Guvernul a obtinut in negocieri cu OMV si Exxon o "participare corecta" a Romgaz la exploatarea noilor zacaminte de gaze din Marea Neagra, in urma unor discutii care au durat doua luni, a spus premierul Ponta,anuntand ca la finele lunii ianuarie va avea o noua intalnire cu presedintele OMV, la Viena.
"Oamenii in care eu am avut incredere, si nu imi pare rau, au negociat cu cei de la OMV si de la Exxon intrarea Romgaz in asociere in ceea ce priveste exploatarile noilor zacaminte din Marea Neagra doua luni, in fiecare zi cei de la OMV si Exxon spunand "gata, nu mai negociem". Sigur, intotodeauna important in acest tip de negociere este sa nu rupi coarda. Pana la urma am obtinut o participare corecta pentru Romgaz, care ramane cu capital majoritar al statului roman", a spus Ponta la Realitatea TV.
El nu a prezentat detalii in acest sens.
Premierul a precizat totodata ca vor fi majorate redeventele nu doar pentru Petrom, ci in toate zonele care tin de resursele naturale, inclusiv petrol si gaze, la media europeana.
OMV Petrom si ExxonMobil Exploration and Production Romania au anuntat in februarie o descoperire semnificativa de gaze la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.
Operatiunile de foraj derulate de cele doua companii in Marea Neagra au inceput la sfarsitul anului 2011.
Extractia de gaze in Marea Neagra este... mai mult
Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 09:30
Miza descoperirii de gaze naturale in Marea Neagra nu este neaparat independenta energetica a Romaniei, ci modul in care exploatarea resurselor minerale duce la dezvoltarea societatii romanesti.
Vestea ca Petrom si Exxon au explorat si au confirmat existenta unor zacaminte de gaze naturale in Marea Neagra a aprins imaginatia si a starnit un val de entuziasm. Gazele naturale sunt deja vazute ca un urias potential de crestere a economiei romanesti. Dar, avem gaze, avem si probleme. Pentru ca o intrebare legitima este: ce facem cu ele? Evident, sunt mai multe solutii posibile.
Prima dintre ele, cea mai simpla, este incasarea redeventei. Acest lucru il face Romania si acum. Incaseaza redevente din exploatarea titeiului, a apelor minerale sau a sarii. Cu ce rezultate pentru economia romaneasca? Aproape de zero. Banii obtinuti au fost incasati la buget; bugetul a facut, in ultimii ani, investitii semnificative din punctul de vedere al procentajului din produsul intern brut (chiar si in anii de criza) in comparatie cu alte state europene. Nimic relevant nu s-a intamplat in economie.
Investitiile publice nu au creat efecte de antrenare ale economiei
Investitiile publice nu au creat efecte de antrenare ale economiei, taxele si impozitele nu au scazut (ba dimpotriva), asistenta medicala nu s-a imbunatatit, bugetul educatiei a ramas modest, iar cheltuielile cu asistenta sociala au fost perpetuu insuficiente.
Banii din redevente au fost utilizati pentru cheltuielile... mai mult
Marti, 06 Martie 2012, ora 12:02
Rezervele de gaze naturale ale Romaniei, estimate sa acopere consumul in urmatorii 15 ani, ar putea creste dupa ce companiile care detin concesiuni de explorare vor incepe lucrarile in Marea Neagra.
"Vom ramane dependenti de importul de petrol in viitor, avantajul este ca pentru petrol este o piata mondiala si avem surse diverse de aprovizionare. In privinta gazelor naturale, depedenta de import este mai redusa, dar si aici productia este in scadere. Perspectivele imediate in privinta gazelor naturale sunt mai incurajatoare decat la petrol, existand posibilitatea de noi descoperiri in zone adanci si in Marea Neagra", a declarat joi presedintele Agentiei Nationale pntru Resurse Minerale, Alexandru Patruti.
Unul dintre impedimentele explorarii gazelor neconventionale este reprezentat de impactul asupra mediului, insa seful ANRM a precizat ca trebuie gasite solutii la aceasta probleme, deoarece productia de gaze naturale e in continua scadere.
Rezervele sigure de petrol sunt de 54,88 milioane de tone, in timp ce rezervele geologice se ridica la 2,02 miliarde de tone. Rezervele sigure de gaze naturale se ridica la 109,2 miliarde metri cubi, iar rezervele geologice sunt de 660,6 miliarde metri cubi, Romania producand anual circa 11 miliarde metri cubi de gaze naturale.
De asemenea, rezervele geologice de huila in valoare de 1,4 miliarde tone si cele de lignit de 9,6 miliarde de tone ajung Romaniei pentru cateva sute de an, potrivit ANRM.
Printre companiile care detin... mai mult
Joi, 27 Octombrie 2011, ora 13:47