Exploatarea gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice poate creste de 15 ori expunerea populatiei la radiatiile cu radon prin comparatie cu exploatarile de tip clasic, insa este 'putin probabil' ca riscurile globale pentru sanatate sa creasca semnificativ, avand in vedere ca in natura exista si alte surse mai mari de expunere la aceasta substanta care poate duce la cancer pulmonar, releva un raport al Public Health England (PHE), citat de postul britanic Sky News.
Raportul PHE, cea mai completa evaluare facuta pana in prezent asupra riscurilor pe care le prezinta pentru sanatate fracturarea hidraulica, considera ca este nevoie de cercetari suplimentare pentru monitorizarea nivelului de radon din gazele de sist, din locuinte si din apa freatica din apropierea exploatarilor prin metoda fracturarii hidraulice.
Riscurile asupra sanatatii, reduse daca puturile sunt intretinute corect
Potrivit Sky News, cercetari efectuate in SUA, unde fracturarea hidraulica este folosita in mod obisnuit, au aratat ca riscurile pe care aceasta tehnologie le are asupra sanatatii publice sunt reduse daca puturile sunt forate si intretinute corect.
'Datele de care dispunem in prezent arata ca riscurile potentiale pentru sanatatea publica fata de expunerea la radiatiile legate de extractia de gaze de sist sunt scazute daca operatiunile sunt gestionate corect si bine reglementate', a declarat pentru PHE dr John Harrison.
Unele persoane din SUA care locuiau in apropierea... mai mult
Duminica, 03 Noiembrie 2013, ora 12:30
Ministrul delegat al Energiei, Constantin Nita, aflat cu premierul Ponta in SUA, a declarat ca va merge la un zacamant din Pennsylvania unde sunt exploatate gaze de sist, pentru a discuta cu autoritatile locale care sunt consecintele exploatarii acestor resurse si daca exista si acolo controverse.
"Voi avea discutii si cu autoritatile locale, pentru a vedea care sunt consecintele exploatarii acestor gaze si daca sunt pareri controversate in ceea ce priveste exploatarea acestor gaze", a spus Nita.
El a precizat ca va merge Houston, unde va avea noi intalniri cu reprezentantii companiilor Exxon si Chevron, urmand sa viziteze si centrele tehnologice ale acestor companii, impreuna cu directori ai Romgaz, Transgaz, Oil Terminal si Conpet. mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 08:37
Concluziile preliminare ale geologilor romani alimenteaza ipoteza conform careia cutremurele din Galati reprezinta efectul activitatii de exploatare a gazelor si petrolului in zona. Un context nefast pentru Chevron, care tocmai a inceput la Vaslui, constructia primei sonde de explorare a gazelor de sist din Romania. Activitatea seismica neobisnuita din Galati redeschide, astfel, discutiile privind riscurile tehnologiei de fracturare hidraulica, in balanta cu beneficiile economice pe care le aduce exploatarea resurselor naturale.
Un punct de vedere preliminar al Institutului Geologic Roman indica exploatarea gazelor si petrolului din judet, printre factorii principali care ar fi putut provoca cele peste 200 de cutremure care s-au produs recent la Izoarele, Galati.
"Dintre cauzele antropice se evidentiaza clar posibilele fenomene de tasare diferetiala a terenurilor, datorate exploatarii de petrol si gaze pe cele trei domuri ale structurii petrolifere Independenta pe care se afla amplasate si localitatile Izvoarele si Slobozia Conachi. Activitatea veche de exploatare pe aceasta structura cit si actualele sonde de extractie amplasate spre est, in zona localitatilor Negrea si Schela pot fi avute in vedere cauze antropice de modificare a suprafetei terenului. Acest fapt este posibil, avind in vedere fragilitatea nivelelor impermeabile ce separa nivele nisipoase cu petrol si gaze. O activitate de extractie bazata si pe sonde injectie ar amplifica aparitia unor fenomene de... mai mult
Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 08:02
Comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, considera ca nu se poate pierde ocazia de a se obtine gaze prin fracturare hidraulica sau "fracking", potrivit unor extrase preluate de EFE dintr-un interviu pe care ziarul german Die Welt il va publica integral marti.
Oettinger avertizeaza in legatura cu "teama excesiva" fata de pericolele derivate din controversata fracturare hidraulica, pe care grupuri de ecologisti au criticat-o din cauza poluarii apei subterane cu compusi chimici ce dauneaza sanatatii si mediului inconjurator.
"Protejarea zonelor in care sunt ape pentru consumul uman si ape subterane este absolut corecta. La nivel european, vom vorbi despre "fracking" si protectia mediului chiar in acest an", precizeaza oficialul UE.
Germania, unde, ca si in Spania, fracturarea hidraulica ar putea avea un mare potential economic insa provoaca neincredere in randul ecologistilor si al agricultorilor, ar urma sa inceapa deja sa pregateasca bazele juridice pentru proiecte pilot, adauga Oettinger.
Daca se vor permite prospectiuni de proba, in cativa ani se vor sti mult mai multe despre aceasta tehnologie, ca si despre costuri, argumenteaza comisarul european pentru energie.
In Germania, fracturarea hidraulica este dezbatuta atat de partidele politice, cat si de societatea civila. Partizanii sai scot in evidenta costurile scazute, in timp ce detractorii ei invoca deversarile toxice in ape subterane, care afecteaza apa destinata consumului uman, precum si... mai mult
Luni, 20 Mai 2013, ora 15:37
Dezvoltarea exploziva a exploatarii zacamintelor de sist in SUA va trimite unde de soc pe piata mondiala a petrolului, in urmatorii cinci ani, favorizand rafinariile americane, in timp ce OPEC nu va mai fi principalul motor al cresterii ofertei, potrivit Agentiei Internationale pentru Energie (IEA).
Cresterea ofertei de petrol va fi asigurata in proportie de 40% de America de Nord, pana in 2018, in timp ce contributia OPEC la aceasta majorare va scadea la 30%, anticipeaza IEA, transmite Bloomberg.
Agentia a redus estimarea referitoare la cererea mondiala de carburanti, pentru urmatorii patru ani, si prognozeaza ca in acest an consumul din economiile emergente il va depasi pe cel din statele dezvoltate.
"Socul ofertei, creat de cresterea productiei de petrol in America de Nord, va avea in urmatorii cinci ani un impact asupra pietei similar cu cel al cresterii cererii in China, in ultimii 15 ani", se arata intr-un raport al IEA publicat marti.
Exploatarea zacamintelor de sist din SUA, care confera tarii cel mai ridicat nivel de independenta energetica din ultimele doua decenii, creeaza o reactie in lant in transportul, procesarea si stocarea petrolului, care ar putea escalada intrucat si alte state incearca sa imite acest model, potrivit agentiei.
Contractele futures pentru titei cu termen in 2018 sunt mai ieftine decat preturile curente, indicand asteptarile de crestere a ofertei si de cerere scazuta.
Petrolul Brent cu livrare in 2017 este cu circa 12 dolari... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2013, ora 08:51
Dezbaterile pe tema exploatarii gazelor de sist in Romania se intensifica: dupa ce protestele de la Barlad au adunat peste 8000 de oameni, mediul privat riposteaza cu declaratii pro exploatare, beneficiind de suportul autoritatilor.
Desi protectia mediului este importanta, romanii trebuie sa fie atenti si la competitivitate, iar valorificarea gazelelor ieftine neconventionale ar putea ajuta la reindustrializarea Romaniei, crede Iulian Fota, consilier prezidential pe probleme de securitate.
Afirmatia lui Iulian Fota a fost sustinuta de pozitia lui Niculae Napoleon Antonescu, profesor si rector onorific in cadrul Universitatii de Petrol si Gaze din Ploiesti, ambii fiind vorbitori in cadrul conferintei "European Unconventional Gas Developments: The Science, Technology and Best Practices", organizata in perioada 11-12 martie, la Bucuresti, de Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei, transmite Agerpres.
"Nu putem vorbi despre o strategie energetica a Romaniei fara a ne gandi la valorificarea zacamintelor neconventionale. Explorarea si exploatarea gazelor neconventionale in Romania trebuie sa porneasca negresit. Explorarea poate sa dureze cativa ani, de la 5 pana la 6 ani. Trebuie sa stim, in primul rand, sa facem o explorare corecta si ar trebui sa fim bucurosi ca exista parteneri care doresc sa investeasca. Statul roman are putine sanse sa investeasca masiv nu numai in acest domeniu, ci si in alte domenii din industria romaneasca", a apreciat... mai mult
Luni, 11 Martie 2013, ora 13:15
Desi in luna mai premierul, abia numit in functie, a instituit un moratoriu privind exploatarea gazelor de sist, Victor Ponta a declarat luni ca ele ar putea fi o solutie pentru a spori independenta energetica a Romaniei.
"Stiu ca nu voi fi prea popular prin aceste afirmatii, dar sa ne gandim ca Romania plateste in continuare cel mai mare pret pentru gaz fata de Bulgaria, Ungaria, Polonia etc. Nici nu mai vorbesc de Statele Unite care au ajuns exportatori de gaze datorita exploatarii gazelor de sist. Sa ne gandim ca noi vorbim in prima faza de explorarea gazelor de sist si nu de exploatarea acestora", a subliniat premierul.
Exploatarea gazelor de sist in Romania printr-o metoda care ridica foarte multe semne de intrebare, este una dintre prioritatile programului de guvernare al USL.
Ponta declara, la finalul lunii decembrie, ca negocierile cu Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, privind explorarea si explotarea gazelor de sist va reprezenta o zona de interes pentru viitorul Guvern, adaugand ca cel care are cel mai mult de pierdut daca Romania scoate gaze de sist este Gazprom.
Totusi, Victor Ponta nu a fost intotdeauna atat de hotarat in ceea ce priveste extragerea, in aceasta maniera, a gazelor de sist. Partidul Social Democrat (PSD) pe care il conduce Victor Ponta a pledat impotriva exploatarii gazelor de sist.
Guvernul sau de centru-stanga, sosit la putere la inceputul lunii mai, a instituit imediat un moratoriu privind exploatarea de gaz... mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 12:50
Ritmul rapid de crestere al productiei de gaze naturale si petrol din SUA vor schimba sectorul energetic din aceasta tara si este posibil sa modifice modul in care Statele Unite se vor implica in afacerile internationale.
Acest boom al productiei este un eveniment revolutionar, insa nu in felul in care cred multi. Expertii, spre exemplu, sustin ca o crestere a independentei energetice a Americii de Nord va conduce la masuri la fel de drastice in geopolitica, transmite Agerpres, citand o analiza New York Times.
Faptul ca Statele Unite vor avea dintr-o data o cantitate mare de gaze naturale produse pe plan intern si, din ce in ce mai mult, de petrol, le va permite - sustine argumentul - sa manifeste mai putin interes fata de afacerile internationale, inclusiv fata de tarile politic provocatoare, producatoare petrol si gaze naturale din Orientul Mijlociu, Africa si din alta parte.
Ori, acest lucru este putin probabil sa se intample, sustine NY Times. In pofida productiei mai mari din zacaminte de sist, cum ar fi cel de la Bakken (Dakota de Nord), cota petrolului din cererea totala de energie a SUA este asteptata sa scada doar la 32% fata de 37% pana in 2035. Intre timp, gazele naturale isi vor creste cota la 26% fata de 25%, iar sursele regenerabile de energie vor creste la 11% de la 7%, potrivit "US Energy Information Administration".
Factorul cel mai strategic in consumul american va ramane pretul petrolului si efectul perturbarilor asupra economiei Statelor... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 14:31
Eric L. Burkland, presedintele Asociatiei Producatorilor din Ohio, afirma ca exploatarea gazelor de sist va revitaliza economia statului american, al treilea ca marime a sectorului manufacturier din SUA.
Intrebat de Ziare.com daca problema protejarii mediului este la fel de acuta ca si in Romania, unde controversa a dus la blocarea temporara a explorarilor zacamintelor de gaze de sist, Burkland a raspuns ca, in opinia sa, este o tehnologie de exploatare sigura, dar perfectibila.
In urma descoperirii unor zacaminte uriase de formatiuni de roci ce contin gaze naturale, Ohio este in plin proces de explorare si exploatare a acestora, actiune ce va duce la renasterea economiei afectate de criza naturala.
Citeste mai multe despre Presedintele Asociatiei Producatorilor din Ohio: Exploatarea gazelor de sist e sigura, dar perfectibila pe Ziare.com. mai mult
Luni, 12 Noiembrie 2012, ora 11:43