Proiectul legii de sporire a sanctiunilor economice impotriva Rusiei, adoptat de Legislativul american, suna alarma in UE, Comisia Europeana considerand ca un astfel de act ar periclita procesul de diversificare a furnizorilor de energie pe piata comuna.
Intregul scandal vizeaza sanctiunile pe care SUA ar putea sa le impuna firmelor europene implicate in dezvoltarea unor proiecte energetice impreuna cu rusii de la Gazprom, cireasa de pe tort fiind reprezentata de gazoductul Nord Stream 2 de sub Marea Baltica, relateaza Hurriyet Daily News.
Sanctiunile americanilor ar putea afecta unitatea grupului G7 si cooperarea transatlantica, avertizeaza CE, prin intermediul unui comunicat, in care se mentioneaza ca aceste masuri ar putea avea efecte nedorite.
Germania avertizat deja ca va raspunde cu aceeasi moneda, daca sanctiunile americane vor viza implicarea catorva mari companii energetice in proiectul gazoductului de sub Marea Baltica. De altfel, germanii ar urma sa fie beneficiari directi ai acestui proiect, punctul terminus al gazoductului Nord Stream fiind pe tarmul german al Marii Baltice.
"Abordarea noastra fata de actiunile Rusiei in Ucraina si sanctiunilre ulterioare s-au bucurat de unitate in randul partenerilor interationali. Este garantia eficientei si credibilitatii actiunilor noastre.
Intelegem ca legea privind sanctiunile impuse Rusiei si Iranului are in spate anumite considerente interne", arata corpul executiv al UE, facand referire la intentia... mai mult
Luni, 24 Iulie 2017, ora 06:00
State Unite ar putea deveni cel mai important exportator de gaze din lume in urmatorii ani, dupa cum arata o analiza a Agentiei Internationale pentru Energie (IEA).
Pentru urmatorii 5 ani, consumul globl de gaze ar putea inregistra o crestere medie anuala de 1,6 procente, iar lupta pentru dominatie se va da intre Qatar, SUA si Australia, relateaza CNBC.
40% din cresterea consumului de gaze pentru urmatorii 5 ani va fi sustinuta de dezvoltarea capacitatilor industriale din China.
In total, consumul global de gaze ar putea ajunge la 4.000 de miliarde de metri cubi, pana in 2022, considera expertii IEA.
"Productia de gaze de sist din SUA nu da semne de slabiciune, iar acum aceasta este sustinuta si de o crestere a rezervelor de LNG", arata directorul IEA, Fatih Birol, intr-un comunicat al agentiei.
"De asemenea, cresterea numarului de tari consumatoare de LNG, de la 15, in 2005, la 39 in prezent, arata ca acest combustibil va atrage tot mai multi consumatori, in special din randul economiilor emergente", mai spune directorul IEA.
Statele Unite detin deja titlul de cel mai mare producatore de gaze din lume, iar pana in 2022 capacitatea de productie ar putea ajunge la 890 miliarde mc, mai mult de o cincime din productia globala estimata.
Mai mult de jumatate din aceasta cantitate va fi transformata in LNG, lucru care va pune presiune pe primii doi exportatori de gaze naturale lichefiate din lume, Qatar si Australia.
Tendinta americanilor de a acapara... mai mult
Vineri, 14 Iulie 2017, ora 08:00