Ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat joi, la Iernut, ca anuntul Black Sea Oil & Gas de incepere a exploatarii perimetrelor din Marea Neagra este cea mai tare veste pe care a primit-o.
"Black Sea Oil & Gas a anuntat ca incepe exploatarea perimetrelor din Marea Neagra. Cred ca este cea mai tare veste pe are am primit-o. La inceputul saptamanii am semnat autorizatia si ei, dupa ce le-am semnat autorizatia, cu destul de multa celeritate au declarat public ca se apuca de exploatare. Dupa foarte multe discutii in sfarsit unul dintre cei care au explorat in Marea Neagra a luat decizia de a exploata. Asta inseamna ca putem sa facem si alta centrala ca cea de la Iernut, in care sa ardem un gaz pe care il producem noi si inseamna ca putem sa ne gandim la extinderea retelelor de gaze in zonele in care nu a retele de gaze", a declarat Anton Anton.
Ministrul Energiei a vizitat, joi, noua centrala termoelectrica a SNGN Romgaz de la Iernut, a carei constructie costa 269 milioane de euro, care urmeaza sa fie data in folosinta la inceputul anului 2020.
Compania Black Sea Oil & Gas (BSOG), impreuna cu partenerii sai de concesiune, Petro Ventures Resources si Gas Plus International B.V., au anuntat, joi, aprobarea deciziei finale de investitie pentru Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (proiectul MGD), cu o valoare de 400 milioane dolari, localizat in zona romaneasca a Marii Negre.
''Decizia finala de investitie a fost luata cu buna-credinta, pornind de la premisa... mai mult
Joi, 07 Februarie 2019, ora 15:04
Dosarul Rosia Montana va fi discutat vineri in Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO, intrunit in aceasta perioada la Manama, Bahrein. In mod normal si dupa ce primise deja recomandare favorabila, de azi am fi putut spune ca Rosia Montana este un loc unic, cu o valoare exceptionala recunoscuta la nivel mondial si, astfel, devine zona protejata.
In schimb, membrii Comitetului Patrimoniului UNESCO vor asculta explicatiile unui secretar de stat din cadrul Ministerului Culturii, trimis la Manama sa spuna de ce Guvernul Dancila a cerut retragerea pentru moment a dosarului.
O poveste incalcita
Drumul Rosiei Montane catre includerea in patrimoniul mondial a inceput in urma cu un deceniu, insa pana acum un an si jumatate a lipsit mereu semnatura politica pentru ca acest lucru sa devina realizabil.
Insa pe 5 ianuarie 2017, in ultima zi de mandat, ministrul tehnocrat al Culturii Corina Suteu anunta ca a trimis la UNESCO dosarul. A fost ultima actiune a Guvernului tehnocrat, demarata "dupa consultarea prim-ministrului Dacian Ciolos si cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe", dupa cum anunta Suteu.
Succesorul sau din primul din cele trei guverne PSD ce au urmat, Ionut Vulpescu, nu s-a aratat dornic sa sustina demersurile, pentru ca programul de guvernare nu spunea nimic de Rosia Montana - arie protejata.
Dosarul insa si-a urmat cursul la UNESCO. Intre februarie si august 2017 a avut loc evaluarea tehnica, in toamna lui 2017 experti ai UNESCO au intreprins o... mai mult
Vineri, 29 Iunie 2018, ora 07:32
Presedintele ales Klaus Iohannis a subliniat ca nu va accepta proiecte de exploatare a resurselor din Romania fara a fi garantate siguranta si sanatatea tuturor oamenilor, dar si protejarea mediului inconjurator.
"In campanie, mi-am asumat respingerea unor proiecte de exploatare care pun in pericol oamenii si mediul. Astazi, reiterez ideea si va spun ca nu voi accepta proiecte de exploatare a resurselor naturale ale Romaniei fara dezbatere, fara garantarea sigurantei totale pentru sanatatea oamenilor si fara protejarea mediului inconjurator si intereselor comunitatilor locale", a scris pe Facebook Klaus Iohannis.
Iohannis isi da cuvantul: Nu gratiez corupti. Nu promovez Rosia Montana
Si in ultimele zile ale campaniei prezidentiale dinainte de primul tur candidatul ACL a vorbit despre proiectele de exploatare care pun probleme mediului sau comunitatii: "Nu voi accepta proiecte care nu sunt bine verificate si care afecteaza comunitatea din zona sau mediul. Nu voi accepta ...citeste mai departe despre "Angajamentul lui Iohannis: Pozitia presedintelui ales fata de exploatarile resurselor naturale" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 23 Noiembrie 2014, ora 13:03
La nivel global vor fi necesare investitii de 40.000 de miliarde de dolari in energie pana in 2035, pentru a acoperi cererea noua, dar si pentru a inlocui productia si facilitatile de procesare existente, estimeaza Agentia Internationala pentru Energie (AIE).
Mai mult de jumatate din aceasta suma este necesara pentru a compensa declinul productiei exploatarilor de petrol si gaze naturale aflate la maturitate, iar restul pentru identificarea de noi resurse necesare acoperirii cererii in crestere, se arata intr-un raport al agentiei din Paris, citat de Bloomberg.
Lumea va depinde tot mai mult de tari care restrictioneaza accesul companiilor straine la resursele de petrol, in timp ce productia din sisturi bituminoase va intra in declin de la mijlocul deceniului urmator, estimeaza AIE.
"Scaderile de productie si retragerea unor campuri reprezinta o provocare majora in privinta investitiilor pentru decidenti si companii. In cazul petrolului, presiunea pentru acoperirea cererii se muta inspre Orientul Mijlociu, intrucat ascensiunea tarilor din afara OPEC va incepe sa incetineasca deceniul urmator", potrivit AIE.
Cresterea productiei din sisturi bituminoase impinge productia SUA la cel mai ridicat nivel din aproape 30 de ani si reduce dependenta de importuri a economiei americane, insa aceasta productie va intra in declin, restabilind importanta Orientului Mijlociu.
"Perspectivele cresterii la timp a investitiilor in petrol in Orientul Mijlociu sunt incerte",... mai mult
Marti, 03 Iunie 2014, ora 13:26
Legea minelor, ce va intra marti la votul final al Camerei Deputatilor, for decizional, si care prevede ca in exploatarile din Romania nu pot fi folosite tehnologii care afecteaza mediul si obliga, totodata, la folosirea celei mai avansate tehnologii, se va aplica inclusiv proiectului Rosia Montana.
Declaratia a fost facuta marti seara de catre presedintele Comisiei de Industrii din Camera, Iulian Iancu, dupa ce Legea minelor a fost adoptata de Comisiile reunite de Industrii si Administratie din Camera.
Iancu a precizat ca elementele de noutate absoluta prevazute de Legea minelor sunt cele legate de faptul ca nicio exploatare din Romania nu va putea sa inceapa fara ca inainte statul roman sa faca public acest lucru in toate etapele si fara ca sa se organizeze o licitatie in modul cel mai transparent cu putinta, impunand toate criteriile necesare, dupa ce a luat de la populatie toate observatiile privind exploatarea respectiva.
Iancu a spus ca statul e obligat, prin Legea minelor, sa strabata toate fazele privind protectia sitului arheologic, daca e cazul, protectia mediului. De asemenea, statul este obligat sa se asigure ca tehnologia despre care se vorbeste este una care nu afecteaza mediul, nu afecteaza populatia si nu pune in pericol viitorul unor comunitati sau viitorul unor regiuni intregi.
Legea obliga autoritatile sa faca informari publice transparente, inclusiv online
Intrebat ce se va intampla cu proiectul minier Rosia Montana, in conditiile... mai mult
Marti, 10 Decembrie 2013, ora 07:59
Plenul Senatului a respins, in sedinta de luni, proiectul legislativ care ar fi modificat Legea minelor nr. 85/2003. Legea are un caracter organic, iar pentru adoptarea sa ar fi fost nevoie de 87 de voturi.
Intr-o prima faza, raportul suplimentar cu amendamente intocmit de comisia de specialitate a fost respins de Plen cu 86 de voturi pentru, 12 voturi impotriva si 13 abtineri. In urma reluarii votului, raportul suplimentar cu amendamente a fost admis cu 88 de voturi pentru si sapte voturi impotriva.
Proiectul de lege urmeaza sa fie transmis in forma initiatorului Camerei Deputatilor, care este decizionala in acest caz.
Proiectul are ca obiect modificarea si completarea Legii minelor nr. 85/2003. Potrivit expunerii de motive, prin proiectul de act normativ se completeaza domeniul de aplicare al legii cu noi resurse care sunt definite. De asemenea, contine modificari si completari cu privire la termenii deja definiti, respectiv actualizarea si clarificarea lor. Prin modificarea legii se reglementeaza si redeschiderea exploatarilor miniere pentru care a fost emisa o hotarare a Guvernului privind aprobarea conservarii, inchiderii, ecologizarii si monitorizarii post inchidere.
Proiectul are 88 de amendamente. Unul dintre cele mai importante se refera la redeventa, respectiv o cota procentuala de 6% din valoarea productiei miniere pentru metale nobile de aur si argint in cazul proiectelor miniere de interes public deosebit, valoare ce va ramane nemodificata pe... mai mult
Marti, 03 Decembrie 2013, ora 09:27
Proiectul Rosia Montana ar putea pune Romania pe harta tarilor "cucerite" de marile corporatii miniere, cu cea mai mare exploatare la suprafata de pe continentul european. Desi mina de aur din Apuseni nu se numara si printre cele mai mari din lume, problemele comune ale exploatarilor-gigant ne pot oferi o idee asupra impactului la nivel local al unui astfel de proiect.
Goana dupa aur este in ultimii ani mai intensa ca niciodata. Impulsionate si de evolutia pretului pentru acest metal pretios, dar si de epuizarea zacamintelor existente, companiile miniere au investit anul trecut sase miliarde de dolari doar in activitati de explorare, un record istoric. In ciuda eforturilor, rezultatele obtinute pana la aceasta ora sunt dezamagitoare si contureaza un viitor sumbru al industriei.
Harta descoperirilor majore de aur, in perioada 1998-2012
In acest context, zacamantul de la Rosia Montana, estimat la 314 tone de aur, reprezinta 4% din descoperirile ultimilor 14 ani. Proiectul Rosia Montana prevede deschiderea a patru cariere, cu un perimetru de exploatare de 255 de hectare, in timp ce productia anuala ar ajunge in medie la 15-16 tone de aur, timp de 16 ani.
Graficul descoperirilor de aur, productiei si a bugetului dedicat explorarilor, in perioada 1990-2012
Deocamdata insa, in lume mai functioneaza inca mine-gigant, care produc anual zeci de tone de aur si care aduc companiilor profituri de miliarde de dolari, cu pretul unor cratere vizibile din spatiu.... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 13:58
Guvernul a obtinut in negocieri cu OMV si Exxon o "participare corecta" a Romgaz la exploatarea noilor zacaminte de gaze din Marea Neagra, in urma unor discutii care au durat doua luni, a spus premierul Ponta,anuntand ca la finele lunii ianuarie va avea o noua intalnire cu presedintele OMV, la Viena.
"Oamenii in care eu am avut incredere, si nu imi pare rau, au negociat cu cei de la OMV si de la Exxon intrarea Romgaz in asociere in ceea ce priveste exploatarile noilor zacaminte din Marea Neagra doua luni, in fiecare zi cei de la OMV si Exxon spunand "gata, nu mai negociem". Sigur, intotodeauna important in acest tip de negociere este sa nu rupi coarda. Pana la urma am obtinut o participare corecta pentru Romgaz, care ramane cu capital majoritar al statului roman", a spus Ponta la Realitatea TV.
El nu a prezentat detalii in acest sens.
Premierul a precizat totodata ca vor fi majorate redeventele nu doar pentru Petrom, ci in toate zonele care tin de resursele naturale, inclusiv petrol si gaze, la media europeana.
OMV Petrom si ExxonMobil Exploration and Production Romania au anuntat in februarie o descoperire semnificativa de gaze la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.
Operatiunile de foraj derulate de cele doua companii in Marea Neagra au inceput la sfarsitul anului 2011.
Extractia de gaze in Marea Neagra este... mai mult
Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 09:30
Rezervele de gaze naturale ale Romaniei, estimate sa acopere consumul in urmatorii 15 ani, ar putea creste dupa ce companiile care detin concesiuni de explorare vor incepe lucrarile in Marea Neagra.
"Vom ramane dependenti de importul de petrol in viitor, avantajul este ca pentru petrol este o piata mondiala si avem surse diverse de aprovizionare. In privinta gazelor naturale, depedenta de import este mai redusa, dar si aici productia este in scadere. Perspectivele imediate in privinta gazelor naturale sunt mai incurajatoare decat la petrol, existand posibilitatea de noi descoperiri in zone adanci si in Marea Neagra", a declarat joi presedintele Agentiei Nationale pntru Resurse Minerale, Alexandru Patruti.
Unul dintre impedimentele explorarii gazelor neconventionale este reprezentat de impactul asupra mediului, insa seful ANRM a precizat ca trebuie gasite solutii la aceasta probleme, deoarece productia de gaze naturale e in continua scadere.
Rezervele sigure de petrol sunt de 54,88 milioane de tone, in timp ce rezervele geologice se ridica la 2,02 miliarde de tone. Rezervele sigure de gaze naturale se ridica la 109,2 miliarde metri cubi, iar rezervele geologice sunt de 660,6 miliarde metri cubi, Romania producand anual circa 11 miliarde metri cubi de gaze naturale.
De asemenea, rezervele geologice de huila in valoare de 1,4 miliarde tone si cele de lignit de 9,6 miliarde de tone ajung Romaniei pentru cateva sute de an, potrivit ANRM.
Printre companiile care detin... mai mult
Joi, 27 Octombrie 2011, ora 13:47