Ungaria va semna un nou acord pe termen lung de aprovizionare cu gaze naturale din Rusia daca grupul american Exxon Mobil Corp nu va lua o decizie finala, pana in luna septembrie, privind investitia in proiectul offshore Neptun, a declarat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, pentru Reuters.
In apele teritoriale romanesti ale Marii Negre, companiile ExxonMobil si OMV Petrom exploreaza impreuna blocul Neptun, unde primele estimari arata existenta unor zacaminte de gaze intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi.
Potrivit firmei de consultanta Deloitte, rezervele de gaze naturale ale Romaniei din Marea Neagra ar putea pune in discutie pozitia dominanta a grupului rus Gazprom pe piata de furnizare de gaze naturale din Europa Centrala si de Est.
Accesarea resurselor din Marea Neagra ar putea diversifica sursele de aprovizionare din regiune si ar aduce guvernului Romaniei venituri de 26 de miliarde dolari pana in 2040.
"ExxonMobil poate revolutiona piata furnizarii de energie in Europa. Insa ar trebui sa ia o decizie finala de investitii", a spus Szijjarto intr-un interviu acordat Reuters in orasul american Houston, unde a inaugurat un consulat al Ungariei. "Daca nu vor lua o decizie pana in luna septembrie, voi fi nevoit sa semnez un nou contract pe termen lung cu rusii" a adaugat oficialul ungar.
La inceputul acestei luni, directorul general al grupului austriac OMV, Rainer Seele, a declarat ca divizia OMV Petrom este intr-un "dialog intensiv" cu Guvernul... mai mult
Joi, 16 Mai 2019, ora 15:57
Exxon Mobil, cea mai mare companie petroliera listata la bursa si partenerul OMV Petrom in activitatile de explorare din Marea Neagra, a anuntat investitii anuale de 37 miliarde de dolari in urmatoarea perioada.
Suma care confirma estimarile anterioare si care se aliniaza trendului de cheltuieli masive al industriei. Potrivit noului raport Exxon, cheltuielile pentru investitii cresc de la 33 miliarde de dolari la 37 miliarde de dolari pe an. In 2011, capitalul si cheltuielile de explorare s-au ridicat la 36,8 miliarde de dolari, relateaza Reuters.
Tonul acestui trend de majorare a capitalului a venit de la competitorul de dimensiuni mai mici, Chevron, care a crescut bugetul la 32,7 miliarde de dolari, dupa ce anul trecut si-a depasit cu 3 miliarde de dolari bugetul prevazut. De asemenea, si Royal Dutch Shell a majorat bugetul pentru investitii la 33 miliarde de dolari.
Costuri mai mari, resurse mai putine
In plus, costul fortei de munca ar putea creste cu 9% in acest an, iar companiile petroliere s-ar putea confrunta in Australia cu un deficit de muncitori.
"Activitatea de gasire a zacamintelor de titei va deveni mai costisitoare, iar companiile petroliere pariaza pe cresterea pretului petrolului pe termen lung, o recesiune la nivel mondial fiind putin probabila in acest moment", este de parere Michael Yoshikami, de la YCMNET Advisors.
Avantajul companiilor petroliere este faptul ca nu au nevoie sa isi fac griji pe termen scurt asupra fluctuatiilor... mai mult
Sambata, 25 Februarie 2012, ora 11:55
Premierul Emil Boc a avut, luni, o intrevedere cu reprezentantii companiei ExxonMobil cu care a discutat despre stadiul programului de explorare in perimetrul Neptun din Marea Neagra.
Reprezentantii companiei ExxonMobil au prezentat sefului Executivului stadiul programului de explorare in ape de mare adancime in perimetrul Neptun din Marea Neagra, derulat impreuna cu Petrom.
In acest sens, acestia au mentionat ca pentru acest program si pentru forarea primei sonde de mare adancime in apele romanesti ale Marii Negre - Domino - 1, ExxonMobil a adus in Romania tehnica de ultima generatie. Acest program de forare la sonda Domino - 1 este estimat sa dureze pana la 90 de zile, la care se adauga o perioada de analiza si interpretare a datelor colectate.
In cadrul intrevederii, primul-ministru Emil Boc a subliniat sprijinul pe care il acorda Guvernul investitorilor romani si straini, in conditiile in care prioritatile sunt legate de sustinerea mediului de afaceri si crearea locurilor de munca.
Totodata, premierul a mentionat importanta dezvoltarii proiectelor de explorare in sectorul energetic, in scopul sustinerii eforturilor Romaniei de diversifica sursele de energie si de a reduce dependenta de importuri in acest domeniu.
In vara anului trecut, Guvernul a decis prelungirea cu cinci ani a perioadei de explorare in cadrul Acordului de concesiune incheiat intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, pe de o parte, si companiile OMV Petrom si Exxon Mobil, pe... mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 20:44