Aur in valoare de mai multe miliarde de dolari este scos ilegal in fiecare an din Africa via Emiratele Arabe Unite, o poarta spre pietele din Europa, SUA si mai departe, arata o analiza Reuters.
Datele vamale arata ca, in anul 2016, Emiratele Arabe Unite au important din Africa aur in valoare de 15,1 miliarde dolari, mai mult decat orice alta tara, comparativ cu 1,3 miliarde dolari in 2006. In termeni de volum cantitatea totala a fost de 446 tone, cu diferite grade puritate, fata de 67 de tone in 2006.
O mare parte din aceasta cantitate de aur nu apare inregistrata in statisticile privind exporturile statelor africane. Potrivit economistilor intervievati de Reuters aceasta este o dovada ca mari cantitati de aur parasesc Africa fara plata taxelor catre statele care le produc.
Reuters a evaluat volumul comertului ilicit prin compararea importurilor totale in Emiratele Arabe Unite cu exporturile declarate de statele africane. Companiile miniere din Africa au declarat ca ele nu isi trimit aurul in Emiratele Arabe Unite ceea ce inseamna ca importurile de aur din Africa provin din surse informale.
Metodele informale pentru productia de aur, cunoscute in industrie sub denumirea de minerit "artizanal" sau la scara mica, sunt in crestere la nivel mondial. Aceste metode ofera un mijloc de trai pentru milioane de africani si ii ajuta pe unii sa castige mai mult decat ar castiga de pe urma unor profesii traditionale.
Insa metodele artizanale de minerit duc la scurgere... mai mult
Miercuri, 24 Aprilie 2019, ora 11:03
Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, ca statul roman ar fi putut negocia mult mai bine si mai avantajos contractul cu Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), privind exploatarea aurului in Muntii Apuseni. "Cred ca statul roman, cand a negociat acest contract, il putea negocia mai bine. E loc de mai bine. Ar fi putut sa incheie un contract si mai avantajos pentru statul roman", a spus ministrul Laszlo Borbely, citat de NewsIn.
Acesta a specificat ca Ministerul Mediului nu este in masura sa ceara renegocierea contractului cu RMGC si ca aspectele economice ale contractului se afla in responsabilitatea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.
In ceea ce priveste exploatarea aurului, Borbely a dat ca exemplu Suedia, unde exista patru mine de acest fel si care folosesc o tehnologie avansata.
"Eu am spus de la preluarea mandatului acelasi lucru: nu o sa propun Guvernului o hotarare de guvern privind avizul de mediu decat daca sunt convins suta la suta ca acest aviz de mediu nu dauneaza mediului sanatos. Sa fie foarte clar.
In al doilea rand, nu o sa propun aceasta HG decat daca investitorul accepta unele conditii. Si aceste conditii le-am impus eu.
Pentru ca am avut ocazia sa ma duc in alte tari, in Suedia chiar acum am discutat cu ministrul suedez, care imi va trimite un material si mai detaliat in legatura cu acea tehnologie care reduce procentul de cianura in asa fel incat atunci cand ajunge in... mai mult
Marti, 23 August 2011, ora 15:33
Romania nu mai reprezinta o piata atractiva pentru unii oameni de afaceri. Ovidiu Tender vrea sa-si mute "imperiul" in Africa si este dispus sa cheltuiasca sute de milioane de euro pentru a obtine 1 milion de hectare de teren african."Africa este adevaratul <<El Dorado>> in domeniul resurselor minerale. (...) Banii nu sunt o problema", a declarat Ovidiu Tender pentru Bloombiz.ro.Domnule Tender sunteti un strateg excelent in afaceri. De ce ati concesionat 50% din teritoriul Gambiei? Ce business v-ati propus sa faceti acolo?
Activitatea in domeniul resurselor minerale are doua componente - una este de operator sau concesionar, practic cel care va fi proprietarul resurselor minerale si al doilea este prestatorul de servicii, cel care face cautarile pentru a identifica daca exista sau nu substante minerale pentru a le extrage ulterior.
In ceea ce priveste Gambia, in urma cu 2-3 luni am avut o intalnire e cu presedintele tarii si cu membrii guvernului in care le-am facut oferta de a investiga geologic teritoriul tarii urmand sa am drept de concesiune pe ceea ce ma intereseaza.
Presedintele tarii s-a aratat de acord sa incep cu jumatate din teritoriul Gambiei.
Gambia nu este o tara mare, are 10.000 de kilometri patrati, ceea ce inseamna ca am la dispozitie 5.000 de kilometri patrati care urmeaza a fi investigati geologic.
In situatia in care voi fi interesat de substantele minerale pe care le voi gasi, le voi concesiona.
In situatia in care nu sunt interesat,... mai mult
Miercuri, 03 August 2011, ora 00:14