Romania este prima tara europeana care a exportat gaze, acum 60 de ani, iar acum raspunderea depaseste cadrul national si regional, intrucat Romania este esentiala pentru securitatea energetica a intregii Europe, a declarat, luni, Maros Sefcovic, vicepresedinte al Comisiei Europene.
Sefcovic, care are in portofoliu coordonarea Uniunii Energetice, a participat la un forum organizat la Bucuresti pe tema oportunitatilor in sectorul energetic in timpul presedintiei Romaniei la Consiliul UE.
Declaratia sa vine in contextul in care Comisia Europeana a declansat de mai multi ani o procedura de infringement impotriva Romaniei pentru blocarea exporturilor de gaze.
"Chiar daca nu toata lumea isi aduce aminte de aceste lucruri, Romania este prima tara europeana care a exportat gaz, ati marcat aceste lucruri in Europa, ati aratat ce inseamna interconectivitatea inainte ca aceasta sa devina tema si efortul Uniunii Energiei. Cunoasteti aceste lucruri inca de acum 60 de ani, cand ati inceput proiectele energetice. Care este diferenta intre ce se intampla atunci si acum? Acum sunteti parte a celei mai mari economii a Planetei si raspunderea dumneavoastra depaseste cadrul national si cadrul regional si sunteti un partener important pentru siguranta energetica a intregii Europe", a sustinut Sefcovic.
El a amintit ca Romania poate juca un rol substantial si datorita zacamintelor care vor fi extrase din Marea Neagra.
"Exista o perspectiva noua si promitatoare a extractiei de... mai mult
Luni, 02 Iulie 2018, ora 11:55
Ministerul Energiei a emis joi autorizatia de construire pentru consolidarea sistemului de transport intre Onesti (Bacau) si Isaccea (Tulcea) si inversarea fluxului de gaze pe conducta Isaccea-Negru Voda, proiect care va permite exportul de gaze din Romania spre Bulgaria, potrivit unui comunicat al institutiei.
"Proiectul pe care tocmai l-am autorizat va permite Romaniei sa alimenteze Bulgaria cu gaze naturale din productie proprie, dar si preluarea de catre Transgaz a gazelor din platoul continental al Marii Negre. Beneficiile proiectului se vor simti inclusiv in ceea ce priveste aprovizionarea cu gaze a diferitelor zone ale tarii mai ales pe timpul iernii cand, din cauza temperaturilor scazute, cresc foarte mult consumurile", a declarat ministrul Energiei, Anton Anton, citat in comunicatul remis AGERPRES.
Valoarea totala a lucrarilor este de aproape 17 milioane lei.
De asemenea, pe langa exportul spre Bulgaria, acest proiect va permite si dirijarea unor volume de gaze spre Republica Moldova, potrivit unui document postat pe site-ul Transgaz, operatorul sistemului national de transport.
"Prin implementarea Proiectului, alimentarea Bulgariei poate fi asigurata din Sistemul National de Transport pe culoarul SNT - Onesti - Sendreni - Isaccea - Tranzit 1 - Negru Voda. De asemenea, in cazul preluarii gazelor din platoul continental al Marii Negre in conducta Tranzit 1, se pot asigura simultan alimentarea Bulgariei, alimentarea zonelor deficitare din SNT, precum si... mai mult
Joi, 07 Iunie 2018, ora 15:55
Statul roman se pregateste sa permita exportul resurselor de gaze iar aceasta resursa a Romaniei va fi exportata in detrimentul populatiei, care va ramane captiva si fara alternative la incalzirea cu lemne, atrag atentia reprezentantii Fordaq - Comunitatea Forestierilor.
"Ceea ce se intampla in Romania este un dezastru economic, social si de mediu, rezultatul unei incapacitati administrative a statului roman, care ne mentine in subdezvoltare.
In Luna Padurii trebuie sa avem in vedere situatia reala din Romania: criza de resursa si prioritizarea directionarii resursei de lemn catre lemn de foc prin Codul Silvic, criza care pune presiune pe paduri inclusiv sub aspectul taierilor ilegale.
Concomitent crizei lemnului de foc - in fond o criza de resursa energetica - statul roman se pregateste sa permita exportul resurselor de gaze!
In conditiile in care, din totalul de 8 milioane locuinte, patru milioane se incalzesc cu lemne, doua milioane cu centrale individuale pe gaz si doua milioane sunt racordate la sisteme centralizate, atragem si noi atentia ca prin realizarea proiectului BRUA - conducta ce va lega exploatarile Romaniei din zacaminte de gaz din Marea Neagra cu Ungaria - aceasta resursa a Romaniei va fi exportata in detrimentul populatiei Romaniei, care va ramane captiva si fara alternative la incalzirea cu lemne", precizeaza comunitatea forestierilor, intr-un comunicat de presa, transmis luni AGERPRES.
Potrivit sursei citate, daca reteaua de distributie a... mai mult
Luni, 19 Martie 2018, ora 16:14
Rusia si China vor ajunge marti la un acord care prevede ca grupul rus de stat Gazprom sa livreze celei mai mari economii din Asia gaze naturale in valoare de 400 miliarde de dolari pe parcursul a 30 de ani, la pretul mediu la care vinde si tarilor din Europa, scrie presa rusa.
Gazprom va livra 38 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an in China, au declarat surse din cadrul grupului pentru cotidianul rus Izvestia. In cele trei decenii acoperite de contract, Gazprom ar vinde astfel 1.140 de miliarde de metri cubi, scrie Novinite.
Livrarile anuale reprezinta mai putin de un sfert din cele catre Europa, de 161,5 miliarde de metri cubi anul trecut.
Pretul gazului, de 350-380 de dolari, va fi apropiat de media europeana, potrivit Izvestia. Sursa citata de cotidianul rus a declarat ca pozitiile Rusiei si Chinei in privinta preturilor sunt foarte apropiate.
Semnarea contractului ar urma sa coincida cu vizita presedintelui Rusiei Vladimir Putin la Shanghai, unde va participa la o conferinta dedicata imbunatatirii increderii intre tarile asiatice.
Deplasarea lui Putin si contractul pentru livarea de gaze naturale vin intr-o perioada de tensiuni sporite intre Rusia si Occident, in contextul crizei din Ucraina. mai mult
Luni, 19 Mai 2014, ora 14:48
Romania va exporta gaze naturale numai dupa ce consumul intern va fi acoperit de productia autohtona, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita.
Oficialul sustine ca exporturile de gaze din tara noastra vor putea fi posibile doar in functie de cererea de pe piata interna, iar prioritate are acoperirea consumului national, altfel vom fi nevoiti sa aducem volume mai mari de gaze din import.
Totodata, Departamentul pentru Energie are in plan refacerea calendarului de liberalizare a pretului gazelor in favoarea producatorilor si a marilor consumatori, avand in vedere noile evolutii de pe aceasta piata, a mai spus ministrul, adaugand ca o decizie in acest sens va fi luata in vara.
El a mai afirmat ca a renuntat pe moment la ideea reorganizarii producatorilor de energie in companii care sa utilizeze un mix de resurse, intrucat actionarii minoritari ai producatorilor s-au opus acestui plan.
Nita a mai vorbit in interviu si despre relatiile energetice dintre Romania si Rusia, precum si despre modificarile ce vor fi aduse in acest an in legislatia din domeniul petrolului si gazelor.
Cum arata in prezent sistemul energetic romanesc si cum vreti sa arate dupa reorganizare?
Arata mult mai bine decat in momentul in care l-am preluat. In primul rand, in urma unor masuri pe care le-am luat pentru eficientizarea activitatii, astfel incat toate unitatile din energie sa fie profitabile, lucru care se si intampla de altfel. Majoritatea companiilor sunt... mai mult
Luni, 03 Februarie 2014, ora 14:45
OMV Petrom ar putea construi conducta pentru transportul de gaze naturale din perimetrul Neptun din Marea Neagra si catre alte state, pentru export, in conditiile in care Romania nu va avea deschidere in ceea ce priveste implicarea in realizarea conductei, a declarat, joi, directorul Dispeceratului de Gaze din cadrul Transgaz, Marius Stroia.
Directorul Transgaz a mai precizat ca proiectul este unul de anvergura, in care ar trebuie sa fie implicat si statul roman.
"Nu ne-au notificat inca in legatura cu inceperea proiectului (n.r. OMV Petrom). Ne-au spus ca sunt perspective frumoase in Marea Neagra. Va fi un proiect mare, in care va fi implicat si Guvernul, nu este o teava de trei kilometri. De regula, investitiile in aceste conducte le face investitorul, cel care vrea sa intre in retea, dar acum e ceva special, proiectul este mult prea mare", a afirmat Marius Stroia.
OMV Petrom si Exxon deruleaza un parteneriat pentru descoperirea de zacaminte in Marea Neagra, in perimetrul Neptun. mai mult
Joi, 25 Aprilie 2013, ora 12:44
Romania va putea exporta gaze naturale incepand cu anul 2013, dupa eliminarea restrictiilor tehnice, a declarat secretarul de stat in Ministerul Economiei Rodin Traicu.
"Pana la sfarsitul acestui an se vor incheia toate probele pentru exportul de gaze", a declarat Rodin Traicu, citat de Mediafax.
Exportul de gaze nu este posibil in prezent din cauza restrictiilor tehnice. Romania are o singura conducta de gaze cu Ungaria, prin care in acest moment poate doar importa. Alte doua conectari, cu Bulgaria si Republica Moldova, sunt in constructie.
Conducta de gaze cu Ungaria a fost finalizata in 2010. Romania are doi producatori mari de gaze, Romgaz Medias si OMV Petrom, care asigura doua treimi din consum. Diferenta este importata prin intermediari din Rusia.
Oficialii OMV Petrom au spus de mai multe ori in ultimii ani ca intentioneaza sa exporte gaze.
Realizatea conductelor de export al gazelor a fost una dintre conditiile discutate de Romania cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana.
In luna august, Bulgaria a inceput constructia conductei de gaze care va permite interconexiunea cu Romania. Lungimea totala a conductei intre Ruse si Giurgiu va fi de 25 km, din care 15,4 pe teritoriul bulgaresc, iar 2,1 kilometri pe sub Dunare.
Constructia conductei de gaze care interconecteaza Romania si Bulgaria incepe joi
Bulgaria ar putea importa gaze naturale din Romania, a anuntat ministrul economiei si energiei al acestei tari Delian Dobrev, in... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 13:10
Azerbaidjanul va lua o decizie privind ruta de export a gazului extras in a doua faza de exploatare a campului gazeifer Shah Deniz catre Europa abia in primul trimestru al anului 2012, a anuntat directorul companiei nationale energetice SOCAR, Rovnag Abdullaiev.
In prezent, societatea analizeaza in detaliu propunerile primite in acest sens, potrivit lui.
"Nu cred ca vom termina procesul pana la finalul anului. Nu ne-am impus o astfel de tinta. Subiectul va fi rezolvat, probabil, in primul trimestru al anului viitor", a precizat Abdullaiev, citat de news.az.
Anterior, reprezentanti ai SOCAR declarasera ca o decizie ar putea fi luata pana la sfarsitul anului.
Nabucco (Azerbaidjan-Turcia-Austria), ITGI (Interconectorul Turcia-Grecia-Italia) si TAP (Gazoductul Transadriatic) se afla printre optiunile pentru infrastructura ce va permite transportul catre Europa a gazului extras in a doua faza de exploatare a campului Shah Deniz.
O alta optiune o reprezinta planurile companiei British Petroleum, care ar intentiona sa construiasca un gazoduct cu lungimea de 1.300 de kilometri, via Bulgaria-Romania-Ungaria.
Conducta South-East Europe Pipeline ar urma sa fie de mai mica amploare si mai ieftina decat Nabucco, avand la baza interesele comerciale ale BP si ale partenerilor sai, care intentioneaza sa investeasca 22 de miliarde de dolari in extinderea campului gazeifer Shah Deniz. De asemenea, proiectul va folosi si infrastructura existenta pentru a lega Azerbaidjanul... mai mult
Marti, 13 Decembrie 2011, ora 09:51
Nabucco Gas Pipeline International a inaintat sambata consortiului Sah Deniz II o oferta pentru exportul gazelor naturale din Azerbaidjan prin conducta care va face legatura intre Turcia si Austria tranzitand Bulgaria, Romania si Ungaria, potrivit Mediafax."Suntem increzatori ca Nabucco ofera cea mai buna ruta pentru exportul gazelor naturale din Azerbaijan si alte surse. Nabucco este proiectul european emblematic in coridorul de gaze naturale din Europa de Sud-Est. Este viabil din punct de vedere comercial si competitiv.
Sprijinul politic si stabilitatea au fost acordate prin intermediul unui tratat valabil 50 de ani, semnat de catre toate cele cinci tari de tranzit, precum si prin acordurile bilaterale de sprijin ale proiectului. Nabucco ofera beneficii atat pentru furnizori, cat si pentru transportatori", a declarat, intr-un comunicat, Reinhard Mitschek, managing director Nabucco Gas Pipeline International.
Principalii actionari ai consortiului Sah Deniz sunt BP (Marea Britanie, 25,5% din titluri), Statoil (Norvegia, 25,5%), Socar (Azerbaidjan, 10%), Total (Franta, 10%), LukAgip (societate mixta formata de Eni-Italia si Lukoil-Rusia, 10%).
Potrivit Financial Times, BP analizeaza constructia unui gazoduct de 1.300 de kilometri care sa transporte gaze naturale din Azerbaidjan catre Europa tranzitand trei tari, printre care si Romania, proiect care ar concura Nabucco.
Gazoductul Nabucco va conecta direct cele mai bogate regiuni ale lumii in resurse de gaze naturale -... mai mult
Sambata, 01 Octombrie 2011, ora 15:54