Reducerea TVA la carne si produse din carne, diminuarea birocratiei si sustinerea industriei alimentare pentru promovarea produselor romanesti la export au fost printre subiectele dezbatute si analizate "cu patos", timp de doua zile, de catre autoritati si mediul de afaceri din Romania, in cadrul unui seminar dedicat in totalitate acestui sector care ruleaza anual afaceri de 3,5 miliarde de euro.
Discutiile s-au axat si pe modele de business aplicate de producatorii de profil din Romania, dar si pe integrarea productiei, in vederea cresterii profitabilitatii operatorilor economici, fiind de altfel premiate 15 companii care desfasoara o activitate in sectorul de producere si procesare a carnii, care s-au evidentiat pe piata interna prin integrarea productiei si ca model de business.
Anul 2015 se prefigureaza a fi un reper important pentru producatorii si procesatorii romani de carne, mai ales ca proiectele agricole integrate vor primi un punctaj mai mare si vor avea prioritate la finantare in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020.
Ce sustin reprezentantii autoritatilor
Reprezentantii autoritatilor sustin orientarea producatorilor romani din sectorul agroalimentar catre integrarea productiei, mai ales ca Ministerul Agriculturii a introdus in noul PNDR acest concept, iar beneficiarii care fac eforturi in vederea trecerii catre productia pentru piata si infiintarea de centre de procesare vor avea numai de castigat.
'Producatorii romani... mai mult
Vineri, 21 Noiembrie 2014, ora 09:15
Autoritatile din Agricultura pregatesc un proiect de proportii in parteneriat romano-chinez. Fermierii romani isi vor dezvolta fermele cu banii chinezilor, iar acestia, la randul lor, vor primi carne si cereale din Romania. Primul pas este gasirea terenurilor pentru baza de depozitare aproape de Dunare sau mare.
Achim Irimescu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii a declarat ca autoritatile romane au purtat deja discutii cu ambasadoarea Chinei.
"Ambasadoarea Chinei a venit la mine si ne propune sa facem o baza pentru export de carne de vita, oaie si porc, dar si de cereale catre China. Ei fiind stat comunist sunt pe principiul ca trebuie sa faca parteneriatul cu statul, insa noi ca minister trebuie sa avem un parteneriat public-privat in care sa realizam o colectare a animalelor sacrificate. Deci ne trebuie un depozit undeva langa mare. Suntem in faza de tatonare, insa, de principiu, am creionat ideile", a completat Irimescu.
Porci cu susan "made in Romania"
Romania ar putea ajunge sa exporte in jur de 3 milioane de porci, o parte fiind insa acoperita de cea mai mare ferma de suine din Romania, cumparata de chinezi.
"Acum avem piata si pornim invers de la piata la productie. Acum multi fermieri se vor intoarce sa ii faca o ferma de porci. Smithfield tot asa este organizat. Ei le dau purcei fermierilor si acestia din urma ii cresc. Ideea nu este noua, insa la balanta aceasta de 3 milioane de capete vandute pe an in China va contribui si Smithfield.... mai mult
Joi, 28 Noiembrie 2013, ora 13:05
Romania indeplineste conditiile pentru efectuarea exportului de carne proaspata si produse din carne in China, iar legislatia europeana este implementata corect la nivel national, conform concluziei Administratiei Generale pentru Controlul Calitatii, Inspectiei si Carantinei din China (AQSIQ) exprimate in cadrul unei misiuni efectuate in Romania, in perioada 22-31 iulie.
Potrivit unui comunicat de presa al Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), in ultima saptamana a lunii iulie, institutia a parafat un Memorandum si o serie de Protocoale de colaborare in domeniul sanitar veterinar si cel al sigurantei alimentelor, cu AQSIQ, in vederea demararii exporturilor de carne de porc si produse din carne de porc, precum si a celui de bovine de reproductie, din Romania in China.
In urma evaluarii expertilor chinezi, s-a constatat ca Romania indeplineste conditiile pentru efectuarea exportului de carne proaspata si produse din carne si ca legislatia specifica domeniului este aplicata corect, legatura buna dintre autoritatea veterinara centrala si structurile administrative teritoriale jucand un rol important.
Protocoalele parafate cuprind o lista de cerinte si conditii obligatorii, inclusiv de supraveghere suplimentara a unor boli ale animalelor, in baza carora vor fi elaborate proiecte de certificate de sanatate pentru animalele destinate exportului in China.
Oficializarea acestor rezultate va avea loc la sfarsitul lunii... mai mult
Marti, 06 August 2013, ora 13:41
Romania este implicata intr-un nou scandal alimentar, dupa ce Germania a retras de pe piata piept de curcan care continea medicamente de tip veterinar, care ar proveni din tara noastra.
Potrivit vicepresedintelui Autoritatii Nationale Sanitara, Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Alexandru Manastireanu, informatia a venit pe sistemul rapid european de alerta.
"Colegii sunt in ancheta, in 4-7 zile vom afla rezultatele analizelor. Nu avem informatii daca produsele au ajuns pe piata din Romania, colegii s-au dus la unitatea incriminata. Situatia e sub control. Va spunem unde a ajuns carnea din Romania dupa finalizarea anchetei", a spus Mihai Turcanu.
Citeste mai multe despre Nou scandal alimentar: Carne toxica de curcan din Romania, gasita in Germania pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 13 Martie 2013, ora 11:27
Exporturile de carne de cal si de vita transata au scazut aproape total in urma scandalului international al carnii de cal in care a fost implicata si Romania, desi carnea nu a provenit de la producatori locali, cele mai mari cereri fiind anterior din Franta si Italia, potrivit Federatiei Pro Agro.
"Vanzarile de carne de cal, cate erau ele, 6.000 - 7.000 de tone, nu ne asteptam sa se mai produca anul acesta. Sunt bani de care agricultura avea nevoie. Carnea de vita transata nu se mai exporta. Fiecare isi pune intrebarea: daca este carne de cal? Asta cu toate ca vina nu a fost a noastra. In acest moment carnea de vita transata din Romania nu se mai exporta aproape deloc", a declarat marti presedintele Federatiei Nationale Pro Agro, Alexandru Jurconi.
El a aratat ca, desi carnea de cal este ceruta pe pietele externe, nimeni nu mai are curajul pe plan local sa creeze un lant de aprovizionare si export pentru aceasta, dupa ce in multe state europene a fost descoperita, in ultimele saptamani, carne de cal prezentata drept vita.
Jurconi a spus ca in prezent nu se mai exporta aproape deloc carne de cal transata, iar cea mai mare cerere pentru aceasta venea din Franta si Italia.
Referindu-se la cresterea consumului de carne de cal in Franta de pe plan local in ultimele saptamani, presedintele Pro Agro a mentionat ca francezii au incredere in productia nationala si o sustin, ceea ce in Romania nu se intampla.
El a precizat ca, in schimb, vanzarile de carne de porc... mai mult
Marti, 12 Martie 2013, ora 14:10
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca in scandalul carnii de cal exportate in Grecia este implicata o alta companie romaneasca din sudul tarii.
"Aseara am primit acel comunicat de presa. Am luat legatura cu ambasada si ministerul Agriculturii de la Atena. In discutiile de astazi este vorba de o societate din Romania, o alta decat cele doua luate anterior in discutie. Aceasta a exportat direct in Grecia, nu prin Olanda cum s-a intamplat cu cele doua companii. In cateva zile vom avea analizele. Este vorba de o societate importanta care este acreditata si pentru exporturile de cal. Este din sudul Romaniei", a declarat Daniel Constantin.
Ministrul a adaugat ca masura ce se impune in cazul in care se confirma suspiciune de frauda este inchiderea unitatii. Constantin a explicat ca aceasta este singura masura luata si in cazul companiilor din alte state europene.
"Exista in toate tarile europene astfel de practici. S-au inchis abatoarele si punct", a precizat Constantin.
Autoritatea greaca pentru Alimentatie (Efet) a anuntat miercuri ca a descoperit "ADN de cal in esantioane" de carne de vita congelata importata din Romania, peste o tona fiind confiscata, relateaza AFP.
Aceste doua esantioane provin dintr-un lot de 1.064 de kilograme de carne de vita congelata importata din Romania, marcata "Frozen beef meat neck" si "Frozen beef meat topside". mai mult
Joi, 28 Februarie 2013, ora 13:17
Companii private din Franta, probabil si din alte tari UE, nu mai vor sa importe produse din carne si prefera sa utilizeze doar resursele interne. Formarea unor astfel de "coalitii" ale firmelor ar putea afecta Romania, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
El a precizat ca a participat, luni, la Bruxelles la reuniunea Consiliului Uniunii Europene pe agricultura si pescuit, dupa ce, saptamana trecuta, a fost prezent la Salonul International pentru Agricultura de la Paris. Una dintre temele abordate la aceste intalniri a fost si problema carnii de cal.
"Am o preocupare ca masurile care se iau in fiecare stat membru sa nu afecteze conceptul de piata unica. Ca sa dau un exemplu concret: exista in Franta, poate si in alte state membre, tendinta unor companii private de a spune ca nu mai vor sa cumpere produse decat din statul respectiv. Eu cred ca noi, la nivel de ministru - si asta i-am rugat pe toti participantii la acea discutie - trebuie sa ne preocupam ca un astfel de lucru sa nu se intample, pentru ca este un atac la conceptul de piata unica.
Conceptul pentru care s-a constituit, pana la urma, Uniunea Europeana. Sigur ca, dincolo de acest lucru, este si in defavoarea agentilor economici din alte state membre daca s-ar forma - nu le-as spune carteluri - astfel de coalitii ale companiilor private, sa cumpere numai de pe piata interna. Este o preocupare a noastra, avand in vedere ca suntem exportatori importanti de mai multe produse si pe pietele... mai mult
Marti, 26 Februarie 2013, ora 14:46
Deblocarea exporturilor de carne din Romania catre Rusia va fi pusa in discutie peste cateva luni, in cazul in care va exista un acord sanitar veterinar, iar unitatile de productie si de procesare din Romania vor indeplini conditiile cerute de inspectorii veterinari rusi, a anuntat Ministrul Agriculturii.
"Din 5 noiembrie vor veni specialisti de la Agentia sanitar-veterinara din Rusia sa inspecteze unitatile de productie si procesare din Romania, iar daca acele conditii cerute de ei vor fi indeplinite putem vorbi, in cateva luni, de deblocarea exporturilor din piata Rusiei. Exista o solicitare imensa pe aceasta piata", a declarat Daniel Constantin, citat de Agerpres.
Ministrul crede ca problema este mai mult una politica decat legata de conditiile in care se produce si se proceseaza carnea de catre unitatile romanesti.
"In vizita pe care am avut-o in Rusia am fost insotit de mai multi agenti economici care aveau contacte nenumarate cu agenti economici din Rusia, insa erau blocati de inexistenta unui acord sanitar veterinar si fitosanitar. Cred ca acolo era mai mult un blocaj la nivel politic pe care sper ca am reusit sa il deblocam", a explicat acesta.
Romania intampina probleme la exportul de carne si catre China si Turcia, dar ministrul crede ca ele se pot rezolva. In noiembrie, Romania va primi o delegatie oficiala din China, cu care se vor discuta aceste aspecte. a declarat ministrul.
Constantin a adaugat ca nu detine cifre referitoare la sumele pe... mai mult
Marti, 23 Octombrie 2012, ora 14:45
Romania ar putea semna un memorandum cu China care sa-i permita sa exporte animale, carne, vin, miere si produse alimentare bio, a declarat marti ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Cu China nu avem un memorandum pe zona sanitar-veterinara, acolo unde vorbim de produsele din carne, dar si de animalele vii. Sunt sanse, am discutat acolo, sunt in discutii cei de la Agentia Sanitar-Veterinara si, daca nu ma insel, chiar in luna noiembrie va fi o vizita a unei delegatii din China in Romania pe tema aceasta", a spus ministrul.
El a aratat ca Romania are un potential de export, atat in China, cat si in Rusia, nu doar pentru carne, ci si pentru vin si miere. Acestora li s-ar putea adauga si produsele bio.
Rusia urmeaza sa trimita specialisti la unitatile romanesti de productie si procesare de carne interesate sa exporte pe piata rusa, potrivit Ministerului Agriculturii, dupa ce in 1996 a interzis importul de carne si produse de origine animala din Romania.
Este pentru prima data cand Rusia trimite in Romania o comisie de evaluare, dupa stoparea importurilor de carne si produse de origine animala din Romania, in anul 1996, din cauza pestei porcine.
Industria berii, elevul model al agriculturii romanesti mai mult
Marti, 23 Octombrie 2012, ora 14:35