Compania olandeza Shell a primit, la inceputul acestei saptamani, avizul Departamentului de Interne al guvernului american pentru demararea operatiunilor de extractie a petrolului in apele Marii Chukchi, din largul coastelor Alaskai.
Acordul, desi nu duce la inceperea imediata a forajelor in zona, i-a infuriat pe ecologistii americani, care considera ca efectele asupra mediului vor fi catastrofale, anunta revista Times.
Unda verde la foraj
Oficialii de la Washington sustin ca avizul dat de Biroul de Management al resurselor de Energie din Ocean (BOEM) este doar primul din multe altele pe care gigantul industriei petroliere va trebui sa le obtina.
Pe de alta parte, multi analisti sustin ca acest act emis de BOEM are darul de a elimina multe alte obstacole birocratice din cale.
"Am abordat acest proiect cu deosebita grija luand in considerare potentialul deschiderii unui perimetru de exploatare in Marea Chukchi.
Forajele vor corespunde celor mai inalte standarde pentru protectia ecosistemului din zona, a comunitatilor arctice, a nevoilor de subzistenta si a traditiilor populatiei din Alaska", a explicat Abigail Ross Hopper, directorul BOEM.
Risc de dezastru ecologic
Parerile oficialilor din guvernul federal nu sunt impartasite si de miscarile ecologiste de pe tot cuprinsul Americii.
Precedentul creat in Golful Mexic in 2010, in scandalul Deepwater Horizon, cand o uriasa pata de petrol a afectat iremediabil ecosistemul marin din zona da inca fiori... mai mult
Miercuri, 13 Mai 2015, ora 12:59
Compania Shell ar fi mutat o platforma petroliera din Alaska pentru a evita taxe in valoare de pana la sase milioane de dolari, sustine democratul Ed Markey, membru al Comitetului pentru Resurse Naturale din cadrul Camerei Reprezentantilor a Congresului SUA.
Aceasta afirmatie vine dupa ce oficialii guvernului federal au anuntat, marti, ca vor incepe sa evalueze programul de forare Shell din zona artica, scrie Reuters.
Cu aceasta ocazie ei doresc sa dezvolte noi reglementari pentru aprobarea pe viitor a operatiunilor de exploatare a zacamintelor de petrol din aceasta zona.
Shell a incercat sa mute platforma petroliera Kulluk chiar in Ajunul Anului Nou, in conditii meteorologice apropiate de cele ale unui uragan. Drept urmare, aceasta s-a lovit de stancile din apropierea unei insule din Alaska si a esuat.
Shell ar fi trebuit sa plateasca taxe de pana la sase milioane de dolari in cazul in care platforma ar fi ramas pe teritoriul statului Alaska pana pe 1 ianuarie 2013.
Compania a investit, incepand cu 2005, 292 de milioane de dolari pentru retehnologizarea acestei platforme, iar investitiile totale Shell pentru exploatarea rezervelor arctice din aceeasi perioada se ridica la nivelul de 4,5 miliarde de dolari.
Reprezentantii Shell au negat insa ca mutarea platformei s-ar fi facut pentru a evita taxele, sustinand ca singura motivatie au fost ingrijorarile cu privire la siguranta Kulluk. mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 15:06