Rusia si China vor ajunge marti la un acord care prevede ca grupul rus de stat Gazprom sa livreze celei mai mari economii din Asia gaze naturale in valoare de 400 miliarde de dolari pe parcursul a 30 de ani, la pretul mediu la care vinde si tarilor din Europa, scrie presa rusa.
Gazprom va livra 38 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an in China, au declarat surse din cadrul grupului pentru cotidianul rus Izvestia. In cele trei decenii acoperite de contract, Gazprom ar vinde astfel 1.140 de miliarde de metri cubi, scrie Novinite.
Livrarile anuale reprezinta mai putin de un sfert din cele catre Europa, de 161,5 miliarde de metri cubi anul trecut.
Pretul gazului, de 350-380 de dolari, va fi apropiat de media europeana, potrivit Izvestia. Sursa citata de cotidianul rus a declarat ca pozitiile Rusiei si Chinei in privinta preturilor sunt foarte apropiate.
Semnarea contractului ar urma sa coincida cu vizita presedintelui Rusiei Vladimir Putin la Shanghai, unde va participa la o conferinta dedicata imbunatatirii increderii intre tarile asiatice.
Deplasarea lui Putin si contractul pentru livarea de gaze naturale vin intr-o perioada de tensiuni sporite intre Rusia si Occident, in contextul crizei din Ucraina. mai mult
Luni, 19 Mai 2014, ora 14:48
Romania va exporta gaze naturale numai dupa ce consumul intern va fi acoperit de productia autohtona, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita.
Oficialul sustine ca exporturile de gaze din tara noastra vor putea fi posibile doar in functie de cererea de pe piata interna, iar prioritate are acoperirea consumului national, altfel vom fi nevoiti sa aducem volume mai mari de gaze din import.
Totodata, Departamentul pentru Energie are in plan refacerea calendarului de liberalizare a pretului gazelor in favoarea producatorilor si a marilor consumatori, avand in vedere noile evolutii de pe aceasta piata, a mai spus ministrul, adaugand ca o decizie in acest sens va fi luata in vara.
El a mai afirmat ca a renuntat pe moment la ideea reorganizarii producatorilor de energie in companii care sa utilizeze un mix de resurse, intrucat actionarii minoritari ai producatorilor s-au opus acestui plan.
Nita a mai vorbit in interviu si despre relatiile energetice dintre Romania si Rusia, precum si despre modificarile ce vor fi aduse in acest an in legislatia din domeniul petrolului si gazelor.
Cum arata in prezent sistemul energetic romanesc si cum vreti sa arate dupa reorganizare?
Arata mult mai bine decat in momentul in care l-am preluat. In primul rand, in urma unor masuri pe care le-am luat pentru eficientizarea activitatii, astfel incat toate unitatile din energie sa fie profitabile, lucru care se si intampla de altfel. Majoritatea companiilor sunt... mai mult
Luni, 03 Februarie 2014, ora 14:45
Ucraina a sistat inca de sambata importurile de gaze din Rusia, a indicat luni agentia ucraineana de presa UNIAN, cu referire la un anunt facut de Nikolai Orlov, directorul adjunct al Departamentului de control al sectorului energetic rus, dupa cum informeaza RIA Novosti.
Sistarea importurilor pune in pericol tranzitul gazelor rusesti spre Europa pe timpul iernii, avertizeaza un expert rus.
"Ucraina a sistat achizitionarea de gaze naturale din Rusia, in contextul in care la inceputul lunii cumpara aproximativ 9 sau 10 milioane de metri cubi de gaze zilnic", ceea ce era de zece ori mai putin decat volumul mediu pe zi cumparat inainte, a indicat oficialul ucrainean.
Societatea ucraineana Naftogaz a refuzat luni seara sa confirme pentru agentia rusa de presa ITAR-TASS sistarea completa a importurilor de gaze din Rusia. "Nici nu infirmam, nici nu confirmam", s-a limitat sa afirme un purtator de cuvant al companiei.
Decizia Kievului ar putea provoca perturbari in tranzitul de gaze naturale via Ucraina in directia Europei, a avertizat, in acest context, Aleksei Grivaci, directorul general adjunct al Fundatiei ruse pentru securitatea energetica nationala.
Potrivit acestuia, Kievul preleveaza gaze din depozitele subterane, situatie care pune in pericol tranzitul de gaze rusesti spre Europa pe timpul iernii.
"Evident, ei (ucrainenii) iau acum gaze din depozitele subterane. Cat mai e cald, acest lucru este posibil, dar situatia respectiva creeaza riscuri... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 09:31
Guvernul rus a aprobat miercuri un proiect de lege asupra liberalizarii exporturilor ruse de gaze naturale lichefiate, in cadrul unei reuniuni consacrate strategiei energetice ruse pana in anul 2030.
Statul rus incearca sa renunte la monopolul sau asupra exporturilor de gaz lichefiat, iar proiectul de lege aprobat "nu prelungeste la infinit posibilitatile de a pune capat acestui monopol", ci defineste criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca societatile exportatoare de gaz, a declarat premierul rus Dmitri Medvedev, citat de RIA Novosti.
Textul de lege adoptat, a precizat seful guvernului rus, "reprezinta o schimbare notabila pe piata rusa a gazelor care ramane foarte, foarte monopolizata".
Grupul rus Gazprom si filialele sale sunt in prezent singurele care au dreptul sa exporte gaze naturale lichefiate, precizeaza agentia de presa rusa.
Proiectul de lege aprobat miercuri de executivul rus prevede acordarea dreptului de export societatilor care exploateaza zacamintele de gaze si a caror licenta permite construirea de uzine de lichefiere a gazului, precum si societatilor publice sau de stat ce detin peste 50% din active si care exploateaza zacaminte situate in apele interioare si teritoriale ruse si pe platoul continental, inclusiv in Marea Neagra si Marea Azov.
Anterior, ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak, anunta ca participantii la proiectul de lichefiere a gazului "Iamal SPG" si uzinele de lichefiere apartinand societatilor Rosneft si... mai mult
Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 16:08
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a sugerat luni, in cadrul vizitei sale la Chisinau, ca in cazul unui acord de asociere intre Republica Moldova si Uniunea Europeana (UE), Rusia ar putea inceta livrarile de gaze naturale in aceasta tara.
"Luati seama sa nu inghetati la iarna si sa nu pierdeti vreun vagon in vartejurile integrarii europene in care v-ati antrenat", a declarat Rogozin, potrivit PRO TV Chisinau.
Vicepremierul rus s-a aratat interesat de efectele pe care le poate avea summitul de la Vilnius asupra regiunii transnistrene.
Rogozin a adaugat ca vizita Patriarhului rus Kirill, care vine la Chisinau saptamana aceasta, este foarte importanta pentru evolutia relatiilor dintre cele doua Rusia si Republica Moldova.
Premierul moldovean a declarat ca "ceea ce spunem la Bruxelles spunem si la Moscova", adaugand ca Republica Moldova "nu are ce ascunde", citat de agentia de stat Moldpress.
Leanca a afirmat ca Republica Moldova este interesata de un dialog constructiv si deschis cu Moscova, pentru a consolida relatiile bilaterale in diverse domenii.
"Vizita dumneavoastra este un bun prilej pentru a face un schimb de opinii privind cooperarea economica, evolutiile in procesul reglementarii transnistrene, situatia muncitorilor migranti, dezvoltarea relatiilor culturale bilaterale", a declarat premierul moldovean.
Problema Transnistriei
Referitor la impactul procesului de integrare europeana asupra solutionarii conflictului transnistrean, Leanca a declarat... mai mult
Marti, 03 Septembrie 2013, ora 08:53
Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat ca a ridicat subiectul unor negocieri directe, fara intermediari, cu partenerii rusi privind exportul de gaze in Romania, in vederea obtinerii unui tarif mai bun, cu ocazia vizitei oficiale de la Moscova.
"Am ridicat tema unor discutii directe, unor negocieri directe cu partenerii rusi, fara intermediari, atunci cand vorbim de contractul de export de gaze in Romania. Si acest lucru evident ca vizeaza pretul", a afirmat Corlatean.
El a avut intalniri la Moscova cu omologul Serghei Lavrov, dar si cu copresedintele partii ruse in Comisia Mixta Interguvernamentala de colaborare economica si tehnico-stiintifica si presedintii Comitetelor pentru Afaceri Externe din Duma de Stat si Consiliul Federatiei.
Ministrul roman a mentionat ca reluarea dialogului politico-diplomatic de nivel inalt Moscova-Bucuresti era necesara si din punctul de vedere al fixarii "unei agende economice solide din care ambele parti sa aiba de castigat", in conditiile in care din schimburile comerciale de 4,4 miliarde dolari inregistrate in 2012, exporturile Romaniei au fost de numai 1,3 miliarde.
"Trebuie sa echilibram aceasta balanta, iar companiile romanesti sa aiba o prezenta tot mai solida si profitabila pe piata Federatiei Ruse", a mai afirmat ministrul Corlatean.
Romania si-a asigurat in 2012 aproape un sfert din consumul intern de gaze prin importuri din sursa Gazprom, la preturi de aproape trei ori mai mari fata de gazele extrase... mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 08:40
Clientii europeni ai grupului rus Gazprom ar putea beneficia de o reducere de pret de 7-10% in urma renegocierii contractelor pentru furnizarea de gaze naturale, a declarat marti directorul diviziei de export de la Gazprom, Alexander Medvedev.
Alexander Medvedev a adaugat ca actualele acorduri urmeaza sa fie renegociate in prima jumatate a acestui an, iar Gazprom poarta in prezent negocieri cu Eni, Gdf Suez si E.On Ruhrgas. "Ajustarile de pret ar putea fi chiar mai mari decat in precedenta runda de discutii, cand au fost fixate la 7-10%", a spus Medvedev, potrivit Reuters.
Directorul Gazprom Export a mai spus ca grupul rus spera ca in acest an exporturile sale vor creste pana la 151,8 miliarde metri cubi, dupa ce anul trecut au scazut la 138,8 miliarde metri cubi pe fondul concurentei venite din partea altor furnizori.
Deja in primele cinci luni ale acestui an exporturile Gazprom sunt cu patru miliarde metri cubi mai mari decat in perioada similara a anului trecut, a precizat Medvedev.
In schimb, Medvedev a subliniat ca pretul mediu la care Gazprom va furniza gaze naturale catre clientii europeni in acest an va fi de 370-380 dolari pentru o mie de metri cubi, in scadere fata de 402 dolari anul trecut, dupa ce unii clienti au obtinut reduceri de pret.
Exista insa diferente cu privire la preturile gazelor naturale rusesti in randul statelor europene, acestea sunt mai mici in cazul statelor din nordul Europei, unde piata spot joaca un rol important, si mai... mai mult
Marti, 04 Iunie 2013, ora 14:10
Gazprom poarta negocieri intense cu oficialii chinezi pentru a se asigura, pana la sfarsitul lui 2013, de incheierea unui acord privind exporturile sale de gaz catre acest stat.
"Reuniuni de lucru" au avut loc la Beijing intre grupul public rus si cel chinez CNPC in cadrul carora cele doua parti au decis "sa intensifice negocierile privind livrarile de gaz natural", a explicat Gazprom, potrivit unui comunicat.
Cele doua societati si-au fixat ca "obiectiv semnarea pana la sfarsitul anului 2013 a unui contract" prin care cumparatorul se angajeaza sa obtina un volum minim fix, a adaugat sursa citata.
Gazprom negociaza din 2004 cu China si spera sa exporte 68 miliarde de metri cubi pe an. Grupul rus isi face simtita prezenta pe piata asiatica in contextul in care clientii europeni sunt afectati de criza economica.
Exporturile Gazprom au scazut cu 8% in 2012, ajungand la 138 miliarde de metri cubi. Productia de anul trecut a fost a doua cea mai slaba din istoria grupului. Gazprom a indicat ca a evocat cu CNPC posibilitatea de a coopera in domeniul gazului natural lichefiat, in special privind proiectul uzinei de lichefiere pe care grupul doreste sa-l construiasca la Vladivostok, in Extremul Orient.
Gazprom anticipeaza in 2013 o ieftinire a gazelor livrate in Europa mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 14:30
Rusia si-a redus exporturile de gaz catre Europa, pe fondul temperaturilor extrem de scazute, a anuntat joi grupul OMV.
O cantitate cu circa 30% mai mica a ajuns intr-o conducta austriaca ce alimenteaza si Italia, a spus un purtator de cuvant.
Conducta trece prin Ucraina si Slovacia, aceste doua state fiind si ele afecate.
Austria poate insa compensa, cu ajutorul rezervelor de gaz si a productiei locale. mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 17:52