coreea de Nord in cadrul programului nuclear derulat la comanda dictatorului Kim Jong-un.
In urma rezolutiei ONU din luna martie a acestui an, care prevede cresterea sanctiunilor economice, exporturile de marfuri chinezesti catre Coreea de Nord au avut de suferit, in ciuda sustinerii pe care Beijingul a oferit-o ani la rand regimului comunist de la Phenian, relateaza IB Times.
Zona tulbure
Amenintarile proferate de liderul comunist din Coreea de Nord la adresa Statelor Unite si a aliatilor Washingtonului din Asia, ca si testarea unor bombe cu hidrogen i-au facut pe oficialii chinezi ceva mai atenti la provocarea reprezentata de Phenian.
Lista produselor care nu mai au acceptul Beijingului pentru a fi expediate catre nord-coreeni include marfuri care pot fi folosite nu doar in sectorul militar, ci si in cel civil.
Printre acestea se afla diverse aliaje metalice, aparate de sudura si taiere cu laser si materiale care ar putea fi folosite la dezvoltarea unor bombe chimice.
La fel, kerosenul pentru avioanele militare ale Coreei de Nord a intrat pe lista neagra a Beijingului, avioanelor civile din aceasta tara permitandu-li-se sa alimenteze doar in timpul escalelor facute pe aeroporturile din China.
China a renuntat din luna aprilie si la importurile de minereu de fier si carbune din tara prietena, aceasta fiind o lovitura destul de dura pentru regimul... mai mult
Miercuri, 15 Iunie 2016, ora 17:49
1China starneste ingrijoarea partenerilor comerciali, in special a celor din zona Asiei, dupa ce banca centrala de la Beijing a recurs la o devalorizare a yuanului de 2% in raport cu dolarul american.
Anuntul facut de Banca Populara a Chinei a starnit deja ingrijorare pe piata valutara, analistii interpretand gestul ca o noua etapa intr-un razboi al valutelor, arata portalul CNN Money.
Anunt soc
Decizia pare sa fi fost luata la foc rapid de catre economistii bancii centrale din China, anuntul fiind facut public chiar inainte de deschiderea bursei, marti, 11 august.
Alegerea momentului si luarea unei decizii neasteptate a starnit deja panica printre investitori, mai ales ca aceasta depreciere fortata a yuanului este cea mai mare din ultimele doua decenii.
In acelasi timp, contextul economic din China nu este cel mai fericit, cresterea inregistrata in primele doua trimestre fiind la un nivel destul de slab, in timp ce piata de capital da semne de volatilitate crescuta.
Oficialii din Banca Populara a Chinei au justificat masura prin variatiile puternice inregistrate intre cursul de referinta stabilit zilnic pentru yuan si evolutia pietei.
Val de critici
Chiar daca se prognozeaza ca devalorizarea va fi un eveniment singular, acest lucru nu ii fereste pe chinezi de un nou val de critici.
Deja oficiali din Statele Unite au acuzat in repetate randuri China ca mentine intentionat un curs scazut de schimb al yuanului, in timp ce isi sporeste constant... mai mult
Marti, 11 August 2015, ora 12:23
2Negocierile romano-chineze pentru dezvoltarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda sunt aproape de finalizare, procedurile de realizare a investitiilor respectand legislatia din Romania aliniata la normele europene in domeniu, a anuntat joi, la Tulcea, vicepremierul Liviu Dragnea.
'Cel mai important este proiectul de realizare a reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, iar negocierile sunt aproape de finalizare. Maine (vineri, n.r.), ma voi intalni, la Bucuresti, cu presedintele companiei nucleare din China. Colegii din grupul inter-ministerial au facut o treaba foarte buna si cred ca in perioada urmatoare se vor face anunturile de rigoare. Procedurile prin care se vor realiza aceste investitii vor respecta legislatia romaneasca si cea europeana', a afirmat Dragnea.
Un alt proiect important discutat de autoritatile romane cu partea chineza vizeaza centrala de Rovinari, ale carei lucrari sunt programate sa inceapa in luna octombrie, alte doua investitii in acelasi domeniu facand de asemenea obiectul negocierilor romano-chineze.
'Asteptam totodata de la Ministerul Transporturilor proiectul de hotarare de guvern care sa legifereze memorandumul semnat pentru trenul de mare viteza, iar linia aeriana Bucuresti-Beijing are toate procedurile aprobate. Acum se negociaza orarul de zbor', a mai spus vicepremierul Liviu Dragnea.
Romania va exporta carne de porc in China
El a adaugat ca in domeniul zootehnic, negocierile dintre cele doua tari urmeaza sa se concretizeze in... mai mult
Vineri, 20 Iunie 2014, ora 09:06
Autoritatea Sanitar-Veterinara(ANSVSA) din Romania si autoritatea de profil chineza vor semna saptamana viitoare, cu ocazia participarii premierului chinez, Li Keqiang, la Formul Economic China - Europa Centrala si de Est, doua acorduri pentru export de carne de porc si bovine pentru reproductie in China.
Guvernul va aproba, in sedinta de miercuri, doua memorandumuri privind incheierea unor astfel de protocoale intre ANSVSA si autoritatea chineza de resort (AQSIQ).
Cu prilejul vizitei premierului chinez, va fi semnata si o "Declaratie comuna a Guvernului Romaniei si Guvernului Republicii Populare Chineze privind 'aprofundarea cooperarii bilaterale in noile circumstante'".
De asemenea, Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Energie, si Administratia Nationala pentru Energie din China vor incheia un memorandum cu privire la cooperarea in proiecte de energie nucleara.
Totodata, cele doua guverne vor semna un acord cu privire la infiintarea reciproca de institute sau centre culturale.
La sfarsitul lunii octombrie, premierul Victor Ponta a declarat ca romanii ar trebui sa consume mai multa carne de vita, iar carnea de porc sa fie exportata in China, unde piata a fost deblocata.
Premierul chinez Li Keqiang va efectua o vizita in Romania la finele lunii noiembrie, urmand sa participe la summit-ul liderilor din China si statele Europei Centrale si de Est. mai mult
Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 14:10
Producatorii auto din China inregistreaza exporturi in crestere pe pietele emergente.
Astfel, pe soselele din Algeria, Brazilia, Iran, Rusia, Arabia Saudita si Africa de Sud circula din ce in ce mai multe masini ale unor producatori cum ar fi Geely, Great Wall Motors si Chery, noteaza cotidianul american New York Times.
China expediaza doar cateva mii de masini pe an in UE si practic niciuna in SUA.
Cumparatori mai putin instariti din Santiago pana la Bagdad au inceput sa cumpere masini ieftine din China ca alternativa la masinile uzate, motociclete si modelele low-end vandute de multinationale. Exporturile chineze de automobile au crescut cu 21% in primele cinci luni ale acestui an.
Producatorii auto chinezi spun ca se pregatesc de extinderea in continuare a exporturilor catre tari emergente. "Este usor pentru noi sa operam in aceste tari", spune Steven Wang, director general adjunct pentru exporturi la Great Wall Motors Company. "In Europa, exista o multime de legi pentru nou venitii pe piata, iar aici si in SUA clientilor le place sa pastreze marci familiare".
Producatorii din China reprezinta o potentiala provocare pentru diviziile de peste mari ale unor companii precum General Motors, Ford, Toyota, Volkswagen si Fiat, care se asteapta sa inregistreze cresteri pe pietele emergente.
Vanzarile anuale de masini in tari emergente altele decat China au crescut cu 45% din 2005, la 21,3 milioane de autoturisme si camioane usoare anul trecut, potrivit LMC... mai mult
Vineri, 06 Iulie 2012, ora 15:15
Explozia exporturilor chineze din ultimii ani a adus un val de marfuri ieftine pentru consumatorii americani, insa produsele "made in China" au venit la pachet cu un cost mare SUA.SUA au pierdut aproape 2,8 milioane de locuri de munca in ultimul deceniu odata ce productia in China a devenit ieftina si abundenta, potrivit unui raport recent al Institutului de Politici Economice.
Pierderile locurilor de munca au afectat toate cele 50 de state si Districtul Columbia, Texas, New York si Illinois.
Exporturile chineze catre SUA au devansat rapid exporturile americane catre China, productia americana pierzand 1,9 milioane de locuri de munca din 2001, ca urmare a deficitului balantei comerciale.
Mai mult de o treime din cei care si-au pierdut locul de munca in frabricile americane au abandonat piata de munca, in timp ce procentajul scazut de muncitori americani care au reusit sa gaseasca noi locuri de munca au primit salarii mai mici cu 10%.
Pierderile locurilor de munca din ultimul deceniu sunt doar un capitol dintr-o poveste americana mult mai veche.
Incepand cu 1990, cresterea somajului, scaderea salariilor si scaderea ratelor de participare pe piata muncii au fost corelate expunerea la concurenta din China.
Informatiile provin dintr-un studiu efectuat de trei economisti, care au comparat datele de comert pentru pietele locale din SUA si au constatat rezultate alarmante.
Nu doar comertul cu China impinge in jos salariile si conduce la somaj, ci autorii studiului au constatat ca... mai mult
Joi, 29 Septembrie 2011, ora 12:21
Exporturile chineze au avansat in februarie cu 45,7% fata de luna similara din 2009, cel mai mare ritm de crestere din ultimii trei ani, ce a permis Chinei sa inregistreze un excedent comercial de 7,61 miliarde dolari, potrivit datelor publicate miercuri de autoritatile de la Beijing, scrie AFP, citat de NewsIn.Este a treia luna consecutiva de crestere, dupa ce anterior cea de-a treia economie a planetei inregistrase 13 luni de declin al exporturilor.
La randul lor, importurile au avansat puternic, cu 44,7% in ritm anual, potrivit datelor oficiale.
"Cresterea exporturilor din acest an ar putea depasi asteptarile", a spus economistul Deutsche Bank din Hong Kong, Ma Jun, la aflarea datelor.
Insa februarie 2009 a fost o luna dezastruoasa pentru comertul chinez, in contextul in care exporturile au scazut cu 26% fata de luna similara din 2008, iar importurile, cu 24%.
"Un punct de comparatie atat de scazut a avut evident un impact", a comentat Brian Jackson de Royal Bank of Canada.
Economistul a mai precizat, totusi, ca in conditiile in care in februarie 2010 chinezii au lucrat cu cinci zile mai putin decat in aceeasi luna din 2009 "cifrele sunt destul de impresionante".
Exporturile, sector vital pentru economia care ofera locuri de munca pentru aproximativ 90 milioane de persoane, au fost afectate sever incepand cu finalul lui 2008, cand criza internationala a dus la scaderea cererii externe.
Tendinta a fost stopata la finalul lui 2009.
De altfel, anul trecut China a devenit... mai mult
Miercuri, 10 Martie 2010, ora 11:45