Romania a exportat anul trecut cereale in suma de 1,018 miliarde euro in tarile Uniunii Europene, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica.
Peste jumatate din aceste exporturi (577,9 milioane euro) au avut ca destinatie Spania, Italia si Germania. Astfel, in Spania au fost exportate in 2018 cereale in suma de 255,3 milioane euro, in Italia de 202,2 milioane euro si in Germania de 120,4 milioane euro.
Totodata, pe parcursul anului trecut, Romania a exportat in statele comunitare produse ale industriei moraritului, malt si amidon in suma de 10,9 milioane euro, principalele tari de destinatie fiind Bulgaria (2,6 milioane euro) si Austria (1,9 milioane euro).
Pe de alta parte, importurile de cereale au totalizat 293,4 milioane euro, iar cele de produse ale industriei moraritului, malt si amidon 99,5 milioane euro.
In acest context, Romania a incheiat anul 2018 cu un excedent de 724,6 milioane euro in comertul international cu cereale si un deficit de 78,6 milioane euro in cel cu produse ale industriei moraritului, malt si amidon. mai mult
Joi, 21 Martie 2019, ora 16:36
Deficitul comercial al Romaniei a creascut si in 2017.
Astfel, exporturile s-au majorat cu 9,1% fata de anul anterior si au ajuns la 62,64 miliarde de euro, iar importurile au urcat cu sapte procente, cifrandu-se la 67,34 miliarde euro.
Anul trecut deficitul comercial a fost de 12,96 miliarde euro, in crestere cu 30% fata de nivelul inregistrat in 2016 cand a fost 9,97 miliarde euro, arata datele publicate, vineri, de Institutul National de Statistica.
Uniunea Europeana ramane principalul partener comercial al Romaniei. Valoarea schimburilor intra-comunitare anul trecut a fost de 47,48 miliarde euro la export si de 57,28 miliarde euro la import, reprezentand 75,8% din totalul exporturilor si importurilor tarii noastre.
Citeste si:
Mancam tot mai mult din import. Deficitul Romaniei in comertul cu produse agroalimentare s-a dublatFestivalul cresterii prin consum de import: Deficitul comercial in ianuarie 2017, cu 60% mai mare ca anul trecut... citeste mai departe despre "Continuam sa importe mai mult decat exportam. Deficitul comercial a crescut cu o treime" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 09 Februarie 2018, ora 10:19
Vanzarile de autovehicule au inregistrat, in 2015, o crestere de 20,2% in Romania, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), prezentate, miercuri, intr-o conferinta de presa.
Mai exact, anul trecut au fost comercializate 120.591 de autovehicule.
Vanzarile au fost sustinute de achizitiile de autoturisme realizate de catre persoanele juridice, ponderea acestora in total fiind, pe ansamblul intregului an, de 74% fata de 26% in cazul persoanelor fizice.
Statistica APIA releva, totodata, ca la nivelul productiei, in 2015, s-a consemnat o crestere de 60% in comparatie cu anul de referinta 2007, cand au fost inregistrate 241.712 de exemplare.
Din punct de vedere al analizei sectoriale, datele oficiale arata ca, din totalul celor 387.177 de unitati produse in anul 2015, un numar de 339.204 au fost produse de Dacia, iar 47.967 de unitati de Ford.
Cat s-au ieftinit masinile second hand in 2015 - influenta scandalului Volkswagen
La ...citeste mai departe despre "Vanzarile de masini au crescut cu 20% in Romania" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 20 Ianuarie 2016, ora 12:26
Romania vinde cantitati impresionante de nisip in zone unde exista desert precum Peninsula Arabica, dar si in Siria, Libia sau Afganistan.
Motivul? Nisipul nostru e mai bun pentru constructii decat cel regasit in desert, fiind bogat in siliciu, arata StirileProTv.ro.
In ultimii doi ani, o cantitate mai mare de 3 milioane de tone a fost destinata exportului, fiind vorba de o treime din total.
Una dintre cele mai importante zone din Romania unde se exploateaza nisipul este Valea Argesului, unde exista 30 de cariere pe o distanta de doar 30 de kilometri.
De aici este dus in balastiere si prelucrat. Ulterior, e folosit fie ca materie prima ...citeste mai departe despre "Romania exporta cantitati impresionante de nisip in desert" pe Ziare.com mai mult
Luni, 23 Noiembrie 2015, ora 12:15
Autoritatea Generala pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt a anuntat miercuri ca a cumparat 300.000 de tone de grau din Romania si Franta, cu livrare in perioada 1-10 martie.
Egiptul a cumparat 120.000 de tone de grau din Romania, de la firma Ameropa, alte 60.000 de tone de grau tot din Romania, dar de la firma Nidera, precum si 60.000 de tone de grau din Franta, de la firma Soufflet si alte 60.000 de tone de grau din Franta, de la Lecureur, a declarat vice-presedintele GASC, Mamdouh Abdel Fattah, citat de Reuters.
Potrivit acestuia, pretul mediu a fost de 236,25 dolari pe tona, pret care include si transportul, potrivit Agerpres. mai mult
Miercuri, 04 Februarie 2015, ora 13:15
Cel mai exportat produs realizat in Romania este reprezentat de bujii, arata o analiza realizata de KeysFin.
"Privind structura exporturilor Romaniei, realizezi prin ce transformari a trecut economia in ultimii 24 de ani. Daca inainte construiam si exportam vapoare, utilaje petroliere la cheie, camioane, utilaje agricole etc., in prezent doar cu Loganul si Duster-ul mai putem sa ne laudam", se arata in analiza KeysFin remisa Ziare.com.
In rest, am ajuns sa vindem in majoritate produse neprelucrate sau putin prelucrate, sa exportam materii prime, "practic sa ne vindem resursele fara sa castigam prea mult in plus".
Analistii KeysFin remarca faptul ca Romania a devenit mai mult o piata de desfacere si, chiar daca din punct de vedere statistic stam mai bine cu exporturile, in privinta calitatii acestora o luam in jos.
Fapt recunoscut si de autoritati. "Principalele produse de export nu se numara si printre principalele produse inalt competitive, daca evaluam nivelul competitiv ...citeste mai departe despre "Cu ce ne laudam la export: Bujii, oi, capre si seminte sparte" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 25 Octombrie 2014, ora 10:00
Mai multi exportatori si investitori din Romania vor merge in Africa, pana pe 27 noiembrie, pentru a identifica noi oportunitati de afaceri, avand in vedere ca in prezent comertul bilateral romano-african reprezinta sub 2% din relatiile de export-import ale Romaniei.
"Prin noua misiune economica africana, ca si prin viitoarele centre private de promovare a exporturilor romanesti in Rusia, China, Turcia, care se doreste a fi deschise anul viitor, tara noastra va putea sa-si mareasca substantial comertul extra-comunitar, ale carui ritmuri de crestere depasesc in ultimii trei ani cresterile din spatiul UE", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania.
Oamenii de afaceri vor vizita tari precum Senegal, Kenya, Congo, Niger, Ghana si Maroc pentru intalniri la nivel de sefi de stat, prim-ministri, ministri, reprezentanti ai mediului de afaceri local din domenii precum prospectiuni geologice, minerit, energie, agricultura, IT, infrastructura sau turism.
Expozitia permanenta generala a Romaniei in Orientul Mijlociu, deschisa in primavara anului trecut la Sharjah (Dubai), va fi reinnoita la inceputul lunii decembrie cu oferte noi ale firmelor romanesti din industria usoara, agro-alimentara, mobila, constructii de masini, electronica si electrotehnica. mai mult
Luni, 12 Noiembrie 2012, ora 15:37
Cheltuielile de consum la nivel global au fost pe un trend descendent in 2012, insa in luna octombrie s-a inregistrat un usor reviriment, care ar putea duce la o redresare treptata a consumului global pe parcursul anului viitor.
Dinamica lenta a consumului global va insemna, cel mai probabil, un an plin de provocari pentru exportatorii din Romania, potrivit unui raport al companiei de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC).
Pe parcursul acestui an, cheltuielile de consum la nivel global au fost in scadere, insa analistii PwC spun ca se asteapta la o redresare treptata a consumului global in 2013, presupunand ca nu vor exista socuri majore in zona euro sau o prabusire a preturilor materiilor prime.
Bogdan Belciu, Partener, Servicii de Consultanta pentru Management, PwC Romania, este de parere ca efectele acestei scaderi a dinamicii consumului global se vor resimti in intregul sector de retail si pe intreg lantul global de aprovizionare.
"Efectele acestei scaderi a dinamicii consumului global se vor resimti in intregul sector de retail si pe intreg lantul global de aprovizionare. Pentru Romania, dinamica lenta a consumului global va insemna cel mai probabil un an plin de provocari pentru exportatori. Avertismentele timpurii ale unei asemenea evolutii fac din gestionarea lichiditatii si a capitalului de lucru elemente cheie pentru restul anului 2012 si pentru primul trimestru din 2013", a declarat Bogdan Belciu, partener Servicii de Consultanta pentru Management... mai mult
Luni, 22 Octombrie 2012, ora 18:41
Exportatorii romani au format la nivelul Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR) o celula de interventie, care sa sprijine reconstructia din Japonia, firmele locale putand furniza, potrivit estimarilor ANEIR, materiale din lemn de circa 200 milioane dolari, anunta Mediafax."In parteneriat cu Departamentul de Comert Exterior din Romania, cu Ambasada Romaniei din Tokio, Ambasada Japoniei din Bucuresti, JETRO si alte structuri asociative private japoneze, ANEIR a luat initiativa transmiterii unei oferte de produse romanesti din domeniul materialelor de constructii din lemn, de maxima necesitate in aceasta perioada in localitatile distruse.
In paralel sunt identificati posibilii furnizori de asemenea produse din Romania, care si-au manifestat disponibilitatea restructurarii activitatii prin organizarea de schimburi prelungite sau suplimentare de lucru ori de amanare a comenzilor in derulare cu partenerii din alte tari (cu acordul acestora) pentru a da prioritate livrarilor catre firmele japoneze", se arata intr-un comunicat al ANEIR.
ANEIR astepta cererile membrilor Asociatiei importatorilor de lemn din Japonia pentru a vedea care sunt produsele de care este nevoie pentru reconstructie.
"Imediat dupa ce se vor perfecta parametrii tehnico-economici si financiari ai colaborarii (inclusiv cu sprijinul Eximbank) se vor expedia rapid toate tipo-dimensiunile solicitate, fiind deja atentionati asupra exigentelor calitative deosebite ale... mai mult
Joi, 31 Martie 2011, ora 14:07