Exporturile din Marea Britanie in Uniunea Europeana au scazut cu 68% in ianuarie, din cauza perturbarilor produse la incheierea perioadei de tranzitie a Brexitului, potrivit unei asociatii a transportatorilor rutieri, transmite Reuters.
Guvernul britanic nu a confirmat datele si a aratat ca perturbarea traficului la granita a fost minima de cand Marea Britanie a iesit definitiv din Uniunea Europeana.
De la inceputul acestui an, companiile si firmele de transport au fost nevoite sa se adapteze la noile reglementari comerciale, inclusiv la noi sisteme pentru companii si oficiali in Irlanda de Nord.
Unele companii au avut probleme cu noile declaratii vamale si certificate de sanatate, in conditiile in care si pandemia de coronavirus afecteaza firmele.
Membrii internationali ai Asociatiei Transportatorilor Rutieri (Road Haulage Association - RHA) au raportat o scadere de 68% a exporturilor in ianuarie, a anuntat asociatia pe Twitter.
"Consider ca este extrem de frustrant si deranjant ca ministii au ales sa nu asculte industria si expertii", a declarat directorul general al RHA, Richard Burnett, publicatiei The Observer.
Guvernul a afirmat ca discuta cu sectorul si ca "nu recunoaste cifra referitoare la exporturi".
Efectul Brexit se simte puternic in supermarketurile din Marea Britanie
La o luna de la iesirea Marii Britanii din UE, supermarketurile din regat se confrunta cu lipsuri serioase in aprovizionare, mai ales daca este vorba despre produse... mai mult
Luni, 08 Februarie 2021, ora 09:21
Exporturile Romaniei au scazut cu 11% in primele 11 luni din 2020, la 57,1 miliarde euro, iar importurile au scazut cu 7,7%, la 73,53 miliarde euro, fata de perioada similara din 2019, arata datele publicate luni de Institutul National de Statistica (INS).
"In perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2020, exporturile FOB au insumat 57,102 miliarde euro,iar importurile CIF au insumat 73,536 miliarde euro. In perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2020, exporturile au scazut cu 11%, iar importurile au scazut cu 7,7%, comparativ cu perioada 1 ianuarie -30 noiembrie 2019. Deficitul balantei comerciale (FOB/CIF) in perioada 1 ianuarie -30 noiembrie 2020 a fost de 16,433 miliarde euro, mai mare cu 908,7 milioane euro decat cel inregistrat in perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2019", arata datele INS.
In luna noiembrie 2020, exporturile FOB au insumat 6,029 miliarde euro, iar importurile CIF au insumat 7,603 miliarde euro, rezultand un deficit de 1,573 miliarde euro. Fata de luna noiembrie 2019, exporturile din luna noiembrie 2020 au crescut cu 0,6%, iar importurile au crescut cu 1,5%.
In primele 11 luni din 2020, ponderi importante in structura exporturilor si importurilor sunt detinute de grupele de produse: masini si echipamente de transport (48,4% la export si 37% la import) si alte produse manufacturate (30,4% atat la export cat si la import).
Valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri in primele 11 luni din 2020 a fost de 42,235 miliarde euro la expedieri si de 54,12... mai mult
Luni, 11 Ianuarie 2021, ora 10:39
Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene au ajuns luni la un acord pentru consolidarea controlului asupra exporturilor de tehnologii susceptibile de a avea o utilizare atat civila, cat si militara, in special instrumente de supraveghere cibernetica, informeaza AFP.
Noile reguli, ce reformeaza regimul actual aflat in vigoare din 2009, vizeaza exporturile catre tari terte de bunuri si tehnologii cu "dubla utilizare", care de exemplu pot servi in industrie, dar pot fi de asemenea folosite si in materie de aparare, informatii si mentinerea ordinii.
Mai concret, in aceasta categorie sunt incluse computere de inalta performanta, drone, anumite produse chimice, echipamente nucleare, tehnologii de telecomunicatii.
"Noile reguli permit un echilibru corect intre consolidarea competitivitatii UE, protejarea intereselor noastre in materie de a securitate si promovarea drepturilor omului", a afirmat ministrul german al economiei Peter Altmaier, a carui tara asigura presedintia semestriala a Consiliului UE.
Acordul prevede in special noi criterii pentru a acorda sau a refuza licente de export pentru anumite produse si inaspreste obligatiile statelor membre cu privire la rapoartele publice asupra controlului privind exporturile in scopul cresterii transparentei sectorului supravegherii cibernetice, potrivit Parlamentului European.
"Este un jalon pus de Uniunea Europeana, din moment ce regulile exportului de tehnologii de supraveghere au fost adoptate pentru prima... mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2020, ora 10:00
In primele noua luni ale anului, exporturile Romaniei au scazut cu 13,6%, la 44,81 miliarde euro, comparativ cu aceeasi perioada din 2019, iar importurile au scazut cu 9,5%, la 57,86 miliarde euro, a anuntat luni Institutul National de Statistica (INS).
"In perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2020, exporturile FOB au insumat 44,81 miliarde euro, iar importurile CIF au insumat 57,86 miliarde euro. In perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2020, exporturile au scazut cu 13,6%, iar importurile au scazut cu 9,5%, comparativ cu perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2019. Deficitul balantei comerciale (FOB/CIF) in perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2020 a fost de 13,05 miliarde euro, mai mare cu 998,5 milioane euro decat cel inregistrat in perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2019", arata datele INS.
In luna septembrie 2020, exporturile FOB au insumat 6,07 miliarde euro, iar importurile CIF au insumat 7,611 miliarde euro, rezultand un deficit de 1,541 miliarde euro. Fata de luna septembrie2019, exporturile din luna septembrie 2020 au scazut cu 0,5%, iar importurile au crescut cu 4,4%.
In primele noua luni, ponderi importante in structura exporturilor si importurilor sunt detinute de grupele de produse: masini si echipamente de transport (47,5% la export si 36,6% la import) si alte produse manufacturate (30,8% la export si respectiv 30,2% la import).
Valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri in primele noua luni a fost de 32,915 miliarde euro la expedieri si de 42,372... mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2020, ora 14:26
Vin vesti bune dinspre principala piata de export a Romaniei: Uniunea Europeana. Markit Economics a publicat primele estimari cu privire la evolutia indicatorilor PMI (Purchasing Managers Index) din industria prelucratoare si sectorul de servicii din Zona Euro in luna iunie.
Acesti indicatori pun in evidenta si masoara evolutia productiei, comenzilor noi, stocurilor,locurilor de munca si preturilor in principalele ramuri ale economiei,. Ca si interpretare, pragul de 50 de puncte este linia de demarcatie ce separa cresterea de declin.
Datele indica scaderea economiei regiunii pentru a patra luna la rand in iunie,evolutie determinata de incidenta pandemiei COVID SARS II. De unde vine insa vestea buna? Ritmul de declin s-a redus in intensitate, pe fondul eliminarii graduale a restrictiilor introduse pentru contracararea crizei sanitare si mix-ului relaxat de politici economice in implementare in ultimele luni la nivelul statelor membre.
Revenind la cifre,chiar daca industria prelucratoare din Zona Euro a scazut pentru a 17-a luna consecutiv in iunie, totusi indicatorul PMI a crescut cu un ritm lunar de 7.5 puncte, pana la la 46.9 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie, luna premergatoare declansarii pandemiei.
Comenzile noi au scazut pentru a 21-a luna consecutiv, numarul de locuri de munca s-a ajustat cu un ritm puternic, iar preturile de vanzare s-au diminuat pentru a 12-a luna la rand. Cu toate acestea, productia s-a redus cu un ritm modest in iunie. De asemenea,... mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2020, ora 09:32
Exporturile Germaniei au inregistrat in luna martie cea mai grava scadere de la reunificarea tarii, minus 11,8% comparativ cu luna februarie, in conditiile in care criza coronavirusului a redus cererea pentru bunuri produse in cea mai mare economie a Europei, a anuntat vineri Oficiul federal de statistica, informeaza AFP.
Scaderea de 11,8% a exporturilor Germaniei, pana la 108,9 miliarde de euro, in luna martie 2020, este mai mare decat cea de 9% inregistrata in luna noiembrie 2008, cel mai grav moment al crizei financiare globale, si dubla fata de estimarile analistilor intervievati de Bloomberg, care mizau pe un recul de 5%. Scaderea din martie vine dupa ce in februarie exporturile Germaniei au crescut cu 1,2%.
"Este vorba de cea mai importanta scadere inregistrata de la inceputul publicarii datelor statistice, in luna august 1990", a informat Destatis intr-un comunicat.
In paralel, importurile Germaniei au scazut si ele cu 5,1% in luna martie, comparativ cu luna precedenta, pana la 91,6 miliarde de euro, cel mai redus nivel inregistrat dupa luna ianuarie 2009. In aceste conditii, excedentul comercial al Germaniei, in date ajustate in functie de variatiile sezoniere, a inregistrat o contractie peste asteptari pana la 12,8 miliarde de euro in martie, de la o cifra revizuita de 2,14 miliarde de euro in februarie.
Chiar daca Germania nu a introdus masuri de carantina decat la finalul lunii martie, mai multi importanti parteneri comerciali ai sai, in special... mai mult
Vineri, 08 Mai 2020, ora 14:39
Comisia Europeana si-a exprimat dezaprobarea fata de decizia Romaniei de a interzice exporturile de produse agricole, adaugand ca va analiza impactul pe care aceasta interdictie il va avea asupra schimburilor comerciale in interiorul pietei unice, transmite Bloomberg.
Saptamana trecuta, autoritatile de la Bucuresti au interzis vanzarea de produse agricole, inclusiv grau, porumb si zahar, in afara Uniunii Europene. Guvernul roman intentioneaza sa permita in continuare vanzarea produselor in UE, insa cumparatorii trebuie sa dovedeasca faptul ca nu sunt destinate pentru a fi exportate.
Potrivit unui comunicat publicat sambata, Comisia Europeana a subliniat ca nu exista motive de piata pentru a limita schimburile comerciale in interiorul sau in afara pietei unice. Restrictiile care plaseaza o "povara excesiva" asupra exportatorilor de produse agricole, vor afecta securitatea alimentara, sustine executivul comunitar.
"Comisia nu dispune de niciun fel de informatii care sa arate ca Romania se confrunta sau se va confrunta in scurt timp cu deficiente in aprovizionarea de produse agricole destinate consumului uman. Masurile par sa fie disproportionate", a declarat comisarul european pentru Agricultura, Janusz Wojciechowski.
Romania este unul dintre cei mai importanti exportatori comunitari de grau, porumb si orz, deservind pietele din Africa de Nord si Orientul Mijlociu.
Comisia Europeana a adaugat ca poarta discutii cu autoritatile romane si evalueaza impactul... mai mult
Luni, 13 Aprilie 2020, ora 16:36
Plafonarea preturilor, stoparea exporturilor si evaluarea tuturor stocurilor de produse agroalimentare sunt principalele masuri care ar trebui luate in aceasta perioada de criza generata de pandemia de coronavirus, afirma Valeriu Tabara, presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS) "Gheorghe Ionescu-Sisesti".
"Ma aliniez celor care pun problema plafonarii preturilor la produsele agroalimentare, sustin fara rezerve aceasta masura, pentru a evita o crestere a preturilor in aceasta perioada de criza. Problema produselor agroalimentare trebuie sa fie egala sau cel putin pe locul doi dupa problemele din sanatate. Daca avem numai doua zile de criza de un anumit produs, de paine sau de orice altceva, niciuna din celelalte masuri nu va mai fi valabila. Alimentatia trebuie sa fie un element strategic la acest moment, foarte bine monitorizat si foarte bine dirijat", a declarat, pentru AGERPRES, presedintele ASAS.
De asemenea, Tabara sustine ca la aceasta data ar trebui evaluate toate stocurile de alimente din punct de vedere cantitativ si calitativ, inclusiv ceea ce exista la Rezervele Statului.
"Consider ca trebuie evaluate toate stocurile de alimente cantitative si calitative la aceasta data. La carne, de exemplu, trebuie sa avem inclusiv evaluarea stocurilor de carne in viu, iar la lapte si potentialul de produse lactate. Din pacate, cand o tara devine dependenta de importuri, intotdeauna are o mare nesiguranta. Noi am gresit enorm de-a lungul anilor, cu... mai mult
Vineri, 20 Martie 2020, ora 11:00
Exporturile de produse agricole ale Olandei au crescut cu 4,6% in 2019, atingand un nou maxim istoric de 94,5 miliarde de euro, a anuntat vineri Institutul national de statistica, transmite AP.
Cu toate acestea, aproximativ un sfert din cifra totala se datoreaza re-exportului de produse alimentare sau agricole cultivate sau produse in afara Olandei, precum boabe de cacao sau avocado. Cresterea preturilor este responsabila pentru doua treimi din cresterea totala a valorii exporturilor.
Intr-o tara renumita pentru campurile sale de lalele, produsele horticole precum flori proaspete, bulbi si plante au reprezentat sectorul agricol cu cea mai ridicata valoare, aproximativ 9,5 miliarde euro.
Pe locul secund se situeaza produsele de carne, in valoare de 8,8 miliarde euro, gratie cresterii preturilor la carnea de porc vanduta in China dupa epidemia de pesta porcina africana care a devastat efectivele de porci din Asia. Vanzarile de carne de porc in China au crescut de la 117 milioane euro in 2018 pana la 377 milioane euro in 2019, sustine Institutul national de statistica si Wageningen Economic Research. Urmeaza exporturile de produse lactate cu o valoare de 8,6 miliarde euro, legume, 7,3 miliarde euro, si fructe, 6,2 miliarde euro.
In randul partenerilor comerciali, tara vecina, Germania, a ramas principala piata pentru exporturile olandeze de produse agricole, fiind responsabila pentru 25% din vanzarile totale, urmata de Franta (11%) si Marea Britanie (9%).... mai mult
Vineri, 17 Ianuarie 2020, ora 16:47