Grupul petrolier italian Eni renunta la explorarea zacamintelor de gaze de sist in Polonia, care nu mai este considerata cea mai promitatoare tara din Europa pentru valorificarea acestei noi surse de combustibil.
Doua din cele trei licente obtinute de gigantul energetic pentru explorari au expirat, iar compania ar intentiona sa renunte si la cea de-a treia, valabila pana in luna iunie 2018, conform unei persoane apropiate discutiilor, deoarece productia nu este suficienta pentru a fi viabila din punct de vedere comercial, scrie New York Times.
Cu experiente similare s-au confruntat in Polonia si alte companii. Exxon Mobil s-a retras in 2012, iar Marathon Oil a anuntat ca va pleca in acest an.
Chevron este unul dintre putinii jucatori majori inca interesati de resursele de gaze sist ale Poloniei.
Experienta din Polonia indica gradul de dificultate al replicarii in Europa a modelului de succes din Statele Unite. Potrivit analistilor, guvernele europene nu au facut ...citeste mai departe despre "Gazele de sist: Polonia dezamageste, greii din industrie se retrag" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 21:05
Ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca Romgaz trebuie sa fie "un jucator in Marea Neagra" si nu exclude posibilitatea ca producatorul de gaze sa se implice si in explorarea gazelor de sist on-shore.
"Romgaz trebuie sa fie un jucator in Marea Neagra (pentru explorarea si exploatarea zacamintelor de hidrocarburi din Marea Neagra, n.r.). Romania nu trebuie sa stea in afara acestui joc energetic", a afirmat Nita.
Intrebat daca departamentul pentru energie ia in calcul si implicarea Romgaz in explorarea potentialelor zacaminte de gaze de sist din Romania, Nita a raspuns "de ce nu?".
El a prezentat vineri rezultatele ofertei de la Romgaz, producatorul de gaze naturale detinut de stat vanzand 15% din actiuni prin oferta initiala pe Bursa, pentru 1,7 miliarde lei (534 milioane dolari sau 382,8 milioane euro), aproape de maximul vizat, de 1,85 miliarde lei.
In urma ofertei, Ministerul Economiei va detine aproximativ 70% din actiunile Romgaz, iar 14,9% apartin Fondului Proprietatea. mai mult
Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 14:39
Explorarea gazelor de sist in Romania este obligatorie, pentru a avea o harta a resurselor care se gasesc in subsolul romanesc, a declarat, sambata, ministrul Economiei, Andrei Gerea, la Antena 3.
Intrebat daca extractia gazelor de sist va duce la scaderea pretului, ministrul a raspuns: "Gaz mai ieftin e posibil sa avem, pentru ca e vorba de un surplus cantitativ pe piata".
"Avem de castigat o concurenta pe o piata aproape monopolista, care nu ne asigura o variatie normala, concurentiala, a preturilor. Acum nu avem alta sursa pentru suplimentarea nevoilor noastre de gaz decat Gazprom. Odata cu prezenta unui alt furnizor pe piata romaneasca, in mod evident, preturile se vor duce in jos", a explicat seful de la Economie.
Gerea vizeaza o harta a subsolului romanesc
El a punctat faptul ca, in prezent, nici macar nu se cunoaste daca Romania dispune de astfel de zacaminte.
"Vorbim doar teorie in momentul de fata, pentru ca nu stim care este capacitatea acestor zacaminte, pentru ca nu a fost nici macar explorata. S-a incercat inceputul exploatarilor undeva in Vaslui si ati vazut ce taraboi a iesit. Suntem la debutul explorarilor, nu stim despre ce cantitate vorbim, de aceea nici nu stim ce se va intampla peste cinci ani, cand vom avea o harta completa", a aratat Gerea.
Ministrul a subliniat importanta existentei unei harti a resurselor din subsolul romanesc.
"Eu zic ca este obligatoriu sa exploram, pentru ca este obligatoriu sa avem o imagine clara a... mai mult
Duminica, 27 Octombrie 2013, ora 07:13
Consilierii locali din Pungesti au votat, joi, in unanimitate, o hotarare privind interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist pe teritoriul comunei. In cadrul intalnirii convocate de indata, au fost prezenti 12 din cei 13 consilieri locali, acestia votand, de asemenea in unanimitate, organizarea unui referendum local pe tema explorarii si exploatarii gazelor de sist.
Tot in cadrul sedintei de joi, s-a propus organizarea unui referendum local pentru demiterea primarului Mircia Vlase (PSD). Un numar de sapte consilieri au votat impotriva, patru alesi locali au votat pentru, iar unul s-a abtinut de la vot.
Primarul Mircia Vlase nu a participat la sedinta CL Pungesti. Edilul este in concediu de la inceputul saptamanii, de cand in comuna sa au inceput protestele fata de intentia Chevron de a amplasa prima sonda de explorare a gazelor de sist si nu a stat de vorba cu protestatarii, cu toate ca oamenii i-au cerut in repetate randuri acest lucru. Consiliul Local al comunei Pungesti are in componenta opt reprezentanti ai USL, patru ai PDL si unul de la PP-DD.
La Pungesti, in localitatea Silistea, oamenii au continuat protestele incepute de luni, 14 octombrie.
Dupa ce in cursul zilei de miercuri, in zona au fost concentrate forte de ordine impresionante, joi dimineata efectivele de jandarmi si politisti, dar si utilajele Chevron au parasit locul in care se desfasoara protestul.
Reprezentantii companiei americane au precizat ca desi proiectul are toate... mai mult
Joi, 17 Octombrie 2013, ora 15:19
Compania petroliera Chevron a obtinut certificatul de urbanism pentru explorarea gazelor de sist intr-o noua zona din judetul Vaslui, a patra de pana acum, dupa ce Consiliul Judetean eliberase aceleasi document, in decembrie 2012 si ianuarie 2013, pentru alte trei perimetre de explorare.
Consiliul Judetean (CJ) Vaslui a eliberat cel de-al patrulea certificat de urbanism pentru societatea Chevron Romania in vederea obtinerii autorizatiei de constructie necesara amplasarii unei noi sonde de explorare a gazelor de sist pe teritoriul judetului Vaslui.
Noua zona unde compania americana ar urma sa isi amplaseze sonda de explorare este in comuna Puiesti, la un kilometru si jumatate de localitatea Cetatuia.
Potrivit documentelor depuse la CJ Vaslui, Chevron detine trei parcele grupate pe o suprafata de 29.600 de metri patrati in extravilanul localitatii Puiesti.
Ca si in cazul celorlalte trei certificate de urbanism primite in decembrie 2012 si ianuarie 2013, societatea care doreste explorarea gazelor de sist va trebui sa depuna o serie de documente pentru a putea sa obtina si autorizatia de constructie, cum ar fi acordul de mediu, precum si avizele Companiei Apele Romane si Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale.
La jumatatea lunii iulie, compania petroliera Chevron a obtinut acordul de mediu pentru amplasarea sondelor de foraj de explorare a gazelor de sist pentru trei zone din judetul Vaslui, respectiv Paltinis (Bacesti), Silistea (Pungesti) si Popeni... mai mult
Vineri, 23 August 2013, ora 09:37
Bulgaria nu va renunta la interdictia pentru exploatarea si explorarea gazelor de sist, a anuntat ministrul bulgar al mediului Iskra Mihailova, dupa cum scrie joi cotidianul sofiot Sega.
La inceputul acestei saptamani, Iskra Mihailova declara ca este posibil ca subiectul sa fie redeschis, dar a renuntat ulterior la aceasta idee sub presiunea opiniei publice.
Ministrul bulgar a multumit miercuri organizatiilor neguvernamentale pentru pozitia lor activa. "Daca asta este pozitia societatii civile care nu accepta nimic altceva decat un moratoriu (asupra explorarii si exploatarii gazelor de sist - n.r.), eu ma supun", a afirmat Iskra Mihailova. Ea a adaugat ca functia sa de ministru se datoreaza cetatenilor si in consecinta trebuie sa asculte de vointa lor.
Premierul bulgar Plamen Oresarski a confirmat si el ca guvernul nu va aborda acest subiect. Seful executivului de la Sofia a precizat ca problema nu face parte din prioritatile guvernului. "Bineinteles, viata este dinamica si cand va fi necesar, am putea adauga si prioritati noi", a tinut totusi sa adauge premierul Oresarski.
Bulgaria, a doua tara din lume care a interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica
Ziarul Trud scrie ca, la 5 iunie, de Ziua Mondiala a Mediului, in diferite orase din Bulgaria, precum si la punctul de frontiera Durankulak-Vama Veche, au avut loc proteste impotriva explorarii gazelor de sist in Romania si Bulgaria.
La inceputul anului 2012,... mai mult
Joi, 06 Iunie 2013, ora 11:48
Romania are o pozitie unitara cu cea a statelor europene in privinta explorarii gazelor de sist, discutiile privind exploatarea lor urmand sa fie reluate dupa rezultatele etapelor de explorare, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, vineri, la o conferinta de presa.
"Am discutat cu mai multi colegi din Uniunea Europeana, cu state precum Polonia, Belgia. Toate au o pozitie unitara in privinta gazelor de sist, care se refera la posibilitatea explorarilor, pentru a sti care este miezul discutiilor. Si in Romania se discuta in acelasi mod.
Guvernul este dispus sa accepte explorarile. Dureaza o perioada. Este posibil ca in aceasta perioada tehnologiile sa se imbunatateasca pentru a evita mai tarziu efectele exploatarilor. Daca vorbim de explorare, cred ca este nevoie sa o facem, nu afecteaza nici mediul, nici viata. Este de datoria noastra sa stim daca continuam dezbaterea si in ce mod", a afirmat Varujan Vosganian.
Activitatea de prospectare a zacamintelor de gaze de sist va ocoli ariile protejate, se va derula la o distanta de cel putin un kilometru de tarmul Marii Negre si nu va avea loc in orase sau zone locuite, se mentioneaza intr-un document informativ pus, recent, la dispozitia AGERPRES de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC).
Totodata, operatiunile de explorare ce urmeaza prospectiunilor nu vor implica utilizarea procedeului fracturarii hidraulice.
In plus, la initativa Guvernului se vor organiza dezbateri publice, in care... mai mult
Vineri, 17 Mai 2013, ora 18:17
Grupul energetic american Chevron, care detine concesiuni pentru a efectua prospectiuni a gazelor de sist in Romania, a obtinut aprobarea pentru a efectua lucrari de explorare pe litoralul Marii Negre, au declarat miercuri pentru AFP surse din Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice.
"Agentia pentru protectia mediului din judetul Constanta a emis autorizatii de studii seismice pentru blocurile Costinesti si Vama Veche", sustin sursele AFP. Potrivit acestora, autorizatiile permit efectuarea unor "explozii controlate" la o adancime de 10 pana la 15 metri.
Aceste autorizatii ar fi fost eliberate la mijlocul lunii aprilie, in pofida controverselor provocate de metoda de extractie a gazului de sist prin fracturarea hidraulica. Din punctul de vedere al organizatiilor semnatare, aplicarea metodei fracturarii hidraulice genereaza riscuri asupra carora trebuie sa se pronunte intreaga comunitate, dupa o analiza extrem de atenta si riguroasa.
Anterior, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, a declarat ca din punct de vedere tehnic orice investitie trebuie sa respecte toate normele si regulamentele privind protectia mediului. "Atat pentru zona Dobrogea, cat si pentru celelalte zone unde s-au solicitat de catre companiile straine licente in ceea ce priveste prospectarea si explorarea, din punct de vedere al mediului se poate elibera acel aviz de mediu, neexistand niciun risc", a explicat ministrul Mediului.
Rovana Plumb a precizat ca pentru a se... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2013, ora 17:16
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, sustine ca explorarea gazelor de sist in Romania nu prezinta niciun risc pentru ca aceasta se face ca si in cazul explorarii gazelor conventionale, si nu prin fracturare hidraulica, si a precizat ca a dat aviz de mediu pentru explorarea in zona Dobrogea.
"Orice investitie trebuie sa respecte toate normele si regulamentele in ceea ce priveste protectia mediului. Atat timp cat in ceea ce priveste explorarea gazelor de sist in Romania nu se utilizeaza metoda de fracturare hidraulica, din punct de vedere al protectiei mediului nu exista niciun risc.
Asa ca, atat pentru zona Dobrogea, cat si pentru celelalte zone unde s-a solicitat de catre companiile straine licente in ceea ce priveste prospectarea si explorarea, din punct de vedere al mediului se poate elibera acel aviz de mediu, neexistand niciun risc", a declarat Rovana Plumb, luni, intr-o conferinta de presa sustinuta la Constanta.
Ea a mai spus ca aceasta explorare a gazelor de sist dureaza aproximativ cinci ani, iar dupa aceasta perioada pot aparea tehnologii moderne mai putin riscante pentru mediu.
"Explorarea gazelor de sist dureaza cam cinci ani, in care pot aparea tehnologii moderne, mai putin riscante in ceea ce priveste mediul, pe care bineinteles ca le putem utiliza. Dar pentru aceasta perioada de explorare, de cinci ani, din punct de vedere al mediului va asigur cu toata seriozitatea ca nu exista niciun fel de risc neuitilizandu-se acea tehnologie privind... mai mult
Marti, 30 Aprilie 2013, ora 09:15