Pretul energiei electrice pe piata bursiera spot din Romania este, luni, cel mai mic din regiune, tara noastra exportand peste 1.000 de MW, potrivit datelor Transelectrica si OPCOM, analizate de AGERPRES.
Astfel, in Romania, pretul energiei este de 31,52 euro pe MWh, in timp ce in Ungaria, Slovacia si Cehia, pretul este acelasi, respectiv 43,33 euro pe MWh.
Luni dimineata, principalele surse de producere a energiei in Romania erau cele regenerabile. La ora 7:30, energia hidro acoperea 42% din total, 8% sursele eoliene, 1,5% cele fotovolaice si 0,5% biomasa.
Alte surse erau carbune (22%), nuclear (21%) si hidrocarburi (5%).
Consumul national era de 5.375 MW, unul relativ redus, fiind o zi libera legal ca urmare a sarbatorii de Rusalii. Productia se ridica la 6.530 MW, diferenta de 1.159 MW fiind exportata. mai mult
Luni, 17 Iunie 2019, ora 14:18
Romania are resurse uriase de energie, precum gazele din Marea Neagra, potentialul eolian sau hidro, insa nu exista nicio strategie aprobata cu privire la utilizarea lor, in timp ce sistemul energetic se degradeaza, iar facturile consumatorilor cresc, potrivit specialistilor.
Conform unui document al ministerului de resort, infrastructura este pe anumite segmente depasita moral si uzata tehnic, fiind nevoie urgenta de investitii.
"Retorica transformarii Romaniei intr-un hub energetic regional a ramas lipsita de continut. Pe de o parte, ultimul deceniu a consemnat putine succese ale proiectelor de infrastructura. Infrastructura energetica este, in segmente decisive, depasita moral si uzata tehnic, avand nevoie urgenta de investitii.
Productia de energie electrica depaseste consumul intern, dar capacitatea de export ramane limitata; eficienta sistemelor de transport de electricitate si de gaze este afectata de scaderea volumului intern de energie transmisa, dar, in acelasi timp, aceste sisteme nu ofera suficienta capacitate pe noile axe rezultate din evolutia capacitatilor de productie din ultimii ani", se arata intr-un document privind analiza stadiului actual al sistemului energetic national, postat pe site-ul Ministerului Energiei.
In acest context, Ministerul Energiei a lansat in dezbatere "Proiectul Strategiei Energetice a Romaniei 2018-2035, cu perspectiva anului 2050", document finalizat in septembrie, dar care nu a fost inca aprobat in Guvern.... mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2018, ora 12:24
Turbinele eoliene generau 23,5% din totalul productiei nationale, miercuri dimineata la ora 11:30, fiind pe primul loc in topul surselor de energie electrica, in timp ce exporturile tarii se apropiau de 600 de MW, potrivit datelor privind starea sistemului energetic national, postate in timp real pe site-ul Transelectrica.
La ora mentionata, productia de energie din turbinele eoliene era de 2.242 MW.
Pe locul doi in topul resurselor de productie se afla carbunele, cu 22,2% (2.129 MW), iar, pe locul trei, hidrocarburile, cu 20,8% (1.990 MW).
Totodata, productia nationala se ridica la 9.569 MW, iar consumul, la 8.989 MW, diferenta de 580 MW fiind exportata.
Administratia Nationala de Meteorologie a avertizat ca, miercuri 28 noiembrie, intre orele 2:00 si 20:00, vantul va avea intensificari cu viteze de 40 - 50 km/h, iar in estul, centrul, sudul Munteniei, in Dobrogea si in sudul Moldovei rafalele vor atinge in general 55 - 75 km/h.
Acestea sunt zonele unde sunt concentrate cele mai multe parcuri eoliene din Romania. mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2018, ora 12:36
Romania a consumat in 2013 o cantitate mai mica de electricitate raportat la anul anterior, insa exportul de energie s-a dublat, conform unui raport al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie.
Anul trecut, consumul de electricitate in Romania a fost de 49,69 TWh, cu 5% mai putin decat in 2012, cand s-a inregistrat un consum de 52,36 TWh, anunta Romania TV.
In acelasi timp, si productia de electricitate a fost in scadere cu aproximativ 2% in 2013, de la 56,71 TWh la 55,78 TWh.
Exportul de energie al Romaniei a fost insa mai mult decat dublu in 2013, si anume 2,47 TWh, fata de doar 1,15 TWh in 2012. ...citeste mai departe despre "Romania a consumat mai putina electricitate in 2013, insa a exportat dublu" pe Ziare.com mai mult
Marti, 22 Aprilie 2014, ora 11:52
Ministrul roman al Economiei, Constantin Nita, si omologul sau albanez au agreat miercuri un contract de export de energie din Romania spre Albania in valoare de un miliard de euro pe an, au declarat, joi, surse guvernamentale.
"Ministrul Economiei, Constantin Nita, a negociat si a batut palma cu omologul sau albanez pentru un contract de un miliard de euro pe an. Contractul prevede exportul unei cantitati de 2,5 TWh de electricitate pe an", au spus sursele mentionate.
Potrivit acestuia, detalii despre contract, precum si sursele de provenienta a energiei urmeaza sa fie discutate in perioada imediat urmatoare.
Consumul Romaniei de electricitate a fost anul trecut de 49,6 TWh, potrivit rapoartelor Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).
Prin urmare, cantitatea de energie care va merge la export in Albania echivaleaza cu 5% din consumul Romaniei din 2013.
In acelasi timp, productia de energie a tarii a fost de 55,7 TWh anul trecut.
Diferenta dintre productie si consumul intern a fost reprezentata de consumul propriu tehnologic al centralelor si retelelor si de exporturile de energie.
Romania a exportat 2,47 TWh de energie electrica, in 2013
Anul trecut, Romania a exportat 2,47 TWh de energie electrica, mai arata datele oficiale ale ANRE.
Miercuri, ministrul Economiei, Constantin Nita, s-a intalnit cu Arben Ahmetaj, ministrul Dezvoltarii Economice, Comertului si Antreprenoriatului din Albania, potrivit unui comunicat al... mai mult
Joi, 17 Aprilie 2014, ora 11:47
Exporturile de energie ar salva sistemul energetic romanesc, dar pretul electricitatii pentru livrarile pe piete straine este necompetitiv, a declarat joi presedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, Remus Borza.
"Exportul ar salva sectorul energetic, dar megawattul romanesc nu este competitiv ca pret. Am fi avut o portita in Turcia, dar taxa de export este absurda", a afirmat Borza la un seminar pe teme energetice.
El a adaugat ca in Romania exista o atitudine "proletara" care sacrifica, de dragul pacii sociale, competitivitatea economica a companiilor de stat.
"Noi vorbim de ani de zile de proiecte, vorbim de strategii. (...) Intr-o republica a procurorilor te gandesti de mai multe ori inainte sa semnezi sau nu semnezi nimic. Nu putem accepta companii de stat supradimensionate", a spus Borza.
El a spus ca o prioritate a Guvernului ar trebui sa fie refacerea sistemului national de irigatii.
"Eu nu cred in Tarnita (un proiect de constructie a unei hidrocentrale la Tarnita, in judetul Cluj, n.r.). Hai sa refacem sistemul national de irigatii, ar trebui sa fie o proritate. Romania este o tara eminamente agrara, dar nu trebuie sa ne fie rusine cu asta", a mai spus Borza. mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 15:17
Realizarea mai multor interconexiuni ale sistemului energetic national cu cele ale statelor vecine reprezinta o sansa pentru producatorii romani de energie de a exporta mai mult, dar exista si riscul ca piata autohtona sa fie "invadata" de energie din aceste state.
"Sunt producatorii romani pregatiti sa faca fata unei competitii care poate sa fie extrem de interesanta? Nu este doar oportunitatea de a exporta, ci si de a fi invadati de import foarte puternic din tarile vecine", a declarat joi Carmen Neagu, membru al Consiliului de Supraveghere al transportatorului de energie Transelectrica, la conferinta Mediafax Talks about Energy.
Potrivit Institutului National de Statistica, exportul de electricitate a scazut cu 11,3% in primele sapte luni. Transelectrica estimeaza pentru perioada 2014 - 2017 o scadere anuala de aproximativ 4% a consumului de electricitate.
Transelectrica este compania care administreaza sistemul national de transport al electricitatii. Printre obiectivele companiei se numara si construirea mai multor linii de export de electricitate catre Ungaria, Serbia, Republica Moldova si Bulgaria.
Transelectrica este controlata de stat, prin Ministerul Finantelor Publice. mai mult
Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 08:32
Consumul final de energie electrica in semestrul intai din 2013 a fost de 24,881 miliarde de kWh, cu 7,5% mai mic comparativ cu prima jumatate a anului trecut, arata datele publicate joi de Institutul National de Statistica.
In perioada analizata, iluminatul public a inregistrat o scadere cu 9,1%, iar consumul populatiei a fost cu 0,9% mai mic.
Resursele de energie primara au scazut cu 15,2% in primele sase luni ale acestui an, iar cele de energie electrica au scazut cu 6,9%, mai arata datele INS.
Scaderea resursei de energie electrica s-a datorat in principal scaderii productiei cu 5,8%.
Romania a importat cu 45,6% mai putine gaze, cu 26,5% mai putin titei si cu 20,4% mai putin carbune in primele sase luni ale anului. Importurile de energie electrica au scazut cu 53,5%, iar cele de produse petroliere, cu 27,9%.
Exportul de energie electrica a fost de 588,1 milioane kWh, in scadere cu 84,1 milioane kWh, respectiv cu 12,5%.
Totodata, consumul propriu tehnologic in retele si statii a fost de 3,584 miliarde kWh in scadere cu 1,6%. mai mult
Joi, 08 August 2013, ora 10:15
Energia produsa de termocentrala care va fi construita de Complexul Energetic Oltenia cu o companie chineza va fi exportata in Austria si Turcia, a declarat miercuri directorul general al Complexului, Laurentiu Ciurel.
"Aceasta centrala nu va fi un concurent pentru actualii producatori pe carbune. Vom exporta energia in Austria si Turcia, asa scrie in memorandum. (...) Exportul a fost una din conditii, pentru a nu concura CE Oltenia in tara", a afirmat Ciurel, intr-o conferinta de presa comuna cu ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita.
Centrala dezvoltata de China Huadian Engineering si CE Oltenia va avea o capacitate instalata de 600 MW si va produce anual 5 TWh de electricitate, la un cost de productie estimat la 45 euro pe MWh.
Ciurel a adaugat ca unitatea va securiza 3.000 locuri de munca, iar avizul de constructie ar putea fi obtinut in luna noiembrie.
Lucrarile de constructie sunt estimate sa dureze 36 de luni de la data obtinerii autorizatiei de constructie.
"Constructia va fi facuta aproape intergral de firme romanesti. Contractele pentru carbune vor fi incheiate cu Complexul Energetic Oltenia, totul va fi procurat de pe piata romaneasca. Previzionam un cost de 45 euro pe MWh, comparabile cu cele ale Complexului Energetic Oltenia", a mai spus Ciurel.
Costurile constructiei se ridica la un miliard de euro, cea mai mare investitie chineza in Romania. mai mult
Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 12:40