Grupul petrolier american Chevron intentioneaza sa inceapa "in doua-trei saptamani" lucrarile pentru explorarea gazelor de sist in Romania, a declarat, marti, pentru AFP, unul dintre directorii companiei, aflat in vizita in zona in care ar urma sa fie executate lucrarile si unde sute de persoane se opun acestui proiect.
"Ne asteptam ca explorarile la Pungesti sa inceapa in doua-trei saptamani", a declarat directorul Chevron pentru Romania, Tom Holst.
Grupul american si-a intrerupt de mai multe ori activitatile pentru explorarea gazelor de sist la Pungesti, din cauza protestelor locuitorilor din acest sat din nord-estul Romaniei si a opozitiei activistilor ecologisti.
Marti, Chevron a organizat o deplasare a jurnalistilor la Pungesti, unde ar urma sa fie forat primul put de explorare a gazelor de sist din Romania. Cu toate acestea, sute de opozanti, supravegheati indeaproape de jandarmi, au reusit sa se apropie de zona de foraj strigand 'Nu, gazelor de sist'.
Numerosi locuitori din aceasta regiune se tem de efectele negative asupra mediului pe care le-ar putea provoca fracturarea hidraulica, tehnica de extractie a gazelor de sist. Desi aceasta metoda este permisa in SUA, ea este interzisa in Franta. Insa, Tom Holst a dat asigurari ca grupul Chevron va respecta normele de mediu.
"Nu vom utiliza fracturarea hidraulica pentru explorare", a insistat Tom Holst, adaugand ca orice decizie cu privire la o eventuala extragere prin intermediul metodei de fracturare... mai mult
Marti, 08 Aprilie 2014, ora 18:13
Drumul care face legatura intre Vaslui si Pungesti este blocat in continuare luni la intrarea in localitatea Silistea, unde Chevron a deplasat o serie de utilaje in vederea inceperii lucrarilor de amenajare a primei sonde de explorare a gazelor de sist din judetul Vaslui.
Jandarmii au montat garduri de protectie si nu dau voie nici reprezentantilor presei sa se apropie de perimetrul in care Chevron a inceput lucrarile.
In zona au fost mobilizate forte de ordine, jandarmi, politisti si pompieri. Oamenii legii au inconjurat tabara de rezistenta si i-au luat pe protestatari in dube pentru legitimare. De asemenea, trei masini ale Serviciului de Ambulanta Judetean Vaslui au fost trimise la Pungesti.
O parte dintre protestatari sustin ca au fost loviti si bruscati de reprezentantii Jandarmeriei, acuzatiile fiind ulterior infirmate de reprezentantii institutiei, care sustin ca au actionat conform legii, deoarece peste 100 de cetateni au obstructionat accesul utilajelor Chevron pe perimetrul concesionat.
Jandarm detasat la protestele din Pungesti, dus cu ambulanta la spital
Un jandarm in varsta de 24 de ani a fost transportat luni dimineata cu o ambulanta la Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui dupa ce a alunecat intr-un sant la Pungesti. Aici, mai multi localnici protesteaza fata de decizia Chevron de a patrunde cu utilajele pe perimetrul din localitatea Silistea in vederea amplasarii primei sonde de explorare a gazelor de sist din judet.
"Jandarmul a fost... mai mult
Luni, 02 Decembrie 2013, ora 09:40
Explorarea gazelor de sist in Romania este obligatorie, pentru a avea o harta a resurselor care se gasesc in subsolul romanesc, a declarat, sambata, ministrul Economiei, Andrei Gerea, la Antena 3.
Intrebat daca extractia gazelor de sist va duce la scaderea pretului, ministrul a raspuns: "Gaz mai ieftin e posibil sa avem, pentru ca e vorba de un surplus cantitativ pe piata".
"Avem de castigat o concurenta pe o piata aproape monopolista, care nu ne asigura o variatie normala, concurentiala, a preturilor. Acum nu avem alta sursa pentru suplimentarea nevoilor noastre de gaz decat Gazprom. Odata cu prezenta unui alt furnizor pe piata romaneasca, in mod evident, preturile se vor duce in jos", a explicat seful de la Economie.
Gerea vizeaza o harta a subsolului romanesc
El a punctat faptul ca, in prezent, nici macar nu se cunoaste daca Romania dispune de astfel de zacaminte.
"Vorbim doar teorie in momentul de fata, pentru ca nu stim care este capacitatea acestor zacaminte, pentru ca nu a fost nici macar explorata. S-a incercat inceputul exploatarilor undeva in Vaslui si ati vazut ce taraboi a iesit. Suntem la debutul explorarilor, nu stim despre ce cantitate vorbim, de aceea nici nu stim ce se va intampla peste cinci ani, cand vom avea o harta completa", a aratat Gerea.
Ministrul a subliniat importanta existentei unei harti a resurselor din subsolul romanesc.
"Eu zic ca este obligatoriu sa exploram, pentru ca este obligatoriu sa avem o imagine clara a... mai mult
Duminica, 27 Octombrie 2013, ora 07:13
Vicepremiertul Liviu Dragnea a declarat, in cadrul unei vizite oficiale in Bulgaria, ca Romania va continua proiectul privind exploatarea gazelor de sist.
"Nu inteleg de ce nu trebuie sa mergem mai departe cu exploatarea gazelor de sist, pentru ca din punctul de vedere al protectiei mediului si al sigurantei cetatenilor lucrurile sunt urmarite pas cu pas, a declarat viceprim-ministrul Liviu Dragnea.
Oficialul roman s-a aflat joi intr-o vizita de lucru la Sofia, unde a participat la deschiderea conferintei internationale EU-Balkan Summit "Trasarea drumului catre recuperare si crestere".
Intrebat daca in cadrul discutiilor pe care le-a avut la Sofia cu membrii guvernului bulgar a fost abordat subiectul gazelor de sist, in conditiile in care Bulgaria este printre cele doua tari din Europa, alaturi de Franta, care au interzis complet exploatarea acestui tip de gaze, Liviu Dragnea a raspuns ca subiectul nu s-a aflat pe agenda. In ritmul acesta, la noi, inseamna ca nu vom mai putea utiliza niciun fel de resurse, a comentat el.
"Nu stiu daca cei care protesteaza, si carora nu le contesta nimeni acest drept, chiar stiu ca peste cativa ani de zile s-ar putea ca noi sa nu mai avem suficient gaz ca sa ne sustinem economia. Atunci vor iesi sa protesteze ca nu au locuri de munca, probabil. Daca exploatam gazele de sist, pretul in Romania va scadea, industria va deveni mult mai competitiva, vor aparea locuri de munca si economia se va dezvolta. Asa s-a intamplat in... mai mult
Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 08:51
Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritatile statului pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea.
Consiliul Judetean (CJ) Vaslui a eliberat prima autorizatie de construire pentru societatea Chevron in vederea executarii de lucrari de amenajare si foraj pentru sonda de explorare din perimetrul Silistea, comuna Pungesti, transmite corespondentul Mediafax.
Documentul prin care compania petroliera americana poate incepe amplasarea primei sonde de explorare a solului in vederea stabilirii potentialului de hidrocarburi in judetul Vaslui a fost obtinut in urma depunerii tuturor documentelor solicitate de CJ la eliberarea certificatului de urbanism in iarna trecuta.
"Societatea solicitanta a indeplinit toate conditiile impuse prin certificatul de urbanism, inclusiv avizul de la Agentia Nationala pentru Resurse Energetice (ANRE), astfel incat nu putea sa nu primeasca autorizatia de construire. Nu exista niciun temei legal sa nu eliberam acest document prin care se poate amplasa sonda de explorare", a declarat, joi, pentru Mediafax, directorul Directiei de Urbanism din cadrul CJ Vaslui, Marian Besliu.
Valoarea lucrarilor de constructie este de aproximativ trei milioane lei
Conform documentelor depuse la dosar, valoarea lucrarilor pentru amenajarea platformei si amplasarea sondei de explorare se... mai mult
Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 09:35
Compania petroliera Chevron a obtinut certificatul de urbanism pentru explorarea gazelor de sist intr-o noua zona din judetul Vaslui, a patra de pana acum, dupa ce Consiliul Judetean eliberase aceleasi document, in decembrie 2012 si ianuarie 2013, pentru alte trei perimetre de explorare.
Consiliul Judetean (CJ) Vaslui a eliberat cel de-al patrulea certificat de urbanism pentru societatea Chevron Romania in vederea obtinerii autorizatiei de constructie necesara amplasarii unei noi sonde de explorare a gazelor de sist pe teritoriul judetului Vaslui.
Noua zona unde compania americana ar urma sa isi amplaseze sonda de explorare este in comuna Puiesti, la un kilometru si jumatate de localitatea Cetatuia.
Potrivit documentelor depuse la CJ Vaslui, Chevron detine trei parcele grupate pe o suprafata de 29.600 de metri patrati in extravilanul localitatii Puiesti.
Ca si in cazul celorlalte trei certificate de urbanism primite in decembrie 2012 si ianuarie 2013, societatea care doreste explorarea gazelor de sist va trebui sa depuna o serie de documente pentru a putea sa obtina si autorizatia de constructie, cum ar fi acordul de mediu, precum si avizele Companiei Apele Romane si Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale.
La jumatatea lunii iulie, compania petroliera Chevron a obtinut acordul de mediu pentru amplasarea sondelor de foraj de explorare a gazelor de sist pentru trei zone din judetul Vaslui, respectiv Paltinis (Bacesti), Silistea (Pungesti) si Popeni... mai mult
Vineri, 23 August 2013, ora 09:37
Bulgaria nu va renunta la interdictia pentru exploatarea si explorarea gazelor de sist, a anuntat ministrul bulgar al mediului Iskra Mihailova, dupa cum scrie joi cotidianul sofiot Sega.
La inceputul acestei saptamani, Iskra Mihailova declara ca este posibil ca subiectul sa fie redeschis, dar a renuntat ulterior la aceasta idee sub presiunea opiniei publice.
Ministrul bulgar a multumit miercuri organizatiilor neguvernamentale pentru pozitia lor activa. "Daca asta este pozitia societatii civile care nu accepta nimic altceva decat un moratoriu (asupra explorarii si exploatarii gazelor de sist - n.r.), eu ma supun", a afirmat Iskra Mihailova. Ea a adaugat ca functia sa de ministru se datoreaza cetatenilor si in consecinta trebuie sa asculte de vointa lor.
Premierul bulgar Plamen Oresarski a confirmat si el ca guvernul nu va aborda acest subiect. Seful executivului de la Sofia a precizat ca problema nu face parte din prioritatile guvernului. "Bineinteles, viata este dinamica si cand va fi necesar, am putea adauga si prioritati noi", a tinut totusi sa adauge premierul Oresarski.
Bulgaria, a doua tara din lume care a interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica
Ziarul Trud scrie ca, la 5 iunie, de Ziua Mondiala a Mediului, in diferite orase din Bulgaria, precum si la punctul de frontiera Durankulak-Vama Veche, au avut loc proteste impotriva explorarii gazelor de sist in Romania si Bulgaria.
La inceputul anului 2012,... mai mult
Joi, 06 Iunie 2013, ora 11:48
Romania are o pozitie unitara cu cea a statelor europene in privinta explorarii gazelor de sist, discutiile privind exploatarea lor urmand sa fie reluate dupa rezultatele etapelor de explorare, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, vineri, la o conferinta de presa.
"Am discutat cu mai multi colegi din Uniunea Europeana, cu state precum Polonia, Belgia. Toate au o pozitie unitara in privinta gazelor de sist, care se refera la posibilitatea explorarilor, pentru a sti care este miezul discutiilor. Si in Romania se discuta in acelasi mod.
Guvernul este dispus sa accepte explorarile. Dureaza o perioada. Este posibil ca in aceasta perioada tehnologiile sa se imbunatateasca pentru a evita mai tarziu efectele exploatarilor. Daca vorbim de explorare, cred ca este nevoie sa o facem, nu afecteaza nici mediul, nici viata. Este de datoria noastra sa stim daca continuam dezbaterea si in ce mod", a afirmat Varujan Vosganian.
Activitatea de prospectare a zacamintelor de gaze de sist va ocoli ariile protejate, se va derula la o distanta de cel putin un kilometru de tarmul Marii Negre si nu va avea loc in orase sau zone locuite, se mentioneaza intr-un document informativ pus, recent, la dispozitia AGERPRES de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC).
Totodata, operatiunile de explorare ce urmeaza prospectiunilor nu vor implica utilizarea procedeului fracturarii hidraulice.
In plus, la initativa Guvernului se vor organiza dezbateri publice, in care... mai mult
Vineri, 17 Mai 2013, ora 18:17
Desi in luna mai premierul, abia numit in functie, a instituit un moratoriu privind exploatarea gazelor de sist, Victor Ponta a declarat luni ca ele ar putea fi o solutie pentru a spori independenta energetica a Romaniei.
"Stiu ca nu voi fi prea popular prin aceste afirmatii, dar sa ne gandim ca Romania plateste in continuare cel mai mare pret pentru gaz fata de Bulgaria, Ungaria, Polonia etc. Nici nu mai vorbesc de Statele Unite care au ajuns exportatori de gaze datorita exploatarii gazelor de sist. Sa ne gandim ca noi vorbim in prima faza de explorarea gazelor de sist si nu de exploatarea acestora", a subliniat premierul.
Exploatarea gazelor de sist in Romania printr-o metoda care ridica foarte multe semne de intrebare, este una dintre prioritatile programului de guvernare al USL.
Ponta declara, la finalul lunii decembrie, ca negocierile cu Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, privind explorarea si explotarea gazelor de sist va reprezenta o zona de interes pentru viitorul Guvern, adaugand ca cel care are cel mai mult de pierdut daca Romania scoate gaze de sist este Gazprom.
Totusi, Victor Ponta nu a fost intotdeauna atat de hotarat in ceea ce priveste extragerea, in aceasta maniera, a gazelor de sist. Partidul Social Democrat (PSD) pe care il conduce Victor Ponta a pledat impotriva exploatarii gazelor de sist.
Guvernul sau de centru-stanga, sosit la putere la inceputul lunii mai, a instituit imediat un moratoriu privind exploatarea de gaz... mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 12:50