Guvernul Romaniei doreste exploatarea resurselor de gaze din Marea Neaga si va trata cu atentie subiectul incepand din decembrie, pentru a nu exista discutii care sa afecteze aceste proiecte, a declarat, joi, Tanase Stamule, consilierul pe probleme economice al premierului Romaniei.
El a participat la conferinta online "Energia in priza", organizata de ziarul Bursa.
"In ceea ce priveste Marea Neagra, exista o dorinta puternica a Guvernului sa inceapa exploatarea gazelor de acolo, iar subiectul va fi tratat cu mare atentie incepand cu luna decembrie (cand vor avea loc alegeri parlamentare - n.r.), ca sa nu apara tot felul de discutii care nu sunt utile si care sa afecteze proiectul. Este prioritar pentru noi sa exploatam acele resurse", a spus Stamule.
El s-a referit si la importanta dezvoltarii retelelor de gaze pe teritoriul Romaniei.
"Avem suficiente rezerve sa acoperim Romania, insa, astazi, doar 30% dintre cetateni au acces la gaze. Se rezolva astfel si problema taierilor de paduri, pentru ca multi oameni inca folosesc lemne pentru a se incalzi", a precizat consilierul premierului.
Extinderea retelelor de gaz va duce inclusiv la o crestere a atractivitatii economice in localitatile care vor fi racordate, a mentionat el.
"Cand vin investitorii la Guvern, intreaba de cateva lucruri: prima intrebare, bineinteles, este daca exista autostrada in zona in care vor sa investeasca, iar urmatoarea intrebare este daca exista retele de gaz. De aceea este... mai mult
Joi, 24 Septembrie 2020, ora 12:10
Compania de stat Romgaz, unul din cei doi mari producatori de gaze din Romania, vrea sa achizitioneze servicii jurdice pentru a negocia cumpararea unei cote de participare de la gigantul american ExxonMobil pe perimetrul Neptun Deep din Marea Neagra.
Subiectul se afla pe ordinea de zi a Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor (AGEA) din 11 martie.
"Aprobarea achizitionarii de servicii juridice de consultanta, de asistenta si/sau de reprezentare externa a Romgaz pentru negocierea si dupa caz achizitia unei cote de participare de la ExxonMobil pe perimetrul offshore XIX Neptun Deep", arata convocatorul transmis Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Premierul Ludovic Orban a vorbit luna trecuta despre intentia Exxon Mobil de a vinde participatia de 50% pe care o are la proiectul din Marea Neagra si a precizat ca ar putea exista un consortiu format din Romgaz, OMV Petrom si o alta firma care sa faca o oferta.
La randul sau, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat ca o prioritate a mandatului sau este ca exploatarile din Marea Neagra sa se realizeze, in cel mai scurt timp, insa a transmis companiei Exxon ca, daca doreste sa plece, "sa respecte legislatia romaneasca pe care au folosit-o cand au intrat".
Americanii de la ExxonMobil se pregatesc sa renunte la exploatarea gazelor din Marea NeagraIohannis: Informatia privind vanzarea participatiei Exxon la Marea Neagra nu este reala
"Aceste exploatari reprezinta si o consolidare a securitatii nationale,... mai mult
Marti, 04 Februarie 2020, ora 22:39
Klaus Iohannis considera ca informatia privind vanzarea participatiei Exxon din Marea Neagra nu este reala. Seful statului a afirmat ca Romania "va avea un cuvant greu de spus", iar inaugurarea gazoductului TurkStream nu este o problema pentru statul roman.
"Inaugurarea gazoductului TurkStream nu este o problema pentru Romania, fiindca noi nu ne aprovizionam pe aceasta filiera. Si oricum aprovizionarea Romaniei nu este o problema, este o chestiune rezolvata si care functioneaza foarte bine. Pe de alta parte, sigur, vanzarea participatiei Exxon la Marea Neagra este o chestiune care ne preocupa.
Insa, dupa opinia mea, aceasta informatie, ca sa zic asa, care circula in ultimele zile nu este una reala. Nu cred ca putem sa vorbim despre o astfel de posibila tranzactie. Oricum, aici este vorba de o tranzactie care ne priveste, evident, si pe noi, si Romania va avea un cuvant greu de spus aici", a declarat Klaus Iohannis, intr-o conferinta de presa sustinuta joi, la Palatul Cotroceni.
Ministrul Economiei Virgil Popescu a recomandat companiei americane Exxon, intr-o postare pe Facebook, sa respecte legislatia pe care au folosit-o cand au intrat in proiectul din Marea Neagra, adica hotararea de guvern pentru transferul de licenta, precizand ca operatiunile sunt o chestiune de securitate nationala.
Premierul Ludovic Orban a precizat, marti la Digi 24, ca nu exista negocieri cu Lukoil, insa compania rusa a cerut niste informatii cu privire la exploatarea gazelor in Marea... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2020, ora 20:03
OMV Petrom ar putea construi conducta pentru transportul de gaze naturale din perimetrul Neptun din Marea Neagra si catre alte state, pentru export, in conditiile in care Romania nu va avea deschidere in ceea ce priveste implicarea in realizarea conductei, a declarat, joi, directorul Dispeceratului de Gaze din cadrul Transgaz, Marius Stroia.
Directorul Transgaz a mai precizat ca proiectul este unul de anvergura, in care ar trebuie sa fie implicat si statul roman.
"Nu ne-au notificat inca in legatura cu inceperea proiectului (n.r. OMV Petrom). Ne-au spus ca sunt perspective frumoase in Marea Neagra. Va fi un proiect mare, in care va fi implicat si Guvernul, nu este o teava de trei kilometri. De regula, investitiile in aceste conducte le face investitorul, cel care vrea sa intre in retea, dar acum e ceva special, proiectul este mult prea mare", a afirmat Marius Stroia.
OMV Petrom si Exxon deruleaza un parteneriat pentru descoperirea de zacaminte in Marea Neagra, in perimetrul Neptun. mai mult
Joi, 25 Aprilie 2013, ora 12:44
Presedintele Traian Basescu s-a intalnit, miercuri, cu o delegatie a companiilor ExxonMobil si OMV-Petrom, care l-au informat despre proiectele de viitor in privinta rezervelor de hidrocarburi din Marea Neagra, seful statului propunand ca Romania sa devina hub regional pentru operatiuni zonale.
Delegatia consortiului a fost condusa de vicepresedintele executiv al ExxonMobil Exploration Company, Johnny L. Hall, si de CEO-ul Petrom, Mariana Gheorghe.
"Avand in vedere proiectele pe care ExxonMobil si OMV le vor dezvolta in zona Marii Negre, domnul presedinte Traian Basescu i-a propus domnului Johnny L. Hall sa ia in considerare ca Romania sa devina un hub regional pentru operatiunie ExxonMobil si OMV - Petrom in zona Marii Negre", mentioneaza un comunicat de presa transmis de Administratia Prezidentiala.
In cadrul intrevederii, presedintele Basescu a fost informat cu privire la stadiul proiectelor si planurile de viitor ale celor doua companii in cadrul consortiului pe care acestea l-au format in vederea desfasurarii in comun a lucrarilor de explorare offshore a rezervelor de hidrocarburi de la Marea Neagra.
In acelasi timp, reprezentantii cele doua companii au vorbit despre importanta acordata proiectului din blocul Neptun si si-au exprimat increderea ca vor obtine rezultate cat mai bune in urma lucrarilor desfasurate, mai mentioneaza comunicatul.
Exxon Mobil Exploration and Production Romania Limited, filiala a companiei americane Exxon Mobil, a inceput... mai mult
Joi, 14 Martie 2013, ora 08:17
Romgaz va participa in asociere cu OMV si Exxon la viitoarele activitati de exploatare a zacamintelor de gaze din Marea Neagra, perimetrul Midia, cu o cota de 10%, in baza unui acord semnat, miercuri, de catre conducerile celor trei companii.
ExxonMobil si OMV Petrom au semnat un contract de optiune cu Romgaz pentru participarea la operatiuni in perimetrul offshore Midia, iar exercitarea optiunii este conditionata de finalizarea contractului de transfer pentru drepturile de explorare si productie pentru o portiune din perimetrul Midia de la titularii existenti ai licentelor, se arata intr-un comunicat comun al celor trei companii.
In octombrie 2012, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) si OMV Petrom au semnat un contract de transfer cu Sterling Resources si Petro Ventures Europe pentru achizitia unei participatii de 85% pentru drepturile de explorare si productie de hidrocarburi aferente unei portiuni din perimetrul Midia XV in zona romaneasca a Marii Negre.
"Contractul de transfer nu a fost inca finalizat, iar conditiile pentru producerea efectelor juridice ale acestui contract de transfer, inclusiv aprobarea autoritatilor relevante, sunt in curs de indeplinire. La momentul producerii efectelor contractului de transfer cotele de participare vor fi: EMEPRL - 42,5%, OMV Petrom - 42,5%, iar Gas Plus International BV (co-titular al licentei perimetrului Midia) isi pastreaza participatia de 15%", se spune in comunicat.
Pe baza termenilor... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 17:21
Rezervele mari de gaze descoperite recent in Marea Neagra vor reduce dependenta energetica de Rusia in urmatorii ani, transmite corespondentul agentiei spaniole de presa EFE de la Bucuresti.
El semnaleaza ca acestea sunt planurile cu care lucreaza autoritatile romane, si acest lucru este prevazut de specialistii in energie din mediul public si privat deopotriva, dupa ce compania austriaca OMV a anuntat existenta de "rezerve enorme" in Marea Neagra.
OMV si compania americana Exxon sustin ca au gasit, numai in perimetrul romanesc pe care il exploateaza, zacaminte ce cuprind intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale - adica o cantitate suficienta pentru a garanta consumul pentru patru ani in Romania.
Si este doar o portiune din zona romaneasca, la care trebuie adaugate zacaminte de 100 de miliarde de metri cubi, despre care expertii sustin ca se pot extrage din apele teritoriale, si fara a mai pune la socoteala ce se poate gasi in zona corespunzatoare a Ucrainei.
In prezent, Romania importa din Rusia 20% din necesarul de gaze naturale, insa rezervele nationale cunoscute sunt pe cale de a se epuiza. De asemenea, si Bulgaria, si Ucraina depind tot de Rusia pentru a face fata consumului de gaze, astfel ca exploatarea rezervelor din Marea Neagra ar putea incepe pana la sfarsitul deceniului, semnaleaza EFE, si ar schimba brusc situatia Romaniei si a vecinilor ei.
EFE consemneaza ca directorul general al filialei romanesti a OMV Petrom, Mariana... mai mult
Sambata, 03 Noiembrie 2012, ora 16:18
Un prim zacamant substantial de gaze naturale a fost confirmat de companiile care au facut explorarea si care vor efectua si exploatarea - OMV si Exxon - in Marea Neagra intr-un perimetru apartinand juridic Romaniei.
La dimensiunile estimate, ar putea echivala cu consumul de gaze din Romania pe 4-5 ani. Spunem "echivala" - si nu acoperi - intrucat, avand in vedere statutul de colonie al Romaniei, nu este deloc sigur ca proprietarul de drept al acestor gaze, respectiv poporul roman, se va si bucura de utilizarea lor. Nu mai vorbim si la ce cost se va produce aceasta eventuala utilizare prin comparatie cu costul exploatarii!
Zacamantul este "valorizat" la circa 17 miliarde euro si Ziarul Financiar a calculat ca, la parametrii actuali, statul roman, ca reprezentant al proprietarului, s-ar alege cu maximum un miliard euro din exploatarea zacamantului. 1 din 17! Sa nu ne miram cumva!
La statutul actual al Romaniei de colonie de la periferia est-europeana a centrului decizional vest-european aceasta este rata! Cu atat cat exprima aceasta rata se alege Romania din exploatarea petrolului si gazelor sale de catre OMV potrivit asa-zisei privatizari a Petrom catre compania austriaca!
Cu atat de derizoriu cat exprima aceasta rata se alege Romania din exploatarea pe ansamblu a resurselor sale minerale de catre colonialistii straini si romani! Caci, vai!, dupa minunatul exemplu al colonialistilor straini, exista si cativa romani care se comporta in cel mai colonialist... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 07:19
Presedintele Traian Basescu a declarat luni ca in 2015-2017 se estimeaza ca va incepe exploatarea zacamantului de gaze din Marea Neagra, moment de la care Romania va putea fi independenta energetic.
Declaratia a fost facuta in contextul vizitei pe nava de foraj marin Deepwater Champion a companiei ExxonMobil.
"S-a descoperit un zacamant in perimetrul Neptun, de circa o suta de miliarde de metri cubi si perspective similare sunt pentru alte cateva depozite care vor fi prospectate in perioada urmatoare.
Romania are un consum anual aproximativ de 14 miliarde de metri cubi, intre 14,2 si 14,8 cat se estimeaza pentru 2012. In 2011, Romania a consumat 14,2 miliarde metri cubi gaze, 11,4 miliarde productie interna si import 3 miliarde.
Faceti socoteala cati ani ne-ar ajunge depozitul gasit pentru a nu mai importa gaze.Romania are perspectiva independentei energetice totale. Daca si celelate patru-cinci zacaminte din perimetrul Neptun care vor fi prospectate, vor indica o cantitate similara, Romania poate fi o sursa de gaze nu doar pentru ea, ci si pentru alte tari din Europa", a declarat Traian Basescu.
Basescu a mai afirmat ca romanii nu trebuie sa se astepte ca exploatarea zacamantului din Marea Neagra sa inceapa imediat pentru ca sunt necesare prospectiuni.
El a aratat ca exploatarea zacamantului de gaze va incepe "undeva in 2015-2017", iar de la acel moment Romania va putea fi independenta energetic.
"Exploatarea va incepe dupa ce vor fi incheiate toate... mai mult
Luni, 05 Martie 2012, ora 17:32