Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, considera ca deblocarea pietei chineze pentru exporturile de bovine si carne de porc se va materializa in zilele urmatoare, dupa vizita omologului sau chinez "pe teren", la ferme si unitati de procesare, insa, in egala masura, alaturi de exporturi, raman importante investitiile in zona de productie.
"Dupa aceasta vizita, in care domnul ministru (ministrul chinez al Agriculturii - n.r.) va avea ocazia sa vada pe teren anumite ferme si unitati de procesare, cred ca o colaborare intre noi va fi mult mai usoara si multi investitori vor veni, vor clarifica toate aspectele si vor incepe sa investeasca in Romania. Deblocarea pietei din China este foarte importanta pentru noi, insa, in egala masura, am sustinut ca avem nevoie de investitii ca sa marim zona de productie din Romania si pe urma sa ne ocupam de partea de export. Avem doua obiective importante: investitii si exporturi", a spus vicepremierul Daniel Constantin.
In cadrul conferintei organizate de ANSVSA la Palatul Parlamentului, seful MADR a apreciat toate rezultatele medicilor veterinari din ultimii doi ani, mai ales ca acestea au avut un impact pe latura economica a Romaniei.
"In ultimii doi ani, si mai ales in ultimul an, ati avut cateva rezultate care au ajutat agricultura si industria alimentara a Romaniei. In primul rand, dupa sapte ani, ati reusit sa deblocati cea mai importanta piata pentru noi, piata UE, pentru exportul de carne de porc.... mai mult
Marti, 03 Iunie 2014, ora 14:47
Termocentrala Rovinari, hidrocentrala de la Tarnita si autostrada Craiova-Pitesti constituie proiecte in care sunt asteptate investitii chineze, iar sperata venire a China Development Bank, una dintre cele mai mari banci din lume, ar facilita acest lucru, a declarat ambasadorul Romaniei la Beijing, Doru Costea, intr-un interviu acordat Agerpres.
"Exista un 'cerc vicios' in general intre prezenta bancilor si prezenta investitiilor: rationamentul cel mai des invocat este ca bancile se justifica daca investitiile din tara de unde provine banca sunt consistente. N-au cum sa fie investitii suficiente insa daca instrumentul bancar nu exista in teritoriu (...). Asadar, oul sau gaina? Depinde cum vrei sa te uiti. Cred ca vom putea sa asistam la o evolutie in paralel intre venirea bancilor si cresterea investitiilor", a opinat Doru Costea.
In cazul in care oamenii de afaceri romani ar opta pentru investitii in China, ambasadorul spune ca ei ar trebui sa se orienteze catre sectoarele in care sunt competitivi.
"Urbanism, dezvoltarea agriculturii, gestionarea resurselor de apa - domenii de sensibilitate si de interes special pentru China, unde accepta pe oricine poate sa le fie util. Noi trebuie sa facem cunoscut ceea ce stim noi sa facem", a afirmat Doru Costea, admitand insa ca Romania poate contribui mai degraba cu know-how, in timp ce resursele ar trebui sa fie asigurate de partea chineza.
Domnule ambasador, s-a vorbit, dupa vizita premierului Victor Ponta in China,... mai mult
Joi, 29 August 2013, ora 13:05
Romania ar putea semna un memorandum cu China care sa-i permita sa exporte animale, carne, vin, miere si produse alimentare bio, a declarat marti ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Cu China nu avem un memorandum pe zona sanitar-veterinara, acolo unde vorbim de produsele din carne, dar si de animalele vii. Sunt sanse, am discutat acolo, sunt in discutii cei de la Agentia Sanitar-Veterinara si, daca nu ma insel, chiar in luna noiembrie va fi o vizita a unei delegatii din China in Romania pe tema aceasta", a spus ministrul.
El a aratat ca Romania are un potential de export, atat in China, cat si in Rusia, nu doar pentru carne, ci si pentru vin si miere. Acestora li s-ar putea adauga si produsele bio.
Rusia urmeaza sa trimita specialisti la unitatile romanesti de productie si procesare de carne interesate sa exporte pe piata rusa, potrivit Ministerului Agriculturii, dupa ce in 1996 a interzis importul de carne si produse de origine animala din Romania.
Este pentru prima data cand Rusia trimite in Romania o comisie de evaluare, dupa stoparea importurilor de carne si produse de origine animala din Romania, in anul 1996, din cauza pestei porcine.
Industria berii, elevul model al agriculturii romanesti mai mult
Marti, 23 Octombrie 2012, ora 14:35