Directorul SRI, George Maior, a declarat, luni, dupa discutiile din comisia parlamentara de control, ca in cazul protestelor legate de subiectul Rosia Montana au fost tentative ale unor "structuri extremiste eco-anarhiste" de a deturna si exploata protestele.
Maior a declarat ca SRI a acordat atentie actiunilor interesate menite sa influenteze actul decizional in cazul Rosia Montana.
El a precizat ca au fost realizate peste 500 de informari din ianuarie 1999 pana in septembrie 2013 care au fost remise celor peste 120 de persoane care s-au aflat in functii pe parcursul acestor ani.
Seful SRI a precizat ca serviciul a avut in vedere inclusiv asupra demersurilor unor structuri "eco-anarhiste" in scopul de a deturna caracterul protestelor pe subiectul Rosia Montana.
"SRI a acordat atentie actiunilor interesate menite sa influenteze actul decizional, precum si tentativelor unor structuri extremiste eco-anarhiste de a exploata sau de a deturna miscarile protestare, de altfel legitime", a declarat Maior. mai mult
Luni, 30 Septembrie 2013, ora 16:00
Parlamentari din Comisia speciala pentru Rosia Montana vor vizita miercuri mai multe cariere din zona miniera si se vor intalni cu autoritatile locale si alti reprezentanti ai unor institutii si ONG-uri.
Din cei 21 de membrii ai Comisiei speciale pentru Rosia Montana vor merge in teritoriu doar 12 parlamentari.
Acestia vor vizita, printre altele, statia pilot de tratare a apelor acide, zona protejata Carpeni, carierele Cetate, Cirnic, Orlea, Jig, zona protejata Biserica Greco Catolica, zona protejata centrul istoric.
Membrii Comisiei vor avea si intalniri cu sindicatul Viitorul mineritului si ONG-uri locale pro minerit si locuri de munca, cu autoritatile locale/regionale, cu Alburnus Maior, cu Fundatia Pro Muntii Apuseni, alte asociatii si fundatii din orasul Campeni.
Dupa deplasarea la Rosia Montana, joi, de la ora 18,00, vor avea discutii la Parlament cu toate persoanele care au solicitat acest lucru prin intermediul site-ului dedicat comisiei speciale. Printre acestea: Razvan Orasanu - director Societatea Academica din Romania, Florin Dobrescu - secretar al Fundatiei "Ion Gavrila Ogoranu", Bagiu Ovidiu Ilie - Asociatia Fapte Bucuresti si ONG-urile si fundatiile care au protestat impotriva acestui proiect.
Potrivit presedintelui Comisiei, senatorul Darius Valcov, lunea viitoare vor fi audieri cu ministrul Marilor Proiecte si ministrul Justitiei, marti cu ministrul Economiei, ministrul Delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, ministrul Finantelor... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 09:08
Toate elementele existente la ora actuala la Rosia Montana, in afara de aur si argint, sunt sub gradul de a fi exploatate, a afirmat, marti, dupa sedinta Comisiei Speciale pentru proiectul minier din Muntii Apuseni, Gheorghe Dutu, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM).
"In urma analizelor care s-au facut pana in prezent in laboratoare autorizate, a rezultat faptul ca nu sunt alte elemente chimice care ar putea, la ora actuala, sa fie exploatate la Rosia Montana. Nu putem discuta in procente despre ce posibilitate ar fi sa fie descoperite si alte elemente pentru a fi exploatate acolo. S-au facut teste de fezabilitate, in laboratoare internationale acreditate, auditate. Deci, elementele care exista la ora actuala in zona sunt sub gradul de a fi exploatate", a mentionat Dutu.
Oficialul ANRM a mentionat, marti, in Comisia Speciala, ca produsul final minier ce va iesi in urma exploatarii de la Rosia Montana va contine 17% aur si 83% argint, conform legislatiei si acordului incheiat cu investitorul.
Parlamentarii comisiei speciale pentru Rosia Montana s-au reunit, marti, pentru a discuta despre investitia pe care canadienii de la Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) vor sa o deruleze intr-un proiect de extractie a aurului.
Incepand de miercuri, timp de doua zile, membrii comisiei se vor deplasa la Rosia Montana, unde vor sta de vorba cu reprezentanti ai minerilor, ai companiei Rosia Montana Gold Corporation, ai ONG-urilor si... mai mult
Marti, 24 Septembrie 2013, ora 14:36
Mii de oameni au format un lant in jurul Palatului Parlamentului, timp de aproape o ora, in semn de protest fata de proiectul minier de la Rosia Montana, la sfarsitul actiunii mai multe sute dintre ei regrupandu-se la Universitate, unde au reluat scandarile si au blocat intersectia.
Cateva sute de oameni au protestat la Universitate fata de proiectul Rosia Montana, manifestantii blocand mai mult timp intersectia, dupa care s-au grupat pe Bulevardul Nicolae Balcescu, in fata Teatrului National, circulatia fiind reluata.
Sambata, s-a incheiat cea de-a treia saptamana de proteste ce au loc in Capitala fata de proiectul de exploatare miniera de la Rosia Montana.
In intervalul 19.00 - 20.00, mii de oameni au format un lant in jurul Palatului Parlamentului si au scandat "Uniti, salvam Rosia Montana".
Protestatarii s-au strans in Parcul Izvor, de la ora 18.30, printre ei regasindu-se mai multi participanti la marsul biciclistilor desfasurat anterior in Capitala.
Dupa realizarea lantului uman, protestatarii s-au imprastiat, mai multe sute dintre ei regrupandu-se insa la Universitate, unde au reluat scandarile si au blocat intersectia.
Protestatarii au cerut retragerea proiectului de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, anularea contractului cu Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatarilor cu cianuri in Romania, introducerea zonei Rosia Montana in patrimoniul UNESCO si demiterea celor patru initiatori... mai mult
Duminica, 22 Septembrie 2013, ora 09:50
Un amplu protest simultan, in Romania si in marile orase ale lumii, a avut loc duminica.
Mii de oameni au iesit in strada, majoritatea la Bucuresti, pentru a protesta fata de proiectul de exploatare a aurului de la Rosia Montana folosind cianura, de catre firma canadiana Gabriel Resources.
In Capitala, aproximativ 15.000 (medie a estimarilor organizatorilor, jandarmeriei si media) de manifestanti au marsaluit din Piata Universitatii prin cartierele Tineretului si Timpuri Noi, in urma unui apel lansat pe Facebook si alte retele de socializare, desi mitingul nu a fost autorizat.
Evenimentul creat pe Facebook a strans peste 12.000 de participanti virtuali, dar in strada ar fi iesit chiar 25.000 de oameni, potrivit organizatorilor.
Voci diferite din Jandarmerie spuneau ca la miting participau, in jurul orei 23:00, intre 7.000 si 15.000 de persoane.
Demonstratie pentru proiectul de lege, la Rosia Montana
Intre timp, minerii de la Rosia Montana au iesit si ei in strada, pentru a cere aprobarea proiectului RMGC, care le-ar permite sa lucreze si sa primeasca salariile de care au nevoie, pentru a-si intretine familiile.
Spre seara, premierul Victor Ponta a fost in galeria aflata in conservare, unde 33 de mineri s-au blocat in aceasta saptamana si a vorbit cu acestia, convingandu-i sa mearga acasa. mai mult
Luni, 16 Septembrie 2013, ora 08:59
Geologul Aurel Santimbrean, care a fost peste 20 de ani, pana in 1987, sef la exploatarea miniera de stat de la Rosia Montana, afirma ca nu aurul si argintul sunt cele mai valoroase zacaminte din zona vizata pentru exploatare de catre Gold Corporation, adevaratele "comori economice" fiind metalele rare.
"Zacamintele de titan, germaniu, arseniu, molibden, vanadiu, nichel, cobalt, galiu si wolfram sunt evidentiate calitativ si cantitativ in documentatia pe care Rosia Montana Gold Corporation a cumparat-o de la Agentia Nationala de Resurse Minerale", a declarat, luni, pentru Agerpres, fostul geolog sef al minelor de la Rosia Montana.
El sustine ca prin exploatarea acestor metale rare, nementionate in proiectul de lege adoptat de Guvern, dar cu utilizari in industriile performante ale lumii, Gold Corporation devine "multimiliardara in doi-trei ani, in timp ce statul roman nu are niciun beneficiu din exploatarea acestor zacaminte facute cadou".
Utilizarea metalelor rare
Santimbrean a amintit, in context, ca titanul este folosit in combinatii cu fierul, vanadiul, molibdenul, printre alte elemente, cu scopul de a produce aliaje puternice si usoare pentru industria aerospatiala, uz militar, proteze medicale, implanturi ortopedice si dentare, bijuterii, telefoane mobile, etc.
De asemenea, germaniul se gaseste in natura in cantitati mici si are excelente proprietati semiconductoare si se utilizeaza la fabricarea semiconductoarelor. Molibdenul este utilizat pentru... mai mult
Marti, 10 Septembrie 2013, ora 12:10
Un numar record de protestatari a marcat, duminica, o saptamana de manifestatii impotriva proiectului de lege emis de Guvernul Ponta, care permite exploatarea aurului la Rosia Montana.
In cea de-a opta zi de proteste, bucurestenii au organizat un mars de amploare: peste 10.000 de manifestanti au marsaluit pe strazile Capitalei, scandand lozinzi impotriva clasei politice, dar si impotriva presei care ignora evenimentele legate de Rosia Montana.
Marsul, care a durat aproximativ patru ore, a pornit din Piata Universitatii catre Piata Victoriei, urmand apoi directia Obor si Calea Mosilor pentru a ajunge din nou la Universitate, unde manifestantii au ocupat toata piata pana dupa miezul noptii.
Protestul a fost pasnic, fara incidente violente, atitudinea jandarmilor fiind apreciata de protestatari.
Participantii la protest au scandat "Uniti, salvam Rosia Montana!", dar si "Presa romana, plina de minciuna" sau "The Best Government Money Can Buy".
Si in Cluj, aproximativ 6.000 de oameni au protestat fata de exploatarea miniera de la Rosia Montana.
Proteste au avut loc si in alte orase din Romania si din strainatate, participantii declarandu-se impotriva proiectului de lege sustinut de Guvernul Ponta pentru exploatarea aurului la Rosia Montana. mai mult
Luni, 09 Septembrie 2013, ora 09:51
Protestatarii au aniversat sambata seara printr-o noua actiune incheierea cu bine a primei saptamani de manifestari publice impotriva proiectului de lege emis de Guvernul Ponta care permite exploatarea aurului la Rosia Montana.
Pentru a saptea zi consecutiv, protestatarii fata de proiectul de la Rosia Montana s-au adunat la Universitate, de unde au pornit initial spre Piata Victoriei, la Guvern, insa la Piata Romana au luat-o spre Dorobanti. Peste 2.000 de oameni au protestat in fata la TVR, scrie Ziare.com.
Manifestantii au mers la TVR pentru ca doar televiziunile comerciale au stiri despre acest protest, in timp ce televiziunea publica nu a mediatizat manifestatiile.
Participantii la protest, multi dintre ei veniti cu bicicletele, au scandat mesaje de protest, au fluierat, au agitat pancarte si au lovit de asfalt pet-uri umplute cu pietricele, scrie Mediafax.
Protestatarii au scandat, printre altele, "Uniti, salvam Rosia Montana", "Refuz, rezist, nu vrem gaze de sist", "Noi suntem poporul, jos cu vanzatorul", "Solidaritate" si "Fara violenta".
Printre mesajele afisate la protest au putu fi vazute: "Cu gaze si cianura ne dati o mare lovitura", "Cianura si cu sistul, 'cadouri' de la prim-ministru", "Mai, mai, draga Rovana/ Ia mana de pe Rosia Montana", "Basescu, Iuda romanilor", "Anulati Legea distrugerii Rosiei Montane acum", "Nu corporatia face legislatia", "Rosia Montana in UNESCO" si "Vizitati Rosia Montana".
Protestele de la Bucuresti, alaturi de... mai mult
Duminica, 08 Septembrie 2013, ora 10:58
Bulevardul Regina Elisabeta din Capitala a fost deblocat de manifestanti dupa sase ore, a doua zi de proteste la Universitate fata de proiectul de exploatare miniera de la Rosia Montana fiind incheiata fara incidente.
Aproximativ o mie de persoane, majoritatea tineri, s-au adunat luni dupa-amiaza, pentru a doua zi consecutiv, in zona fantanii de la Universitate, pentru a protesta fata de proiectul de exploatare miniera de la de la Rosia Montana, aprobat de Guvern saptamana trecuta.
Ca si in prima zi de protest, manifestantii au afisat steaguri tricolore si bannere pe care scria "Jos sclavia", "Rusine!", "Mai, mai, draga Rovana/ Ia mana de pe Rosia Montana", "Ei, nu! Noi, nu!", "Nu faceti ketchup din Rosia Montana!". Cele aproximativ 1.000 de persoane care au protestat, printre care si copii, au scandat "Jos Basescu!", "Jos Ponta!", "Ape curate, nu cianurate" si "PDL - USL aceeasi mizerie".
Dupa cateva ore de protest, timp in care manifestatia s-a desfasurat fara incidente, in jurul orei 22.30, manifestantii s-au mutat din zona fantanii de la Universitate pe Bulevardul Regina Elisabeta si au blocat circulatia rutiera. Protestatarii s-au asezat pe carosabil, unde mai multe ore au scandat mesaje impotriva proiectului de exploatare de la Rosia Montana si au batut ritmic cu sticle de plastic in asfalt.
In timpul protestului de pe Bulevardul Regina Elisabeta, jandarmii au stat grupati in dispozitiv si au facut apel la protestatari sa se retraga de pe carosabil,... mai mult
Marti, 03 Septembrie 2013, ora 09:40