Daca in ultimii 17 ani, cei de la Gold Corportation au stiut sa-si paveze drumul cu aur spre Rosia Montana, ultimele luni au aruncat sansele proiectului minier intr-o zodie a ghinioanelor. In ciuda bugetelor de milioane de euro alocate pentru promovarea exploatarii, amplele manifestatii de strada din septembrie au aruncat RMGC intr-un con al antipatiei. Compania a intrat sub lupa opiniei publice si a procurorilor, iar esecul proiectului guvernamental dedicat companiei a fost dublat, luni, de respingerea modificarilor pentru Legea minelor.
O noua batalie a companiei RMGC pentru proiectul de la Rosia Montana a fost pierduta, luni, dupa ce senatorii au votat "la mustata" impotriva proiectului de modificare a Legii minelor.
Dupa trei incercari, actul normativ a fost respins la o diferenta de doar doua voturi. Doi senatori au reclamat faptul ca n-au putut vota din cauza unei defectiuni tehnice, insa alti parlamentari i-au acuzat ca, de fapt, ar fi intarziat la sedinta.
Tot luni, un jurnalist de la pesurse.ro sustine ca l-a zarit pe direcrorul RMGC, Dragos Tanase, la Parlament: "Am fost sa ma vad cu un prieten", ar fi justificat reprezentantul canadienilor.
Razboiul pentru aurul de la Rosia Montana nu este inca pierdut. Proiectul de modificare a Legii minelor va merge mai departe la Camera Deputatilor, care este for decizional in acest caz.
Legea minelor, aceeasi Marie cu alta palarie
Proiectul de ordonanta de urgenta privind exploatarea de la Rosia Montana a... mai mult
Marti, 03 Decembrie 2013, ora 13:21
Dupa audierea ministrilor, a specialistilor si a reprezentantilor societatii civile, membrii Comisiei speciale Rosia Montana au "transformat substantial" proiectul de lege trimis de Guvern. Parlamentarii au introdust opt amendamente, care, practic, schimba legea, dupa cum sustine liderul comisiei, Darius Valcov. De asemenea, acordul cu RMGC a fost exclus.
"Nu mai vorbim despre proiectul Rosia Montana, vorbim despre proiectele privind stimularea exploatarii de zacaminte auro-argentifere, in cadrul unor proiecte miniere de interes public deosebit. Redeventa s-a dus undeva la sase la suta", a declarat Darius Valcov.
Si deputatul PSD Florin Iordache, membru al Comisiei speciale a precizat ca proiectul a fost transformat dintr-o lege cu dedicatie, intr-o lege care vizeaza, in general, exploatarile.
"Am tinut cont de observatiile de la Ministerul Justitiei, proiectul avea aspecte de neconstitutionalitate, se referea la o companie punctual. Acest proiect de lege poate suferi noi modificari in urma dezbaterilor din plen", a declarat Florin Iordache, deputat PSD.
Directorul Rosia Montana Gold Corporation, Dragos Tanase, nu a dorit sa comenteze pe marginea deciziei parlamentarilor, pana la consultarea documentelor, insa a precizat ca proiectul de lege pentru exploatarea de la Rosia Montana continea cadru general.
"In vechiul proiect de lege erau foarte multe clauze generale, nu doar pentru Rosia Montana. Cele specifice erau in favoarea statului roman, precum cresterea... mai mult
Joi, 17 Octombrie 2013, ora 16:49
Membrii Comisiei comune speciale pentru Rosia Montana au decis, marti, sa ceara accesul la licenta privind Rosia Montana si la toate documentele ANRM, a anuntat presedintele comisiei, Darius Valcov, mentionand ca el a inceput procedurile de obtinere a certifictului ORNISS.
"Astazi, in urma audierilor, pentru ca, ati vazut, a fost si Ministerul Mediului si ANRM, am hotarat impreuna cu colegii nostri sa cerem accesul la licenta care a fost acordata, precum si la toate documentele pe care ANRM le are si ati vazut disponibilitatea membrilor ANRM de a ne pune la dispozitie. Deja vom incepe procedurile pentru a avea acces la aceste documente", a precizat Valcov, dupa sedinta comisiei.
El a fost intrebat de ziaristi daca toti membrii din comisie au certificate ORNISS, avand in vedere ca dezbaterile de saptamana viitoare din comisie s-ar face pe informatii clasificate.
"Deja am inceput procedurile. Chiar acum eu ma voi duce sa semnez aceasta cerere pentru a obtine acest certificat. Sper ca si colegii mei sa faca acelasi lucru", a precizat Darius Valcov.
El a precizat ca membrii comisiei vor continua saptamana viitoare discutiile cu reprezentantii institutiilor importante. mai mult
Marti, 24 Septembrie 2013, ora 15:35
Circa 350 de angajati Rosia Montana Gold Corporation ar putea ramane fara loc de munca in aceasta luna, in cazul in care compania nu va reinnoi contractele de munca semnate pe perioada determinata de trei luni.
Pentru comuna cu circa 3000 de locuitori, acest lucru ar insemna o triplare a ratei somajului de la 20% la 74%, potrivit primarului comunei Eugen Furdui.
Reconvertirea profesionala a acestor persoane reprezinta o sarcina dificila, in conditiile in care cei mai multi dintre locuitori n-au lucrat decat in minerit.
"Cand s-au inchis minele, in 2006, mai eram vreo 380 de angajati. Timp de doi ani am primit salarii compensatorii, iar de vreo trei ani, RMGC si-a marit numarul de angajati la aproximativ 500, preluand majoritatea somerilor", a explicat viceprimarul Ovidiu Selia, fost miner.
In plus, oportunitatile de angajare ale persoanelor active din Rosia Montana sunt limitate. Deoarece zona Rosia Montana este declarata monoindustriala, nu se pot dezvolta alte activitati economice, in prezent.
"Cei din zona ar putea gasi ceva de facut, desi e cam tarziu acum. Toate programele au fost blocate de cei de la RMGC. Domnul Ciorbea a avut initiativa de a crea o legitimatie de mot, prin care sa poata fi promovate meseriile traditionale de acolo, care tin de confectionarea obiectelor din lemn, foarte apreciate la nivel national si international. Acum vreo zece ani, s-a incercat dezvoltarea agro-turismului", a spus analistul economic Mircea Cosea. El a mai... mai mult
Joi, 12 Septembrie 2013, ora 17:43
Tensiunile sociale, saracia, pierderea traditiilor locale, contaminarea apelor potabile si bolile reprezinta numitori comuni ai comunitatilor din apropierea exploatatiilor pe baza de cianura. Un documentar realizat de un grup de jurnalisti de investigatie, despre efectele pe care le produce una dintre cele mai mari mine de aur din lume, situata intr-o zona cu istorie bogata din Peru, surprinde prin asemanarile cu situatia de la Rosia Montana. Poate materialul jurnalistic sa ofere indicii despre soarta comunitatii din Muntii Apuseni?
"Open Pit" (Mina de suprafata) este un film documentar lansat in 2011, care isi propune sa ofere o imagine asupra impactului mineritului pe baza de cianura, dincolo de studiile corporatiste.
Open Pit Trailer
Yanacocha, cea mai profitabila mina din America Latina si a doua ca marime din lume, este situata la 4000 de metri altitudine, pe culmile Anzilor, la 50 de km de orasul peruan cu bogata istorie incasa, Cajamarca.
Vedere de ansamblu a minei de aur Yanacocha, Peru
Mina este detinuta in prezent de americanii de la Newmont Mining Corp (51%), compania peruana Buenaventura of Peru si de Banca Mondiala, prin International Finance Corporation, care detine 5% si care ar trebui sa reprezinte o garantie a respectarii standardelor etice din domeniu. De precizat este ca Newmont detine si o participatie de 13% la Gabriel Resources, in timp ce Banca Mondiala a refuzat sa finanteze proiectul minier din Romania.
Mina de aur,... mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 05:59
Presedintele Senatului, liderul PNL Crin Antonescu, a declarat, luni, ca el considera ca proiectul exploatarii de la Rosia Montana nu poate fi sustinut si, in opinia sa, acesta ar trebui respins, el apreciind ca sentimentul public contrar e mai important decat datele tehnice.
"Doresc sa fac o declaratie in nume strict personal. Avand in vedere calitatea mea de presedinte al Senatului, de presedinte al PNL, e o declaratie care nu angajeaza strict Senatul si nici PNL. Am un punct de vedere ferm si definitiv conturat in legatura cu proiectul Rosia Montana", a spus Crin Antonescu.
El a adaugat ca va explica de ce si-a conturat un punct de vedere chiar inaintea dezbaterilor din comisiile parlamentare asupra proiectului.
"Cred ca proiectul exploatarii la Rosia Montana nu poate fi sustinut, proiectul fie ar trebui retras (...) Eu cred ca trebuie respins", a precizat Crin Antonescu.
In opinia sa, este foarte important sa existe o sustinere publica, acest lucru fiind mai important decat datele tehnice ale proiectului respectiv. Antonescu a mentionat ca proiectul produce o semnificativa scindare in societatea romaneasca, un numar semnificativ de cetateni neavand incredere ca un asemenea proiect va utiliza resursele acestei natiuni in beneficiul acestei natiuni. mai mult
Luni, 09 Septembrie 2013, ora 12:50
Gabriel Resources, compania inregistrata in Canada care vrea sa dezvolte proiectul minier de la Rosia Montana, se asteapta sa obtina avizul Parlamentului Romaniei pentru exploatarea din Muntii Apuseni in termen de doua-trei luni.
"Speram ca va fi un proces de doua, pana la trei luni. Este putin incert", a declarat directorul general al Gabriel Resources, Jonathan Henry, intr-un interviu telefonic acordat Bloomberg.
Gabriel Resources controleaza Rosia Montana Gold Corporation, dezvoltatorul controversatului proiect minier de la Rosia Montana.
Compania, inregistrata in Canada, este sprijinita de fondul de hedging Paulson & Co., controlat de miliardarul american John Paulson, de BSG Resources, detinuta de Beny Steinmetz, unul dintre cei mai bogati oameni din Israel, de Electrum Strategic Holdings, a omului de afaceri american Thomas Kaplan, un important investitor in industria aurului, si de Newmont Mining Corp, unul dintre cei mai mari producatori de aur la nivel mondial.
Proiectul de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana a fost aprobat saptamana trecuta de Guvern si va fi dezbatut in Parlament.
Proiectul de lege prevede cresterea participatiei statului in proiect cu 5,69 puncte procentuale, la 25%, si majorarea redeventelor de la 4% la 6% din valoarea productiei. Proiectul de lege califica exploatarea de la Rosia Montana drept un proiect de interes national.
Mii de persoane au protestat duminica si luni impotriva... mai mult
Marti, 03 Septembrie 2013, ora 12:10
Etapa de exploatare de la Rosia Montana care va incepe in 2016, asa cum arata un document in lucru al Guvernului, este precedata de o perioada de doi ani de investitii masive, in care se va construi complexul minier.
Incepand cu anul 2014, Gold Corporation va construi la Rosia Montana o uzina ultraperformanta pentru procesarea zacamintelor de aur si argint care urmeaza sa fie extrase, dar si restul complexului minier, astfel incat exploatarea propriu-zisa sa poata incepe in anul 2016.
Potrivit estimarilor, la Rosia Montana exista zacaminte de 300 de tone de aur si 1600 de tone de argint.
Demararea constructiei complexului si intregul proiect depinde deocamdata de obtinerea aprobarii la sfarsitul acestui an pentru planul urabnistic.
2016 - primul an de exploatare Se va lucra doar in cariera Carnic si se va depozita minereului cu continut scazut de aur si argint intr-o stiva de minereu sarac, care va fi exploatat timp de 15 ani.
2017 Va incepe, in paralel, exploatarea si procesarea aurului si argintului din cariera Cetate.
2023 Dupa sapte ani de la inceperea exploatarii, se va deschide si cariera Orlea si peste inca doi ani, cariera Jig.
2030 Cariera Cetate este ultima care se va inchide, dupa o perioada de 14 ani de la inceperea exploatarilor.
2032 Se va finaliza exploatarea in complexul minier, inclusiv in depozitul de minereu sarac. Compania ar trebui sa mai activeze inca noua ani in cadrul complexului, pentru refacerea mediului inconjurator.... mai mult
Marti, 20 August 2013, ora 16:34
Exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana ar urma sa inceapa in noiembrie 2016, dupa ce planul urbanistic zonal va fi aprobat pana la sfarsitul acestui an, iar participatia statului ar creste cu inca 5,69%, la 25% din actiuni, dar conditionat de emiterea la timp a tuturor autorizatiilor.
Investitorul va plati Guvernului o redeventa de 6% din valoarea productiei, statul avand optiunea de a solicita companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) ca plata redeventei sa se faca in natura, se arata intr-un draft al Acordului intre Guvern, Gabriel Resources si Rosia Montana Gold Corporation pentru inceperea exploatarii, document aflat inca in lucru, citat de Mediafax.
Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine, Dan Sova, a declarat pentru Mediafax ca negocierile dintre Guvern si investitor nu au fost incheiate, ci sunt inca in derulare.
Societatea Rosia Montana Gold Corporation este controlata de compania canadiana Gabriel Resources, care detine 80,69% din actiuni. In spatele Gabriel Resources sunt nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.
Compania detine la Rosia Montana (judetul Alba), prin concesionare in vederea exploatarii, cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.
Exploatarile de la Rosia Montana, incluse de Guvern in planul de investitii
Investitia Rosia... mai mult
Luni, 19 August 2013, ora 15:12