"Steaua Romaniei" de la Campina, prima rafinarie romaneasca si una dintre cele mai vechi din Europa, a intrat in faliment, dupa 126 de ani de functionare.
Pe 8 februarie, tribunalul a decis falimentul pentru rafinaria "Steaua Romana", care a pus bazele exploatarii petroliere din Romania, anunta Digi24.ro.
Dintre cei patru angajati care au mai ramas, cativa vor fi transferati la firma care a preluat activele rafinariei, dar altii vor ajunge someri.
Istoria rafinariei
In anul 1895, dupa emiterea primei legi a minelor in tara noastra, s-a infiintat societatatea "Steaua Romana", cu capital atat roman, cat si strain. In anul 1897, dupa ce rafinaria a achizitionat in intregime zona petroliera din jurul orasului Campina, devine o moderna rafinarie, pe o suprafata de 13,5 hectare. La darea ei in folosinta, era considerata cea mai moderna si cea mai mare dintre rafinariile din Europa.
Patrimoniul sau se compunea din rafinarii, schele, sonde, instalatii de export la Constanta si Giurgiu, o flotila de tancuri petroliere de transport pe Dunare, o fabrica de acid sulfuric, o fabrica de bidoane, o statie de conducte de apa pe raul Doftana.
In perioada 1898-1913, rafinaria s-a dezvoltat in Campina.
Primul razboi mondial si perioada interbelica
Romania intra in razboi alaturi de statele Antantei. Intregul sector petrolier intra sub controlul gospodariei de razboi.
In noiembrie 1916, multe din instalatiile rafinariei au fost distruse de catre Aliati pentru a nu... mai mult
Miercuri, 03 Martie 2021, ora 07:46
Italia are in vedere o reglementare a statutului migrantilor ilegali, in cadrul eforturilor de a atrage mana de lucru in agricultura, a anuntat miercuri ministrul de Interne Luciana Lamorgese, transmite dpa.
In acelasi timp, ministrul italian al Agriculturii, Teresa Bellanova, discuta crearea de coridoare speciale pentru sezonieri din Romania.
"Evaluam problema impreuna cu ministrii Agriculturii si Muncii", a spus Lamorgese, raspunzand unei intrebari adresata in Senat.
"Exista necesitatea de a gasi o solutie specifica problemelor aparute in industriile agriculturii si pescuitului si de a combate lipsa de mana de lucru in aceste sectoare", a adaugat ministrul de Interne.
Potrivit sindicatului agricol Coldiretti, anul acesta sectorul agricol va fi privat de "minimum 200.000 de lucratori sezonieri" din cauza inchiderii frontierelor.
Ministrul Agriculturii, Teresa Bellanova, a declarat separat, in repetate randuri, ca intrarea in legalitate a lucratorilor straini fara documente reprezinta o modalitate de a-i feri pe acestia de riscurile exploatarii.
Bellanova se afla de asemenea in discutii cu Romania, de unde vine majoritatea lucratorilor rurali sezonieri, in vederea crearii de coridoare speciale care sa permita accesul lor in Italia, in pofida restrictiilor, mentioneaza dpa.
Coldiretti a propus in schimb simplificarea regulilor privind munca ocazionala, asa incat somerii, pensionarii si studentii sa poata lucra in agricultura.
Nu se stie cati vor... mai mult
Miercuri, 22 Aprilie 2020, ora 18:53
Comisia Europeana a trimis miercuri Romaniei o scrisoare de punere in intarziere si indeamna Romania sa puna in aplicare in mod corespunzator Regulamentul UE privind lemnul (EUTR), care interzice intreprinderilor din sectorul lemnului sa produca si sa introduca pe piata UE produse obtinute din busteni recoltati in mod ilegal, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.
Aceasta scrisoare de punere in intarziere reprezinta, de fapt, deschiderea formala a procedurii de infringement.
"In cazul Romaniei, autoritatile nationale nu au fost in masura sa verifice efectiv operatorii si sa aplice sanctiuni corespunzatoare. Inconsecventele din legislatia nationala nu permit autoritatilor romane sa verifice cantitati mari de lemn recoltat ilegal", sustine Comisia Europeana.
In plus, Comisia a constatat ca autoritatile romane gestioneaza padurile, inclusiv prin autorizarea exploatarii forestiere, fara a evalua in prealabil impactul asupra habitatelor protejate, dupa cum se prevede in Directiva Habitate si in Directiva privind evaluarea strategica de mediu. De asemenea, exista deficiente in ceea ce priveste accesul publicului la informatiile privind mediul din planurile de gestionare a padurilor. Comisia a constatat, de asemenea, ca unele habitate forestiere protejate au disparut din cadrul siturilor protejate Natura 2000, ceea ce reprezinta o incalcare a Directivei Habitate si a Directivei privind pasarile.
Prin urmare, Comisia a decis miercuri sa trimita... mai mult
Miercuri, 12 Februarie 2020, ora 13:27
Pretul bustenilor recoltati din padurile romanesti nu are legatura cu realitatea, ci are un anumit specific local, astfel incat intregul sector romanesc de prelucrare a lemnului e scos din competitia internationala, a avertizat managerul general al companiei de prelucrare a lemnului Holzindustrie Schweighofer Romania, Dan Banacu.
Mai multi membri ai conducerii Schweighofer Group de la sediul central de la Viena, cat si conducerea filialei romanesti a companiei, au prezentat recent viziunea lor asupra situatiei industriei romanesti a prelucrarii lemnului.
Directorul Schweighofer Romania, Dan Banacu, a atras atentia ca pretul ridicat de achizitie a bustenilor produsi in Romania a avut ca efect scaderea exporturilor romanesti de cherestea in anul 2018 la aproximativ jumatate din volumul anului 2017. Astfel, daca la finalul anului 2017 exporturile totale romanesti de cherestea inglobau 1.181.660 metri cubi, la finalul anului 2018 acestea scazusera la 672.980 metri cubi, potrivit graficelor prezentate de Schweighofer Romania, care citeaza informatii oferite de Intrastat - Sistemul de colectare a datelor statistice privind comertul cu bunuri intre tarile din Uniunea Europeana.
Seful Schweighofer Romania a argumentat ca pretul prea mare al bustenilor vandut de furnizorii de lemn romanesc este motivul pentru care sectorul romanesc de prelucrare a lemnului devine necompetitiv pe plan international.
"Se vede un declin puternic al exporturilor de cherestea, se vede o... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2019, ora 10:49
Sase membri prezumati ai unui grup infractional finlandez implicati in traficul de fiinte umane "in scopul exploatarii sexuale" au fost arestati in urma unei actiuni de cooperare internationala a politiilor din mai multe tari, care au confiscat active de aproape trei milioane de euro, a anuntat miercuri Europol, relateaza AFP.
Operatiunea, numita "Webmaster", a dus la inchiderea a 16 site-uri care promovau servicii sexuale, precum si la arestarea creierului prezumat al grupului, a informat agentia europeana de cooperare intre serviciile de politie criminale intr-un comunicat.
Principalii trei suspecti, de nationalitate finlandeza, sunt acum detinuti in Spania. Alti suspecti au fost arestati in Malta, Finlanda si Romania, a precizat Europol.
Stabilit la Marbella, in Spania, "seful prezumat al grupului a derulat activitati infractionale in cel putin 15 tari", a precizat Europol, care a coordonat operatiunea cu Eurojust, unitate de cooperare judiciara a Uniunii Europene.
"El a utilizat intermediari pentru a canaliza produse infractionale catre conturi bancare internationale", a precizat agentia cu sediul la Haga.
Femeile traficate de retea erau in principal de origine nigeriana si lucrau ca prostituate in Finlanda si Suedia, a anuntat Eurojust intr-un comunicat distinct.
Politia a inghetat conturile bancare ale suspectilor in 12 tari, inclusiv Hong Kong, si a confiscat masini de lux, bijuterii si circa 30.000 de euro, potrivit Europol.
Autoritatile... mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2019, ora 18:04
Profitul net inregistrat de Petrom in primele 9 luni ale anului a inregistrat o scadere de aproape 60%.
Potrivit rezultatelor financiare remise joi Ziare.com, gigantul petrolier a avut in aceasta perioada castiguri in valoare de 991 de milioane de lei (223,1 milioane de euro).
Cifra este cu 59% mai mica decat cea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut.
Pe de alta parte, vanzarile s-au cifrat la 13,627 de miliarde de lei, fata de 16,195 de miliarde de lei in 2014.
Lovitura pentru OMV Petrom: Cu cat a scazut profitul in 2015
Aceste rezultate reprezinta efecte directe ale scaderii pretului petrolului cu 50% in ultimul an.
Citeste mai departe despre "Prabusirea pretului petrolului loveste in profitul OMV Petrom: Scadere de aproape 60%" pe Ziare.com mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2015, ora 09:27
Legea minelor, ce va intra marti la votul final al Camerei Deputatilor, for decizional, si care prevede ca in exploatarile din Romania nu pot fi folosite tehnologii care afecteaza mediul si obliga, totodata, la folosirea celei mai avansate tehnologii, se va aplica inclusiv proiectului Rosia Montana.
Declaratia a fost facuta marti seara de catre presedintele Comisiei de Industrii din Camera, Iulian Iancu, dupa ce Legea minelor a fost adoptata de Comisiile reunite de Industrii si Administratie din Camera.
Iancu a precizat ca elementele de noutate absoluta prevazute de Legea minelor sunt cele legate de faptul ca nicio exploatare din Romania nu va putea sa inceapa fara ca inainte statul roman sa faca public acest lucru in toate etapele si fara ca sa se organizeze o licitatie in modul cel mai transparent cu putinta, impunand toate criteriile necesare, dupa ce a luat de la populatie toate observatiile privind exploatarea respectiva.
Iancu a spus ca statul e obligat, prin Legea minelor, sa strabata toate fazele privind protectia sitului arheologic, daca e cazul, protectia mediului. De asemenea, statul este obligat sa se asigure ca tehnologia despre care se vorbeste este una care nu afecteaza mediul, nu afecteaza populatia si nu pune in pericol viitorul unor comunitati sau viitorul unor regiuni intregi.
Legea obliga autoritatile sa faca informari publice transparente, inclusiv online
Intrebat ce se va intampla cu proiectul minier Rosia Montana, in conditiile... mai mult
Marti, 10 Decembrie 2013, ora 07:59
Pretul la gaze naturale a scazut de la 480 - 490 dolari mia metri cubi, la 420 dolari, potrivit ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nita.
"Un lucru important l-au avut descoperirea gazelor de sist din Statele Unite, unde, asa cum bine stiti, pretul este de 113 dolari mia de metri cubi. Lucrul acesta evident ca va crea o anumita mutatie mai ales in domeniul preturilor. Eu sper ca pretul sa scada in continuare. Inclusiv influenta explorarii gazelor de sist in Europa va duce ca pretul gazelor naturale din Rusia sa scada", a mai spus ministrul.
Pe de alta parte, Constantin Nita, sustine ca si-ar fi dorit ca Romgaz sa fie un jucator mai agresiv in ceea ce priveste exploatarea gazelor naturale din Marea Neagra.
"Este foarte bine ca marile companii petroliere din lume au venit si incearca sa exploreze si probabil sa exploateze gaze naturale din Marea Neagra. Mi-as fi dorit ca Romgaz, de exemplu, sa fie un jucator mult mai agresiv.
Adica, iertati-ma, perimetrele sunt ale noastre si noi mergem la altii sa luam 10%, in loc sa se intample invers, eu vin si joc si dau la celalalt 10%, 20%, 30%", a declarat, joi, intr-o conferinta de specialitate, ministrul delegat pentru Energie.
Potrivit acestuia, este o chestiune de politica a companiei si probabil ca in viitor lucrurile in viitor se vor schimba.
"Este un lucru foarte bun si apreciem ca avem posibilitatea sa facem lucrul acesta cu companii mari. Mi-as dori ca Romgaz impreuna cu Exxon sa faca lucrurile... mai mult
Joi, 28 Februarie 2013, ora 12:35
Chevron, compania petroliera care incearca sa patrunda si pe piata din Romania, a fost data in judecata in Brazilia din cauza unei scurgeri de petrol de pe platforma Frade.
Procurorul federal Santos de Oliveira din Brazilia a intentat un al doilea proces impotriva Chevron si Transocean, cerand daune de peste 10,9 miliarde de dolari, scrie Reuters.
Este al doilea proces intentat impotriva Chevron in mai putin de cinci luni, din cauza unei scurgeri de petrol descoperita in data de 4 martie in domeniul de exploatare Fade din Rio de Janeiro.
"Cea de-a doua scurgere de petrol din Brazilia este la fel de grava ca prima, astfel incat daunele trebuie sa se incadreze la acelasi nivel. Actiunile Chevron si Transocean ar putea deteriora rezerva Frade, ingreunand Braziliei posibilitatea de a profita de pe urma acestor rezerve, a precizat Santos de Oliveira, procurorul care a intenta procesul impotriva Chevron.
In noiembrie, acelasi procuror a intentat companiei Chevron un proces cerand daune de 20 de miliarde de reali pentru o deversare de 3.000 de barili de petrol in aceeasi locatie, Frade. Santos de Oliviera considera ca acesta scurgere este una dintre cele mari catastrofe ecologice din Brazilia.
"Despagubirile cerute din ambele procese sunt arbitrare si fara niciun temei juridic", au anuntat reprezentantii Chevron.
Impactul ecologic pe care l-au avut scurgerile din Frade au atras atentia politicienilor din tara, care au declarat ca daca "toate companiile... mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 12:16