Rusia opreste exporturile de cereale din cauza pandemiei de coronavirus si a secetei persistente. Acest lucru poate duce la o penurie suplimentara de produse alimentare pe piata mondiala.
Rusia, de cativa ani cel mai mare exportator de grau din lume, a oprit temporar livrarea de cereale pe piata mondiala.
Moscova a explicat ca a decis inca de la finele lunii martie sa limiteze vanzarile de grau, secara, orz si porumb catre tari din afara Uniunii Economice Eurasiatice, care include un numar de cinci tari post-sovietice. Din aprilie pana la sfarsitul lui iunie, exporturile acestor bunuri se vor limita la 7 milioane de tone.
Aceasta cota s-a epuizat la sfarsitul lunii aprilie. Avand in vedere cresterea preturilor la cereale pe piata mondiala si a unei ruble slabe, companiile agricole rusesti gasesc vanzarile in strainatate deosebit de atractive.
Iata motivul pentru care exporturile au fost restrictionate. Prin aceasta masura de precautie, guvernul rus doreste sa protejeze piata interna de cresterea pretului la paine, dar si de eventuale lipsuri.
Veniturile Rusiei au scazut cu rapiditate
O astfel de implicare a statului pe piata are o buna justificare in plan intern si este explicabila in aceste momente de mare incertitudine, pricinuite de pandemia de coronavirus. In urma cu saptamani, tari asiatice, precum Vietnam si China, au actionat in mod similar, restrictionand exportul de orez.
Insa pentru economia ruseasca si bugetul de stat, aceasta sistare a... mai mult
Vineri, 01 Mai 2020, ora 13:22
Cererea globala de titei este afectata de problemele economice, a anuntat joi Agentia Internationala a Energiei (IEA), fiind stimulata de preturile mai scazute, determinate de oferta abundenta, deoarece Statele Unite au detronat temporar Arabia Saudita din pozitia de cel mai mare exportator mondial de petrol, transmite Reuters.
"In conditiile in care pretul titeiului este in prezent cu aproximativ 20% mai scazut decat in urma cu un an, exista sprijin pentru consumatori. Productia record obtinuta de SUA din exploatarea sisturilor bituminoase a permis in iunie Washingtonului sa se apropie si sa depaseasca temporar Arabia Saudita drept cel mai mare exportator mondial de petrol, dupa ce exporturile de titei au urcat peste trei milioane de barili pe zi (BPD) ", se arata in raportul lunar al IEA.
Agentia si-a mentinut estimarea privind o crestere a cererii globale de titei la 1,1 milioane bpd in acest an si 1,3 milioane bpd anul viitor, daca nu se vor accentua dificultatile comerciale globale si se vor atenua tensiunile din jurul Iranului.
Productia statelor din afara OPEC ar urma sa creasca la 2,3 milioane bpd in 2020, in urcare cu 400.000 fata de acest an, iar cererea pentru titeiul OPEC ar urma sa ajunga la 28,3 milioane bpd in primul semestru din 2020, cu 1,4 milioane bpd mai putin decat a produs cartelul in august. Aceste date ar putea determina OPEC si aliatii sai, inclusiv Rusia, sasi revizuiasca acordul lor de reducere a productiei.
La bursa ICE Futures,... mai mult
Joi, 12 Septembrie 2019, ora 16:58
America a devenit exportator net de petrol saptamana trecuta, punand capat unei perioade de aproape 75 de ani de dependenta de petrolul strain, un moment crucial spre ceea ce presedintele Donald Trump a denumit "independenta energetica", transmite Bloomberg.
Aceasta modificare este rezultatul unui boom fara precedent al productiei de petrol a SUA, gratie miilor de sonde care pompeaza petrol in regiunea Permian din Texas si New Mexico, precum si in zona Bakken din Dakota de Nord si Marcellus din Pennsylvania.
"Devenim puterea energetica dominanta a lumii. Insa deoarece aceasta modificare este una graduala in timp nu cred ca va provoca o revolutie, dar cred ca OPEC va fi nevoit sa tina cont de acest lucru atunci cand se vor gandi sa reduca productia", a spus Michael Lynch, presedintele Strategic Energy & Economic Research.
Potrivit datelor Administratiei pentru Informatii Energetice, SUA au vandut saptamana trecuta peste hotare o cantitate neta de 211.000 barili de petrol pe zi de titei si produse rafinate, comparativ cu importuri nete de aproximativ trei milioane de barili pe zi in 2018 si un varf de peste 12 milioane barili importate zilnic in 2005.
EIA sustine ca, potrivit datelor saptamanale, SUA a fost un importator net incepand din 1991. Cu toate acestea, unii istorici care au analizat date si mai vechi sustin ca SUA au fost un importator net de petrol inca de la mijlocul anilor 1940, cand Harry Truman era presedinte.
Revolutia petrolului de sist a... mai mult
Vineri, 07 Decembrie 2018, ora 11:20
Oficialii rusi vor sa se spele pe maini de orice vina care le-ar putea fi imputata in criza generata de prabusirea preturilor pe piata petrolului. Ministrul Energiei de la Moscova, Alexander Novak, chiar a indicat principalii actori care au dus la aparitia acestei situatii: companiile din Statele Unite si grupul tarilor OPEC.
Intr-un interviu acordat postului american CNBC, Novak a anuntat ca Rusia nu are de gand sa intervina pentru a modifica cotele de extractie din prezent, in ciuda speculatiilor starnite de discutiile purtate cu reprezentantii OPEC.
Razboi saudito-american
Supra-productia este principala cauza pentru scaderea dramatica a pretului petrolului in ultimele sase luni, de la 114 dolari per baril, in iunie 2014, la aproximativ 50 de dolari.
In ciuda trendului descendent al preturilor, grupul tarilor OPEC a optat inca din toamna anului trecut sa creasca nivelul productiei de petrol, dezechilibrand si mai mult piata de energie si dand startul a ceea ce unii analisti au calificat drept un razboi al petrolului saudito-american.
Rusia, un alt mare exportator de petrol, si-a ajustat productia in conformitate cu cererea existenta de pe piata, iar ministrul de resort de la Moscova, Alexander Novak, sustine ca tara sa nu are niciun amestec in situatia generata de aruncarea unor cantitati suplimentare in piata.
"Industria de petrol si gaze este una dintre cele mai importante din Rusia si, chiar daca exista o crestere a influentei noastre pe pietele... mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 14:52
Sperantele companiilor petroliere din Rusia de a creste productia in virtutea deschiderii pe care o au pe piata chineza se diminueaza treptat. Batalia declansata pentru acapararea pietei din China are urmari dure pentru planurile Moscovei.
Un alt stat exportator de petrol a reusit sa ia fata Rusiei pe piata care consuma un sfert din productia globala de petrol, a anuntat Bloomberg.
Piata supra-aglomerata
Irakul a reusit sa depaseasca Rusia in exporturile de petrol pe piata chineza. O situatie similara se intalneste si in lupta surda dusa intre Oman si Iran, in vreme ce Arabia Saudita conduce in topul exporturilor de petrol catre China, in ciuda cererii scazute din ultima perioada.
Datele furnizate de Administratia Generala Vamilor de la Beijing arata ca pana si Angola a crescut livrarile pe piata de energie din China, tara africana situandu-se pe locul second in topul exportatorilor de petrol pe aceasta piata.
Pentru reprezentantii industriei petrolului, China ramane bastionul de care acestia se agata pe fondul prabusirii dramatice a pretului "aurului negru".
Strategia Beijingului de a constitui rezerve strategice de petrol tine in continuare piata in viata.
Este cam singura raza de speranta in sector in contextul in care dezvoltarea tehnologiilor de foraj in zacamintele de sist a redus cererea de petrol de import pe piata americana.
In aceste conditii, China, despre care expertii Agentiei Internationale de Energie (IEA), sustin ca va conta in... mai mult
Marti, 22 Septembrie 2015, ora 17:39
3Igor Sechin, seful celei mai mari companii petroliere din Rusia, Rosneft, aprecia la inceputul acestei saptamani ca Rusia ar putea creste cota de extractie anuala de petrol de la 500 de milioane la 700 de milioane de tone.
In acest context, Rusia ar fi o alta tara producatoare care recurge la pomparea unei cantitati suplimentare de petrol pe piata, intr-un moment in care pretul barilului este in scadere, iar unii experti cred ca masura este luata din disperare, arata agentia Sputnik.
Batalie pentru piata
Scaderea dramatica a pretului petrolului din ultimul an a fost interpretata drept o inclestare intre producatorii traditionali de petrol reprezentanti de statele OPEC, in special Arabia Saudita, si industria de profil din SUA, specializata in exploatarea zacamintelor de sist.
Batalia se da pentru cota de piata detinuta de fiecare dintre marii producatori din lume, motiv pentru care, in ciuda pretului de aproximativ 50 de dolari/baril, atat sauditii, cat si petrolistii americani au continuat sa ridice constant nivelul productiei.
Acum pare randul Rusiei sa intre in acest joc al disperarii, Moscova fiind constransa sa isi apere cota de piata la nivel global in exportul de petrol si gaze, dar sa obtina si sumele necesare in valuta care sa atenueze efectele sanctiunilor economice dictate in urma crizei din Ucraina.
Opinia este impartasita de catre expertul Chris Weafer, partener fondator al companiei Micro-Advisory, in revista Christian Science Monitor.... mai mult
Joi, 10 Septembrie 2015, ora 14:56
Directorul executiv al companiei petroliere Rosneft, Igor Sechin, a anuntat ca Rusia ar putea sa creasca productia de petrol in viitorul apropiat.
Un mic pas in acest pare sa fi fost facut chiar anul acesta, Ministerul de Dezvoltare Economica anuntand o productie pe anul in curs de 530,5 milioane tone de petrol, in crestere cu aproape 4 milioane de tone fata de 2014, noteaza agentia TASS.
Europa, client de baza
Sechin sustine ca, in ciuda crizei de pe piata petrolului si a sanctiunilor dictate impotriva Moscovei, "industria petroliera a continuat sa extraga intr-un ritm normal, pastrand productia la un nivel stabil".
"Europa este cel mai mare client al nostru", a apreciat seful Rosneft, mentionand ca o eventuala crestere a productiei pana la 700 milioane de tone/anual va dicta si comercializarea petrolului pe pietele care ofera cele mai bune preturi.
"Europa ramane un consumator cheie, dar cresterea pietei din regiunea Asia-Pacific se dovedeste extrem de atractiva.
Acum, chiar daca expediem volume mari de combustibil in regiunea Asia-Pacific, acestea nu depasesc 13-15 procente in structura globala a exporturilor noastre", a specificat Sechin.
Prin comparatie exportul de petrol rusesc pe piata europeana reprezinta 39% din total.
Piata sigura
Directorul Rosneft crede ca cererea de energie va continua sa creasca in urmatorii ani, chiar daca, in anumite regiuni ale globului, criza economica inca nu a luat sfarsit.
"Pana la sfarsitul deceniului ne... mai mult
Luni, 07 Septembrie 2015, ora 11:57
1Optimismul lui Vladimir Putin, care in martie anunta ca Rusia a lasat in urma cea mai neagra perioada a actualei crize economice, ar putea fi dat peste cap de noile prognoze privind evolutia pietei petrolului in viitor.
Noua scadere survenita in ultimele saptamani in pretul petrolului anunta nori negri care se aduna deasupra prognozei optimiste a oficialilor de la Moscova de a relua cresterea economica in cursul anului viitor, apreciaza analistii consultati de agentia Bloomberg.
Doi ani de criza
O analiza ING estimeaza ca Rusia are nevoie de un pret de 80 de dolari/baril pentru a-si echilibra bugetul, in caz contrar stagnarea pretului petrolului la 60 de dolari putand prelungi perioada de contractie economica cu inca un an, dupa cum reflecta economistii bancii centrale.
"Rusia va infrunta o recesiune sau o stagnare in cursul anului viitor daca petrolul va evolua in jurul pretului de 50 de dolari/baril.
Vor fi nevoiti sa reduca cheltuielile, sa amane o parte din investitiile in sectorul Apararii si sa apeleze la ce a mai ramas in Fondul de Rezerva", descrie situatia Dimitry Polevoy, unul din economistii din Moscova ai ING Bank.
Dupa prabusirea rublei si aplicarea sanctiunilor economice de catre Occident, oficialii de la Moscova au fost nevoiti sa reduca nivelul cheltuielilor bugetare cu 10 procente.
In acelasi timp, unul dintre fondurile suverane de investitii ale guvernului rus, Fondul de Rezerva a fost aproape secatuit in incercarea de a acoperi... mai mult
Joi, 23 Iulie 2015, ora 13:02
3Rusia va creste livrarile de titei catre China cu aproximativ 60%, in conditiile in care Rosneft va livra chinezilor cu peste noua milioane tone metrice mai mult titei fata de cele 15 milioane de tone pe care China le primeste in prezent din partea Rosneft si Transneft, compania de stat care se ocupa de transportul titeiului rus.
Valoarea cantitatii suplimentare de titei pe care rusii o vor exporta se va ridica la aproximativ sase miliarde de dolari, a anuntat luni vicepremierul rus Arkadi Dvorkovici, citat de RIA Novosti.
Suplimentarea livrarilor va sprijini proiectul unei rafinarii comune in orasul chinezesc Tianjin, in nordul Chinei, a explicat oficialul rus. Declaratia sa vine in urma vizitei in China a presedintelui Rosneft, Igor Secin, desfasurata saptamana trecuta.
"Pana acum nu au fost definiti parametri specifici, dar in orice caz livrarile ar trebui sa fie suficiente pentru implementarea proiectului rafinariei Tianjin. Este vorba de aproximativ noua milioane tone de titei si partea chineza este interesata sa achizitioneze chiar mai mult", a declarat Dvorkovici dupa o reuniune a Comisiei ruso-chineze pentru cooperare energetica.
Vladimir Tiulin, purtator de cuvant al Rosneft, declara saptamana trecuta ca firma isi va majora livrarile de titei catre China. Vladimir Tiulin nu a specificat cu cat vor fi majorate livrarile de titei catre China sau rutele de livrare.
In prezent, Rosneft si Transneft, compania de stat care se ocupa de transportul... mai mult
Luni, 25 Februarie 2013, ora 15:46