Mii de persoane au inceput sa protesteze fata de austeritate la Roma, unde a fost mobilizat un important dispozitiv de politie de teama unor incidente.
"Vom asedia orasul", striga cativa studenti din coloana care traverseaza centrul capitalei.
Organizatorii au afirmat ca asteapta peste 20.000 de manifestanti, printre care militanti pentru drepturile imigrantilor sau dreptul la locuinte, precum si opozanti ai proiectului de tren de mare viteza Lyon-Torino, "No-Tav" (treno alta velocità).
"Avem dreptul la locuinte in calitate de italieni. Se varsa lacrimi de crocodil pentru mortii din Lampedusa si noi suntem lasati in strada", a declarat presei unul dintre manifestanti, Aboubakar Soumahoro.
"Protestam fata de o austeritate care ingenuncheaza tara", a explicat Piero Bernocchi, de la sindicatul autonom Cobas. Pentru el, aceasta politica "nu si-a atins scopul care era reducerea datoriei, in timp ce clasa politica isi mentine privilegiile", a adaugat el.
Paisprezece persoane au fost arestate la inceputul manifestatiei. Politia a confiscat lanturi, caschete, bate de base-ball si un cutit.
Intre 3.000 si 4.000 de membri ai fortelor de ordine au fost mobilizati si mai multe magazine au fost inchise de teama incidentelor.
In 2011, incidente violente au izbucnit in timpul unei manifestatii la Roma, cu ocazia zilei mondiale a "indignatilor" si numeroase ciocniri au avut loc in timpul manifestatiilor No-Tav din nordul Italiei.
Potrivit presei, manifestantii vor... mai mult
Duminica, 20 Octombrie 2013, ora 09:10
Concluziile preliminare ale geologilor romani alimenteaza ipoteza conform careia cutremurele din Galati reprezinta efectul activitatii de exploatare a gazelor si petrolului in zona. Un context nefast pentru Chevron, care tocmai a inceput la Vaslui, constructia primei sonde de explorare a gazelor de sist din Romania. Activitatea seismica neobisnuita din Galati redeschide, astfel, discutiile privind riscurile tehnologiei de fracturare hidraulica, in balanta cu beneficiile economice pe care le aduce exploatarea resurselor naturale.
Un punct de vedere preliminar al Institutului Geologic Roman indica exploatarea gazelor si petrolului din judet, printre factorii principali care ar fi putut provoca cele peste 200 de cutremure care s-au produs recent la Izoarele, Galati.
"Dintre cauzele antropice se evidentiaza clar posibilele fenomene de tasare diferetiala a terenurilor, datorate exploatarii de petrol si gaze pe cele trei domuri ale structurii petrolifere Independenta pe care se afla amplasate si localitatile Izvoarele si Slobozia Conachi. Activitatea veche de exploatare pe aceasta structura cit si actualele sonde de extractie amplasate spre est, in zona localitatilor Negrea si Schela pot fi avute in vedere cauze antropice de modificare a suprafetei terenului. Acest fapt este posibil, avind in vedere fragilitatea nivelelor impermeabile ce separa nivele nisipoase cu petrol si gaze. O activitate de extractie bazata si pe sonde injectie ar amplifica aparitia unor fenomene de... mai mult
Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 08:02
Guvernul a batut palma cu Chevron, dupa cum indica ultimele declaratii ale autoritatilor, dar si deciziile luate de Executiv. Ministerul Mediului a acordat companiei Chevron aviz pentru explorare in perimetrele pe care le detine in Dobrogea, iar primul ministru nu va reactualiza moratoriul de interzicere exloatarii, care a expirat la sfarsitul anului trecut.
Rovana Plumb, ministrul Mediului, a motivat acordarea avizului de mediu pentru explorarile din zona Dobrogea, prin faptul ca ele nu folosesc metoda fracturarii hidraulice.
"Explorarea gazelor de sist dureaza cam cinci ani, timp in care pot aparea tehnologii moderne, mai putin riscante in ceea ce priveste mediul, pe care bineinteles ca le putem utiliza. Dar pentru aceasta perioada de explorare, de cinci ani, din punct de vedere al mediului va asigur cu toata seriozitatea ca nu exista niciun fel de risc neuitilizandu-se acea tehnologie privind fracturarea hidraulica, ci tehnologiile normale care se utilizeaza si in cazul explorarii gazelor conventionale", a explicat ministrul Mediului.
O perspectiva asemanatoare in privinta exploatarii gazelor de sist impartaseste si primul ministru Victor Ponta, care a precizat ca moratoriul de interzicere a exploatarii gazelor de sist, care a expirat in decembrie, nu a mai fost reinnoit.
"Daca se vor gasi gaze de sist in Romania, sunt convins ca tehnologia de explorare va progresa suficient de mult in patru sau cinci ani, astfel incat sa poata primi toate avizele de mediu... mai mult
Marti, 30 Aprilie 2013, ora 14:15
Tensiunile sociale si declaratiile politice pe tema exploatarii gazelor de sist in Romania fac parte dintr-un spectacol local cu deznodamant previzibil. O decizie in favoarea acestei proceduri reprezinta o chestiune de timp si nu de probabilitate, avand in vedere importanta economica si geostrategica in Europa, dar si volatilitatea politicienilor romani.
In aprilie 2012, Victor Ponta prelua puterea executiva cu o motiune de cenzura care critica exploatarea gazelor de sist, urmand a include in programul de guvernare un moratoriu impotriva aceste activitati. In urma cu cateva zile, acelasi Victor Ponta face o cotitura abrupta: "eu sunt pentru explorari, pentru ca nu se exploateaza nimic mai repede de cinci ani. Si daca in urma acestor explorari se va descoperi ca Romania poate exploata gaze de sist in conditii sigure pentru mediu, voi fi in favoare".
Care este miza pentru Romania?
Romania, Bulgaria si Ungaria insumeaza zacaminte estimate de 538 miliarde de metri cubi de gaze de sist, potrivit unui raport al Agentiei americane de informatii pentru energie. Desi se declara interesate de aceste resurse mai multe companii, precum MOL, OMV sau Romgaz, cei mai activi raman deocamdata americanii de la Chevron, care detin perimetre concesionate in Vaslui si Constanta. Seful Chevron Romania, Tom Holst, a anuntat intentia de a sapa un put de explorare in Vaslui si de a colecta date seismice in Constanta, in cea de-a doua jumatate a anului 2013.
Investitii directe de... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 07:27
Consiliul Judetean Vaslui a eliberat un certificat de urbanism pentru compania Chevron Romania Exploration and Production, in vederea efectuarii de lucrari de amenajare si foraj pentru sonda de explorare Paltinis.
Astfel, compania are dreptul sa inceapa testarea terenului din satul Paltinis, comuna Bacesti, in vederea exploatarii gazelor de sist.
Amplu contestata in Romania, exploatarea gazelor de sist ar putea aduce avantaje economice semnificative. Extragerea acestora se face, in prezent, in siguranta in mai multe state din lume, iar Statele Unite, de exemplu, trec printr-o noua revolutie industriala datorita exploatarii gazelor de sist, multe companii reintorcandu-se acolo, pentru a beneficia de costurile extrem de reduse pentru energie.
Citeste mai multe despre Chevron primeste unda verde pentru exploatarea gazelor de sist din partea CJ Vaslui pe Ziare.com mai mult
Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 16:37
Desi europenii sunt ingrijorati de potentialul impact negativ al exploatarii gazelor de sist, Gerhard Roiss, seful grupului energetic austriac OMV AG, are un mesaj simplu: gazele de sist reprezinta o parte necesara a sectorului energetic european sustenabil.
Gazele de sist necesita utilizarea unei tehnici de forare neconventionale, denumita fracturare hidraulica, criticata de organizatiile de protectia mediului pentru ca polueaza rezervele de apa.
Daca Europa nu va adopta exploatarea gazelor de sist, vor exista riscuri la adresa viitoarei competitivitati a industriei europene, a avertizat Roiss, conform "Wall Street Journal", citat de Agerpres.
Acesta a cerut agentiilor Uniunii Europene "sa inceapa o campanie de comunicare pentru a arata impactul asupra Europei in cazul in care nu sunt exploatate gazele de sist" deoarece fara o astfel de decizie industriile consumatoare de energie, cum ar fi sectorul petrochimic, ar putea curand sa paraseasca Europa in favoarea Statelor Unite, datorita energiei ieftine de aici.
"In prezent, pretul gazului in SUA este la o treime sau un sfert comparativ cu pretul din Europa. Investitorii din industrie se intreaba unde ar trebui sa investeasca in viitor", a explicat seful OMV.
Acesta a avertizat ca actualele discutii privind impactul exploatarii gazelor de sist vor avea un impact semnificativ care "nu este perceput de oamenii care se opun acestei proceduri". "Acest impact nu este vazut astazi. Dar cand va fi observat, va fi... mai mult
Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 17:10
Romania va analiza din nou in decembrie pozitia sa privind explorarea si exploatarea gazului de sist, pentru moment blocata de un moratoriu, si se va alinia unei eventuale pozitii comune a Uniunii Europene, a declarat vineri premierul Victor Ponta in cadrul unei conferinte de presa cu jurnalisti straini.
"Exista un moratoriu (privind gazul de sist) pana in decembrie", a afirmat premierul roman.
"Dupa aceea, ne-am propus sa adoptam o decizie care, pe de o parte, sa linisteasca ingrijorarile legate de protectia mediului si, pe de alta parte, sa ia in considerare faptul ca pentru Romania, orice sursa de energie alternativa este extrem de bine-venita", a adaugat seful guvernului.
Victor Ponta, al carui Partid Social Democrat (PSD) a militat pentru interzicerea explorarii si exploatarii gazului de sist, a subliniat ca operatiunile de explorare lansate anul trecut in Romania "nu vor fi finalizate inainte de 2018".
"In sase ani, tehnologia va evolua foarte mult si la nivel european o decizie va fi luata pentru a se sti daca aceasta tehnologie este periculoasa pentru mediul inconjurator si cum putem elimina aceste efecte", a mai spus el.
"Noi nu dorim sa fim nici singurii care accepta, nici singurii care se opun" folosirii gazului de sist.
Guvernul sau de centru-stanga, sosit la putere la inceputul lunii mai, a instituit imediat un moratoriu privind exploatarea de gaz de sist din cauza riscurilor pentru mediu.
Metoda de extractie, fracturarea hidraulica,... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2012, ora 15:14
Un raport al companiei americane de consultanta si audit KPMG afirma ca dezvoltarea gazelor de sist in Europa Centrala si de Est este "inevitabila" in urmatorul deceniu.
Este foarte bine ca KPMG descrie dezvoltarea gazelor de sist in Europa Centrala si de Est in astfel de termeni, releva FT. Desigur, aproape toate tarile din regiune vor energie accesibila, dar nu asa vad problema si unii localnici. Contingentul "Nu in ograda mea", ajutat de tehnologia moderna este foarte activ in regiune. Iar politicienii iau nota.
Aceasta este e o parte din motivul pentru care noul guvern din Romania, condus de premierul de centru-stanga Victor Ponta, a impus un moratoriu privind explorarea si extractia gazelor de sist spre sfarsitul lunii trecute.
FT aminteste ca au avut loc o serie de proteste vehemente, inclusiv in estul Romaniei, care duce mare lipsa de locuri de munca si unde a fost declansata o campanie impotriva deciziei fostului guvern de a acorda companiei petroliere americane Chevron licenta pentru a explora potentialele depozite de gaze de sist din blocul Barlad, in apropiere de frontiera cu Republica Moldova.
Chevron se lauda cu licente de exploatare in Romania
Chevron a postat pe website-ul sau ca a castigat mai multe licente de explorare pe o suprafata totala de peste 9.000 km patrati, in regiunea Dobrogea de nord-est si sud-est, in apropierea granitei cu Bulgaria.
Solicitat sa explice actuala sa pozitie in Romania, compania a raspuns printr-o... mai mult
Vineri, 08 Iunie 2012, ora 10:58
Ministrul bulgar al economiei si energiei, Delian Dobrev, a declarat ca Romania nu va renunta la explorarea gazelor de sist, asa cum a facut Bulgaria si, partial, Franta.
Franta a interzis productia, nu explorarea, a subliniat Dobrev, citat de Focus News.
Saptamana trecuta, la reuniunea ministrilo energiei din UE, el a discutat cu omologul sau roman, care i-ar fi dat asigurari ca Bucurestiul nu va renunta cu niciun pret la dezvoltarea industriei gazelor de sist.
In aceste conditii, Dobrev a cerut Guvernului bulgar sa reanalizeze decizia de a suspenda explorarea si exploatarea gazelor de sist.
Eventualele riscuri pentru mediu nu sunt permisibile, a dat el asigurari. Insa aceste riscuri ar putea fi controlabile, a adaugat ministrul. mai mult
Miercuri, 25 Aprilie 2012, ora 16:44