Germania va inregistra in 2019 cel mai ridicat excedent de cont curent la nivel global, pentru al patrulea an consecutiv, a anuntat vineri Institutul de cercetare economica Ifo din Munchen, o informatie care va spori probabil presiunile asupra Berlinului de a ajuta la reducerea dezechilibrelor si de a stimula cererea interna, transmite Reuters.
Excedentul de cont curent din acest an este estimat la 276 miliarde de dolari, a declarat economistul Ifo Christian Grimme, pentru Reuters. El a adaugat ca excedentul Japoniei este previzionat la 188 miliarde de dolari si al Chinei la 182 miliarde de dolari.
In contrast, SUA ar urma sa raporteze un deficit de cont curent de 480 miliarde de dolari, cel mai ridicat la nivel mondial.
Comisia Europeana considera ca un excedent de cont curent de 6% este sustenabil pe termen lung cand este masurat in functie de marimea economiei tarii. Germania este aproape de acest plafon. In timp ce deficitul Germaniei a atins nivelul record de 8,5% in 2015, Ifo se asteapta in acest an la un excedent de 7,1%.
Cu toate acestea, economia concentrata pe export a Germaniei sufera de pe urma agravarii tensiunilor comerciale globale. Produsul Intern Brut al Germaniei s-a contractat in al doilea trimestru, iar Banca Centrala (Bundesbank) prognozeaza o noua contractie in trimestrul al treilea, pe fondul escaladarii disputelor comerciale dintre SUA si China.
Performantele dezamagitoare ale economiei germane, prima economie europeana, a inmultit... mai mult
Vineri, 13 Septembrie 2019, ora 15:43
Importurile au fost atat de mari, in 2017, iar exporturile atat de mici, incat deficitul de cont curent al Romaniei a ajuns la 6,464 miliarde de euro, in crestere cu 84,79% comparativ cu perioada similara din 2016, se arata intr-un comunicat de presa al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
De asemenea, datoriile externe ale tarii noastre, in total, pe termen scurt si lung, au ajuns la aproape 94 de miliarde de euro.
"In structura, balanta bunurilor si balanta veniturilor primare au consemnat deficite mai mari cu 2,774 miliarde de euro, respectiv cu 566 milioane euro, iar balanta serviciilor si balanta veniturilor secundare au inregistrat excedente mai mari cu 239 milioane euro, respectiv cu 135 milioane euro", se arata in documentul remis, marti, AGERPRES.
In perioada ianuarie - decembrie 2017, datoria externa totala a crescut cu 1,044 miliarde de euro.
In structura, datoria externa pe termen lung a insumat 68,754 miliarde de euro la 31 decembrie 2017 (73,2% din totalul datoriei externe), in scadere cu 1,3% fata de 31 decembrie 2016.
Datoria externa pe termen scurt a inregistrat, la 31 decembrie 2017, nivelul de 25,200 miliarde de euro (26,8% din totalul datoriei externe), in crestere cu 8,3% fata de 31 decembrie 2016.
Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 20,4% in perioada ianuarie - decembrie 2017, comparativ cu 30% in anul 2016. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri si servicii la 31 decembrie 2017 a fost de 5,4 luni, fata de 6,3... mai mult
Marti, 13 Februarie 2018, ora 15:26
1Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat, joi, la audierile in comisia parlamentara care ancheteaza cresterea tarifelor la energie, ca preturile nu intra in competenta sa, dar le-a urmarit cu atentie si a concluzionat ca ele au fost influentate si de conditiile meteo din acest an.
"In data de 6 ianuarie atat pentru partea de sud si vest au fost trimise avertizari meteo, intensificari de vant, viscol puternic. Ne-am confruntat in acea perioada si cu dificultati in activitatea din cariere, precum si cu presiunea gazelor in sistemul national, dupa cum stim, pe perioada de iarna presiunea scade foarte mult din cauza conditiilor meteo.
Toate aceste aspecte au condus la un context regional si local care a afectat nu doar evolutia preturilor, ci si siguranta alimentarii cu energie electrica si gaze", a explicat Petcu, citat de Realitatea TV.
Ministrul Energiei a mai afirmat, in comisie, ca "din punct de vedere al productiei pe hidro nu am avut cel mai bun an, nu am avut precipitatii primavara si vara".
De asemenea, el a invocat blocaje in retele din cauza frigului si a gerului, dar a subliniat: "Cu toate acestea, Romania a fost, si sunt convins ca va fi si la sfarsitul anului, exportator de energie".
Toma Petcu a mai afirmat ca ministerul si ANRE vor verifica pe teren daca operatorii privati de distributie a energiei electrice si-au indeplinit obligatiile de investitii, in baza carora s-au cerut majorari de tarife.
Dupa circa doua ore de audieri in comisie,... mai mult
Joi, 16 Noiembrie 2017, ora 13:52
Contul curent al balantei de plati a inregistrat pe primele sapte luni ale anului in curs un deficit de 3.631 milioane euro, rezultat cu 63% mai mare decat cel inregistrat in perioada corespunzatoare din 2016.
Minusul inregistrat pe partea de bunuri a crescut cu 29% si a trecut pragul de sase miliarde de euro, in timp ce plusul adus de servicii a stagnat (doar +0,7%), pe fondul reducerii sumelor aduse pe net de serviciile de transport cu aproape sapte procente.
Diferenta de ritm de crestere intre bunurile exportate si cele importate a fost semnificativa (10,1% fata de 12,7%). Baza de plecare deja nefavorabila a dus la expandarea destul de serioasa a deficitului consemnat pe partea de bunuri pana la cele peste sase miliarde euro mentionate anterior, potrivit cursdeguvernare.ro.
Este o tendinta care va trebui stopata rapid, intrucat echilibrarea comertului cu bunuri impune, din start, sa avem un ritm de crestere mult mai bun la export fata de cel consemnat la import.
Pe celelalte doua mari componente ale balantei de plati, vestea buna este ca minusul consemnat de veniturile primare (din munca, din investitii directe, de portofoliu si alte investitii, si alte venituri primare precum impozite sau subventii) a inregistrat o diminuare de 6,5% pe primele sapte luni ale anului.
Vestea proasta este ca pe partea de venituri secundare (unde regasim sumele transferate de cei care lucreaza in strainatate), soldul pozitiv a scazut cu 18,8% fata de aceeasi perioada din... mai mult
Duminica, 17 Septembrie 2017, ora 19:57
Romania s-a contruntat cu cel mai mare consum de curent in aceasta iarna si peste aceasta s-a suprapus si o crestere a exportului, astfel ca a fost necesara o reducere a acestuia, pentru a nu pune in pericol sistemul energetic national, sustine directorul general al Transelectrica, Octavian Lohan.
"Pe langa faptul ca este iarna foarte grea, in care consumul a crescut seara si dimineata, avem valori de peste 9.000-9.500 de MWh, a sarit brusc (exportul de energie, n.r.) la valori de 1.300 MWh. Deja puneam in pericol sistemul energetic romanesc, pentru ca avem lacurile goale, pentru ca a fost un an deosebit de greu", a spus Lohan, citat de NewsIn.
El a declarat ca in februarie s-au inregistrat recorduri ale consumului de curent electric.
"In ziua de 3 februarie am avut un consum mediu zilnic de 8.466 MWh, cu mult peste valoarea maxima de pana acum, din ultimii 10 ani. Anul 2011, luna februarie cu un consum mediu de 7.749 MWh, a fost consumul mediu cu valoarea cea mai mare din ultimii 10 ani. Luna februarie din acest an deja avem o valoare medie de 8.106 MWh, mai mare cu 5,5% fata de acesasi perioada de anul trecut", a spus Lohan.
El a mai spus ca, din pacate, Romania s-a confruntat cu niste probleme deosebite, la care ne-am fi asteptat.
"Asa cum stiti, bulgarii au sistat toate exporturile de doua ori in aceasta iarna. O data, pentru ca minerii lor au intrat in greva si pentru o saptamana au sistat toate exporturile, apoi pentru ca, din cauze diverse, le-au... mai mult
Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 19:34
Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri a elaborat un proiect de Hotarare de Guvern privind Strategia Nationala de Export a Romaniei 2011-2015, potrivit careia principalele sectoare strategice privind pietele de export sunt: constructiile de masini, IT, mobila si confectii, transmite NewsIn.In ceea ce priveste constructiile de masini, sunt peste 50 de tari din intreaga lume potentiale piete de desfacere, intre care Rusia si China, Rusia pentru constructii navale. Produsele si serviciile IT au ca tinta Orientul Mijlociu, Africa de Nord, statele membre UE si Japonia, iar mobila pentru Rusia, tarile membre CIS, SUA, UK, Statele Arabe, UE.Totodata, alte sectoare strategice sunt: confectiile (Germania, Marea Britanie, Olanda, Franta, Japonia, SUA), incaltaminte (Rudia, tarile baltice, Israel, Cipru, Grecia, tarile scandinave), electronice (UE), turism rural (Japonia, SUA, Germania, Italia, Turcia, Austria, Franta), agricultura ecologica (SUA, Eruopa, Japonia, Orientul Apropiat), vie-vin (Germania, Rusia, SUA), artizanat (Germania, Italia, Marea Britanie, Franta, SUA) si servicii profesionale (UE, SUA, tarile arabe)."Oferta romaneasca de export, desi s-a diversificat in perioada 2005-2009, are inca o capacitate limitata de adaptare la cerintele cumparatorilor de pe pietele straine, dezvoltarea si diversificarea produselor sunt scazute, prin urmare strategia de export trebuie sa nu se axeze numai pe evenimente promotionale in afara sau pe operarea unei retele de... mai mult
Vineri, 06 Mai 2011, ora 09:02
Deficitul de cont curent a scazut anul trecut cu 68,7% fata de 2008, la 5,05 miliarde de euro, insa contractia a fost mai mica decat declinul inregistrat la finele lunii noiembrie 2009, de 69,4%, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei."Influenta determinanta asupra reducerii soldului contului curent a avut-o deficitul balantei comerciale, care a insumat 6,75 miliarde euro, in scadere cu 64,7% fata de anul 2008", se arata intr-un comunicat al bancii centrale, precizeaza Mediafax.
Servicile au avut anul trecut o contributie negativa la deficitul de cont curent, de 267 milioane de euro, desi in 2008 au sprijinit restrangerea dezechilibrului cu 659 milioane de euro.
Transferurile curente au raportat un sold pozitiv, dar in scadere.
Acestea au avut o contributie neta la reducerea deficitului de cont curent de 4,09 miliarde de euro, mai mica cu 31,4% fata de surplusul de 5,97 miliarde de euro inregistrat in anul 2008.
Totodata, veniturile au avut anul trecut un deficit de 2,13 miliarde euro, cu 42% mai mic fata de dezechilibrul de 3,68 miliarde de euro inregistrat 2008.
Deficitul contului curent in anul 2009 a fost finantat in proportie de 96,9% prin investitii directe ale nerezidentilor in Romania, care au totalizat 4,899 miliarde euro, in scadere de la 9,49 miliarde euro in 2008.
Totalul datoriei externe a Romaniei a crescut anul trecut cu 8,7%, la 78,65 miliarde de euro.
Astfel, datoria externa pe termen mediu si lung s-a plasat la finele anului trecut la nivelul de... mai mult
Vineri, 12 Februarie 2010, ora 10:58
"Piata de energie nu este deschisa 100%. Avem in continuare o piata reglementata intr-un procent de peste 55%, mentinand in continuare preturi reglementate intr-o componenta mult prea importanta ca sa putem spune ca avem o piata libera" a declarat Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, intr-un interviu acordat Bloombiz, in cadrul conferintelor Forum Invest. In opinia acestuia, pe piata de energie exista un paradox: desi consumul de energie si exportul au scazut condiderabil, pe piata reglementata pretul energiei electrice a crescut.Analistii spun ca pe piata de energie electrica gradul de liberalizare nu depaseste 50%.
Au perfecta dreptate. Intr-adevar, piata de energie nu este deschisa 100%. Avem, in continuare, o piata reglementata intr-un procent de peste 55%, mentinand in continuare preturi reglementate intr-o componenta mult prea importanta ca sa putem spune ca avem o piata libera.Paradoxul este ca, desi exista o astfel de componenta, am constatat un comportament ciudat in piata. Pe de o parte, a scazut consumul de energie in acest an, a scazut exportul cu 40% si, cu toate acestea, pe piata reglementata a crescut pretul energiei electrice.
Avem o problema in zona de reglementare a pietei si cred ca primul pas este sa incepem dereglementarea si liberalizarea treptata a pietei tintind insa printr-o subventie explicita acea categorie sociala care chiar are nevoie de subventie. Acest lucru e valabil si in piata gazelor. Nici... mai mult
Luni, 02 Noiembrie 2009, ora 23:31
Deficitul de cont curent al Romaniei este estimat sa ajunga la 5,1% din PIB in 2009, de la 12,3% din PIB anul trecut, potrivit Raportului de cercetare prezentat vineri de BCR. In 2010, corectia ar trebui sa continue pana la 4,7% din PIB, iar estimarea BCR pentru 2011 este de 4,5% din PIB.In acelasi timp, BCR estimeaza ca economia Romania va scadea cu 8% in 2009, urmand sa revina pe teritoriu pozitiv anul viitor, cu o crestere usoara de 0,2%, pentru ca in 2011, avansul produsului intern brut sa fie de 1,7%.
In acest context, Anghel subliniaza ca sectorul agricol ar putea fi "un factor vital" in reducerea dezechilibrelor economice si ca, in acelasi timp, ramane principala necunoscuta in evolutia economiei din acest an si de anul viitor.
"Daca sunt luate masurile corecte, Romania poate deveni exportator net de produse agricole in urmatorii 5-10 ani", a afirmat Anghel.
Un alt factor important este atragerea de investitii straine directe in Romania, in conditiile in care, in regiune, competitia va deveni mai acerba in acest sens, fiind vorba de sume disponibile mai reduse decat erau pana in prezent, intr-un context economic mai dificil.
Economistul a mai afirmat ca un rol important in atragerea investitiilor straine directe il detine restructurarea sectorului public. BCR estimeaza ca in 2009 investitiile straine directe in Romania vor scadea la 5 miliarde euro, reprezentand 4,2% din PIB.
Anul trecut, investitiile straine directe in Romania au depasit 9 miliarde euro, respectiv... mai mult
Vineri, 21 August 2009, ora 15:41