Presedintele Traian Basescu a afirmat joi ca este nepermis ca Romania, aflata in primele tari din punct de vedere al potentialului agricol, sa nu aiba firme autohtone care sa se ocupe de gasirea de piete alternative de desfacere.
"Oameni buni, Dumnezeu sa-l ierte, nu mai este Trita Fanita sa exporte cereale, dar este nepermis ca o tara care este in primele patru, cinci tari din Europa din punct de vedere al potentialului agricol sa nu aiba firme romanesti care sa se ocupe de gasirea de piete, de piete alternative si de a asigura agricultorilor desfacerea productiei la un pret bun. De ce trebuie sa vand neaparat in Egipt? Cand pot sa vand in Indonezia? Dar daca aici vrea... eu nu vreau sa pronunt nume de firme, o sa ma batjocoreasca si o sa vanda aici sau cel putin o sa-mi spuna ca au vandut aici. Trebuie sa ne diversificam destinatia si aici Romania are oameni capabili sa studieze pietele si sa dea solutii de diversificare a acestor piete pentru ca nu este permis sa stam la mana unor oameni care nu au niciun interes sa se nasca agricultura romaneasca, ei se servesc pe ei", a spus seful statului, la Conferinta nationala a agricultorilor "Agricultura romaneasca intre subzistenta si performanta".
El a subliniat ca este esential sa se puna bazele unei companii care sa se ocupe de valorificarea productiei agricole, in mod deosebit de cereale.
"Sugestia mea este sa creati doua, trei societati de valorificare a productiei agricole ale dumneavoastra", a afirmat seful... mai mult
Joi, 15 Mai 2014, ora 14:53
Productia agricola mai buna estimata pentru acest an in Romania va ajuta la echilibrarea unor riscuri generate in cazul exporturilor de cererea mai redusa din Italia, potrivit unui raport al grupului bancar austriac Erste.
"Consideram ca riscurile rezultate dintr-o posibila deteriorare a cererii externe din Italia vor fi echilibrate de productia agricola mai buna comprativ cu anul trecut", se arata intr-un raport al grupului.
Erste isi mentine estimarea de crestere economica de 1,1% pentru Romania in acest an.
Italia este una dintre cele mai importante piete de export pentru Romania.
Potrivit datelor statistice, Italia este a doua piata de export pentru Romania, dupa Germania.
In primele 11 luni din 2012, Germania a fost prima destinatie pentru livrarile la extern ale companiilor din Romania, cu 18,8% din total exporturi, urmata de Italia, cu 12,2%, si Franta, cu 7%.
Valoarea exporturilor Romaniei in Italia a scazut cu 5,4% in primele 11 luni ale anului trecut, la 5,1 miliarde de euro. Livrarile catre Germania s-au situat la 7,86 miliarde de euro. mai mult
Marti, 09 Aprilie 2013, ora 16:14
Conform tratatului de aderare la UE, Romania este obligata sa-si deschida portile pentru strainii care "tanjesc" la terenurile noastre. Statul roman are insa o varianta: le cumpara el, iar daca considera ca e necesar sa le scoata la vanzare, le scoate.
"Eu ma situez la jumatate: sa liberalizam, dar sa controlam. In Germania nu cumpara nimeni terenuri unde doreste si cum doreste. Statul este cel care le cumpara, iar daca considera ca e necesar sa le scoata la vanzare le scoate, daca nu, se fac schimburi de terenuri pentru autostrazi si pentru alte lucruri pentru a crea locuri de munca.
In plus, statul are drept de preemtiune la cumpararea terenurilor. Daca statul nu e interesat de aceste terenuri, le pot cumpara si altii", a declarat Adrian Radulescu, secretar de stat in ministerul Agriculturii, intr-un interviu Business24.
In prezent, exista doua categorii de persoane: cele nationaliste, care spun ca nu este bine sa ne vindem panaturile catre straini si cele care, privind la UE, spun ca trebuie sa ne aliniem la regulile europene, odata ce am semnat Tratatul de aderare. Dumneavoastra de care parte a baricadei va situati?
Eu ma situez la jumatate: sa liberalizam, dar sa controlam. In Germania nu cumpara nimeni terenuri unde doreste si cum doreste. Statul este cel care le cumpara, iar daca considera ca e necesar sa le scoata la vanzare le scoate, daca nu, se fac schimburi de terenuri pentru autostrazi si pentru alte lucruri pentru a crea locuri de munca.
In... mai mult
Joi, 15 Martie 2012, ora 18:01
Saracia si puterea de cumparare scazuta ii vor determina pe romani sa invete sa nu mai arunce mancarea de care alte popoare duc atata lipsa. In opinia presedintelelui Federatiei Sindicale din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, 60% din populatia globului se afla in criza alimentara.
"In Romania exista multa risipa, insa in general, europenii au o alta viziune despre consum. Ei nu se "arunca" la primele produse care se vad pe rafturi, indiferent ca par mai aspectuoase, mai frumos ambalate, mai de calitate.
(...) Sunt state care astazi se afla in aceasta criza alimentara, care au o productie foarte mica si posibilitate redusa de import in comparatie cu consumul. De aceea, acestia mananca foarte prost", a declarat Dragos Frumosu, intr-un interviu Business24.
Statele Europei arunca anual peste 220 de milioane de tone de mancare, in timp ce 1 miliard de oameni din lume mor de foame. Cum poate fi rezolvata aceasta chestiune?
Singura solutie pe care eu o vad este educatia, prin care sa se explice diferenta dintre cei care mor de foame si cei care arunca, pe de o parte, iar pe de alta parte o educatie foarte bine pusa la punct din care sa rezulte ce cantitati ar trebui consumate de copil si de adult astfel incat sa se hraneasca sanatos si sa asimileze necesarul pentru energia zilnica de care are nevoie.
Acest lucru nu se poate indrepta decat in ani de zile, plecand de la aceasta varianta. In Romania exista multa risipa, insa in general, europenii au o alta... mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 12:00
Valeriu Tabara nu crede ca Romania poate intra intr-o criza alimentara, iar problema aceasta nu este una noua, fiind dezbatuta la nivel mondial.
"Problema alimentelor si a productiei agricole in lume nu este una noua. Problema alimentatiei este grava, peste 1,1 miliarde de oameni sufera de malnutritie. Romania nu poate intra in criza alimentara. De aceea am discutat despre crearea canalului Siret-Baragan, caci numai astfel am putea iriga un milion de hectare", a declarat Tabara, conform Ziare.com.
Din contra, Valeriu Tabara ne asigura ca agricultura Romaniei se echilibreaza.
"Ce s-a intamplat in 2010 a fost o iesire mai buna pe piata a fermierilor. Mai sunt insa probleme privind organizarea pietelor. Pietele din marile municipii nu sunt organizate asa cum ar trebui. Pietele de gros ar trebui sa functioneze pe alte principii decat au functionat pana acum", a mai spus Ministrul Agriculturii.
Tabara spera ca Romania va reusi anul acesta sa exporte carne de porc.
"Speram sa iesim si cu carnea de porc la export, pentru ca ani de zile am avut interdictie din cauza unor probleme legate de pesta porcina. Trebuie sa cerem aprobarea Comisiei Europene". (...)
Cel mai mare import a fost pe carnea de porc, de 35-36%. Exista producatori romani care pot furniza carnea de porc. Atat timp cat Romania a avut un randament in productie de 35-40%, numai prin cresterea randamentului putem face sa avem piata bine asigurata si disponibilitati pentru piata... mai mult
Duminica, 19 Iunie 2011, ora 11:32