Explorarea gazelor de sist in Romania este obligatorie, pentru a avea o harta a resurselor care se gasesc in subsolul romanesc, a declarat, sambata, ministrul Economiei, Andrei Gerea, la Antena 3.
Intrebat daca extractia gazelor de sist va duce la scaderea pretului, ministrul a raspuns: "Gaz mai ieftin e posibil sa avem, pentru ca e vorba de un surplus cantitativ pe piata".
"Avem de castigat o concurenta pe o piata aproape monopolista, care nu ne asigura o variatie normala, concurentiala, a preturilor. Acum nu avem alta sursa pentru suplimentarea nevoilor noastre de gaz decat Gazprom. Odata cu prezenta unui alt furnizor pe piata romaneasca, in mod evident, preturile se vor duce in jos", a explicat seful de la Economie.
Gerea vizeaza o harta a subsolului romanesc
El a punctat faptul ca, in prezent, nici macar nu se cunoaste daca Romania dispune de astfel de zacaminte.
"Vorbim doar teorie in momentul de fata, pentru ca nu stim care este capacitatea acestor zacaminte, pentru ca nu a fost nici macar explorata. S-a incercat inceputul exploatarilor undeva in Vaslui si ati vazut ce taraboi a iesit. Suntem la debutul explorarilor, nu stim despre ce cantitate vorbim, de aceea nici nu stim ce se va intampla peste cinci ani, cand vom avea o harta completa", a aratat Gerea.
Ministrul a subliniat importanta existentei unei harti a resurselor din subsolul romanesc.
"Eu zic ca este obligatoriu sa exploram, pentru ca este obligatoriu sa avem o imagine clara a... mai mult
Duminica, 27 Octombrie 2013, ora 07:13
Compania Chevron a retras utilajele de la Pungesti, Vaslui, din cauza opozitiei localnicilor, dar si-a mutat centrul de interes in judetul Constanta, unde au inceput deja prospectiunile pentru explorarea gazelor de sist.
Suprafata zonelor prospectate insumeaza peste o mie de kilometri liniari, iar procesul va dura un an, informeaza Mihai Mitroi, vicepresedintele Prospectiuni, companie ce colaboreaza cu Chevron.
"Compania noastra face explorarea geofizica, in fapt prima etapa a explorarii geofizice, si anume prospectiunea. Asta inseamna niste masuratori ale unor parametrii fizici ai pamantului efectuati la suprafata solului. Practic, noi realizam o ecografie, o radiografie a subsolului, obtinem o imagine a stratelor pamantului", a declarat, vineri, Mihai Mitroi, citat de corespondentul Mediafax.
El a precizat ca dupa incheierea acestei etape rezultatul va fi transmis companiei Chevron, care se ocupa de explorarea gazelor de sist in judetul Constanta.
"Acesta este produsul final, predam aceasta ecografie clientului nostru si misiunea s-a incheiat. Ecografia da imaginea a ceea ce este in corpul uman, chirurgul vede ce este acolo. Chirurgul este compania care vine si foreaza", a mentionat vicepresedintele companiei Prospectiuni, care se ocupa de aceasta etapa.
El a precizat ca aceasta prima etapa este clasificata ca avand un impact nesemnificativ asupra mediului.
De asemenea, Mihai Mitroi a spus ca suprafata zonelor care vor fi prospectate insumeaza peste o... mai mult
Sambata, 19 Octombrie 2013, ora 09:55
Un numar de 11 tari europene au identificat zone potentiale cu gaze de sist, iar o parte dintre ele au demarat lucrari de explorare, printre acestea aflandu-se Austria, Bulgaria, Germania si Ungaria, noteaza portalul infogazedesist.eu, proiect lansat de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), in cadrul unei campanii de informare si dezbatere publica privind gazele de sist.
Potrivit informatiilor citate, in prezent, Austria are in derulare activitati de explorare a gazelor de sist, iar in acest sens compania OMV cerceteaza un bazin langa Viena.
In Bulgaria, exista interdictii prin moratoriu privind aplicarea metodei "fracking" (fracturare hidraulica, n.r.), insa explorarea este in plina desfasurare in zona Novi Pazar, concesiune Chevron, precum si in alte cinci perimetre.
Desi are un potential enorm, evaluat la 5,1 trilioane metri cubi gaze de sist, Franta nu a autorizat explorari din cauza presiunilor celor din Green Party care l-au determinat pe presedintele Hollande sa mentina interdictia, in pofida rezultatelor studiului guvernamental "Raportul Gallois" care avizeaza utilizarea fracturarii hidraulice.
Pe de alta parte, Germania a concesionat o suprafata de 3.000 kmp companiei Exxon Mobil in bazinul Saxoniei de Jos, unde sunt planificate sa fie executate zece sonde de explorare.
Datele publicate pe infogazedesist.eu arata faptul ca Ungaria a forat, in anul 2009, prima sonda in Bazinul Mako (Mako Trough), iar lucrarile au fost realizate de... mai mult
Marti, 23 Iulie 2013, ora 12:09
Romania are o pozitie unitara cu cea a statelor europene in privinta explorarii gazelor de sist, discutiile privind exploatarea lor urmand sa fie reluate dupa rezultatele etapelor de explorare, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, vineri, la o conferinta de presa.
"Am discutat cu mai multi colegi din Uniunea Europeana, cu state precum Polonia, Belgia. Toate au o pozitie unitara in privinta gazelor de sist, care se refera la posibilitatea explorarilor, pentru a sti care este miezul discutiilor. Si in Romania se discuta in acelasi mod.
Guvernul este dispus sa accepte explorarile. Dureaza o perioada. Este posibil ca in aceasta perioada tehnologiile sa se imbunatateasca pentru a evita mai tarziu efectele exploatarilor. Daca vorbim de explorare, cred ca este nevoie sa o facem, nu afecteaza nici mediul, nici viata. Este de datoria noastra sa stim daca continuam dezbaterea si in ce mod", a afirmat Varujan Vosganian.
Activitatea de prospectare a zacamintelor de gaze de sist va ocoli ariile protejate, se va derula la o distanta de cel putin un kilometru de tarmul Marii Negre si nu va avea loc in orase sau zone locuite, se mentioneaza intr-un document informativ pus, recent, la dispozitia AGERPRES de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC).
Totodata, operatiunile de explorare ce urmeaza prospectiunilor nu vor implica utilizarea procedeului fracturarii hidraulice.
In plus, la initativa Guvernului se vor organiza dezbateri publice, in care... mai mult
Vineri, 17 Mai 2013, ora 18:17
Grupul energetic american Chevron, care detine concesiuni pentru a efectua prospectiuni a gazelor de sist in Romania, a obtinut aprobarea pentru a efectua lucrari de explorare pe litoralul Marii Negre, au declarat miercuri pentru AFP surse din Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice.
"Agentia pentru protectia mediului din judetul Constanta a emis autorizatii de studii seismice pentru blocurile Costinesti si Vama Veche", sustin sursele AFP. Potrivit acestora, autorizatiile permit efectuarea unor "explozii controlate" la o adancime de 10 pana la 15 metri.
Aceste autorizatii ar fi fost eliberate la mijlocul lunii aprilie, in pofida controverselor provocate de metoda de extractie a gazului de sist prin fracturarea hidraulica. Din punctul de vedere al organizatiilor semnatare, aplicarea metodei fracturarii hidraulice genereaza riscuri asupra carora trebuie sa se pronunte intreaga comunitate, dupa o analiza extrem de atenta si riguroasa.
Anterior, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, a declarat ca din punct de vedere tehnic orice investitie trebuie sa respecte toate normele si regulamentele privind protectia mediului. "Atat pentru zona Dobrogea, cat si pentru celelalte zone unde s-au solicitat de catre companiile straine licente in ceea ce priveste prospectarea si explorarea, din punct de vedere al mediului se poate elibera acel aviz de mediu, neexistand niciun risc", a explicat ministrul Mediului.
Rovana Plumb a precizat ca pentru a se... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2013, ora 17:16
Guvernul a batut palma cu Chevron, dupa cum indica ultimele declaratii ale autoritatilor, dar si deciziile luate de Executiv. Ministerul Mediului a acordat companiei Chevron aviz pentru explorare in perimetrele pe care le detine in Dobrogea, iar primul ministru nu va reactualiza moratoriul de interzicere exloatarii, care a expirat la sfarsitul anului trecut.
Rovana Plumb, ministrul Mediului, a motivat acordarea avizului de mediu pentru explorarile din zona Dobrogea, prin faptul ca ele nu folosesc metoda fracturarii hidraulice.
"Explorarea gazelor de sist dureaza cam cinci ani, timp in care pot aparea tehnologii moderne, mai putin riscante in ceea ce priveste mediul, pe care bineinteles ca le putem utiliza. Dar pentru aceasta perioada de explorare, de cinci ani, din punct de vedere al mediului va asigur cu toata seriozitatea ca nu exista niciun fel de risc neuitilizandu-se acea tehnologie privind fracturarea hidraulica, ci tehnologiile normale care se utilizeaza si in cazul explorarii gazelor conventionale", a explicat ministrul Mediului.
O perspectiva asemanatoare in privinta exploatarii gazelor de sist impartaseste si primul ministru Victor Ponta, care a precizat ca moratoriul de interzicere a exploatarii gazelor de sist, care a expirat in decembrie, nu a mai fost reinnoit.
"Daca se vor gasi gaze de sist in Romania, sunt convins ca tehnologia de explorare va progresa suficient de mult in patru sau cinci ani, astfel incat sa poata primi toate avizele de mediu... mai mult
Marti, 30 Aprilie 2013, ora 14:15
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, sustine ca explorarea gazelor de sist in Romania nu prezinta niciun risc pentru ca aceasta se face ca si in cazul explorarii gazelor conventionale, si nu prin fracturare hidraulica, si a precizat ca a dat aviz de mediu pentru explorarea in zona Dobrogea.
"Orice investitie trebuie sa respecte toate normele si regulamentele in ceea ce priveste protectia mediului. Atat timp cat in ceea ce priveste explorarea gazelor de sist in Romania nu se utilizeaza metoda de fracturare hidraulica, din punct de vedere al protectiei mediului nu exista niciun risc.
Asa ca, atat pentru zona Dobrogea, cat si pentru celelalte zone unde s-a solicitat de catre companiile straine licente in ceea ce priveste prospectarea si explorarea, din punct de vedere al mediului se poate elibera acel aviz de mediu, neexistand niciun risc", a declarat Rovana Plumb, luni, intr-o conferinta de presa sustinuta la Constanta.
Ea a mai spus ca aceasta explorare a gazelor de sist dureaza aproximativ cinci ani, iar dupa aceasta perioada pot aparea tehnologii moderne mai putin riscante pentru mediu.
"Explorarea gazelor de sist dureaza cam cinci ani, in care pot aparea tehnologii moderne, mai putin riscante in ceea ce priveste mediul, pe care bineinteles ca le putem utiliza. Dar pentru aceasta perioada de explorare, de cinci ani, din punct de vedere al mediului va asigur cu toata seriozitatea ca nu exista niciun fel de risc neuitilizandu-se acea tehnologie privind... mai mult
Marti, 30 Aprilie 2013, ora 09:15
Desi in luna mai premierul, abia numit in functie, a instituit un moratoriu privind exploatarea gazelor de sist, Victor Ponta a declarat luni ca ele ar putea fi o solutie pentru a spori independenta energetica a Romaniei.
"Stiu ca nu voi fi prea popular prin aceste afirmatii, dar sa ne gandim ca Romania plateste in continuare cel mai mare pret pentru gaz fata de Bulgaria, Ungaria, Polonia etc. Nici nu mai vorbesc de Statele Unite care au ajuns exportatori de gaze datorita exploatarii gazelor de sist. Sa ne gandim ca noi vorbim in prima faza de explorarea gazelor de sist si nu de exploatarea acestora", a subliniat premierul.
Exploatarea gazelor de sist in Romania printr-o metoda care ridica foarte multe semne de intrebare, este una dintre prioritatile programului de guvernare al USL.
Ponta declara, la finalul lunii decembrie, ca negocierile cu Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, privind explorarea si explotarea gazelor de sist va reprezenta o zona de interes pentru viitorul Guvern, adaugand ca cel care are cel mai mult de pierdut daca Romania scoate gaze de sist este Gazprom.
Totusi, Victor Ponta nu a fost intotdeauna atat de hotarat in ceea ce priveste extragerea, in aceasta maniera, a gazelor de sist. Partidul Social Democrat (PSD) pe care il conduce Victor Ponta a pledat impotriva exploatarii gazelor de sist.
Guvernul sau de centru-stanga, sosit la putere la inceputul lunii mai, a instituit imediat un moratoriu privind exploatarea de gaz... mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 12:50
Programul de guvernare prezentat de Cabinetul Victor Ponta atinge cateva aspecte importante din domeniul sectorului energetic, precum exploatarea gazelor de sist, subordinea ANRE, implementarea "corecta" a legislatiei europene si redeventele platite de companiile care exploateaza resursele naturale.
Totusi, mijloacele de implementare a acestor masuri, menite sa aduca modernizarea si eficientizarea necesare domeniului energiei, raman neclare.
Astfel, noul Guvern isi propune sa instituie un moratoriu (amanare) in ceea ce priveste exploatarea gazelor de sist, pana la finalizarea studiilor ce se afla in derulare la nivel european privind impactul asupra mediului. Masura este, insa, inutila in conditiile in care Chevron, compania care detine in Romania un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Barlad si trei perimetre in judetul Constanta, desfasoara, in prezent, doar activitati de explorare programate pe o perioada de cinci ani.
"Deocamdata se vorbeste de explorare. Pentru exploatare va fi nevoie de un studiu specific pentru a obtine aprobarea. Oricum, e putin probabil ca un studiu sa dureze cinci ani. Un studiu de profunzime nu poate dura mai mult de 1 an. Masura nu influenteaza explorarea gazelor de sist", a spus Ionut Purica, expert in energie, pentru Ziare.com.
De asemenea, programul de guvernare vizeaza "implementarea corecta a legislatiei europene in domeniul energiei ("Pachetul 3 energie") si asigurarea independentei reglementatorului, prin trecerea... mai mult
Vineri, 04 Mai 2012, ora 21:22