Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, cere primului ministru sa acorde "o atentie sporita" prelungirii contractului de concesiune care ar permite consortiului format din companiile Exxon si OMV sa exploateze gazele din Marea Neagra, acesta spunand ca, in lipsa acestui contract, cele doua companii nu vor investi in exploatatiile off-shore.
Prezent, miercuri, in judetul Prahova, acolo unde si premierul a facut o vizita, Calin Popescu Tariceanu a transmis un apel catre Viorica Dancila, legat de exploatarea gazelor de la Marea Neagra, operatiune ce ar urma sa fie facuta de compania Exxon - OMV.
"Dupa cum stiti, anul trecut, la Parlament, am facut o serie de adaptari si am adoptat legea exploatarii off-shore. De atunci, prea putine semne am primit de la concernul Exxon - OMV in legatura cu investitia pe care urmeaza sa o faca in Marea Neaga. Acesta rezerva, aceasta tacere a concernului Exxon - OMV se datoreaza faptului ca asteapta sa se faca de catre Guvern prelungirea contractului de concesiune care expira.
Deci, fara existenta unui contract de concesiune valabil si pe o perioada suficienta care sa le permita recuperarea investitiei, decizia de investitie nu va veni. Fac un apel catre doamna prim-ministru prin care o rog sa aiba in atentie sporita aceasta problema care tine de resortul Guvernului. ANR-ul trebuie sa dea acordul de prelungire a licentei, astfel incat calendarul pe care l-au stabilit cei de la OMV si Exxon sa poata fi realizat. In esenta,... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2019, ora 18:00
Compania Black Sea Oil&Gas - care a anuntat joi ca incepe pregatirile pentru exploatarea gazelor din Marea Neagra - nu exclude posibilitatea de a-si apara in justitie drepturile, in cazul in care statul roman nu va renunta la masurile impovaratoare pentru sectorul petrolier off-shore.
La solicitarea Ziare.com, compania a anuntat ca - in baza investitiilor pe care le va face in perioada urmatoare - anticipeaza ca in primul trimestru din 2021 ar putea incepe sa extraga gaze din Marea Neagra.
In acest context, sustine directorul general al Black Sea Oil&Gas (BSOG), Mark Beacom, compania asteapta cu nerabdare un dialog cu autoritatile romane privind "restabilirea tuturor drepturilor (sale - n.red.) in ceea ce priveste dispozitiile fiscale, comercializarea gazelor si alte aspecte de reglementare". In cazul in care dialogul va esua, insa, compania si-ar putea apara drepturile in instanta.
"BSOG si partenerii sai si-au luat angajamentul ferm sa dezvolte acest proiect offshore. In ultimii 10 ani, am depus eforturi sustinute si am realizat investitii considerabile cu intentia de a lua decizia finala de investitie in anul 2017.
Acest lucru nu a fost insa posibil, intrucat lipsea un cadru de reglementare clar pentru operatiunile offshore. Blocajele respective au fost solutionate (desi nu in intregime) de legea offshore adoptata la sfarsitul anului 2018.
Din pacate, au aparut si alte schimbari, cum ar fi introducerea unor modificari impovaratoare ale cadrului fiscal... mai mult
Vineri, 08 Februarie 2019, ora 16:34
Black Sea Oil & Gas (BSOG) va extrage gaze din Marea Neagra chiar daca actuala legislatie din Romania nu va fi modificata, a declarat, joi, pentru platforma de informatii S&P Global Platts, directorul general al companiei, Marc Beacom.
"Am luat decizia finala de investitie si suntem hotarati sa mergem mai departe indiferent de eventualul rezultat al acestor prevederi dezastruoase. Vom lucra in paralel pentru a obtine rezultate satisfacatoare ale acestor aspecte", a spus Beacom.
El a adaugat, pentru publicatia citata, ca intreaga infrastructura legata de acest proiect, insemnand toate facilitatile de pe mare si de pe uscat, va fi gata in primul trimestru din 2021, iar prima extractie de gaze este planificata pentru 1 februarie 2021.
Compania a anuntat, joi dimineata, ca a luat decizia finala de investitie pentru Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (proiectul MGD), localizat in zona romaneasca a Marii Negre, unde va investi 400 de milioane de dolari.
''Decizia finala de investitie a fost luata cu buna-credinta, pornind de la premisa ca BSOG si partenerii sai de concesiune vor reusi restabilirea tuturor drepturilor acestora, in sensul eliminarii oricaror taxe si contributii suplimentare recent introduse, precum si a oricaror restrictii privind libera circulatie a gaze lor pe o piata deplin liberalizata, conform legislatiei europene. Acestea sunt necesare, atat pentru a face proiectul MGD o investitie viabila, cat si pentru a incuraja viitoarele proiecte de... mai mult
Joi, 07 Februarie 2019, ora 15:12
Ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat joi, la Iernut, ca anuntul Black Sea Oil & Gas de incepere a exploatarii perimetrelor din Marea Neagra este cea mai tare veste pe care a primit-o.
"Black Sea Oil & Gas a anuntat ca incepe exploatarea perimetrelor din Marea Neagra. Cred ca este cea mai tare veste pe are am primit-o. La inceputul saptamanii am semnat autorizatia si ei, dupa ce le-am semnat autorizatia, cu destul de multa celeritate au declarat public ca se apuca de exploatare. Dupa foarte multe discutii in sfarsit unul dintre cei care au explorat in Marea Neagra a luat decizia de a exploata. Asta inseamna ca putem sa facem si alta centrala ca cea de la Iernut, in care sa ardem un gaz pe care il producem noi si inseamna ca putem sa ne gandim la extinderea retelelor de gaze in zonele in care nu a retele de gaze", a declarat Anton Anton.
Ministrul Energiei a vizitat, joi, noua centrala termoelectrica a SNGN Romgaz de la Iernut, a carei constructie costa 269 milioane de euro, care urmeaza sa fie data in folosinta la inceputul anului 2020.
Compania Black Sea Oil & Gas (BSOG), impreuna cu partenerii sai de concesiune, Petro Ventures Resources si Gas Plus International B.V., au anuntat, joi, aprobarea deciziei finale de investitie pentru Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (proiectul MGD), cu o valoare de 400 milioane dolari, localizat in zona romaneasca a Marii Negre.
''Decizia finala de investitie a fost luata cu buna-credinta, pornind de la premisa... mai mult
Joi, 07 Februarie 2019, ora 15:04
OMV Petrom anunta ca amana din nou, cel mai probabil pentru anii viitori, luarea unei decizii privind exploatarea gazelor din Marea Neagra. De vina sunt taxele si plafonarile de preturi pe care statul le-a impus in sectorul petrolier, prin adoptarea Legii offshore si a Ordonantei 114.
Asa cum Ziare.com v-a informat deja, OMV Petrom a anuntat, la finele lunii octombrie - la scurt timp dupa adoptarea Legii offshore - ca amana pentru 2019 decizia privind exploatarea gazelor din Marea Neagra. La acel moment, OMV anunta ca trebuie sa faca noi calcule ca sa stabileasca daca mai merita sa extraga gazele, in conditiile in care statul ii impusese un nou sistem de taxare a veniturilor suplimentare si il obliga sa vanda jumatate din productie pe piata locala.
Nici bine n-a apucat, insa, OMV Petrom sa isi termine calculele ca, pe 29 decembrie, Cabinetul Dancila a adoptat Ordonanta 114, prin care ii impovareaza pe petrolisti cu taxe de 2% din cifra de afaceri. In plus, ordonanta stabileste ca, pentru urmatorii 3 ani, gazele din productia interna se vor putea vinde doar la pretul fix de 68 lei MWh, care este mai mic decat pretul mediul practicat acum pe piata de profil.
In mod normal, aceasta plafonare de pret nu afecteaza in mod direct companiile care vor extrage gazele din Marea Neagra, deoarece aceasta nu vor ajunge sa vanda productie, in urmatorii 3 ani. Cu toate acestea, plafonarea de pret - care incalca norme europene - trimite un semnal de instabilitate a pietei si de... mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2019, ora 11:04
Comisarul european pentru Energie, Maros Sefcovic, a avut, luni, la Bucuresti, o serie de discutii cu premierul Viorica Dancila si cu vicepremierul Viorel Stefan.
Intalnirea a avut loc in prima zi a sesiunii parlamentare extraordinare, in care deputatii urmeaza sa voteze legea off-shore. Acest act normativ are o importanta covarsitoare pentru viitorul energetic al Romaniei, in conditiile in care stabileste ce beneficii ii vor reveni, de fapt, tarii noastre de pe urma extragerii celor aproape 200 de miliarde de metri cubi de gaz din Marea Neagra.
Din comunicatul Guvernului Romaniei reiese ca discutiile dintre Viorel Stefan si Maros Sefcovic pe tema gazelor din Marea Neagra au avut un caracter pur formal. Mai exact, potrivit documentului citat, Viorel Stefan ar fi prezentat "obiectivele si prioritatile Romaniei in domeniul energetic" si ar fi spus:
"Reafirmam angajamentul Romanei in ceea ce priveste realizarea proiectului BRUA, ale carui lucrari au inceput luna trecuta. Vom avea in continuare un dialog deschis cu privire la acest proiect si nu vom incuraja abordarile divergente facute publice in ultimele zile. De asemenea, proiectul Legii privind derularea operatiunilor petroliere pe mare (offshore) este prioritara pe agenda Parlamentului Romaniei, intrucat dorim sa asiguram un cadru stimulativ pentru investitiile in acest domeniu".
Cu alte cuvinte, nimic concret despre modul in care vor fi extrase gazele din Marea Neagra si interesele Romaniei in aceasta... mai mult
Luni, 02 Iulie 2018, ora 16:31
OMV Petrom ar putea construi conducta pentru transportul de gaze naturale din perimetrul Neptun din Marea Neagra si catre alte state, pentru export, in conditiile in care Romania nu va avea deschidere in ceea ce priveste implicarea in realizarea conductei, a declarat, joi, directorul Dispeceratului de Gaze din cadrul Transgaz, Marius Stroia.
Directorul Transgaz a mai precizat ca proiectul este unul de anvergura, in care ar trebuie sa fie implicat si statul roman.
"Nu ne-au notificat inca in legatura cu inceperea proiectului (n.r. OMV Petrom). Ne-au spus ca sunt perspective frumoase in Marea Neagra. Va fi un proiect mare, in care va fi implicat si Guvernul, nu este o teava de trei kilometri. De regula, investitiile in aceste conducte le face investitorul, cel care vrea sa intre in retea, dar acum e ceva special, proiectul este mult prea mare", a afirmat Marius Stroia.
OMV Petrom si Exxon deruleaza un parteneriat pentru descoperirea de zacaminte in Marea Neagra, in perimetrul Neptun. mai mult
Joi, 25 Aprilie 2013, ora 12:44
Compania OMV este pregatita sa faca investitii "imense" in Romania, in contextul in care Romania ar putea deveni un mare furnizor de gaze naturale in Europa, a declarat presedintele executiv al OMV, Gerhard Roiss.
Seful OMV adminte ca pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagra este nevoie de logistica si ca toate acestea vor dura cativa ani, dar "afacerile cu energie sunt pe termen lung".
"Pentru resursele de gaze naturale din Marea Neagra este nevoie de logistica si de consumatori si de aceea este important sa existe o conducta intre Romania si pietele vestice, dar prioritatea este piata domestica. Daca vom avea exces, putem exporta, dupa ce am satisfacut cererea din piata romaneasca, a spus seful OMV.
In opinia sa, este prea devreme sa cuantificam cantitatea de gaze din Marea Neagra, dar vedem un mare potential pentru regiune si pentru aprovizionarea Europei.
"Resursele ar putea fi substantiale, iar Romania ar putea deveni un mare furnizor pentru regiune, asa cum a fost in trecut un mare producator. OMV Petrom este pregatit sa faca investitii imense in regiune", a spus seful OMV.
OMV vizeaza hidrocarburile din Marea Neagra nu gazele de sist
Acesta a precizat ca planurile OMV pentru Romania vizeaza rezervele de hidrocarburi din Marea Neagra, nu pe cele de sist.
"Sunt 15 tari care pot exploata zacamintele de gaze de sist. Este prea devreme sa vorbim de Romania, ne concentram pe rezervele din Marea Neagra in viitorul apropiat", a spus... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 17:46
Un prim zacamant substantial de gaze naturale a fost confirmat de companiile care au facut explorarea si care vor efectua si exploatarea - OMV si Exxon - in Marea Neagra intr-un perimetru apartinand juridic Romaniei.
La dimensiunile estimate, ar putea echivala cu consumul de gaze din Romania pe 4-5 ani. Spunem "echivala" - si nu acoperi - intrucat, avand in vedere statutul de colonie al Romaniei, nu este deloc sigur ca proprietarul de drept al acestor gaze, respectiv poporul roman, se va si bucura de utilizarea lor. Nu mai vorbim si la ce cost se va produce aceasta eventuala utilizare prin comparatie cu costul exploatarii!
Zacamantul este "valorizat" la circa 17 miliarde euro si Ziarul Financiar a calculat ca, la parametrii actuali, statul roman, ca reprezentant al proprietarului, s-ar alege cu maximum un miliard euro din exploatarea zacamantului. 1 din 17! Sa nu ne miram cumva!
La statutul actual al Romaniei de colonie de la periferia est-europeana a centrului decizional vest-european aceasta este rata! Cu atat cat exprima aceasta rata se alege Romania din exploatarea petrolului si gazelor sale de catre OMV potrivit asa-zisei privatizari a Petrom catre compania austriaca!
Cu atat de derizoriu cat exprima aceasta rata se alege Romania din exploatarea pe ansamblu a resurselor sale minerale de catre colonialistii straini si romani! Caci, vai!, dupa minunatul exemplu al colonialistilor straini, exista si cativa romani care se comporta in cel mai colonialist... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 07:19