Comisia Europeana a anuntat vineri ca invita partile interesate sa transmita observatii privind angajamentele comunicate de Transgaz ca raspuns la preocuparile in materie de concurenta legate de fluxul liber de gaze naturale din Romania.
Scopul angajamentelor ar fi acela de a permite exporturile de gaze naturale din Romania catre alte state membre, in special catre Ungaria si Bulgaria, se arata intr-un comunicat al Executivului comunitar.
"Consumatorii de gaze naturale din intreaga UE ar trebui sa se bucure de beneficiile unei piete europene unice a energiei, integrata si concurentiala. Analizam daca angajamentele propuse de Transgaz promoveaza fluxul liber de gaze naturale la preturi competitive pe pietele din Europa de Sud-Est, in special prin conectarea Romaniei la tarile vecine, Ungaria si Bulgaria. Inainte de a lua o decizie, dorim sa aflam opiniile partilor interesate", a declarat Margrethe Vestager, comisar responsabil cu politica in domeniul concurentei.
Dupa deschiderea unei investigatii oficiale in iunie 2017, Comisia si-a exprimat preocuparea ca Transgaz, operatorul roman al infrastructurii de transport al gazelor, controlat de stat, ar fi incalcat normele UE in materie de concurenta prin restrictionarea exporturilor de gaze naturale din Romania.
Astfel de restrictii s-ar fi putut produce prin intarzierea construirii infrastructurii necesare pentru exporturile de gaze si prin cresterea tarifelor de interconectare, astfel incat exporturile de gaze sa... mai mult
Vineri, 21 Septembrie 2018, ora 14:32
Romania este prima tara europeana care a exportat gaze, acum 60 de ani, iar acum raspunderea depaseste cadrul national si regional, intrucat Romania este esentiala pentru securitatea energetica a intregii Europe, a declarat, luni, Maros Sefcovic, vicepresedinte al Comisiei Europene.
Sefcovic, care are in portofoliu coordonarea Uniunii Energetice, a participat la un forum organizat la Bucuresti pe tema oportunitatilor in sectorul energetic in timpul presedintiei Romaniei la Consiliul UE.
Declaratia sa vine in contextul in care Comisia Europeana a declansat de mai multi ani o procedura de infringement impotriva Romaniei pentru blocarea exporturilor de gaze.
"Chiar daca nu toata lumea isi aduce aminte de aceste lucruri, Romania este prima tara europeana care a exportat gaz, ati marcat aceste lucruri in Europa, ati aratat ce inseamna interconectivitatea inainte ca aceasta sa devina tema si efortul Uniunii Energiei. Cunoasteti aceste lucruri inca de acum 60 de ani, cand ati inceput proiectele energetice. Care este diferenta intre ce se intampla atunci si acum? Acum sunteti parte a celei mai mari economii a Planetei si raspunderea dumneavoastra depaseste cadrul national si cadrul regional si sunteti un partener important pentru siguranta energetica a intregii Europe", a sustinut Sefcovic.
El a amintit ca Romania poate juca un rol substantial si datorita zacamintelor care vor fi extrase din Marea Neagra.
"Exista o perspectiva noua si promitatoare a extractiei de... mai mult
Luni, 02 Iulie 2018, ora 11:55
Ministerul Energiei a emis joi autorizatia de construire pentru consolidarea sistemului de transport intre Onesti (Bacau) si Isaccea (Tulcea) si inversarea fluxului de gaze pe conducta Isaccea-Negru Voda, proiect care va permite exportul de gaze din Romania spre Bulgaria, potrivit unui comunicat al institutiei.
"Proiectul pe care tocmai l-am autorizat va permite Romaniei sa alimenteze Bulgaria cu gaze naturale din productie proprie, dar si preluarea de catre Transgaz a gazelor din platoul continental al Marii Negre. Beneficiile proiectului se vor simti inclusiv in ceea ce priveste aprovizionarea cu gaze a diferitelor zone ale tarii mai ales pe timpul iernii cand, din cauza temperaturilor scazute, cresc foarte mult consumurile", a declarat ministrul Energiei, Anton Anton, citat in comunicatul remis AGERPRES.
Valoarea totala a lucrarilor este de aproape 17 milioane lei.
De asemenea, pe langa exportul spre Bulgaria, acest proiect va permite si dirijarea unor volume de gaze spre Republica Moldova, potrivit unui document postat pe site-ul Transgaz, operatorul sistemului national de transport.
"Prin implementarea Proiectului, alimentarea Bulgariei poate fi asigurata din Sistemul National de Transport pe culoarul SNT - Onesti - Sendreni - Isaccea - Tranzit 1 - Negru Voda. De asemenea, in cazul preluarii gazelor din platoul continental al Marii Negre in conducta Tranzit 1, se pot asigura simultan alimentarea Bulgariei, alimentarea zonelor deficitare din SNT, precum si... mai mult
Joi, 07 Iunie 2018, ora 15:55
Activitatea in Marea Neagra se va inteti in acest an, avand in vedere ca firmele din domeniul energetic vor incepe sa exploateze resursele de acolo, cum ar fi cele din perimetrul Domino, arata analistii companiei de cercetare Wood Mackenzie.
Cantitatea de gaze si petrol descoperita in zona va schimba cu totul dinamica in acest sector, dar si mediul de afaceri.
Romania scapa de "jugul" energetic al Rusiei? In acest an am putea sa nu importam deloc gaze
Volumul resurselor din Marea Neagra se afla cu mult peste cererea populatiei din Romania, asa ca tara noastra ar putea deveni exportator net de gaze naturale, pentru prima data, arata analiza Wood Mackenzie, citata de Offshore Engineer.
Expertii estimeaza rezervele la 17,8 milioane de metri cubi pe zi, in 2020.
Ei sustin ca rezervele din Marea Neagra sunt viabile chiar si in conditiile actuale, cand pretul este mult mai mic fata de anul trecut.
"Gazul din perimetrul Domino poate fi livrat cel mai devreme in 2020, la un... citeste mai departe despre "Toti ochii atintiti pe Marea Neagra: Romania ar putea salva regiunea de "jugul" energetic al Rusiei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 24 Aprilie 2015, ora 07:45
ANRE a emis un ordin prin care s-a introdus posibilitatea exportului de gaze naturale din Romania catre alte tari UE, dar si catre alte state, posibilitate conditionata de necesitatea existentei unor puncte de interconectare fizice intre sistemele nationale de transport ale acestor tari.
Ordinul ANRE nu exclude si nu interzice schimburile cantitative de gaze naturale (comerciale sau fizice) cu alte tari din afara spatiului comunitar, inclusiv cu Republica Moldova, aceste schimburi putand fi realizate numai in situatia existentei interconectarilor fizice intre sistemele de transport, se precizeaza intr-un comunicat al institutiei.
Potrivit ANRE, emiterea ordinului era necesar avandu-se in vedere declansarea de catre Comisia Europeana in noiembrie 2012 a procedurii de infringement impotriva Romaniei pentru neindeplinirea obligatiilor care ii revin in temeiul articolelor 35 - 36 din Tratatul privind Functionarea Uniunii Europene si al articolului 40 litera (c) din Directiva 2009/73/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piata interna in sectorul gazelor naturale si de abrogare a Directivei 2003/55/CE, potrivit carora "intre statele membre UE sunt interzise restrictiile cantitative la export, precum si orice masuri cu efect echivalent". mai mult
Duminica, 31 Martie 2013, ora 11:36
Romania si-a asumat, cand a intrat in Uniunea Europeana, liberalizarea marfurilor, capitalului, persoanelor, inclusiv a gazelor. Trebuie sa liberalizam totul, a spus analistul Ionel Blanculescu, dupa ce Comisia Europeana a trimis Romaniei o scrisoare privind intrarea in procedura de infringement, din cauza interzicerii exportului de gaze.
"Exportul de gaze a ramas ultima citadela a comunismului. Piata din Romania trebuie sa fie reglementata de principiile economiei de piata si nu ale economiei de piata centralizate", a spus Ionel Blanculescu in cadrul unei interventii la Digi24.
Romania se afla la inceputul drumului de liberalizare a pietei gazelor, care se va petrece in perioada 2013-2018, a spus analistul.
"Nu cred ca Romania va ajunge la procedura de infrigement. Economia de piata se bazeaza pe libertatea de circulatie. Ne-am asumat acest lucru si trebuie sa-l respectam. Daca ajungem acolo n-am fi stat responsabil", a declarat analistul.
In prezent, autoritatile romane conditioneaza modul in care productorii locali de gaze pot exporta. Companiile sunt obligate sa asigure in primul rand necesarul de pe piata interna si apoi au voie sa vanda gaze in afara tarii. In aceste conditii, insa, producatorii de gaze nu mai raman cu stocuri disponibile pentru export.
Conform legislatiei europene, statele membre sunt obligate sa asigure transportul de gaze prin conductele de interconectare in ambele directii, si in sensul de import, dar si de export, motivul fiind... mai mult
Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 15:27
PSD pare sa aiba ceva cu gazele romanesti. In urma cu aproape un deceniu, Nastase le-a vandut folosinta pe nimic strainilor.
De curand, Ponta a desavarsit opera inaintasului si mentorului sau, prin interzicerea pur si simplu a accesului liber al proprietarului (teoretic, dar numai teoretic, acesta ramane poporul roman prin statul roman) la propriul sau bun, caci, din 2013 gazele romanesti exploatate de OMV pot lua calea exportului, iar, daca poporul roman nu vrea sa stea in frig, atunci va trebui in compensare sa importe gaze rusesti de trei ori mai scumpe! Buna treaba facu dl Ponta! E mai tare decat cea a predecesorului! Ca se depaseste ceea ce mintea omeneasca poate sa conceapa, ce mai conteaza!
Cand Adrian Nastase, prim-ministru al perioadei, a vandut Petrom, a sustinut ca a facut-o la presiunea UE care stabilise aceasta privatizare ca o conditionalitate a aderarii Romaniei. Ca privatizarea Petrom a fost o conditionalitate a aderarii si ca asa-zisele negocieri privind admiterea Romaniei in UE s-au desfasurat sub presiunea clar formulata "vreti aderarea, dati economia" este sigur.
Ramane totusi o intrebare de ce gazele, cu exceptia desigur a celor de sonda (asociate exploatarii petrolului), au facut parte din tranzactia de privatizare, daca nu cumva, la externalizarea procesarii titeiului si distributiei carburantilor, se putea evita externalizarea exploatarii in sine a resurselor (statul urmand a ramane stapan nu doar teoretic, ci si practic pe resursele... mai mult
Miercuri, 31 Octombrie 2012, ora 13:15
Cantitatea de gaze naturale livrate sambata de Rusia se ridica la 16 milioane metri cubi, in scadere cu doua milioane metri cubi fata de volumul importat vineri, iar Romania a primit asigurari de la Gazprom Export ca livrarile se vor desfasura in conditii normale, a declarat, sambata, directorul general al Transgaz, Florin Cosma.
"Livrarile de gaze naturale din Rusia se desfasoara in cantitati normale pentru aceasta perioada. Astazi (n.r. sambata), se livreaza 16 milioane metri cubi. Vineri s-au livrat cu 2 milioane metri cubi mai mult. Este sfarsit de saptamana si consumul este putin mai redus. La noi, situatia este buna, desi au fost presiuni mai scazute pe importurile de gaze", a afirmat Florin Cosma.
Directorul general al Transgaz a precizat ca livrarile se vor desfasura in conditii normale si luni.
"Avem confirmarea de la Gazprom Export ca livrarile se vor desfasura in conditii normale luni. La cantitatile solicitate de noi", a adaugat acesta.
De asemenea, presiunile scazute de pe retelele de transport de gaze naturale din Turcia, Grecia, Macedonia se restabilesc la valorile normale, potrivit reprezentantului companiei.
"Presiunile scazute din retele din Turcia, Grecia, Macedonia se restabilesc. Vor ajunge la valorile normale. Toate datele indica faptul ca situatia va reveni la normal si ca vom face fata acestor conditii atmosferice", a precizat Cosma.
Si Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaeri a anuntat sambata, printr-un... mai mult
Sambata, 04 Februarie 2012, ora 15:15
"Romania va fi invadata de foarte multi bani din strainatate daca guvernatorul Isarescu se va lupta cu inflatia cu ajutorul aprecierii leului. Daca creste inflatia, nu-i nicio problema. De asta are nevoie Romania ca sa nu explodeze. Asta se va rafrange negativ asupra d-lui Mugur Isarescu. De aceea, Isarescu prefera ca pericolul sa cada pe Romania, nu pe el", a declarat analistul Ilie Serbanescu pentru Bloombiz.ro,In opinia economistului Mircea Cosea, Romania nu se poate astepta la o invazie de capital in urmatoarea perioada.
De asemenea, potrivit comunicatului Eurostat, tara noastra are cea mai mare inflatie din Europa, peste 8%.
"Banca Nationala nu poate sa mai faca mari modificari cu dobanda, deja a ajuns la 6,25%. Daca ar creste dobanda ne-am putea astepta la o importanta atractie a capitalurilor speculative, care vin si pleaca, fac o naveta si nu sunt deloc benefice pentru Romania. Eu personal nu cred ca ne putem astepta la o invazie de capital in urmatoarea perioada", a declarat pentru Bloombiz.ro, Mircea Cosea.
In opinia acestuia, banca este foarte atenta cu ceea ce se intampla, insa intrarea de capital strain speculativ s-ar putea sa oblige banca sa faca anumite modificari.
De aceeasi parere este si Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizarii, care spune ca a mai existat un atac acum 1 an si jumatate, cand BNR a avut un mecanism de flotare controlata, care nu a permis o devalorizare a cursului decat in anumite limite, +/- 15%.
In opinia acestuia, BNR nu... mai mult
Luni, 16 Mai 2011, ora 23:50