In aceasta perioada, orasul Alba din Italia gazduieste festivalul degustarilor de trufe. Este poate unul din putinele locuri unde italienii, loviti crancen de criza economica, isi regasesc pe loc zambetul. Si nu din pricina gustului mirific al delicateselor naturale, ci datorita numarului mare de comenzi pentru trufele albe de Italia.
Adevarate comori ale naturii, trufele au invadat anul acesta ca niciodata padurile din peninsula dupa o vara ploioasa care a favorizat dezvoltarea ciupercilor. Fata de anul trecut, pretul trufelor a scazut cu 37%, dar chiar si asa unii italieni intra in 2015 cu buzunarele pline, observa reporterii publicatiei Bloomberg.
Bogatia naturii le umple buzunarele
Cu un pret de 220 de euro/100g, in scadere fata de pretul din 2013, de 350 de euro, delicatesele crescute in padure ii salveaza pe vanatorii de trufe din Italia.
"Ploile din timpul verii ne-au adus o recolta imbelsugata in acest an", spune Giovanni Monchiero, care de 45 de ani incoace isi castiga existenta cautand si vanzand trufe. Batranul si-a infiintat inclusiv o scoala de dresaj pentru cainii cautatori de trufe in orasul sau, Roddi.
Abundenta acestor fructe de padure este cam singura veste una aparuta de ceva vreme incoace in peisajul economic italian Datoria externa de 2000 de miliarde de euro il forteaza pe premierul italian Matteo Renzi sa taie si mai mult in carne vie pe fondul unui somaj in crestere, inregistrat mai ales in randul tinerilor. Cu o rata de crestere... mai mult
Marti, 28 Octombrie 2014, ora 08:28
Romania este una dintre putinele tari europene unde se gasesc toate tipurile de trufe, inclusiv soiul alb, cel mai scump, ce poate depasi 3.000 de euro pe kilogram.
Daca acest lucru este confirmat de specialisti, in jurul diamantelor negre, asa cum mai sunt numite trufele, s-a construit si o serie de mituri care nu au legatura cu realitatea.
Pentru multi antreprenori nefamiliarizati cu subiectul, afacerile cu trufe sunt sinonime cu profitul garantat. In realitate, lucrurile sunt diferite, spune Dan Cautis, directorul general al Trufa.ro si unul dintre membrii Asociatiei Cautatorilor de Trufe din Romania.
Sursa foto: trufa.ro
Acesta recunoaste ca in padurile de foioase din Romania exista toate speciile de trufe comestibile, de la cea mai comuna, supranumita "trufa de vara", pana la cea alba, extrem de rara si pretioasa. Pretul unui kilogram de trufe negre, de cea mai slaba calitate, porneste de la 25 de euro pentru un kilogram si poate ajunge si la 250 de euro, in cazul unei trufe de calitate superioara.
Cele albe pot fi mult mai valoroase si pot fi vandute pentru mai mult de 3.000 de euro pe kilogram, dar numai in cazuri extrem de rare, mentioneaza specialistul. "In functie de calitatea disponibila pe piata mondiala, tariful poate creste sau dimpotriva. Nu exista un pret fix pentru trufe. Totusi, de cativa ani, pretul trufei albe s-a stabilizat in jurul valorii de 1.000-1.500 de euro. Foarte rar trece de 2.000 de euro", explica specialistul.... mai mult
Joi, 14 Martie 2013, ora 09:16
1