Romania nu va fi afectata de sistarea subventiilor europene acordate pentru exportul de carne de pasare in tarile terte deoarece industria avicola romaneasca exporta cel mai mult in spatiul comunitar, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, Achim Irimescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.
"Sectorul avicol romanesc exporta foarte putin in tarile terte, iar de aceste subventii, mai exact de aceste restituiri la export, profita doar cateva state europene care duc cantitati insemnate in afara spatiului comunitar, mai putin Romania, care si-a orientat exporturile de carne de pasare spre tarile Uniunii Europene. Aceste subventii, care sunt in jur de 200 de euro pe tona de carne de pasare, s-au acordat producatorilor avicoli pentru compensarea diferentei dintre pretul international si pretul european, care este mult mai ridicat", a spus Achim Irimescu.
Sumele platite producatorilor romani, in perioada 1 ianuarie 2011 - 6 noiembrie 2013, pentru exportul de carne de pasare se ridica la 700.000 euro, iar cantitatea exportata in doar cinci tari agreate din afara spatiului comunitar pentru plata acestor subventii a fost de 5.775 tone de carne de pasare.
Irimescu a explicat ca nu pentru toate cantitatile de carne de pasare care pleaca la export in afara spatiului comunitar se primesc subventii europene, ci doar pentru cele agreate, iar pana in prezent au fost Iordania, Liban, Libia, republica Moldova si Irak.
De asemenea, presedintele Uniunii Crescatorilor de... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 15:25
Exporturile de carne de cal si de vita transata au scazut aproape total in urma scandalului international al carnii de cal in care a fost implicata si Romania, desi carnea nu a provenit de la producatori locali, cele mai mari cereri fiind anterior din Franta si Italia, potrivit Federatiei Pro Agro.
"Vanzarile de carne de cal, cate erau ele, 6.000 - 7.000 de tone, nu ne asteptam sa se mai produca anul acesta. Sunt bani de care agricultura avea nevoie. Carnea de vita transata nu se mai exporta. Fiecare isi pune intrebarea: daca este carne de cal? Asta cu toate ca vina nu a fost a noastra. In acest moment carnea de vita transata din Romania nu se mai exporta aproape deloc", a declarat marti presedintele Federatiei Nationale Pro Agro, Alexandru Jurconi.
El a aratat ca, desi carnea de cal este ceruta pe pietele externe, nimeni nu mai are curajul pe plan local sa creeze un lant de aprovizionare si export pentru aceasta, dupa ce in multe state europene a fost descoperita, in ultimele saptamani, carne de cal prezentata drept vita.
Jurconi a spus ca in prezent nu se mai exporta aproape deloc carne de cal transata, iar cea mai mare cerere pentru aceasta venea din Franta si Italia.
Referindu-se la cresterea consumului de carne de cal in Franta de pe plan local in ultimele saptamani, presedintele Pro Agro a mentionat ca francezii au incredere in productia nationala si o sustin, ceea ce in Romania nu se intampla.
El a precizat ca, in schimb, vanzarile de carne de porc... mai mult
Marti, 12 Martie 2013, ora 14:10