De saptamana trecuta, activitatea solara s-a intensificat, avand loc constant eruptii solare, inclusiv unele dintre cele mai puternice de pana acum din acest ciclu solar, care dureaza 11 ani. Ar trebui sa ne facem griji sau nu?
Desi situatia pare alarmanta, oamenii de stiinta spun ca pur si simplu e activitatea fireasca a unei stele, asa cum e Soarele, si ca nu ar trebui sa ne facem griji, arata Gizmodo.
Exploziile solare, cele mai puternice evenimente din sistemul solar, dureaza de la cateva minute pana la cateva ore. Atmosfera Pamantului ne protejeaza in mod normal, insa aceste radiatii pot perturba semnalele GPS, radio si de comunicatii, in special in apropierea regiunilor polare ale planetei noastre.
Explozii puternice au avut loc duminica, atunci cand s-au inregistrat unele de categorie X8,2. Atunci, astronautii de pe Statia Spatiala Internationala (ISS) au fost nevoiti sa se adaposteasca de impactul unei puternice explozii solare intr-un refugiu din interiorul platformei orbitale.
Exploziile de categorie X sunt cele mai intense. Cele de nivel X2 sunt de doua ori mai intense decat X1, de exemplu, iar X3 sunt, evident, si mai puternice. Cele de clasa M au a 10-a parte din intensitatea celor de clasa X, iar cele de nivel C sunt cele mai slabe.
Primele explozii solare puternice au fost inregistrate incepand cu 29 august. Activitatea s-a intensificat pe 4 septembrie. In ultima saptamana, NASA a inregistrat sase explozii masive, inclusiv una de categoria... mai mult
Miercuri, 13 Septembrie 2017, ora 13:46
Mai multe explozii solare puternice au avut loc in aceasta saptamana, printre urmari fiind si faptul ca vor fi perturbate comunicatiile pe Pamant.
Cea mai mare explozie solara din ultimii 12 ani a fost inregistrata la inceputul saptamanii, perturband puternic comunicatiile radio de pe Pamant, iar NASA avertizeaza ca aceste fenomene vor continua, arata Daily Mail.
Doua dintre exploziile solare din aceasta saptamana au fost extrem de puternice. Prima a fost de clasa X2,2, cea mai puternica din 2015 incoace, iar dupa cateva ore s-a produs una clasa X9,3, ultima de acest gen avand loc in 2005.
Aceste doua explozii s-au produs intr-o zona foarte activa a soarelui, unde si pe 4 septembrie fusese inregistrat un astfel de fenomen.
Expertii spun ca efectele furtunilor solare se vor observa si in urmatoarele zile, cand se vor produce probleme la sateliti si la alte mijloace de comunicare, precum si GPS.
Aceste explozii in atmosfera Soarelui afecteaza toate straturile atmosferei solare. Ele arunca in spatiu electroni, protoni si ioni grei cu viteze imense, chiar apropiate de viteza luminii.
A.G. ...citeste mai departe despre "Explozii solare foarte puternice se produc in aceste zile - comunicatiile vor fi afectate" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 09 Septembrie 2017, ora 15:57
In 2012, o puternica furtuna solara a ratat Pamantul cu putin si ar fi putut perturba toate circuitele electrice si "trimite civilizatia contemporana in secolul al XVIII-lea", a facut cunoscut NASA, citata de AFP.
Furtuna, care a avut loc pe 23 iulie 2012, cea mai puternica din ultimii 150 de ani, a ratat Terra cu putin, potrivit unui comunicat al Agentiei spatiale americane, publicat miercuri pe site-ul sau.
"Daca eruptia ar fi avut loc cu o saptamana mai devreme, Pamantul ar fi fost in prima linie", a subliniat cercetatorul Daniel Baker de la Universitatea din Colorado.
Satelitul STEREO-A, care supravegheaza furtunile solare, a putut sa observe cu mare exactitate desfasurarea acesteia, permitand oamenilor de stiinta sa traga concluzia ca furtuna din 2012 a fost la nivelul celei din 1859.
Academia de Stiinte a Statelor Unite a apreciat ca impactul unei furtuni de amploarea celei din 1859, daca ar lovi Pamantul, ar costa economia mondiala 2.000 de miliarde de dolari si ar provoca pagube de o amploare neobisnuita.
Furtunile solare pot afecta cu usurinta retelele electrice si intrerupe comunicatiile, internetul, transporturile aeriene sau orice alt sistem care se bazeaza pe electricitate.
Furtunile solare iau nastere la suprafata Soarelui. Aceste explozii sau ejectii de masa coronala (EMC) proiecteaza plasma ionizata in spatiu cu viteza mare.
Vanturile solare incarcate cu puternice radiatii ce rezulta in urma acestor ejectii de masa coronala provoaca... mai mult
Vineri, 25 Iulie 2014, ora 11:51
Agentia Spatiala Nord-Americana, NASA, a dat publicitatii un videoclip in care este prezentata cea mai recenta eruptie solara. Imaginile au fost suprinse de Centrul pentru Observatii Solare din cadrul NASA si redau eruptia solara de vineri.
Campul magnetic al Pamantului a fost usor influentat de tectonica solara, spun oficialii NASA.
Valurile incandescente par ca se misca pana la o jumatate de milion de kilometri in spatiu, sustine npr.orgn. Realitatea a fost alta: pe 31 august, un lung filmanet de material solar a putut fi observat plutind in spatiu, in jurul orei 4.36 p.m.
Efectul observat de pe Pamant a fost similar cu cel intalnit in momentul producerii aurorei boreale.
In data de 8 martie, anul acesta, a avut loc cea mai puternica explozie solara din ultimii cinci ani. La acea data, Pamantul a fost lovit de un bombardament de particule electromagnetice.
"Cresterea numarului de eruptii solare - ultima avand loc pe 23 ianuarie - este normala in conditiile ciclurilor solare de 11 ani, care, pentru aceasta perioada, se asteapta sa atinga maximul in 2013", spun expertii din cadrul NASA. mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 17:42