Studiu dupa studiu, oamenii de stiinta sunt tot mai siguri ca exploatarea petrolului si gazelor naturale prin foraje provoaca sute de cutremure pe teritoriul SUA.
Pana acum, cutremurele au fost relativ mici ca magnitudine si nu au provocat daune mai mari decat craparea tencuielii si panicarea localnicilor. Insa seismologii avertizeaza ca toata aceasta activitate poate spori riscul producerii unor cutremure mai puternice si mai periculoase, scrie agentia AP, preluata de NormanTranscript.
Pana acum, industria petrolului si gazelor sustinea ca legatura cu seismele necesita studiu suplimentar, insa dovezile se acumuleaza rapid si este foarte posibil sa genereze legi noi care sa limiteze forajele si sa faca aprobarea proiectelor mai dificila.
Gazele de sist in Romania si restul Europei, doar o fata morgana?
Jason Bordoff, director fondator al Center on Global Energy Policy la Universitatea Columbia, considera ca potentialul seismelor generate de om "este o ingrijorare importanta ...citeste mai departe despre "Cand petrolul zgaltaie pamantul: Cutremurele provocate de foraje, in crestere alarmanta" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 25 Aprilie 2015, ora 13:03
Concluziile preliminare ale geologilor romani alimenteaza ipoteza conform careia cutremurele din Galati reprezinta efectul activitatii de exploatare a gazelor si petrolului in zona. Un context nefast pentru Chevron, care tocmai a inceput la Vaslui, constructia primei sonde de explorare a gazelor de sist din Romania. Activitatea seismica neobisnuita din Galati redeschide, astfel, discutiile privind riscurile tehnologiei de fracturare hidraulica, in balanta cu beneficiile economice pe care le aduce exploatarea resurselor naturale.
Un punct de vedere preliminar al Institutului Geologic Roman indica exploatarea gazelor si petrolului din judet, printre factorii principali care ar fi putut provoca cele peste 200 de cutremure care s-au produs recent la Izoarele, Galati.
"Dintre cauzele antropice se evidentiaza clar posibilele fenomene de tasare diferetiala a terenurilor, datorate exploatarii de petrol si gaze pe cele trei domuri ale structurii petrolifere Independenta pe care se afla amplasate si localitatile Izvoarele si Slobozia Conachi. Activitatea veche de exploatare pe aceasta structura cit si actualele sonde de extractie amplasate spre est, in zona localitatilor Negrea si Schela pot fi avute in vedere cauze antropice de modificare a suprafetei terenului. Acest fapt este posibil, avind in vedere fragilitatea nivelelor impermeabile ce separa nivele nisipoase cu petrol si gaze. O activitate de extractie bazata si pe sonde injectie ar amplifica aparitia unor fenomene de... mai mult
Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 08:02
Dupa o serie de balbaieli politice si proteste de strada in Vaslui, exploatarea gazelor de sist incepe sa fie acceptata de la cel mai inalt nivel pana la autoritatile locale. Cum s-a ajuns de la proteste la o vizita Chevron la Vaslui?
Reprezentantii Chevron Romania au organizat, miercuri, la Vaslui o dezbatere publica in care au prezentat o parte din strategia de viitor a companiei in ceea ce priveste explorarea si exploatarea gazelor de sist din Romania.
Vizita reprezentantilor Chevron vine la un an dupa ce in aceasta regiune au existat o serie de proteste de strada impotriva exploatarii gazelor de sist in Vaslui.
Primul care si-a schimbat parere in ceea ce priveste gazele de sist a fost chiar premierul Victor Ponta. Daca dupa ce a fost numit in functie, in luna mai, a instituit un moratoriu in ceea ce priveste exploatarea gazelor de sist, premierul si-a schimbat pozitia. Practic, Guvernul a suspendat toate operatiunile pana in luna decembrie 2012.
Dupa doar o luna, Ponta si-a schimbat opinia. Ponta a declarat ca exploatarea gazelor de sist ar putea aduce Romaniei independenta energetica.
Moratoriul impus de guvernul Ponta a adus liniste si la nivel local, dupa ce in Vaslui au existat o serie de proteste impotriva acestui tip de exploatari. Acum aproximativ un an de zile, peste 5.000 de persoane au manifestat in Barlad, proteste sustinute si de autoritatile locale. In plus, a fost lansata o petitie semnata de 2.000 de persoane impotriva exploatarii... mai mult
Vineri, 08 Februarie 2013, ora 07:50
Desi in luna mai premierul, abia numit in functie, a instituit un moratoriu privind exploatarea gazelor de sist, Victor Ponta a declarat luni ca ele ar putea fi o solutie pentru a spori independenta energetica a Romaniei.
"Stiu ca nu voi fi prea popular prin aceste afirmatii, dar sa ne gandim ca Romania plateste in continuare cel mai mare pret pentru gaz fata de Bulgaria, Ungaria, Polonia etc. Nici nu mai vorbesc de Statele Unite care au ajuns exportatori de gaze datorita exploatarii gazelor de sist. Sa ne gandim ca noi vorbim in prima faza de explorarea gazelor de sist si nu de exploatarea acestora", a subliniat premierul.
Exploatarea gazelor de sist in Romania printr-o metoda care ridica foarte multe semne de intrebare, este una dintre prioritatile programului de guvernare al USL.
Ponta declara, la finalul lunii decembrie, ca negocierile cu Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, privind explorarea si explotarea gazelor de sist va reprezenta o zona de interes pentru viitorul Guvern, adaugand ca cel care are cel mai mult de pierdut daca Romania scoate gaze de sist este Gazprom.
Totusi, Victor Ponta nu a fost intotdeauna atat de hotarat in ceea ce priveste extragerea, in aceasta maniera, a gazelor de sist. Partidul Social Democrat (PSD) pe care il conduce Victor Ponta a pledat impotriva exploatarii gazelor de sist.
Guvernul sau de centru-stanga, sosit la putere la inceputul lunii mai, a instituit imediat un moratoriu privind exploatarea de gaz... mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 12:50
Romania va analiza din nou in decembrie pozitia sa privind explorarea si exploatarea gazului de sist, pentru moment blocata de un moratoriu, si se va alinia unei eventuale pozitii comune a Uniunii Europene, a declarat vineri premierul Victor Ponta in cadrul unei conferinte de presa cu jurnalisti straini.
"Exista un moratoriu (privind gazul de sist) pana in decembrie", a afirmat premierul roman.
"Dupa aceea, ne-am propus sa adoptam o decizie care, pe de o parte, sa linisteasca ingrijorarile legate de protectia mediului si, pe de alta parte, sa ia in considerare faptul ca pentru Romania, orice sursa de energie alternativa este extrem de bine-venita", a adaugat seful guvernului.
Victor Ponta, al carui Partid Social Democrat (PSD) a militat pentru interzicerea explorarii si exploatarii gazului de sist, a subliniat ca operatiunile de explorare lansate anul trecut in Romania "nu vor fi finalizate inainte de 2018".
"In sase ani, tehnologia va evolua foarte mult si la nivel european o decizie va fi luata pentru a se sti daca aceasta tehnologie este periculoasa pentru mediul inconjurator si cum putem elimina aceste efecte", a mai spus el.
"Noi nu dorim sa fim nici singurii care accepta, nici singurii care se opun" folosirii gazului de sist.
Guvernul sau de centru-stanga, sosit la putere la inceputul lunii mai, a instituit imediat un moratoriu privind exploatarea de gaz de sist din cauza riscurilor pentru mediu.
Metoda de extractie, fracturarea hidraulica,... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2012, ora 15:14
Extragerea gazelor de sist prin fraturare hidraulica este un procedeu care a atras nenumarate proteste in intreaga Europa, creand astfel un teren favorabil pentru producatorii americani de export.
Exploatarile de gaze prin fracturare hidraulica au fost intrerupte temporar in Marea Britanie dupa ce aceasta metoda a fost asociata cu o serie de cutremure. Bulgaria si Franta, tarile cu cele mai mari rezerve de pe intreg continentul european, au renuntat la acest procedeu din cauza ingrijorarilor privind mediul, scrie Bloomberg.
Cum sta Romania la acest capitol?
In programul guvernului Ponta este prevazuta instituirea unui moratoriu privind exploatarea gazelor de sist pana la finalizarea studiilor ce se afla in derulare la nivel european privind impactul asupra mediului. Moratoriul privind exploatarea gazelor de sist inseamna sistarea oricarei activitati de extractie prin controversatul procedeu al fracturarii hidraulice.
Aceste reactii la care se adauga cresterea cererii pusa pe seama Germaneia, care urmareste eliminarea treptata a energiei nucleare au creat un teren favorabil pentru producatorii americani.
Europa, piata de desfacere pentru SUA
Importurile in Uniunea Europeana ar putea creste cu pana la 35% pana in 2035 cand vor fi finalizate in Italia, Polonia sau Lituania conductele pentru transportul de gaz lichefiat.
"Europa este cea mai buna piata pentru exporturile americane", a declarat Daniel Yergin, castigatorul unui premiu Pulitzer pentru o... mai mult
Vineri, 25 Mai 2012, ora 09:22
Cea mai mare companie miniera din lume BHP Billiton se confrunta cu pierderi de aproape cinci miliare de dolari in proiecte legate de extractia si exploatarea gazelor de sist. Compania risca o reducere a valorii activelor sale pana la un sfert din costul initial.
Pierderile BHP Billiton se datoreaza in mare parte scaderii preturilor la gaze in SUA. Compania a intrat de la inceputul anului 2011 pe piata locala, investind aproximativ 20 de miliarde de dolari in afacerea extractiei gazelor de sist.
Cu toate acestea, boom-ul gazelor de sist, care a inceput in a doua jumatate a anilor 2000, precum si iarna calduroasa 2011-2012 au condus la o reducere a costurilor la combustibil la cel mai scazit nivel din ultimii zece ani. Astfel, la inceputul lunii aprilie a.c., preturile gazelor naturale la bursa din New York au scazut sub doi dolari pe mia metri cubi (70,3 dolari pe mia metri cubi).
In luna martie, media a raportat ca pretul scazut la gaze a avut un impact negativ asupra dezvoltarii energiei nucleare din SUA. Doar doua din cele 29 de reactoare nucleare planificate au inceput sa fie construite.
In acelasi timp, Serviciul de Geologie al SUA (USGS) a informat recent ca cresterea numarului de cutremure in partea centrala a tarii ar putea fi partial legate de intensificarea productiei de hidrocarburi din formatiuni de sisturi. mai mult
Marti, 24 Aprilie 2012, ora 10:16
Exploatarea gazelor de sist in Romania a trezit constiinta ecologica a populatiei, existand, in ultimele saptamani, proteste fata de contractul obtinut de compania americana Chevron pentru a extrage aceasta resursa din subsolul tarii noastre.
Insa, sub presiunea cetatenilor si a politicienilor, firma a fost nevoita sa renunte temporar la exploatare, care presupune pomparea de apa, nisip si substante chimice in rocile de sist, iar, datorita diferentelor de presiune, gazul se ridica la suprafata si este colectat intr-un gazoduct.
Numita fractionarea hidraulica, procedura are potentialul de a genera profituri enorme pentru companiile de forare, deoarece elibereaza gazele naturale prinse in rocile de sist, acestea fiind o alternativa mai ieftina la combustibilii fosili.
Desi s-au emis teorii conform carora aceasta metoda de exploatare ar produce cutremure, cel mai important efect negativ fiind poluarea apei si a aerului cu substante chimice, precum benzenul, care este cancerigen.
In aceste conditii, specialistii recomanda o analiza atenta a efectelor pe care aceasta procedura le are asupra mediului.
"Trebuie monitorizat modul in care se face exploatarea, insa avem o legislatie in aceasta privinta, adica tot ce trebuie facut este ca orice operatiune in acest domeniu sa fie pusa in contextul in care sa fie vazute efectele asupra mediului inconjurator", a declarat expertul in energie si mediu, Ionut Purica, pentru Ziare.com.
Gazele de sist reprezinta, alaturi... mai mult
Marti, 10 Aprilie 2012, ora 16:28
Exploatarile de gaze de sist in Romania constituie un subiect controversat. Pe de o parte, specialistii de mediu condamna aceste exploatari din cauza efectelor asupra mediului.
Pe de alta parte, reprezentantii industriei energetice sustin ca este o metoda de a negocia dintr-o pozitie mai avantajoasa pretul gazelor de import.
Spre deosebire de gazele conventionale, gazele de sist sunt extrase din roci situate la adancimi foarte mari. Tehnologia folosita, fractura sau fisurarea hidraulica este o metoda extrem de disputata intrucat implica despicarea artificiala a rocilor.
Sub presiune, 60 de milioane de litri de apa amestecati cu substante chimice sunt injectati la fiecare lovitura in sol. Printre efectele asupra mediului se numara cutremurele si alunecarile de teren, distrugerea florei si faunei, contaminarea apei potabile si a celei subterane, soluri toxice si radioactive.
Dintre substantele folosite la fisurarea hidraulica, 38 sunt clasificate ca fiind extrem de toxice pentru sanatatea umana, alte opt fiind clasificate ca substante cancerigene.
SUA se numara printre statele care au incetat productia de gaze, renuntand in 2010 la explorarile in Marcellus, un camp de exploatare situat pe teritoriul statelor Virginia, New Jersey, Ohio, New York si Pennysilvania. Printre motivele care au determinat incetarea productiei, se numara scurgerile de metan in apa subterana.
In iulie 2011, Franta a devenit prima tara care a interzis fractura hidraulica prin... mai mult
Luni, 26 Martie 2012, ora 08:00