Compania Chevron a anuntat ca renunta la proiectele privid exploatarea gazelor de sist din Romania, fara a explica de ce.
Potrivit The Wall Street Journal, anuntul a fost facut vineri, de un purtator de cuvant al companiei.
La finele anului trecut, premierul Victor Ponta declarase ca, de fapt, Romania nu ar dispune de gaze de sist. La vremea respectiva, Ponta a mai spus ca "ne-am batut pe ceva ce nu exista", fara sa ofere alte detalii.
Ponta: Nu avem gaze de sist, ne-am batut pe ceva ce nu exista
In replica, reprezentantii Chevron spuneau, la vremea respectiva, ca inca nu au terminat analiza legata de potentialul rezervelor de gaze de sist din Romania.
"Chevron analizeaza datele adunate in timpul operatiilor de forare si analiza seismica pentru a stabili potentialul resurselor naturale regasite in formatiunile de sist", a transmis compania americana.
"Cand analiza va fi completa, rezultatele vor fi inmanate Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) si vor ...citeste mai departe despre "Chevron renunta la exploatarea gazelor de sist in Romania" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 21 Februarie 2015, ora 08:14
Extractia gazelor de sist va avea o contributie la economia tarii de 2% din PIB si va reduce pretul gazelor pe piata cu 15 - 25%, a declarat, vineri, Ionut Purica, expert pe energie in cadrul Academiei Romane, prezent la o conferinta pe tema gazelor de sist.
El este unul dintre autorii studiului "Resurse de gaze naturale din zacaminte neconventionale - potential si valorificare', realizat de 43 de experti din cadrul Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME).
Purica a aratat ca, daca Romania va trece la etapa extractiei gazelor de sist in 2019 - 2020, va ajunge exportator de gaze la orizontul anilor 2025.
"In prezent, factura de import de gaze ajunge la 1,5% din PIB, comparabil in momentul de fata cu bugetul de la Aparare, de exemplu. Insa, daca vom exporta, vom ajunge de fapt sa primim in plus 0,5% intrari in PIB. Deci, o contributie de 2% din PIB in total", a explicat Purica.
In ceea ce priveste pretul, surplusul de gaze va aduce o scadere de 15 - 25% a tarifelor la gaze, a mai spus el.
"Cu aceasta scadere de pret, vom putea asista la o reindustrializare, in conditiile in care industria energofaga inca are o pondere mare in PIB-ul tarii: ma refer la industria metalurgica, de aluminiu, ingrasaminte, petrochimie. Nu mai vorbim de consumatorii rezidentiali", a argumentat Purica.
Potrivit acestuia, in perimetrele pe care le detine Chevron, ar putea fi infiintate 19.000 de locuri de munca, directe si indirecte.
"In SUA, spre... mai mult
Vineri, 15 Noiembrie 2013, ora 16:13
Romania are un potential ridicat pentru descoperirile de gaze de sist in Carpatii Orientali, in Platforma Moldoveneasca, in Depresiunea Barladului si in Campia Romana, cu extinderea sa din Dobrogea de Sud, se arata intr-un studiu intitulat "Resurse de gaze naturale din zacaminte neconventionale - potential si valorificare", realizat de Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME).
In aceste zone se afla formatiuni de roci argiloase cu potential gazeifer, roci din care se extrag resursele de tipul "shale gas", termen care a devenit cunoscut in limba romana sub denumirea de "gaze de sist".
Aceste formatiuni se gasesc la adancimi de peste 2.500-3.000 de metri.
Pe langa zonele cu potential ridicat, mai exista si alte zone cu conditii potentiale de existenta a zacamintelor de gaze de sist in Depresiunea Getica, Depresiunea Panoniei si Bazinul Transilvaniei.
"Resursele neconventionale de energie constituie o forma alternativa de energie. Ele sunt localizate in formatiuni sedimentare de diferite varste si, de regula, la adancimi mari in scoarta terestra: shale si tight gas, heavy oil si oil shale, coad seam gas si, in unele zone reci, in mari si oceane, gaz hidratii", se arata in raport.
Autorii studiului amintesc ca Romania mai are rezerve dovedite de gaze naturale suficiente pentru urmatorii 10-15 ani.
Potrivit celui mai recent raport al US Energy Information Agency (EIA), facut public in iunie 2013, gazul de sist majoreaza cu 47%... mai mult
Vineri, 15 Noiembrie 2013, ora 12:59
Vicepremiertul Liviu Dragnea a declarat, in cadrul unei vizite oficiale in Bulgaria, ca Romania va continua proiectul privind exploatarea gazelor de sist.
"Nu inteleg de ce nu trebuie sa mergem mai departe cu exploatarea gazelor de sist, pentru ca din punctul de vedere al protectiei mediului si al sigurantei cetatenilor lucrurile sunt urmarite pas cu pas, a declarat viceprim-ministrul Liviu Dragnea.
Oficialul roman s-a aflat joi intr-o vizita de lucru la Sofia, unde a participat la deschiderea conferintei internationale EU-Balkan Summit "Trasarea drumului catre recuperare si crestere".
Intrebat daca in cadrul discutiilor pe care le-a avut la Sofia cu membrii guvernului bulgar a fost abordat subiectul gazelor de sist, in conditiile in care Bulgaria este printre cele doua tari din Europa, alaturi de Franta, care au interzis complet exploatarea acestui tip de gaze, Liviu Dragnea a raspuns ca subiectul nu s-a aflat pe agenda. In ritmul acesta, la noi, inseamna ca nu vom mai putea utiliza niciun fel de resurse, a comentat el.
"Nu stiu daca cei care protesteaza, si carora nu le contesta nimeni acest drept, chiar stiu ca peste cativa ani de zile s-ar putea ca noi sa nu mai avem suficient gaz ca sa ne sustinem economia. Atunci vor iesi sa protesteze ca nu au locuri de munca, probabil. Daca exploatam gazele de sist, pretul in Romania va scadea, industria va deveni mult mai competitiva, vor aparea locuri de munca si economia se va dezvolta. Asa s-a intamplat in... mai mult
Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 08:51
Hotararile celor 14 consilii locale din judetul Vaslui de interzicere a explorarii si exploatarii gazelor de sist sunt considerate ilegale de catre Prefectura, care a transmis autoritatilor din comunitatile respective sa anuleze actele adoptate.
Potrivit Prefecturii Vaslui, cele 14 consilii locale care au adoptat in ultima perioada hotarari privind interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist nu au respectat legislatia in vigoare atunci cand au aprobat in plen respectivele documente.
In actul transmis in teritoriu, Prefectura Vaslui le explica autoritatilor ca zacamintele din subsolul Romaniei sunt proprietate publica a statului, astfel incat consiliile locale nu pot decide asupra bogatiilor subsolului.
"Potrivit Constitutiei Romaniei si prevederilor Legii nr. 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, bogatiile de orice natura ale subsolului, in stare de zacamant, fac obiectul exclusiv al proprietatii publice a statului, si nu al unitatilor administrativ-teritoriale. In aceste conditii, prin adoptarea hotararilor respective, de interzicere a explorarii si exploatarii gazelor de sist, consiliile locale si-au depasit atributiile, avand in vedere ca acestea au putere de a hotari exclusiv cu privire la bunurile ce apartin domeniului public sau privat de interes local. In consecinta, am solicitat ca in prima sedinta a acestor consilii locale sa se prezinte autoritatii deliberative aspectele de nelegalitate in vederea reanalizarii... mai mult
Joi, 06 Iunie 2013, ora 08:33
Comisia Europeana are optiunea de a permite statelor membre sa isi adapteze legislatia pentru a incuraja explorarea si exploatarea gazelor de sist, cu respectarea standardelor de mediu., a declarat premierul Victor Ponta, dupa lucrarile Consiliului European privind sectorul energetic.
El a aratat ca, pentru securitatea energetica, in urma discutiilor de la Bruxelles, Romania poate nu doar sa identifice noi resurse de energie, dar si sa ia toate masurile necesare pentru a-si asigura independenta de importuri din Rusia si a deveni un exportator de energie in regiune.
Premierul a afirmat totodata ca Romania isi va balansa politica de subventionare a energiei regenerabile astfel incat costurile sa fie suportabile atat pentru industrie, cat si pentru populatie.
"S-a ajuns la o concluzie referitoare la energiile regenerabile; continuam investitiile, insa trebuie sa facem ca si aceste surse de energie regenerabile sa fie ?cost effectiveness?, deci sa aiba un beneficiu in asa fel incat subventiile sa fie cat mai scazute. Asta inseamna ca, pentru Romania, si am prezentat de altfel acest punct de vedere, pentru Romania, avem in vedere o balansare a politicii de subventionare a energiei regenerabile in asa fel incat costurile rezultate sa fie suportabile atat pentru zona de industrie, cat si pentru preturile pentru populatie.
In al doilea rand, s-a discutat, cu sprijin important din partea Poloniei, din partea noastra, din partea Lituaniei, a altor tari care efectueaza... mai mult
Joi, 23 Mai 2013, ora 08:42
Deputatul grupului PSD Remus Cernea (PV) sustine ca joi vor avea loc proteste in Bucuresti si in tara impotriva exploatarii gazelor de sist prin tehnologia fracturarii hidraulice, care prezinta un risc major fata de mediu.
"Joi vor avea loc proteste in multe localitati din tara impotriva utilizarii tehnologiei fracturarii hidraulice pentru exploatarea gazelor de sist. In calitate de presedinte al Partidului Verde ii indemn pe toti membrii si simpatizantii partidului sa participe la aceste proteste oriunde se vor desfasura ele.
Ne exprimam opozitia fata de acest tip de tehnologie care ridica riscuri importante fata de mediu si consideram ca securitatea energetica a Romaniei poate fi asigurata din surse regenerabile de energie. Consideram ca Romania ar trebui sa mizeze pe sursele regenerabile si nu pe tehnologii care prezinta un risc major fata de mediu", a declarat deputatul, miercuri, la Palatul Parlamentului.
El a explicat ca politicienii ar trebui sa faca toate demersurile necesare pentru a stopa implementarea unei astfel de tehnologii.
"Noi, ca politicieni, trebuie sa convingem cat mai multi colegi din coalitia majoritara si pe cat mai multi colegi din Opozitie sa facem demersurile necesare pentru a stopa implementarea unei astfel de tehnologii. Exista un proiect de lege in Parlament, care a fost respins de Senat, urmeaza sa ajunga la Camera Deputatilor, care prevede interzicerea acestui tip de tehnologie in Romania", a mai precizat Cernea.
Potrivit... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 16:29
Dezbaterile pe tema exploatarii gazelor de sist in Romania se intensifica: dupa ce protestele de la Barlad au adunat peste 8000 de oameni, mediul privat riposteaza cu declaratii pro exploatare, beneficiind de suportul autoritatilor.
Desi protectia mediului este importanta, romanii trebuie sa fie atenti si la competitivitate, iar valorificarea gazelelor ieftine neconventionale ar putea ajuta la reindustrializarea Romaniei, crede Iulian Fota, consilier prezidential pe probleme de securitate.
Afirmatia lui Iulian Fota a fost sustinuta de pozitia lui Niculae Napoleon Antonescu, profesor si rector onorific in cadrul Universitatii de Petrol si Gaze din Ploiesti, ambii fiind vorbitori in cadrul conferintei "European Unconventional Gas Developments: The Science, Technology and Best Practices", organizata in perioada 11-12 martie, la Bucuresti, de Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei, transmite Agerpres.
"Nu putem vorbi despre o strategie energetica a Romaniei fara a ne gandi la valorificarea zacamintelor neconventionale. Explorarea si exploatarea gazelor neconventionale in Romania trebuie sa porneasca negresit. Explorarea poate sa dureze cativa ani, de la 5 pana la 6 ani. Trebuie sa stim, in primul rand, sa facem o explorare corecta si ar trebui sa fim bucurosi ca exista parteneri care doresc sa investeasca. Statul roman are putine sanse sa investeasca masiv nu numai in acest domeniu, ci si in alte domenii din industria romaneasca", a apreciat... mai mult
Luni, 11 Martie 2013, ora 13:15
Desi in luna mai premierul, abia numit in functie, a instituit un moratoriu privind exploatarea gazelor de sist, Victor Ponta a declarat luni ca ele ar putea fi o solutie pentru a spori independenta energetica a Romaniei.
"Stiu ca nu voi fi prea popular prin aceste afirmatii, dar sa ne gandim ca Romania plateste in continuare cel mai mare pret pentru gaz fata de Bulgaria, Ungaria, Polonia etc. Nici nu mai vorbesc de Statele Unite care au ajuns exportatori de gaze datorita exploatarii gazelor de sist. Sa ne gandim ca noi vorbim in prima faza de explorarea gazelor de sist si nu de exploatarea acestora", a subliniat premierul.
Exploatarea gazelor de sist in Romania printr-o metoda care ridica foarte multe semne de intrebare, este una dintre prioritatile programului de guvernare al USL.
Ponta declara, la finalul lunii decembrie, ca negocierile cu Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, privind explorarea si explotarea gazelor de sist va reprezenta o zona de interes pentru viitorul Guvern, adaugand ca cel care are cel mai mult de pierdut daca Romania scoate gaze de sist este Gazprom.
Totusi, Victor Ponta nu a fost intotdeauna atat de hotarat in ceea ce priveste extragerea, in aceasta maniera, a gazelor de sist. Partidul Social Democrat (PSD) pe care il conduce Victor Ponta a pledat impotriva exploatarii gazelor de sist.
Guvernul sau de centru-stanga, sosit la putere la inceputul lunii mai, a instituit imediat un moratoriu privind exploatarea de gaz... mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 12:50