Interventia militara a Moscovei in Siria functioneaza ca o adevarata campanie de marketing in favoarea tehnicii militare "made in Rusia".
Avioanele de lupta, tancurile si distrugatoarele sunt principalele produse de care Rusia le exporta in 60 de state, printre care China, India, Algeria, Venezuela, Vietnam si Irak, relateaza agentia moscovita de presa Sputnik. Iar ele pot fi vazute in actiune zilele acestea in Siria.
Iranul este asteptat sa intre si el pe lista clientilor fideli ai industriei de armament din Rusia, odata cu ridicarea sanctiunilor internationale.
Ce atrage toate aceste guverne la Moscova? In principiu, pretul scazut al armelor produse de rusi.
Conform Institutului International de Cercetari pentru Pace de la Stokholm (SIPRI), Rusia detine in acest moment o cota de piata de 27% din comertul global cu arme, iar influenta industriei de armament din aceasta tara ar putea creste.
De altfel, analistii SIPRI apreciaza ca in ultimii 5 ani exportul de armament din Rusia a crescut cu 40 de procente.
Singurii competitori care depasesc inca performantele Rusiei in acest domeniu se dovedesc americanii, a caror industrie de aparare este caracterizata in schimb de arme mult mai scumpe.
In schimb, la caracteristici tehnice, rusii se lauda ca performantele avioanelor Sukhoi Su-30 sunt comparabile cu cele ale modelelor F-15 Eagle, produse de McDonnell Douglas, asa cum sistemul de rachete S-300 egaleaza capacitatea mult mai cunoscutelor rachete... mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2015, ora 10:06
In ciuda presiunilor economice exercitate de Occident, o ramura industriala din Rusia nu pare sa simta greutatile crizei economice care afecteaza tara.
Majoritatea companiilor din industria de Aparare din Rusia, prezente in Top 100 Defense News, au raportat cifre in crestere la profitul inregistrat in ultimul an.
Recordul il detine Tactical Missile, o corporatie specializata in construirea rachetelor anti-aeriene, care se lauda cu un profit de 2,8 miliarde de dolari, cu 48,6% mai mare decat cel obtinut in 2013, informeaza portalul Defense News.
Afaceri pe plus
Concernul Almaz-Antey vine pe locul secund in privinta cresterii veniturilor obtinute din comertul cu armament. Directorii firmei au anuntat un profit total de 9,8 miliarde de dolari, cu 838 de milioane mai mult decat cel obtinut in anul anterior.
Corporatia United Aircraft, producatorul avioanelor MiG, Suhoi si Irkut a raportat o crestere de 7% in profitul de 6,2 miliarde de dolari, in timp ce Russian Helicopters, alta firma specializata in producerea aparatelor de zbor are un venit de 3,96 de miliarde dolari, cu 16% mai mult decat in 2013.
United Engine, specializata in constructia de motoare pentru piesele de armament greu ale armatei ruse a inregistrat in 2014 o crestere a profitului de 25%, in conturi intrand suma de 3,3 miliarde de dolari.
Uralvagonzavod, producatorul de tancuri din Rusia are un profit total de 1,54 de miliarde, cu 1% mai mult decat in 2013, iar compania de cipuri... mai mult
Miercuri, 29 Iulie 2015, ora 12:52
Vladimir Putin este dispus sa faca sacrificii materiale pentru a pastra intacta sfera de influenta a Rusiei in regiunile invecinate, asa cum a dovedit si prin anexarea Crimeii si intretinerea conflictului din estul Ucrainei.
Acesta este si cazul afacerii recent incheiate intre Moscova si Teheran.
Ridicarea sanctiunilor internationale si deschiderea pietei de energie pentru petrolul din Iran va adanci criza actuala a petrolului, un produs pe care exporturile rusesti se bazeaza in proportie de 75%.
Costul pe care liderul de la Kremlin se arata gata sa-l suporte se ridica la aproximativ 27 de miliarde de dolari, conform estimarii Bancii Centrale a Rusiei, observa agentia de presa Bloomberg.
Castig strategic
"Beneficiile strategice pentru Rusia sunt mult mai importante decat eventualele pierderi. Prin mentinerea Iranului in sfera de influenta a Moscovei, Rusia intentioneaza sa-si pastreze pozitia in aceasta piata si sa divizeze zonele de influenta din Orientul Mijlociu", arata Nikolay Kozhanov, expert al Institutului Regal de Relatii Internationale din Londra.
Livrarea sistemelor de rachete S-300 in Iran, in ciuda embargoului impus acestui stat, ii ofera sansa lui Putin de a ajuta un aliat mai vechi, blocand in acelasi timp influenta adversarilor in cercurile oficiale de la Teheran, dar ii deschide si poarta unor relatii economice de viitor intre cele doua tari.
Acordul pentru programul nuclear, pe care Teheranul pare sa fie pe cale de a-l obtine in cursul... mai mult
Marti, 14 Aprilie 2015, ora 18:00
Sanctiunile economice ii fac pe oficialii de la Moscova sa-si revizuiasca strategia de producere a tehnicii militare.
Serghei Chemezov, directorul executiv al Rostec, a anuntat in cadrul expozitiei de tehnica militara de la Abu Dhabi ca, din 2017, toate componentele echipamentelor militare rusesti vor fi fabricate pe plan intern.
"Sanctiunile economice ne-au provocat sa gasim solutii, asa ca ne vom produce singuri anumite piese de armament, pe care pana acum le importam", a anuntat Chemezov, citat de agentia Reuters.
Dispare filiera ucraineana
Rusia s-a prezentat la Abu Dhabi cu peste 700 de echipamente militare produse de 21 de companii din indsustria apararii.
Pana anul trecut, Rusia achizitiona o parte din piesele componente ale armelor din Ucraina, insa conflictul dintre Kiev si Moscova a inghetat aceste contacte.
"Pana la izbucnirea conflictului si impunerea sanctiunilor importam componente din fabricile si uzinele de armament din Ucraina.
Acum suntem hotarati ca pana in 2017 sa eliminam toate importurile din industria militara", a declarat Serghei Chemezov.
Exporturi masive
In fata seicilor din Emirate si a oaspetilor veniti la IDEX-2015, targul de tehnica militara din Abu Dhabi, Chemezov a accentuat faptul ca exporturile de armament din Rusia sunt pe val.
Conform datelor prezentate de acesta in cadrul unei conferinte de presa, in 2014, Rusia a exportat armament in valoare de 13 miliarde de dolari, iar anul acesta se asteapta ca suma sa... mai mult
Marti, 24 Februarie 2015, ora 08:00
Rusia acopera peste un sfert din piata mondiala de armament dupa inregistrarea unei cresteri de 12 % a exporturilor in 2012, a anuntat miercuri presedintele rus, Vladimir Putin.
"Putem spune in mod sigur ca Rusia este unul dintre lideri in ceea ce priveste vanzarea de arme si echipamente speciale (militare). Ne revine peste un sfert din piata mondiala. Repet, in apropiere sunt numai Statele Unite si la distanta mica", a spus Putin, citat de agentiile locale, potrivit EFE.
Presedintele rus a adaugat ca restul competitorilor - Franta, Marea Britanie, Italia etc. - exporta un numar de cateva ori mai mic de arme decat SUA si Rusia, insa a recunoscut ca unii dintre ei sunt pe primul loc in ceea ce priveste inalta tehnologie militara.
Vladimir Putin a cifrat la 15,2 miliarde de dolari valoarea exporturilor de arme si echipament militar in 2012, o crestere de 12 % in raport cu anul anterior.
Rusia vinde arme catre 66 de tari si are acorduri de cooperare tehnico-militara cu alte 85.
"Este necesar sa se impulsioneze aceasta tendinta pozitiva, deoarece inseamna o mare contributie nu numai la bugetul de stat, ci si la dezvoltarea inaltelor tehnologii", a subliniat presedintele.
China, Venezuela, Siria si Iranul, printre clientii Rusiei
Liderul de la Kremlin a recunoscut problemele pe care le pune acestui sector situatia economica dificila prin care trec unele tari, care decid sa amane aplicarea contractelor privind importurile sau opteaza pentru cumpararea... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 17:53